0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

15 kortárs költő, akit érdemes ismerni

Petőfi, Arany, Babits nevét mindenki ismeri, de vajon hány kortárs költőt tudna felsorolni? Egy cikkben szinte lehetetlen teljes, átfogó képet adni a mai magyar irodalom fontos lírikusairól, de mi kiemeltünk közülük 15-öt, akik megjelenésükkel és alkotásaikkal megérdemlik, hogy egy kicsit megismerkedjen velük.

Milyenek a kortárs költőink? Sokoldalúak, több lábon állnak, pozitívan és nyitottan gondolkodnak, és művészlélekként többet értenek és éreznek meg a körülöttük lévő világból mint a legtöbb ember. Bár ma már kevesebbet olvasunk verseket a mindennapokban, mint a régi idők szalonjainak, kávéházainak közönsége, de ettől függetlenül most is igaz, hogy ha műveltek és naprakészek akarunk lenni, a legjobb könyvek mellett illik a legjobb költeményeket is elővenni olykor.

15 kortárs költő, akinek műveit érdemes elolvasnia

Bár a legtöbben talán ötöt sem tudnának felsorolni, valójában annyi remek kortárs költő van, hogy nehéz volt összeállítani ezt a listát – sokkal többen érdemlik meg, hogy bemutassuk őket!

Kemény István

1960-ban született Kemény István, akinek lányai, Kemény Zsófi és Kemény Lili is aktívan foglalkoznak szépirodalommal. A Márai-, Móricz-, József-, Babits- és Térey-díjas alkotó az ELTE-n, magyar-történelem szakon szerzett diplomát. A versek mellett számos más műfajban is kipróbálta magát, írt drámát, regény, publicisztikát, de híres arról is, hogy Nick Cave-t fordított, sőt, a Barátok közt sorozat számára is írt dialógusokat.

Parti Nagy Lajos mondta róla, hogy a „költészetén immár több nemzedék nőtt fel, a sajátja is bizonyos fokig és az utána jövők is. Alapember, nem nagyon kerülhető meg, noha nem mondhatnám, hogy bárkinek útjában állna.

Verseskötetei között olyan érdekességeket találhatunk, mint a Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, 1984), Játék méreggel és ellenméreggel (1987), Valami a vérről. Válogatott és új versek (Palatinus, Budapest, 1998), Élőbeszéd (Magvető, Budapest, 2006), vagy A királynál (Magvető, Budapest, 2012). De ezek mellett természetesen érdemes teljes életművében elmerülni!

kortárs költők

Parti Nagy Lajos

1953-ban született Szekszárdon, Déry-, József Attila- és Móricz-díjas alkotó. 1991-1993 között a Magyar Napló versrovatának szerkesztője volt.

1995-ben jelent meg Esti kréta címen a Jelenkor kiadónál addigi válogatott verseinek gyűjteménye. Saját maga bevallása szerint is teljes, eddigi életművének tekintetében az 1990-ben megjelent Szódalovaglás verseskötete lehet a legideálisabb tantermi oktatáshoz. Érdemes megemlíteni még az 1999-ben megjelent Europink kötetét, amely többnyelvű, német-angol-francia kiadvány, valamint a 2003-as Grafitnesz kötete. Ezt követően 14 éven át nem jelentkezett verses kötettel. A Létbüfé. Őszológiai gyakorlatok a Magvetőnél, 2017-ben jelentek meg.

Varró Dániel

Varró Dániel 1977-ben született Budapesten. A József-, Bródy- és Petőfi-díjas költő saját generációjának legjelentősebb alkotója. Számos műve kiemelkedő jelentőségű a kortárs gyerekirodalomban is. Első, önálló kötetét, a Bögre Azúrt 1999-ben legnépszerűbb, színházban is bemutatott műve, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye követte 2003-ban, majd a Szívdesszert 2007-ben. Akinek a lába hatos – korszerű mondókák kisbabáknak c. kötetét és az Akinek a foga kijött – Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak című műveit gyermeke születése ihlették. 2016-ban jelent meg a felnőtteknek szóló verseskötete, Mi lett hova? címmel.

Takács Zsuzsa

Az 1938-ban született, József Attila-, Déry Tibor-, Weöres Sándor és Pilinszky-díjas költőnőről maga Pilinszky nyilatkozott így: „Két vonását emelném ki: hangjának tisztaságát s egyfajta tétovaságát, mely azonban végül sose hagyja eltéríteni magát, s épp bolyongó, kereső célba találásával, megérkezéseivel tölti be sajátos feladatát, térképezi fel a számára rendelt tájakat, másokénál talán omlékonyabb külső és belső vidékeit.”

A Takács Zsuzsával készült, különleges hangulatú interjú itt olvasható.

Terék Anna

1984-ben született Topolyán. A vajdasági származású költőnő 2012-ben az ELTE-n szerezte meg pszichológus, tanácsadó és iskolapszichológus szakirányú diplomáját. Első kötete 2007-ben, Mosolyszakadás címmel, másodikat 2011-ben Duna utca címen jelentette meg, utóbbi Sinkó Ervin-díjas lett. Legújabb verses könyve a Halott nők 2017-ben jelent meg. Különösen szívszorítóka azon versei, melyek arról mesélnek, hogyan élte át családjával kamaszlányként a délszláv háborút.

kortárs költők

Szabó T. Anna

1972-ben született Kolozsváron, Dragomán György felesége. Szabó T. Anna a kortárs magyar irodalomban számos műfajban kipróbálta magát, de népszerűek gyerekirodalmi művei is. 1997-ben az ELTE-n szerzett tanári diplomát, majd az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programon tanult tovább. A Petőfi-, Arany-, Móricz-, József Attila-, Babits-díjas alkotó verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, oroszra, bolgárra és románra is lefordították. Ő maga is fordít a legkülönbözőbb stílusokban Beatrix Potter-től John Updike-ig, emellett tanári és szerkesztői munkát végzett a British Council és a Magyar Könyv Alapítvány számára, valamint cikkeket és kritikákat is ír.

Lackfi János

Lackfi János 1971-ben született Budapesten Oláh János és Mezey Katalin gyermekeként, József Attila-, Móricz- és Déry-díjas szerző, továbbá – saját bevallása szerint – „író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász.” (Idézet honlapjáról)

Szépirodalmi tevékenysége mellett elismert Nyugat-kutató, egyetemi tanár, dramaturg, színész és fényképész. 1992-óta folyamatosan publikálja versesköteteit. Első kötete a Kézirat kiadónál jelent meg, Magam címmel., eddigi utolsó kötete Hej, Sionról fúj a szél… Zsoltárok népdalritmusra a Harmat kiadónál 2020-ban.

Térey János

1970-ben született, generációjának egyik legjelentősebb alkotója, 2017-ben hunyt el. Felesége Harmath Artemisz, aki a róla elnevezett ösztöndíj bizottság elnöke.

Tanulmányait magyar nyelv és irodalom, történelem szakon végezte a Budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE-n. Verseit 1990-től folyamatosan közölték a legjelentősebb folyóiratok, az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. 1991-ben jelent meg első verseskötete, a Szétszóratás. A természetes arrogancia, A valóságos Varsó. Ezután a Tulajdonosi szemlélet, Térerő, Drezda februárban, Sonja útja a Saxonia mozitól a Pirnai térig, Ultra, Moll, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba. Legfontosabb munkájának a Paulus című verses regényt tartják. Összegyűjtött versei Őszi hadjárat címen jelentek meg.

Simon Márton

Az 1984-ben született kalocsai költő igazán a slam poetry irányzattal várt elismertté és ismertté a legfiatalabb generációk köreiben is. A dalok a magasföldszintről 2010-ben, a Polaroidok, 2013-ban, a Rókák esküvője verseskötete pedig 2018-ban jelent meg. A Móricz-, Babits- és kétszeres Horváth Péter díjas szerző műveit angol, bolgár, lengyel, német és román nyelveken is olvashatja.

Háy János

A Márai-, Füst Milán-, Móricz- és József Attila-díjas költő Háy János, vagy eredeti nevén Horváth János Vámosmikolán született 1960-ban. Tanulmányait Szegeden végezte el, ahova egyébként csak leendő felesége miatt iratkozott be. Itt zenekart is alapított és a mai napig számos zenés esten alkot izgalmas duót a 30Y frontemberével.

Versesköteteket 1989 óta jelentet meg: Gyalog megyek hozzád, Vigyázat, humanisták. A növények hazája, Valami nehezék, Istenek, Kotródom el, Egy szerelmes vers története, Háyland, valamint Az öregtó felé.

1989-ben hagyott fel a tanári pályával, és kezdett el szerkesztőként dolgozni olyan kiadóknál, mint a Holnap, Pesti Szalon, Palatinus. Képzőművészként is ismert, maga illusztrálja köteteit.

Závada Péter

A híres író, Závada Pál fia, szintén a slam poetry körökben vált elismertté és népszerűvé, ugyanakkor nagyon tehetséges, sokoldalú költő. Az Örkény-, Szép Ernő-, Horváth Péter-, Móricz-díjas szerző számos műfajban kipróbálta magát. 1982-ben, Budapesten született, színészi és zenei pályán is elismert, 2009-ben, a Jelenkorban jelentek meg első versei, azóta folyamatosan publikál. 2012-ben debütált az Ahol megszakad verseskötete, majd Mész, Roncs szélárnyékban kötete.

Kiss Judit Ágnes

1973-ban született Budapesten. Magyar költő, író és tanár. Magyar irodalmat, zeneművészetet, színház és filmművészetet is tanult. 2006-ban jelent meg Irgalmasvérnő címen első verseskötete, ezután Nincs új üzenet, Üdvtörténeti lexikon, Koncentrikus korok címen jelentek meg verseskötetei.

„Nézd, itt vagyok, mint táncos a színpadon.
Test, lélek egy. Tudd, ritka e pillanat.
Hogy mindig így maradjon, semmi
Nem bizonyulna elég nagy árnak.

Itt már zenészként lógok a hangszeren.
Látod, zavar még mindig a pódium.
Jó vicces lett, ahol tanítok
mesterien szigorú pofával.

Láthatsz szinésznek, mert az is én vagyok
más bőrbe kötve. Ott meg, a másikon
épp verset írok bamba képpel.
Jól retusált, de hazug fotó mind.

Vágyat sugárzom? Védelemért eseng
kisgyermek énem? Ostoba álca csak.
így játszik az, ki megtanulta:
meztelen önmaga úgyse kéne.”

írja magáról saját honlapján, bemutatkozásában.

Jónás Tamás

1973-ban született Aradon. A roma származású magyar költő, író, programozó (!) első versei 16 éves korában jelentek meg, mára már Arany- és Móricz-díjas szerző. Felsőfokú tanulmányait a győri Széchenyi István Műszaki Főiskolán, az ELTE magyar-szankszrit szakán, és A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végezte, de végül nem diplomázott le.

Első verseskötete, az …ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ… 1994-ben jelent meg. További kötetei: Nem magunknak, Bentlakás, Ő Jónás Tamás, Kiszámítható józanság, Önkéntes vak, Lassuló zuhanás, Törzs, Együttállás; Dél-alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány, Szeged, 2017

Kiss Ottó

A Gyulán élő szerző 1963-ban született Battonyán. 1992-1993 között a József Attila Tudományegyetemen újságíróként, majd 1996-2000 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. Felnőtteknek is ír, de igazából a gyerekirodalom egyik legkiválóbb alkotója. Önálló verseskötetei: Lopott levegő, Szilveszteri kaland, Csillagszedő Márió, Emese almája, A nagypapa távcsöve, Régi kincsek, Ne félj, apa! Nagy kislánykönyv, A bátyám öccse.

Balázs Imre József

1976-ban született Székelyudvarhelyen. 1994-1998 között a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar–angol szakán végzett, ahol most docensként tanít. 1999 óta a kolozsvári Korunk egy szerkesztője.

Kötetei: Ismét másnap, A Dél-Párizs nyárikert, Vidrakönyv, Fogak nyoma Hanna-hinta, Blanka birodalma, Jung a gépteremben Álomfarsang, A tenger, Madárábécé.

Nem csak a halott költőket műveit érdemes forgatni a régmúltból; a kortárs szerzők kötetei is rengeteg értéket tartogatnak, ráadásul sok olyan élethelyzettel találkozhatunk bennük, melyeket mi is átélünk napjainkban.

A fenti listát teljesen önkényesen válogattuk össze, és még sokáig tudtuk volna bővíteni: érdemes elmerülni a mai szerzők műveiben is! Önnek ki a kedvence?

Ezek is érdekelhetik még…