Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Útmutató az egészséges és élvezetes kávézáshoz

Önnek mit jelent a kávézás? Egy futtában bedobott energialöket, vagy egy szertartás, ami különlegessé tesz egy adott napszakot? Cikkünkben megmutatjuk, hogyan emelheti új szintre kávézási szokásait!

Milyen pozitív hatásai vannak a kávézásnak a szervezetre?

A kávé megítélése folyamatosan változik. Mivel ez az egyik legnépszerűbb ital a Földön, ezért rendszeresen kutatják is a szervezetünkre gyakorolt hatásait, így ami tegnap igaz volt rá, holnap lehet már nem lesz az. Azt viszont megígérhetjük, hogy ehhez a cikkhez a lehető legjobb tudásunk szerint szedtük össze a ma ismert kutatási eredményeket:)

Közel száz évvel ezelőtt még az volt a tudományos nézőpont, hogy a kávé károsítja a szívet, mivel megemeli a vérnyomást. A kávérajongók nagy örömére azonban ezt a tudomány mára már megcáfolni látszik, sőt egy holland kutatás arra jutott, hogy napi 2-3 csésze kávé fogyasztása csökkenti a szívproblémák kialakulását. Az pedig, hogy kinek mennyire emeli meg a vérnyomását a kávé, függ attól is hogy milyen típusú kávét, és milyen gyakran fogyaszt.

kávé fogyasztása csökkenti a szívproblémák kialakulását

Mindenki ismeri a kávé, illetve a koffein élénkítő hatását. A kávé felgyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatású, így még a fogyásban is segíthet. (Feltéve persze, ha nem az agyoncukrozott, szirupokkal felturbózott kávéról beszélünk.) Egy csésze kávé elfogyasztása kifejezetten ajánlott mondjuk edzés, vagy bármilyen komolyabb fizikai igénybevétel előtt, a kávé hatására ugyanis növekszik a teljesítőképesség.

Javítja a rövidtávú memóriát is, bár egyelőre azt még nem tudják, hogy a kávé hatása alatt megszerzett tudás mennyire maradandó. A rendszeres kávéfogyasztás megelőzi több, népbetegségnek számító egészségügyi probléma kialakulását, így a II-es típusú diabéteszt is. Csökkenti a máj-, és a végbélrák, valamint az Alzheimer és Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

Útmutató az egészséges és élvezetes kávézási szokásokhoz

Persze a fenti, egészségmegőrző hatások érdekében nem mindegy, hogy mikor és hogyan isszuk a kávét! Aranyszabály, hogy lefekvést, illetve alvási szándékot megelőző 4-5 órában már ne fogyasszunk semmilyen élénkítő készítményt, ugyanis átlagosan ennyi idő lebontani a szervezetnek a bevitt koffeint. Reggeli és ebéd után egy-egy csésze kávé az étkezés utáni nem kívánt bódult, nyomott állapoton lendít át.

Éhgyomorra nem tanácsos fogyasztani

Sokan a reggeli ébredés után egyből a kávéfőzőhöz támolyognak azonnal, és egy csésze vagy bögre gőzölgő kávé mellett ébredeznek. Ők kizárólag a kávé elfogyasztása után beszélnek bárkivel bármiről, így a reggeliről is. Ez viszont sokkal károsabb, mint hinnénk. A kávé elfogyasztására (többek között) megnövekedett gyomorsavtermeléssel válaszol a szervezetünk, és ha nincsen mit lebontania a savnak, akkor ez kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Az egészségünk érdekében tehát előbb minimum egy-két falat a reggeliből, és utána jöhet csak az a kávé.

Éhgyomorra nem tanácsos fogyasztani

Tartsa be az egészséges mennyiséget!

Kávéból is megárt a sok, létezik olyan hogy kávé-, illetve koffeintúladagolása lesz valakinek. Ennek a tünetei az erős szívdobogás, nehézlégzés, remegés és hányinger. Mindenkinek az egyéni toleranciájától függ, hogy mennyi kávé után kezdi érezni a kellemetlen mellékhatásokat, általánosságban elmondhatjuk, hogy a 600 mg fölötti mennyiség már mindenkinél túlzás. Egy csésze kávé általánosságban 70- 180 mg koffeint tartalmaz, ez természetesen függ a kávé fajtájától és az elkészítés módjától is.

Koffeinmérgezést természetesen nem csak a kávétól kaphat: a túl sok kóla vagy energiaital is hasonló tüneteket okozhat.

Ha ellenállhatatlan vágyat érez, hogy napi 3-4 csésze kávénál többet fogyasszon, akkor érdemes inkább koffeinmentes kávéra váltania.

Lehetőleg feketén igya!

A kávé tehát a tudomány jelen állása szerint inkább használ, mint ártana szervezetünknek. Feltéve, ha magában fogyasztjuk. Ám a legtöbben felhígítják némi tejjel, és cukorral, mézzel vagy sziruppal édesítik, ami viszont már kifejezetten káros lehet az egészségre. Arról nem is beszélve, hogy az ízesítés során pont a lényeg, a kávé eredeti aromája veszik el!

Lehetőleg feketén igya!

Kávézni csak kulturáltan

A kávénak és a kávézásnak is megvolt, és remélhetőleg meg is van még a kultúrája. Korábban a kávéházak voltak a pezsgő szellemi, politikai, kulturális élet központjai, számtalan híres író, költő és politikus töltötte ott a mindennapjait. Ezekben a kávéházakban nem csupán ledöntötték a feketét, és fel sem merülhetett a papírpoharas, elviteles kávé gondolata: hosszú órákon keresztül társalogtak, olvastak, hódoltak a kulináris élvezeteknek is. Nem véletlen, hogy az 1848-as forradalom is egy kávéházból indult…

Találja meg a kedvenc fajtáját!

Kávé és kávé között is van különbség. Nem csak a kávé fajtájától, hanem pörkölésétől vagy elkészítési módjától is más lesz az ital.

A kedvenc kávé megtalálása is egy hosszú utazás, ami során megéri végigkóstolni több fajtát is. Ebben a kalandban engedje meg, hogy az idegenvezetői legyünk korábbi cikkünkkel: https://mrsale.hu/kave-fajtak/

Adja meg a módját!

A kávét komótosan, kellemes társaságban vagy egy jó könyvvel megosztva érdemes elfogyasztani. Megérdemli, hogy méltó környezetben, szép csészében, esetleg süteménnyel karöltve igyuk meg!

Mikor ne igyon kávét?

Egyes vélemények szerint a kávé mértékkel fogyasztva nem ártalmas, naponta 1-2 óvatos csészével még a magasabb vérnyomással élőknek is belefér. Refluxszal és erősebb gyomorégéssel küzdőknek azonban egyáltalán nem javasolt kávét fogyasztani. Szintén nem ajánlott – vagy legalábbis megoszlanak a vélemények – hogy a terhes, vagy szoptató kismama kávét igyon.

A kávé sokunk életét megkönnyíti, egyesekét mozgatja is. Lehet a barátunk, csak arra kell figyelni, mint minden élvezeti cikknél, hogy ne vigyük túlzásba ezt se.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egészséges-e a kávét inni?

A legújabb kutatások szerint alapvetően igen, csak a mennyiségre és a minőségre kell odafigyelni. Napi 1-2 csészénél többet nem szabad inni, illetve a délutáni, vagy esti órákban is kerülni kell.

Mire kell figyelni a kávéfogyasztás kapcsán?

Éhgyomorra és a tervezett elalvás előtt 4-5 órával ne fogyasszuk. Cikkünkben további tippeket adunk az egészséges és élvezetes kávéfogyasztással kapcsolatban!

Mit jelent a coffeeling?

Aki igazán szereti a kávét, annak a kávézás egy életérzés, feltöltődés, egy semmihez nem fogható hangulat.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0