Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Kik a legkiemelkedőbb Kossuth-díjas írók?

Hány Kossuth-díjas írótól olvasott Ön már művet? Mit tud a legrangosabb állami kitüntetésről? Cikkünkben 10 kiemelkedő Kossuth-díjas szerzőt emeltünk ki.

Az 1948-ban alapított, Kossuth Lajosról elnevezett elismerést a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréseként adományozzák. A legmagasabb magyar állami kitüntetésként számontartott díjat 1966-tól 1990-ig háromévente, majd 1990-től újra évente adták át. Ez az év fordulat a Kossuth-díj történetében abban a tekintetben is, hogy eddig a miniszter adományozta, ezt követően pedig csak javaslatot tett a díjazottak személyére, és a díjat maga a köztársasági elnök ítélte oda. 1963-ig az ipari munkában, földművelésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket is díjazták, azóta kizárólag a tudomány, a művészet és az irodalom területén alkotóknak ítélik oda.

A díjat március 15-én adják át, 2022-ben ez körülbelül 19 300 000 forinttal jár együtt, mely adó- és illetékmentes. Megosztott díj esetében, függetlenül az osztozók létszámától, mindenkinek a pénzjutalom felét adományozzák. Ha úgy ítélik meg, hogy valaki utólag a díjhoz méltatlanul cselekszik, attól el is vehetik azt.

Nézzük, kik a legismertebb Kossuth-díjas íróink!

Kossuth díjas írok

1. Szőcs Géza

Szőcs Géza 2015-ben nyerte el a Kossuth-díjat. Az erdélyi származású író 1978-ban, orosz-magyar szakon szerzett diplomát a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen. 1978 ás 1982 között az Ellenpontok folyóirathoz és a szamizdat kiadványhoz kötődően szerkesztői munkái miatt a román hatóság letartóztatta. 2007-től az Irodalmi Jelen főmunkatársa lett.

Az 1990-es évektől Erdélyben politikai szerepet is vállalt, majd az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkárjaként és kulturális főtanácsadóként is dolgozott. 2016-ban nagy visszhangot váltott ki, amikor sajtószabadság szempontjából aggasztónak nevezte a Népszabadság felfüggesztését.

2020-ban halt meg Covid-19 okozta szövődményekben. Irodalmi munkásságát politikai hovatartozástól függetlenül mindkét értelmiségi kör nagyra tartja. Rendhagyó olvasmányként mi Szőcs Gézától a Limpopót ajánlanák, mely egy strucckisasszony naplóját idézi meg, és számos helyen emlékeztetheti Önt Orwell Állatfarmjára.

2. Krasznahorkai László

Krasznahorkai 1954-ben, Gyulán született. 1983-ban, az ELTE-n szerzett magyar–népművelő diplomát, 1977-ben debütált a Mozgó Világban a Tebenned hittem című művével.  Jelenleg Berlinben él. A 2004-ben Kossuth-díjat kapott szerző komoly nemzetközi sikereket ért el a 2010-es években: 2014-ben Vilenica és America Awardi in Literatura díjjal, 2015-ben Nemzetközi Man Brooker-díjjal, a 2019-es amerikai Nemzetközi Könyvdíjjal jutalmazták.

A Kossuth-díjas író leghírhedtebb művét a Sátántangót ajánljuk Önnek olvasásra. Ez a könyv azon ritka művek egyike, melyeknél a kötet maga könnyedebben feldolgozható, mint a belőle készült, Tarr Béla által rendezett filmadaptáció.  Ha külföldi könyvesboltban érdeklődik magyar szerzők iránt, valószínű, hogy Petőfi, Jókai és Kertész mellett talál Krasznahorkai műveket is. Életművét egyfajta önálló irodalmi galaxis-építés jellemzi, regényei mintha egy egymást kiegészítő óriás mű egészének töredékei lennének.

Krasznahorkairól már megemlékeztünk egy korábbi cikkünkben is. Ha érdekli a magyar irodalom és kíváncsi rá, hogy kik a legnagyobb hatású szerzők, akkor mindenképp kattintson az alábbi linkre:

3. Rakovszky Zsuzsa

Az 1950-ben született, soproni származású Rakovszky Zsuzsa 2010-ben nyerte el a Kossuth-díjat. Az ELTE-n szerzett magyar-angol szakos tanári diplomát 1975-ben, könyvtárakban dolgozott a hetvenes években, majd a Helikon Kiadónál kapott állást, 1985-től pedig szabadfoglalkozású íróként, fordítóként tartja fenn magát. Költőként és prózaíróként is ismert. 2002-es, A kígyó árnyéka című regényét ajánljuk.

4. Jókai Anna

A budapesti születésű Jókai Anna 1937-ben látta meg a napvilágot, és 2017-ben hunyt el. A Magyar Napló folyóirat, és a köré szerveződő irodalmi kör aktív részese volt. Az Írószövetséghez is szorosan kötődött, különböző pozíciókat betöltve, elnökként is tevékenykedett a szervezetnél. 2015-ben a Forbes őt nevezte meg, a magyar kultúrában a 8. legbefolyásosabb nőként. 1994-ben kapta meg a Kossuth-díjat. Népművelőként, művelődési előadóként, könyvelőként és általános iskolai tanárnőként dolgozott. Viszonylag későn debütált: 1966-ban jelent meg első novellája. 1972-es, Napok című regényét ajánljuk.

5. Závada Pál

1954-ben, Tótkomlóson született, 2005-ben kapta meg a Kossuth-díjat. A Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen 1978-ban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakán 1982-ben diplomázott.

A Pécsi Tudományegyetemen, a Magyar Tudományos Akadémián is dolgozott. 1990–1994 között a Hiány, 1990-től megszűnéséig a Holmi című folyóirat szerkesztője volt. Olvasásra regénytrilógiáját ajánljuk, melynek címei: Fényképész utókora, Jadviga párnája és a Milota. Závada Pál fia, Závada Péter az egyik legjelentősebb magyar költő. Írtunk róla alábbi cikkünkben is:

6. Parti Nagy Lajos

Az 1953-as születésű, szekszárdi származású szerző 2007-ben lépett be a Kossuth-díjas szerzők körébe. Prózai és lírai munkái egyaránt kiemelkedőek. 1995-ben jelent meg Esti kréta címen a Jelenkor kiadónál addigi válogatott verseinek gyűjteménye. Olvasásra ajánljuk Önnek prózamunkái közül nagy visszhangot kiváltó, álnéven írt kisregényét, melyet előszőr 1990-ben, Sárbogárdi Jolán: A test angyala címmel folytatásokban jelentetett meg a Jelenkor. Verseskötetei közül az 1999-ben megjelent Europink kötetét érdemes lapozgatni, a műnek az a különlegessége, hogy egy többnyelvű, német-angol-francia kiadvány.

7. Esterházy Péter

A grófi származású Esterházy Péter 1950-ben született Budapesten, 1996-ban nyerte el a Kossuth-díjat. Nagyapja egykor Magyarország miniszterelnöke volt, testvére, Márton, labdarúgó. A nemzetközileg is elismert és számontartott szerző 2016-ban hunyt el hasnyálmirigyrákban. Temetésével kapcsolatban arra kért minden résztvevőt, hogy csak egyetlen szál fehér rózsával járuljanak sírjához: azt az összeget pedig, amit a halotti koszorúra költenének, fordítsák a rákos gyermekek javára. Utolsó művét, a Hasnyálmirigy naplót ajánljuk, mely rendkívüli módon emlékezik meg az elmúlásról.

8. Spiró György

A 2006-ban Kossuth-díjat kapott, 1946-os születésű szerző 1970-ben diplomázott az ELTE-n, magyar-orosz-szerb-horvát szakon. A 1990-es évek első felében szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt, tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Darabjait a Katonában és a Radnótiban is bemutatták. Megosztott megítélésű szerző, mivel őt tartják a trágárság modern irodalomi meghonosítójának. 1989-es Csirkefej című drámájában képviselte ezt először. 2017-ben megjelent Kőbéka című szatírikus regényét ajánljuk.

9. Szilágyi István

A kolozsvári származású Szilágyi István 2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat. 1938-ban született, mozdonyvezető-géplakatos szakmával és jogi diplomával rendelkezik. Az Utunk munkatársaként, 1992-től a Helikon főszerkesztőjeként dolgozott. Első nagysikerű könyvét, az 1975-ben megjelent Kő hull apadó kútba című regényét ajánljuk.

10. Csukás István

A 21. század nagy mesélője, Csukás István 1936-ban született és 2020-ban hunyt el és talán legismertebb a Kossuth-díjas írók között. A szerződ igazán a nép gyermeke volt: édesapja kovácsmesterként dolgozott. Zenei, irodalmi tehetsége egyaránt megmutatkozott, de 1956-os események miatt végül egyik felsőfokú tanulmányát sem fejezte be – ennek ellenére az irodalom lett az élete, s a számos elismerést nyert. Íróként a Hungária Kávéház lett a törzshelye, többek között Antal Imrével alapította meg 1960-ban a Fiatal Művészek Klubját.

1978-1985 között a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó szerkesztője, ezt követően haláláig szabadfoglalkozású író. 1999-ben kapta meg az elismerést. Amennyiben egy kis nosztalgiázásra vágyik, vagy környezetében egy gyermeket bíztak Önre, akkor bátran ajánljuk, hogy lapozza fel az örökzöld klasszikus zöldszínű mesehősének történetét, meséljen az első szelíd sárkányról. Süsüre gondoltunk, természetesen!

Reméljük, hogy cikkünk hasznos volt az Ön számára, s hogy felébresztette érdeklődését Kossuth-díjas szerzőink iránt. Válogatásunkban igyekeztünk minél színesebb palettáját adni alkotóinknak, mind a világlátás, mint az ideológiai hovatartozás, mind a stílus és az alkotói módszer, értékrend tekintetében. Egy dolog azonban közös volt bennünk: mind elismeréssel tudtak és tudnak nyilatkozni a másikról, és hovatartozástól függetlenül emberségességükről, nyitottságukról ismertek.

Ha érdeklődik a különböző műfajok iránt, és szeretne jobban eligazodni bennük, ajánljuk az alábbi cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0