Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

A kávé története: mit tudunk a kedvelt ital eredetéről?

Unsplash.com

Szinte mindenki fogyasztja, mégis kevesen ismerik a kávé történetét: hogy honnan származik és miként terjedt el az egész világon. Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat a „fekete leves” erdetéről, és nézze meg cikkünkben, hogyan jutott el a kedvelt ital Magyarországra!

Honnan származik a kávé?

A kávét eredetileg egy etióp kecskepásztornak köszönhetjük
Unsplash.com

A kávé etimológiailag egy arab szóhoz vezethető vissza, melynek jelentése: „a muszlimok bora”. A gahwa szó, amiből a mi kávénk is eredeztethető, a teljes arab világban ismert volt már a 16. században.

Bár biztosat nem tudhatunk, a kávé történetéhez is természetesen sok régi, és több újabb kori legenda is köthető. A legismertebb eredetmonda szerint a kávét egy etióp (máshol jemeni) pásztor, Káldi fedezte fel Kr. e. 300 körül. A férfi kávécserjék mellett legeltette kecskéit, és észrevette, hogy az apró, piros bogyókat megeszik az állatok. Amikor emellett a rét mellett jártak, Káldi kecskéi élénkebbek, vidámabbak lettek. Nemsokkal ezután a pásztor arra is rájött, hogy ha a keserű kávészemeket megpörköli, úgy ízletes ital is készíthető a piros bogyókból. A környékbeli szerzetesek, ismervén a pásztort, átvették tőle az italfőzés tudományát, és a hosszú, imával töltött, fárasztó éjjeleken a kávé segítségével tartották ébren magukat.

A kávét ősi arab könyvekből is ismerjük, ezek tanításai arra utalnak, hogy egy arab orvos, Rhazes „találmánya”. Rhazes a kávét egykor orvosságként, élénkítésre használta. A „gyógyszerrel” elért eredményeiről könyvében is értekezett: az Al-Haiwi című művében említi a csodás hatású italt. Ezt a munkát olvashatta aztán Avicenna is, akinek munkássága aztán egész Európában is ismertté vált. Közös volt benne és Rhazesben, hogy a kávét nem élvezeti cikknek tekintik, mindketten gyógyszerként ajánlják az ital fogyasztását.

Hogyan került a kávé Etiópiából Perzsiába és tovább?

A kávé eredete
Unsplash.com

A kávécserje más, hitelesebb források alapján Kaffából származik: az etióp tartományból terjedt a termesztése és a fogyasztása először Perzsiába, aztán Arábiába és Egyiptomba.

Egyes arab szerzők szerint a kávéivást ezen a környéken egy Gamaleddin nevű adeni mufi honosította meg, aki Perzsiában tanulta el a kávéfőzés tudományát egy útja során. Amikor hazaérve megbetegedett, a kávé jót tett neki, megtapasztalta mindazokat az áldásos hatásokat, amiket ma is ismerünk: az élénkítő, kedélyállapotjavító tulajdonságokat. Ő ajánlotta először a dervisek számára a forró ital fogyasztását vagy a kis, pörkölt szemek rágását.

A dervisek közbenjárásával aztán a kávé hamarosan elterjedt, nem sokkal az említett eset után már Mekkában, Medinában, Kairóban, Damaszkuszban, sőt, Konstantinápolyban is fogyasztották, ráadásul a társadalom teljes egészében, a főnemesektől az alsó osztályig, mindenki élt vele.

A 15. századra aztán Konstantinápolyban megnyílnak az első kávéházak is, de a vallási élet képviselői nem nézték jó szemmel ezt az új helyszínt, és a hozzá tartozó szokások betörését a világba. Úgy gondolták, hogy a kávé az alkoholhoz hasonló függőséget alakít ki a fogyasztóban, ezért betiltották a kávéházakat és a kávéfogyasztást: előbbit sikerrel, utóbbit természetesen sikertelenül. Végül a társadalmi nyomásnak engedett az állam, és a hatóságok puha hozzáállása is: a kávéházak szép sorban újranyitottak az arab térségben, és persze a kávéházak bevétele után busás adót fizettek a nagyvezírnek. A kávé története ezután a tiltások és engedélyeztetések történetévé vált: az első, 1511-es mekkai tiltás után IV. Murád oszmán szultán ismét betiltotta a kávézást 1633-ban, az összes isztambuli kávéház bezárásával.

Hogyan alakult a kávé története Európában?

Kávébab, kávéőrlemény és a kész kávé
Unsplash.com

A kávéfogyasztás történetét folytassuk a bezárások történetével, hiszen ebből talán látszik, hogy milyen hirtelen terjedt el az egész világon a forró ital rendszeres fogyasztása. Nem sokkal az isztambuli kávétilalom után, 1675-ben már arról olvashatunk, hogy Angliában a regnáló király, IV. György szintén tilalmat ad ki a kávézásra, de olyan felháborodás követte ezt a rendeletet, hogy a király végül visszalépett.

A XVI. században a terjeszkedő török birodalom terjesztette el Európában a kávéivás szokását. Az első európai kávéház természetesen egy kereskedővárosban tudta megvetni a lábát, méghozzá Velencében. Innen kiindulva aztán teljes Itáliában elterjedt.

Érdekesség, hogy a kávé története során egy újabb szabályozási hullám iránt is igény támadt a vallás felől: VIII. Kelemen pápát tanácsadói megpróbálták rábeszélni, hogy tiltsa be az arab italt, de a pápa, miután megkóstolta, nemet mondott. Úgy vélte, kár lenne a kávéért, ha csak a hitetlen pogányok ihatnák. Hamarosan az olasz kereskedők elterjesztették egész Európában az italt, és kialakult a minden ország szokásaihoz igazodó kávéházak sűrű hálózata.

Hogyan jutott el Magyarországra a kávé?

Halászbástya
Unsplash.com

Akárcsak a kávé eredetéről, a kávézás magyarországi történetéről is sok legenda terjed. A legelterjedtebb monda szerint a törökök a magyar földre való egyik első betörésük során, a csúfos harctéri kudarc után mindent hátrahagyva menekültek vissza saját vonalaik mögé. Így talált rá három nagy zsák pörkölt kávéra az ünneplő magyar tábor.

Egy másik történet szerint a XVII. század derekán a váradi pasa épp Thököly Imre fejedelmet próbálta magához csalni és fogságba ejteni, ezért ebédre hívta magához. A cselt megsejtő Thököly Imre gyorsan távozni akart az ebéd után, de ekkor így szóltak hozzá: „várj, Uram, még hátra van a fekete leves!” Mire Thököly elfogyasztotta a kávéját, megérkeztek a fogdmegek, és vitték is a rabot a Héttorony börtönébe. Innen származik a monda alapján a fekete leves kifejezésünk is.

Mivel az előbbiek többnyire csak hatásos irodalmi történetek andekdotáiként szolgáltak, lássuk a valóságot! Már 1580 körül ismerünk Pesten és Budán is kávékiméréseket és kávéfőzéssel foglalkozó kereskedőket, úgynevezett török kahvedzsiket, ahonnan a magyarok vásárolták a keserű italt. A vándorok itt valóban, ha nem is levesnek, de fekete víznek nevezték a kávét.

Párszáz év elteltével aztán nálunk is megjelennek az utcai kávéfőzők, „vándor kávésok”, majd nem sokkal ezután, 1727-ben megnyílik a Starkh János vezette első kávéház a Régi posta utcában. Innen aztán hamar elterjedt, és csakhamar rendkívül divatossá vált az osztrák mintára épített kávéházak sora, nem kellett száz év az első megnyílt kávéháztól, és megnyitotta kapuit a Hadik, a Japán Kávéház és a New York kávéház – így vált Budapest valóságos kávéfővárossá.

Tényleg magyar származású az olasz presszókávé atyja, Illy Ferenc?

Illy Ferenc
Wikimedia.com

A kávé történetének felelevenítése során msuzáj megemlíteni Franceso Illy, azaz Illy Ferenc nevét, aki a presszókávé atyja, és valóban magyar származású. Temesváron született, 1892-ben, és bár gyermekkorát és iskolaéveit is Temesváron töltötte, még fiatal korában Triszetben telepedett le. Az első világháborúban besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, a 22 éves fiatalember a háború végén nem tért haza Temesvárra. Feleségül vett egy olasz zongoratanárnőt, akivel hamarosan gyermekeik is születtek.

A még mindig fiatal Illy Ferenc családja eltartása érdekében kávé-és kakaókereskedést nyitott Triesztben. A nagy újítása nem is a kávéhoz, hanem a kávé csomagolásához köthető: az ő találmánya az illatokat és a kávé aromáját hosszan megőrző vákuumcsomagolás volt. A pörkölt kávészemeket nagy nyomás alatt helyezték a csomagolásba, nitrogénnel stabilizálták az állapotát, így aztán a kávé az újbóli felbontáskor a frissen őrölt kávé friss aromáját tudta árasztani magából. Erre a csomagolási technikára Illy Ferenc 1933-ban megalapította az Illycaffét, és védetté nyilváníttatta találmányát.

Még egy fontos találmány köthető nevéhez: az ős-kávégépet, a mai kávéházak presszógépeinek és az otthoni elektromos kávéfőzők atyjának is ő a feltalálója.

Az 1956-ban elhunyt Illy Ferenc vállalkozása ma is létezik, azt fia, Ernesto vitte tovább.

Ez tehát a kávé története röviden: jusson eszébe reggelente, amikor kedvenc feketéjét kortyolgatja, hogy micsoda történelmi események vezettek el idáig!

A kávé mellé pedig olvassa el korábbi cikkeinket is:

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0