Oldal kiválasztása

Katt ide: Szövetkabát kiárusítás!

10 tény a koffeinmentes kávéról

Vajon érdemes koffeinmentes kávéra cserélni az igazit? Egészségesebb, vagy jobban járunk vele? Esetleg ötvözzük a kettőt? Íme 10 tény, amely segíthet eldönteni Önnek is a dilemmát

1. Mióta létezik koffeinmentes kávé?

Az 1900-as évek elején Ludwig Roselius felfedezése és kávéforgalmazó cége, a Kaffee Hag kísérleteinek köszönhető a koffeinmentes kávé, mint találmány. Létrejöttét egy családi tragédia hívta életre: Ludwig édesapjának korai halálát a túlzásba vitt kávéfogyasztással indokolták az orvosok, ezért döntött úgy az örökös, hogy a kávé koffeintartalmának csökkentése a vállalati, tudományos kísérletek egy fő tárgya lesz.

A legenda szerint végül egy véletlen baleset által fedezték fel azt, mit is kell tenniük: a tengervízbe esett egy rakománynyi kávé, melynek jelentős részét sikerült kimenekíteni, ám lefőzés után érzékelhetően veszített élénkítő hatásából is. Ludwig Roselius eljárása ezután a zöld, pörköletlen kávé puszta áztatásával indult, amit később, 1906-ban cége vegyi anyagokat felhasználó eljárással egészített ki. Ez, a mára már elavult módszer sokat rontott a kávén, hiszen míg a koffein bizonyítottan megelőzi egyes rákos betegségek kialakulását, addig a koffeintartalmat jelentős mértékben csökkentő, az eljárás során is alkalmazott benzolról nem sokkal később kiderült, hogy rákkeltő hatású. Szerencsére ma már más, egészségesebb módszereket használnak a koffeintartalom csökkentésére!

koffeinmentes kávé 2

2. Mi a különbség a koffeinmentes és a koffeines kávé között?

Természetesen az élénkítő hatás:) A koffeinmentes kávé koffeintartalma az eljárások során olyan elenyésző lesz, hogy tulajdonképpen nem is kell arra figyelnie mennyit iszik meg belőle naponta.

Ha valakit egészségügyi okokból eltiltanak a koffeintől, nem kell lemondani a reggelit vagy az ebédet megkoronázó ízről és illatról, továbbra is élvezheti kedvenc italát – olyan formában, ami a szervezetének sem árt.

3. Hogyan, mitől lesz egy kávé koffeinmentes?

A leggyakoribb eljárás az oldószeres kezelés, ami során a pörkölés előtti, zöld fázisban először felgőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávébabokat. Ezek az oldószerek ma már nem tartalmaznak benzolt, és a vegyi anyagok összetételében egy sincs akkora mértékben jelen a folyamatban, hogy az káros lenne, ám az igy kapott kávé veszít a fajtára jellemző ízvilágából, ezért ezt a módszert csak alacsony minőségű kávéknál alkalmazzák.

A minőségi kávé koffeinmentesítésére 2 módszert használnak:

  1. Az egyik az úgynevezett “svájci vizes” eljárás, amelyben a nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldott anyag-tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyag összetételével. Ebből a vízből csak a koffein tud kioldódni. Az áztatás után megszárítják a babokat, majd jön a pörkölés.
  2. Az áztatós módszer mellett egyre népszerűbb az az eljárás, amely során a szén-dioxid nyomás alatt kezelt kávébabokból ugyanolyan jellegzetes aromájú, selymes kávét kaphat végeredményként, mintha koffeines változatát inná.
öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

4. Érezzük-e, hogy koffeinmentes egy kávé?

Tudományos kísérlet is bizonyította, hogy az igazán jó minőségű koffeinmentes kávé ízvilágában, aromajegyeiben, illatában nem tér el a koffeinestől.

5. Tényleg teljesen koffeinmentes a koffeinmentes kávé?

Sok kávéimádó szerint egy koffeinmentes kávé nem kávé, valójában azonban nem is létezik olyan kávé, amely teljesen mentes lenne a koffeintől. Erre egyetlen modern, technikai folyamat sem képes.

A „koffeinmentes” kávékra vonatkozóan a Magyar Élelmiszerkönyv 2 különböző értékben szab meg határértéket: instant kávék esetén ez a felső érték 0,3%, az őrölt kávék esetén pedig 0,08%. Ez azt jelenti, hogy egy adag koffeinmentes kávéval átlagosan 2 mg koffeint visz be a szervezetébe, tehát 40 csésze koffeinmentes kávét kellene meginnia ahhoz, hogy annak mértéke megfeleljen 1 csésze eszpresszó elfogyasztásával.

koffeinmentes kávé

6. Élénkít-e a koffeinmentes kávé?

Tudományos kísérlet bizonyítja, hogyha mérsékeltebb is, de érzékelhető élénkítő hatása, s közel sem annyival gyengébb, mint amennyivel kevesebb koffeintartalmú a kávé. Egy barcelonai egyetemi kísérlet a közelmúltban rávilágított arra, hogy a koffeines és a koffeinmentes kávét élénkítő hatását a férfiak jobban megérzik, mint a nők.

7. A koffeines és a koffeinmentes kávénak ugyanolyan az íze?

Egy jó minőségű koffeinmentes kávé íze, aromája és illata igenis vetekedhet a koffeinesével, hiszen ez a pörkölési folyamat során kialakuló aromaanyagok függvénye. A koffeinmentesítési eljárások finomításával (indirekt eljárás, Swiss water, szuperkritikus extrakció) az aromaanyagok a kávébabban maradnak, így továbbra is az arabica vagy robusta kávékra jellemző ízeket fogja érezni.

8. Vannak-e negatív hatásai a koffeinmentes kávénak az egészségre?

Egy 2017-es, egyetemi-laboratóriumi kísérletekre támaszkodó tanulmány szerint a koffeinmentes kávé fogyasztásának nincs káros egészségügyi hatása.

Napjainkban azonban, ha alaptalanul is, de még mindig aggodalmat kelt az eljárások során a kis mennyiségű metilén-klorid használata. Ennek belégzése ugyanis átmenetileg negatív hatással lehet a központi idegrendszer működésére és befolyásolhatja a figyelmet, valamint a finommotoros képességet, a kéz-szem koordinációt, ráadásul kísérő tünetként fejfájás, álmosság, szédülés, ingerlékenység, köhögés vagy nehézlégzés is felléphet. Azonban mindezt nem idézheti elő a koffeinmentes kávé, hiszen a végtermék legfeljebb 0.001% maradék metilén-kloridot tartalmazhat.

9. Vannak-e a koffeinmentes kávénak pozitív hatásai a szervezetre?

Ugyanazon kutatás szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti bizonyos típusú daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát: ilyen a prosztatarák, bőrrák, májrák, leukémia, endometriumrák vagy szájüregi rák.

Abban viszont nincs egységes álláspont, hogy a koffeinmentes kávé ugyanolyan mértékben, ugyanezen esetekben hat-e jótékonyan. Kivétel ez alól a prosztatarák, ahol a megfigyelések azonos módon kedvezőek.

koffeinmentes kávé

10. Kinek ajánlott a fogyasztása?

A túlzott koffeinfogyasztásnak olyan kellemetlen mellékhatásai lehetnek, mint alvási problémák fejfájás, hányinger, nyugtalanság, gyomorpanaszok, szorongás, dysphoria (boldogtalanságérzet) valamint a megnövekedett szívfrekvencia. Ha ilyen tüneteket tapasztal, mindenképp érdemes áttérni a koffeinmentes kávéra, mert könnyen lehet, hogy a túlzott koffeinbevitel, és nem valami komoly egészségügyi probléma áll a tünetek hátterében.

Egyes szív-érrendszeri betegségek mint például a súlyos migrén, idegrendszeri problémák, a pánikbetegség, a burnout szindróma vagy a gyakori alvászavarok esetében a koffein fogyasztása fokozhatja a tüneteket, akár végzetesnek is bizonyulhat. Krónikus gyomorbetegségek, húgyhólyag problémák, speciális diéták, egyes fogászati kezelések, vagy bőrbetegségek esetén a koffein szintén veszélyes lehet. A betegségeken túl a várandósság egyes szakaszai és a szoptatás ideje alatt is érdemes tartózkodni a koffeintől.

Szerencsére ilyenkor sem kell lemondani erről a finom, kesernyés italról, hiszen éppen azért találták ki a koffeinmentes kávét, hogy kedvenc feketénket korlátlanul élvezhessük! A reggeli kávézás olyan szertartásos, meghitt, romantikus reggeli pillanat meghatározó eleme lehet, amelytől kár lenne végképp elbúcsúzni, ugye?

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a különbség a koffeinmentes és a koffeines kávé előállításában?

A koffeinmentesítési eljárások a zöld kávébabot érintik. Ezek lehetnek: oldószeres kezelés, indirekt eljárás, Swiss water, szuperkritikus extrakció. Az oldószeres kezelést leszámítva az aromaanyagok a kávébabban maradnak, így az íz változatlan.

Egyáltalán nincs benne koffein?

Fizikai és kémiai korlátai vannak annak, hogy teljesen mentes legyen a pörkölt kávé, ezért nem mondhatjuk tökéletesen koffeinmentes. A „koffeinmentes” kávékra vonatkozóan a Magyar Élelmiszerkönyv szerint instant kávék esetén a felső érték 0,3%, az őrölt kávék esetén pedig 0,08%.

Van-e mellékíze a koffeinmentes kávénak?

Egy minőségi kávébabokból elállított koffeinmentes kávénak nem lehet mellékíze, hiszen az aromajegyek, a selymesség, az illat és ízhatás a pörköléssel vannak összefüggésben és nem a koffeintartalmával…

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0