Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Krimi könyvek – 10 lebilincselő olvasmány

A krimi könyvek előbb-utóbb ott szerepelnek minden könyvmoly polcán. De melyiket is válassza? A klasszikusok mellett cikkünkben 10 izgalmas krimit ajánlunk olvasásra.

Mindenki szereti a rejtélyeket, a borzongást, és néha kell egy kis lazább stílusú olvasnivaló is a munkás hétköznapokra. Ki ne játszott volna már gondolatban nyomozót, aki rejtélyes eltűnések, különös halálesetek, vagy jelentős rablások után kutat? Íme 10 könyv a műfajon belül különböző kategóriában, melyben nem csak a bűnösnek jár a bilincs: a sztorik és a fordulatok, a remek karakterek és a különös háttértörténetek bizonyosan Önt is lebilincselik majd.

Mitől jó egy krimi könyv? Melyek a legjobbak?

Egy krimi akkor lesz igazán jó, ha nem csak a haláleset, hanem a nyomozó és az elkövető karaktere is egyedi és izgalmas. A gyilkos méltó ellenfél kell, hogy legyen, a nyomozás igazi párviadal; küzdelem alakuljon ki a két fél között. A sztoriban az a jó, ha több mindenki gyanús, s a történetvezetés logikus ugyan, de mégis vannak benne félrevezető utalások, melyek mentén maga az olvasó is eltöpreng, eltéved a rejtélyek rengetegében.

A 10 legjobb krimi könyv – szerintünk

Skandináv krimik

A műfaj legnépszerűbb, 21. századi képviselői jelenleg a skandinávok. A skandináv krimik világa hátborzongató, „darkos” tónusú, és a gyilkosság kegyetlensége mellett hasonló kíméletlenséggel fogalmazza meg a társadalom kritikáját, ezért a cselekményektől függetlenül is izgalmas olvasmány.

1. Stieg Larsson: A tetovált lány/Millenium-trilógia

Ha a fantasy aranykora Tolkiennal kezdődött, akkor a skandináv krimié bizonyosan a Millennium trilógiával. A regénysorozat legismertebb darabja A tetovált lány, a történet első része. A fiatalon elhunyt svéd író remekének eredeti címe így szól: A férfiak, akik gyűlölik a nőket. Ezt követi A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől című regények. A kötetben nem is a nyomozónak felcsapott újságíró alakja lesz a legizgalmasabb, hanem a hányattatott sorsú, etikus hacker, Lisbeth Salander alakja „szippantja be” az olvasót, hiszen ő egyszerre unszimpatikus, mégis rettentően szerethető. A történetben a furcsa páros egy meggyilkoltnak hitt lány esete után kezd el nyomozni, de lassan felmerül a gyanú, hogy a lány nem halt meg, csak eltűnt, ám ennek köze lehet egy másik, régi, brutális gyilkossághoz, sőt, a szálak egészen a második világháborús nácikig vezethetők vissza…

2. Camilla Läckberg: A hableány

A skandináv krimik koronázatlan királynőjeként is tekinthetnénk Läckbergre, aki majdnem olyan termékeny író, mint Jo Nesbo. Az általunk választott történetének központi szereplője Christian Thydell, az elsőkötetes szerző. A regényének címe A hableány, mely elsöprő sikert és felszín alatti titkokat hoz napvilágra. A szerző hosszú ideje titkolja, hogy fenyegető leveleket kap, ráadásul eltűnik egyik legjobb barátja is, akiről később kiderül, hogy halott. Petrick Hadström nyomozó úgy véli, hogy az esetek összefüggnek. Felesége, Erica Falk lesz kéretlen segítsége, aki nem mellesleg az író jó barátja is.

krimi könyvek

3. Jo Nesbo: Szomjúság

Harry Hole karaktere lassan lekörözi Poirot és Sherlock népszerűségét. A szerző köteteiből jól ismert, zaklatott életű nyomozó ebben a regényben már 3 éve visszavonult, de természetesen Mikael Bellman rendőrfőkapitány invitálására – megszegve élete szerelmének és önmagának tett ígéretét – egy olyan gyilkos nyomába ered, aki a társkereső oldalak rendszeres női látogatóit szedi áldozatául, egyedi jegyként harapásnyomokat hagyva áldozatai nyakán.

Romantikus krimi könyvek

Sokan szeretik, ha a krimi műfaja keveredik a romantikával. Íme három érdekes könyv a kategóriában, nemcsak hölgyeknek.

4. Harlan Coben: Maradj mellettem

Coben regényei azért is izgalmasak, mert az esetek többségében Agatha Christie 10 kicsi indiánja juthat eszünkbe: minden karakternek megvan a maga bűne, az esetek többségében pedig nem csak egy gyilkos van. Így van ez a Maradj mellettem című regényében is, ahol a krimi műfaja keveredik a keserédes romantikával és egy csipet misztikummal.

A történet főszereplői egy tehetséges, de félresiklott életű fotós, egy sötét múlttal rendelkező kertvárosi anyuka és egy nyomozó, aki 17 éve egy ügy megszállotja. Az ő sorsuk fonódik egybe, vagy inkább újra össze.

5. Gillian Flinn: Holtodiglan

Történetünk a Missouri állambeli North Carthage-ben játszódik, főhősei Nick és Amy Dunne, akiknek az ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik. A romantikus reggeli után az asszony köddé válik, férje pedig látszólag kétségbeesetten keresni kezdi feleségét. Idővel minden jel arra mutat, hogy az asszony halott, és mindenki jól tudja: a legtöbb esetben a férj a tettes. Erre mutat az is, hogy folyamatosan hazudik, és különösen viselkedik.  Ráadásul előkerül Amy naplója is, ami egy szépen induló, ám fokozatosan rémálommá váló kapcsolatról mesél, ami egyre kevesebb kétséget hagy maga után. Ám a különös fordulat nem marad el a történetből…

Orvosi krimi könyvek

Robin Cook óta az orvosi krimi könyvek népszerűsége is töretlen, itt az egyéni sorsok sokszor nagyobb tragédiákba ágyazódnak, például halálos vírus szedi áldozatait. Szövevényes sztorik, ahol nagy a tét!

6. P. D. James: Fehérköpenyes halál

A történet középpontjában a Hoggatt Igazságügyi Laboratórium egy dolgozójának halála áll. Az élettani laboratórium vezetőjének halála több szempontból is rejtélyes: az épület ajtaja belülről zárva, a biztonsági berendezés sértetlen, az épületben senki kívülállót nem találnak. Az ügyben a helyi rendőrség nem jut előbbre, ezért Adam Dalgliesh rendőr-főkapitány és a fiatal Massingham felügyelő feladata lesz, hogy az esetet kinyomozza.

7. Robin Cook: Műhiba

Egy fiatal, terhes nő belehal a szülésbe, és az ügyből műhibaper kerekedik. A tárgyalás egyre közeledik és a megvádolt orvos, dr. Rhodes eljátszik a gondolattal: talán neki is, mint korábban barátjának, jobb lenne a derékba tört karrier és a megaláztatások és nyílt gyűlölet elől a halálba menekülnie? De mindeközben nem hagyja nyugodni a gondolat: valójában mégsem ő hibázott, hanem gyilkosság történt. Kicserélhették az ampullát, és ő tudtán kívül talán mérget adott be fájdalomcsillapító helyett a páciensének…

krimi könyvek

Ifjúsági krimi könyvek

Nem csak a felnőttek szeretik a fordulatos történeteket, sőt! A fiatalok is imádnak nyomozni, rejtélyeket megoldani, nem véletlen, hogy ilyen sok ifjúsági krimi létezik.

8. Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Budapest, a millenniumi ünnepségek a háttere az izgalmas tinikriminek, melyben az ezeréves Magyarország csodái miatt vidéki kis eldugott falvakból-városokból még a fiatal leányokat is felengedik világot látni. Köztük van a Marosvásárhelyen élő, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, aki egyszer csak eltűnik. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik édesapja címére, melyet a rég halottnak hitt lánya küldött. Emma húga, Mili még csak 17 éves, de elhatározza, hogy a fővárosba megy és felgöngyölíti a rejtélyt. Az ügyben Ambrózy Richárd báró lesz segítségére.

9. Baráth Katalin: A fekete zongora

A ​Monarchia egyik alföldi városában, az 1910-es években játszódik a történet. Dávid Veronika, az emancipált, lassan vénlánynak számító eladókisasszony feketén issza a kávét, és saját romantikus regényét írja, miközben a hangulatához épp nem illő esemény történik: a lábai elé zuhan a városka bolondja, Vili, holtan. Egyértelműen meggyilkolták, ám, ami az esetet különlegessé teszi az az, hogy zsebében egy kitépett lapot találnak, rajta a hírhedt Ady-verssel, A fekete zongorával.
 Az ügybe szinte mindenki belekeveredik, még Ady Endre is feltűnik, a vénkislány pedig nyomoz…

10. Nemere István: Lidércfény nyomozóiroda-ifjúsági

A Tüskevár világát, történetét megidéző, újra feldolgozó történet nem csak a kiskamaszok számára lehet izgalmas, hanem Önnek is, ha egy kis nosztalgiára vágyik. A történet helyszínéül azonban egy ukrán határ melletti kis falut választ a szerző, egy olyan időszakban ahol a mobiltelefon már természetesnek számít. Négy pesti gyerek tölti a nyarat Gerlésen, ahol a vidéki élet mindennapi rutinja inkább unalmasnak mint megterhelőnek tűnnek. De éjszaka sokkal izgalmasabb dolgok történnek: a nádasban felbukkanó különös fények kapcsán a négy gyerek nyomozásba fog.

Természetesen a fenti lista – mint mindig – most is csak ízelítő, hiszen minden kategóriában rengeteg remek krimi könyvet találhatunk még. Önnek melyik a kedvence?

Ha más műfajokban is szívesen olvasgatna, ajánljuk többi válogatásunkat is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0