Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Színházlátogatás szabályai: erre a 12 dologra illik figyelni

Színházba menni mindig különleges élmény, hiszen az előadás által egy teljesen új világba csöppenhet, ahol nevetésé, a katarzisé vagy éppen a fontos gondolatoké lesz a főszerep. Ráadásul a legszebb ruháit is magára öltheti, és igazán elegáns körülmények között töltheti el az estéjét. Ám a színházlátogatás szabályai mindenkire vonatkoznak, érdemes velük tisztában lenni.

A színházlátogatás szabályai

A színházlátogatásnak vannak olyan írott és íratlan szabályai, amelyeket nem csak illik, de sok esetben kötelező is betartani. Ennek köszönhetően mindenki jól érezheti majd magát az este folyamán, és teljesen ki tud kapcsolódni. Erre pedig mindenkinek szüksége van.

Van tizenkét tipikus szabály, amelyek betartását mindenképpen érdemes figyelemmel tartani, legyen szó érkezésről, tapsolásról vagy éppen öltözködésről. Érdemes előre gondolkodni a büfében, odafigyelni a karfa használatánál, de még a szerzői jogvédelemmel is ajánlott tisztában lenni.

 1. Érkezzen időben!

A pontos érkezés a nyugodt este kulcsa. Ez azt jelenti, hogy legalább 15 perccel érkezzen korábban, mint ahogy az előadás elkezdődne, így ugyanis kényelmesen ki lehet állni a sort a ruhatárban, van idő elmenni mosdóba, ellátogathat a büfébe és megkeresheti azt is, melyik bejáraton érdemes majd bemenni a nézőtérre. Mindez már csak azért is lényeges, mert a legtöbb színházban alapszabály, hogy a színházjegy csak az előadás kezdetéig biztosít helyet. A kezdés pillanatában az ott dolgozóknak lehetősége van arra, hogy az előzetesen megváltott jeggyel vagy bérlettel nem rendelkezőknek felajánlják az üresen hagyott helyeket, így könnyen szék nélkül maradhat. Ebből pedig csak kellemetlenségek születnek.

2. Ne hangoskodjon, némítsa le a mobilját!

Az előadás zavartalansága kulcsfontosságú. Egyrészt a nézői élmény miatt, másrészt pedig azért, mert a színpadon álló színészek is hallják a történéseket, őket is zavarhatja a telefoncsörgés vagy a beszélgetés. Ez pedig ronthatja a produkció minőségét, zavarhatja vele a többi nézőt, elrontva ezzel mindenki estéjét. Erre fel is hívják az elején a figyelmet: inkább ellenőrizze kétszer, de véletlenül se szólaljon meg a mobil!

Színházlátogatás szabályai

3. Az előadás szerzői jogvédelem alatt áll!

Ne fotózzon, ne videózzon és ne töltsön fel az ilyen jellegű felvételeket sehova! Nem csak azért, mert illetlenség, hanem mert az előadások mindegyike szerzői jogvédelem alatt áll, legyen szó a jelenetekről vagy a zenéről. Súlyos szabályokat sérthet meg azzal, ha ezeket közkinccsé teszi, amiért akár büntetés is kiszabható adott esetben.

4. Ne csak az előadás tartalmáról és a szereposztásról tájékozódjon!

Amellett, hogy az előadás részleteit megtekintheti, érdemes egy pillantást vetni a korhatárral kapcsolatos besorolásra is. A legtöbb esetben a szabály az, hogy a 8 éves vagy annál idősebb gyerekek már bemehetnek a korhatár nélküli felnőtt előadásokra, azonban mindenképpen ajánlott felmérni azt, hogy ez valóban nekik való-e. Elképesztően kellemetlen lehet, ha erre az előadás alatt derül fény.

5. Az étkezés ideje nem ekkor van

A nézőtéren étel és ital fogyasztása is a legtöbb helyen tilos, de kifejezetten illetlenség is. Hiszen a zacskók, csomagolások zörögnek, a rágás is hangos lehet egy-egy jelenet során, ráadásul a morzsák és a kilöttyenő ital is okozhat kellemetlenségeket. Ha nagyon éhes, két felvonás között a büfében enyhíthet az éhségén vagy a szomján is.

6. Ha mindenképpen ki kell mennie, legyen diszkrét!

Előfordulhat, hogy valami halaszthatatlan indok miatt előadás közben kell elhagynia a nézőteret, azonban ezt is lehet illedelmesen tenni. Mindenképpen a hátsó ajtók valamelyikét válassza! Visszaérkezéskor, ha az ülőhely megközelítéséhez fel kell állítani a helyet foglaló nézőket, segítségüket udvariasan megköszönve, feléjük arccal szembefordulva tegye meg. Érdemes a nézőtéri személyzet segítségét kérni, hogy ne a legizgalmasabb jelenetnél zavarja meg az előadást, illetve hátha tudnak olyan helyet ajánlani, aminek elfoglalásával kevesebb ember szórakozását akadályozza.

7. Ne rohanjon a végén sem!

A taps hatalmas visszajelzés a színészek részére, ráadásul felemelő momentuma is az előadás befejezésének. A ruhatárba nem érdemes sietni, inkább fogyasszon még valamit a büfében, ha a nagy a sor. A tapsrend is része az előadásnak, ráadásul a még ülő nézőket is zavarhatja az igyekezettel, ha korábban próbál távozni. Különben is, hova siet egy katartikus élmény után?

8. Öltözék az alkalomnak megfelelően

Sok esetben merül fel a kérdés, hogy vajon miben érdemes színházba menni. Az utcai viseletet mindenképpen felejtse el, nem illik sportcipőben, cicanadrágban vagy sortban színházba menni. A legjobb, ha a férfiak sötét nadrághoz világos inget vesznek fel, de a pulóvert érdemes mellőzni. A hölgyek esetében a szoknya és a kosztüm is jó választás lehet vagy az örökdarab fekete ruha, amely senki ruhatárából nem hiányozhat. Érdemes valami különlegesbe bújni egy ilyen, nem mindennapi estére.

9. Ha megfázott vagy köhög, maradjon otthon!

Ha valaki beteg, köhög, tüsszög vagy orrot fúj, sajnos mindenképpen ki kell hagynia az előadást. Ilyenkor célszerű visszaváltani vagy elajándékozni a jegyet. Nem csak azért, hogy nehogy megfertőzze a többi nézőt, hanem amiatt is, mert zavarhatja az előadás menetét. Egy jelenetek közbeni orrfújásnál vagy köhögő rohamnál pedig nincs kellemetlenebb.

Színházlátogatás szabályai

10. Tudatosan a büfében is!

Amennyiben a darab többfelvonásos, szünetben van lehetőség a büfében való fogyasztásra. Érdemes olyan ételt, italt választani, amelyet kényelmesen, kapkodás nélkül, maradéktalanul el lehet fogyasztani, hiszen a nézőtérre a maradékot már nem viheti magával, késni pedig emiatt semmiképpen nem érdemes és nem is illendő.

11. A tapsolás szabályai

Tudta, hogy a tapsolásra is fontos szabályok vonatkoznak? Lényeges egyrészt, hogy a tapsolás mindig időszerű legyen. A színházi előadás végén van egy úgynevezett tapsrend, amelynek során a fő- és mellékszereplők, táncosok és szerzők felvonulnak a színpadra egy meghatározott rendben. Ezt mindenképpen illik végigtapsolni, nem csak a kedvenc karakterét ünnepelni. Gyakran előfordul ilyenkor a ritmusos vastaps is, amely elsöprő tetszésnyilvánítást fejezi ki, ehhez természetesen illő csatlakozni.

Színházlátogatás szabályai

12. Az ominózus karfa

Mivel a színházban a legtöbb esetben nem jut túl tágas hely egy-egy néző számára, érdemes úgy elhelyezkedni, hogy azzal ne zavarja a mellettünk ülőt. Amikor felgördül a függöny és elsötétedik minden, ajánlott úgy használni a karfát, hogy ezzel ne okozzon kellemetlenséget a másiknak, és ő se érezze sarokba szorítva magát.

A színházlátogatás szabályait betartva nem csak kellemes este elé nézhet, és garantáltan elkerülhet minden kellemetlen szituációt. Így a lehető legnagyobb nyugalomban és harmóniában élvezheti az előadást Ön és nézőtársai is. Ez pedig aranyat ér a rohanó hétköznapok során!

A színház etikettről, öltözködésről itt olvashat bővebben:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0