0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Amerikai írók: kik a tengerentúl legnevesebb szerzői?

Ön tudja, hogy kik a legjobb amerikai írók? Ismeri a legfontosabb amerikai költőket, drámaírókat? Cikkünkből kiderül, kit érdemes olvasni a tengerentúlról, és miért.

Biztosan Ön is ismeri, vagy hallott már olyan, többnyire bántó megjegyzést, ami „az átlag amerikai” műveltségéről szól. Ezek többsége azokon a felvételeken, videókon alapszik, amelyekből kiderül: egy-egy amerikai keveset tud Európáról, az itteni politikai, gazdasági viszonyokról, a földrajzról, vagy akár az irodalomról. És most tegye a szíve fölé a kezét (azaz vegye le a telefonról vagy a kurzorról) és mondja meg, hogy Illinois államban az Illinois-on kívül melyik nagy folyó folyik még! Na ugye. És ki a legtöbbet olvasott írójuk? Cikkünkből most az amerikai írókat emeljük ki a homályból, vagyis a Mississippi mélyéről. Lássuk az amerikai irodalom legfontosabb szereplőit!

Az 5 legnevesebb amerikai prózaíró

Nehéz választani az amerikai próza nagyjaiból. Pontosan olyan, mintha az európai irodalomból választhatnánk csupán ötöt. De mi most megpróbálkozunk a lehetetlennel, és felsoroljuk az 5 legnagyobb hatással bíró amerikai írót.  

1. Ernest Hemingway

Pontosabban Ernest Miller Hemingway, aki egyébiránt Papának becéztette magát, és akit Magyarországon a többség Az öreg halász és a tengerről ismer, 1899-ben született és 1961-ben halt meg. A kalandor és nagy vadász szerzőt az elveszett nemzedék egyik legfontosabb tagjaként tartják számon. A már említett művéért irodalmi Nobel-díjat is kapott, ezen felül leghíresebb művei a Búcsú a fegyverektől, és az Akiért a harang szól.

2. William Faulkner

A Déli irodalom legfontosabb képviselőjeként tartják számon, tekintve, hogy regényei, versei és forgatókönyvei többségében a délen, Mississippi államban játszódnak. Az 1897-ben született és 1962-ben elhunyt író a szerzője a Hang és tébolynak és a Míg fekszem kiterítve című műveknek. Szintén Irodalmi Nobel-díjas.

Amerikai írok

3. Mark Twain

Faulkner „az amerikai irodalom atyjaként” hivatkozott rá, Hemingway pedig úgy, mint akinek egyetlen könyve, történetesen a Huckleberry Finn az amerikai irodalom megalapozója, és aminél jobbat se előtte, se utána nem írt még senki.

Samuel Langhorne Clemens néven látta meg a napvilágot 1835-ben. A koldus és királyfi, Tom Sawyer kalandjai, a Huckleberry Finn kalandjai és az Egy jenki Arthur király udvarában szerzője 1910-ben halt meg.

További remek ifjúsági könyvekről itt olvashat:

4. John Steinbeck

John Ernst Steinbeck szintén Irodalmi Nobel-díjas szerző, 1902 és 1968 között élt. Összesen 25 könyv, 16 regény, 2 novelláskötet és számtalan különálló novella és színdarab köthető a nevéhez. Leghíresebb művei, az Érik a gyümölcs, az Édentől keletre és az Egerek és emberek színdarabokban és film-verzióban is ismertek.

5. Isaac Asimov

Orosz származású amerikai prózaíró. Iszaak Judovics Ozimov 1920-ban született, és 1992-ben halt meg, hihetetlenül termékeny munkássága alatt több mint 500 kötetet publikált. Kevesen tudják róla, hogy nem csak író, de biokémikus is volt.

Leginkább tudományos-fantasztikus műveiről ismert, olyan művek köthetők hozzá, mint az Alapítvány-trilógia, a Galaktikus Birodalom-sorozat, vagy épp a Robot-sorozat, melynek Magyarországon legismertebb része az Én, a robot.

Az 5 leghíresebb amerikai költő

Az amerikai költészetben az a furfangos, hogy ha nem eredeti nyelven olvassuk, azt épp úgy érezhetjük (magyar, vagy idegen nyelvi szemmel) az egyetemes angol irodalom részének. Értő fül kell ahhoz is, hogy egyáltalán bármi különbséget találjon az ember az amerikai és az angol költészet között. Lássunk egy listát: ezek azok a leghíresebb amerikai költők, akiket eddig tősgyökeres londoninak gondolt!

1. Edgar Allan Poe

1809-ben, Bostonban látta meg a napvilágot, korának leghíresebb amerikai szerzője. Bár itthon a leginkább az 1845-ben megjelent és világsikert elért verséről, A hollóról ismeri a legtöbb ember, Poe minden műfajban alkotott, és mind hazájában, mind világszerte épp úgy ismert hátborzongató, misztikus novelláiról, mint verseiről.

Amerikai írok

2. Emily Dickinson

 1803-ban látta meg a napvilágot a Massachusetts-beli Amherst-ben, és ugyanitt is halt meg, 1886-ban. Az amerikai költőnő visszahúzódóan élt, költészetét is csak a legszűkebb környezete ismerte. Életében alig jelent meg verse, azok is főleg név nélkül, holott termékeny szerzőről van szó. Ezeket magyarra a szintén méltatlanul kevéssé ismert Károlyi Amy fordította.

3. Thomas Stearns Eliot

1888-ban született a Missouri állambeli St. Louis-ban, később felvette a brit állampolgárságot, és végül angolként, Londonban halt meg. Éppen ezért ne lepődjön meg rajta, ha az amerikaiak és az angolok is sajátjukként kezelik a Nobel-díjas írót. A szerző kritikusként, költőként és drámaíróként is tevékeny volt, de legjelentősebb sikereit költeményeivel érte el. A puszta országa többek szerint az egész angol nyelvű irodalmat felforgató költészeti forradalmat robbantott ki.

4. Irwin Allen Ginsberg

1926-ban született és 1997-ben halt meg, a beat-nemzedék legjelentősebb költője, költészetét egyaránt jellemzi a miszticizmus és a költészeti lázadás. Emellett az amerikai életforma egyik legfőbb kritikusának is tartják. A „beat-nemzedék pápája” vad, és utazásokkal, kalandokkal teli életet élt, a hatalom elleni tiltakozás minden formáját életműve szolgálatába állítva – vagy épp fordítva, a művészetét a botránykeltés és a szabadság hajszolásának oltárán égetve. Legismertebb művei az Üvöltés. Vallomások a beat-nemzedékről és a Nagyáruház Kaliforniában.

5. Sylvia Plath 

1932-ben látta meg a napvilágot Bostonban. A Smith College kiváló hallgatója, számos ösztöndíj és több évnyi, különböző írói létmódhoz köthető magazinoknál való hánykolódás után ugyanitt oktató is lett, egész életében küzdött az öngyilkossági kísérletekbe hajló depresszióval.

Leghíresebb versei magyarul Zúzódások címmel jelentek meg, bár ugyanilyen híres az önéletrajzi ihletésű Üvegbúra című szövege is. Napjainkra kezdik csak igazán méltó helyen kezelni a költészetét.

Kik a legizgalmasabb amerikai drámaírók?

Talán a legegyszerűbb az amerikai drámairodalom rövid listáját összeállítani, hiszen az amerikai filmek révén rengeteg megfilmesített színdarab korábban és könnyebben jut el az európai olvasóhoz és nézőhöz, mint egy írott, nyomtatott mű. Lássuk, kik a legismertebb amerikai drámaírók!

1. Neil Simon 

1927-ben született, és egészen 2018-ig élt New York-ban. Több tucat színdarab, forgatókönyv írója, a Broadway sztárszerzője, számos díj kitüntetettje, akinek művei a romantikus bohózattól a drámai vígjátékon át számos műfajon át ívelnek. Legismertebb művei a Mezítláb a parkban, a Furcsa pár, a Napsugár fiúk. Forgatókönyveit 4 alkalommal jelölték Oscar-díjra.

2. Tennessee Williams

1911-ben született a Mississippi állambeli Colombus-ban, és 1983-ban halt meg, New York-ban. Az amerikai drámaíró közel harminc színdarabot, két kötetnyi verset és több kötet novellát, esszét publikált még életében. Leghíresebb drámái A vágy villamosa és a Macska a forró bádogtetőn. A Magyarországon kevéssé ismert és játszott drámái is hatalmas sikereket értek el, a Tetovált rózsa Tony-díjas lett, Az iguána éjszakája és az Üvegfigurák pedig elnyerték a rangos New York Drama Critics Award díját.

Amerikai írok

3. Eugene Gladstone O’Neill

Az amerikai drámaíró New Yorkban látta meg a napvilágot 1888-ban, majd Bostonban, 1953-ban halt meg. Többen úgy gondolják, hogy nevéhez köthető az amerikai drámairodalom és a színházművészet felemelkedése. O’Neill egyszerre írt realista és expresszionista drámai műveket, leghíresebb művei az Amerikai Elektra és az Utazás az éjszakába.

4. Edward Albee 

1928-ban született, és 2016-ban hunyt el, Arthur Miller és Tenessee Williams mellett a legfontosabb amerikai drámaírónak tartják. Hazánkban a Bessie Smith halála és a Nem félünk a farkastól című műveiről ismert, de rangos elismerést és sikereket hozott neki a Csöpp Alice, a Kényes egyensúly és a Tengertánc is.

5. Arthur Miller

Teljes nevén Arthur Asher Miller 1915-ben született és 2005-ben halt meg. Az egyik leghíresebb amerikai drámaíró, akit itthon Az ügynök halála, a Salemi boszorkányok és a Pillantás a hídról című drámái tettek ismertté.

Mint minden listánál, itt is hozzá kell tennünk, hogy ez csak egy rövid válogatás: az amerikai irodalom ennél sokkal több írót, költőt vonultat fel, akinek munkásságában érdemes elmerülni!

Ezek is érdekelhetik még…