Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

10 ifjúsági regény, amik tinédzsereknek és felnőtteknek is ajánlottak

Az, hogy milyen a „jó” ifjúsági regény, talán az irodalom egyik legfontosabb kérdése. A gyerekkor meséi után ugyanis sokan egyszerűen leszoknak az olvasásról, emellett a közös családi olvasásélmény öröme is eltűnhet szép lassan. Cikkünkből kiderül, mely ifjúsági regényekkel érdemes próbálkozni tiniknek és felnőtteknek egyaránt.

10 ifjúsági regény nem csak az ifjaknak

1. Harry Pottert a népnek!

Ki ne ismerné ezt a klasszikust? Ahogy a korábbi generáció fiataljainak sokat tudott mondani az Egri csillagok, a Gulliver utazásai vagy a Robin Hood, úgy a mai fiatal felnőttek és tinédzserek ebben a csodás alapműben találhatják meg a közös olvasás örömét. Nem véletlen van az olvasási listák első helyén: a mai fiatal felnőttek – akik már szülők – többnyire J. K. Rowling könyvein nevelődtek olvasóvá.

A sorozat egészen kis kortól, 10-11 évesen már bátran olvasható, bár érdemes „beleöregedni” a 7 részes monstrum utolsó köteteibe, mert témájukban, hangulatukban az utolsó pár részek sokkal komorabbak. Ha pedig felnőttként elsőként venné kézbe, meg fog lepődni a jól felépített dramaturgián, a pontos jellemábrázoláson a történet mély összefüggésein, valamint a kulturális utalásokon.

2. Az Úr sötét anyagai – tovább a misztikus vonalon!

Még mindig a fantasy vonalon mozgunk ezzel a „sorozattal”, ami a varázslótanoncok történetéhez hasonlóan népes rajongótáborral rendelkezik. Tinédzsereknek való izgalom, felnőtteknek szóló minőségi olvasmány. Olyannyira sikeresnek számít, hogy az egyelőre 3 részes regény mára sorozatok és filmek alapanyagául szolgál.

A történet kiindulópontja egy olyan, a miénkkel párhuzamosan létező világ gondolata, ahol az embereknek van egy úgynevezett „lélekállatkájuk”. Ezek velük született, és felnőtt jellemük kialakulására „megszilárduló” állatok, barátként, a lélek egy részeként vagy kivetülésként követik őket. Egyszerre misztikus kalandregény és történet a felnőtté válásról, amelyet átsző többek között a szerelem is.

ifjúsági regény

3. Végtelen történet – csak el kell kezdeni

A Végtelen történetben az a jó, hogy már az egészen fiatal korosztály számára is élvezhető. Michael Ede regénye a fantázia erejéről, a történetmesélésről szól. Érdemes megnézni a filmet is, akár a két könyv metszéspontján, ahol már a klasszikus filmfeldolgozás nem követi a regényt, majd ezt követően folytatni az olvasást. Ritka az a személy, aki a Végtelen történet elolvasása után ne lenne kíváncsi a szerző többi, mesés világába kalauzoló köteteire is, legyen az gyerek vagy felnőtt.

4. Abigél

Szabó Magda regénye, az Abigél igazi klasszikus, nem véletlenül. Szintén a fiatal felnőtteknek szól, hiszen a történet főhőse, Gina gyerekként kerül a Matulába, de gyorsabban nő fel, mint gondolná. A történet egy iskolában játszódik, ahol a felmerülő problémák már önmagukban is életszerűek és izgalmasak, azonban a sztori több titok felderítésének feszültségét is magába foglalja. Ha ezt a regényt felnőttként újraolvassa, nem csak a miliő leírása vagy a szereplők ábrázolásának módja lesz megkapó, de feltárul a kapcsolatrendszereknek az íróra jellemző mély, bölcs elemzése, a történelmi utalások, és a kontextus bemutatása is.  

5. Semmi

Janne Teller híres Semmije Magyarországon megalapozta a skandináv gyerekkönyvek „műfaját”. Egy csapat kisdiákról szól, akik elhatározzák, hogy közösen kiderítik, van-e egyáltalán értelme bárminek ebben az életben. Pierre, a kötet hőse egy napon úgy dönt, hogy semminek semmi értelme. Az osztálytársai, hogy ezt megcáfolják, megalkotják a Fontos Dolgok Halmazának nevezett gyűjteményt.

A kötet komoly kérdéseket boncolgat és rendkívül mély érzelmileg, éppen ezért hatalmas port kavart szülőhazájában, Dániában, sőt a világ szinte minden pontján. Felnőttként is igen elgondolkodtató olvasmány, ami felhívja a figyelmet arra is, hogy sem olvasóként, sem értelmileg nem érdemes lefokozni a gyerekeket. A közös olvasást érdemes egy meghitt beszélgetéssel folytatni.

6. Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő

Lázár Ervin egy egészen más kategóriát képvisel az „ifjúsági” regények műfaján belül. Hasonlítható a LEGO-hoz, ami 1-99 éves korig bárki számára ajánlott. A meséit, rövidebb írásait már egészen kiskortól nyugodt szívvel lehet olvasni, később pedig ugyanazokat a történeteket imádhatják a tizenévesek is. Attól sem kell tartania senkinek, hogy felnőttként esetleg unalmasnak találná a Lázár-köteteket. Érdekesség, hogy Lázár Ervin meséi nyelvileg ugyan játékosak, mégsem mindig vidámak, gyakran csak annak tűnnek – érdemes elmerülni a rétegekben. Ezért, ha Mikkamakkáékat már kiolvasta a család, a többi történet folytatásával érdemes egy kicsit várni, hogy a történet megadja a kívánt hatást és teljes egészében élvezetet nyújtson.

ifjúsági regény

7. Az a bizonyos szürkeállomány – Poirot-ot mindenkinek!

Magyarországon talán leginkább a belőle készült tévésorozat epizódjai miatt lehet ismerős, pedig a híres belga nyomozó, Poirot történeteit a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie írta, és írásban is lehengerlőek. A történetek többnyire valóban egy halálesettel kezdődnek, de a regények nem azok bekövetkeztét taglalják, hanem a hozzájuk vezető összefüggéseket kutatják. Egy bizonyos életkor felett nyugodt szívvel olvashatók, ugyanis erőteljesen megdolgoztatják az agytekervényeket. A történetek közel sem durvák, erőszakosak, a leírt szavakat mindenki a maga befogadóképességének megfelelően képzeli el. Agatha Christie kötetei segítenek kilépni az ismert gondolkodási sémákból, és új nézőpontokat nyitnak meg.

8. Micimackó – igen, nagyobbaknak is!

Érdekes, hogy a Micimackó közönsége valójában igen szélsőséges. Kedvelik az egészen fiatalok és az idősebb korosztály is, na meg persze azok, akik úgy érzik sosem nőnek fel igazán. Milne írása, amit kölcsönvett és a kisgyerekek számára képernyőn is elérhetővé tett a Walt Disney, valójában egy nagyon okos és nagyon eleven karikatúrája az emberi viselkedésnek. Érdemes együtt is olvasni a gyerekkel Karinthy Frigyes fordításában. A nyelvi fordulatok, a kedves és bájos alakok, valamint az ő történeteik bármikor visszarepítik az olvasót a Százholdas Pagonyba. Értékes tanításokat közvetít kicsiknek és nagyoknak egyaránt a barátságról, egymás támogatásáról, az élet nehézségeivel történő megküzdésről.

9. Odüsszeia

Ha létezett olyan könyv, amit az írója is felolvasásra tervezett, akkor ez az. Az Odüsszeia valójában tényleg mindent tartalmaz, ami miatt érdemes elővenni és családi felolvasást tartani. Habár nyelvezete kissé nehéznek tűnhet, egy kis gondolkodással értékes gondolatokkal lehet belőle gazdagabb. Hősök, istenek, kalandok, misztikus helyek, rémisztő és nevetséges szörnyek, balgaság és leleményesség: egy kötet, amit érdemes újraolvasni felnőttként. Talán nem feltétlen a kiskamaszoknak ajánlott, de ha egyszer ráérzett, onnantól már lebilincselően izgalmas lesz – csak tekintsen rá szórakozásként!

10. Irány a grund – A Pál utcai fiúk

Egy igazi nemzetközi klasszikus! Molnár Ferenc regénye egy egészen más Budapestre vezeti olvasóját. Gyerekként átélheti a szövődő barátságok élményét, a harcokat, a néha felnőtteket idéző, kegyetlen játékokat. Felnőttként értékelheti a történetvezetést, a korabeli élet ábrázolását, a finom mesélést, az otthon és a hovatartozás megírásának finom motívumait. Mint minden nagy klasszikusnál, itt is lehetőség van rá, hogy a kötetből készült filmekkel, színházi előadásokkal is megismerkedjen az olvasóközönség, de a könyvet semmiképpen nem szabad kihagyni.

A fenti, régi klasszikus és újabb kötetek mellett érdemes az alábbi cikkekből is ihletet meríteni, ha azt keresi, mivel is kuckózhatna be az őszi hűvösebb estékre:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0