Oldal kiválasztása

Ez volt a 15 legjobb színházi előadás 2022-ben

A legjobb színházi előadásokat gyűjtöttük össze itt egy csokorba, melyeknek nem feltétlenül 2022-ben volt a premierjük, de népszerűek voltak a közönség körében, és a 2023-as évadban is elérhetőek. Néhány tipp arra, hogy milyen darabokra érdemes beülni – családdal, barátokkal, szerelmével vagy akár egyedül is.

A televízió, majd az internet és a streamingszolgáltatások terjedésével mindig felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a színháznak, de szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy van. Az emberek többsége nem akar kultúra és gondolat nélkül maradni – és a minőségi társulatok folyamatos teltház előtt játszanak, a legtöbb darab esetében pedig egészen szemfülesnek kell lenni, hogy jegyet szerezzen rá az ember.

Melyek voltak a legjobb színházi előadások 2022-ben?

Válogatásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy a fővárosi előadások végtelen rengetegében megtalálja a legjobbakat, és Ön is felfedezhesse/újrafelfedezhesse a magyar színjátszás elementaritását. Ha pedig rendszeres színházba járó, akkor új darabokat, társulatokat mutassunk be.

Íme, 15 darab, amit jó szívvel ajánlunk!

Ez volt a 15 legjobb színházi előadás 2022-ben
Forrás: Canva

1. FeLemás

A MáSzínházhoz kell egy nyitott szív és gondolkodás: a társulat tagjai fogyatékos és tipikus fejlődésű gyerekek és felnőttek. A színházi élményen is túlmutat egy olyan darab megtekintése, ahol a társulat azon tagjai is fellépnek, akik orvostudományi szempontból nem feltétlenül ép emberek, a színpadon mégis teljes értékű alakítást nyújtanak.

A repertoárban szereplő FeLemás ezt nagyon magas színvonalon valósítja meg. A közel másfél órás inkluzív színházi előadás kétszereplős: Fabacsovics Lili és Bakonyvári Krisztina adják elő. Egy nagymama és sohasem látott unokája története, két, a társadalomból kirekesztett ember furcsa egymásra találásának meséje sok-sok humorral és egy mélyben lappangó, tragikus titokkal. A darab szépen lassan bontja le a modern társadalom jellemző előítéleteit is. A darabot 16 éven felülieknek ajánlják.

2. Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

A darabot korábban a Jurányi Házban játszották, a Pinceszínházban 2022. június 1-től tekinthető meg. A menekültválságot, a menekültek kiszolgáltatott helyzetét, a vallási előítéleteket, a délszláv háború borzalmait feldolgozó alkotás nagyon is aktuális, a Freeszfe Egyesület tolmácsolásában tekintheti meg.

„Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba, és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál.” 

3. Petőfi Sándor: Az apostol

2023-ra, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára sok-sok színházi és filmművészeti alkotás készül, némelyiket – köztük az Apostolt – már 2022-ben bemutatták. Az alkotások nagyon különböző színvonalúak, ez a darab, Szilágyi Bálint rendezésében határozottan a legjobbak közé tartozik. Egyedisége, hogy tulajdonképpen egy szövegszínházat láthatunk, ami meglepő erővel szögezi tekintetet és figyelmet a darab teljes egészén át a színpadra akkor is, ha egy hosszú, fárasztó és dolgos hétköznap után tér be a Hatszín Teátrumba.

4. Melancholy Rooms

A kritikusok és a nézők által egyaránt elismert, Tarnóczi Jakab rendezte darab alcíme Zenés magány nyolc hangra. Egymástól és a világtól elszigetelt emberekről szól, akik mögött az európai kultúra archetipikus alakjait fedezhetőek fel, melyekben egyben visszatükröződnek az elmúlt időszak közös traumái is. A darabot a Katona József Színházban tekintheti meg.

Legjobb 2022-es színházi előadások
Forrás: Canva

5. Térey János: Káli holtak

A tragikusan korán elhunyt, 21. századi költőfejedelem, Térey János Káli Holtak című regényét Dömötör András és Bíró Bence írta át színpadra. Nagy sikerrel fut a Katona József Színház színpadán.

Íme pár sor a világvégéről és a mindent felülíró szerelemről, na meg a színházi és filmes világ rettentő kulisszatitkairól szóló történetről:
„Zombiapokalipszis készül a Káli-medencében. A régen eltűnt falvak egykori lakói a temetőkből kikelve elözönlik a festői tájat, betörnek az újvonalas gasztropanziókba és biofarmokra: egész nyáron forog a Káli holtak című új magyar sorozat a fiatal sztárszínész, Csáky Alex főszereplésével.” 

6. Martin McDonagh: Párnaember

A párnaembert a Radnóti Színházban játsszák, kizárólag felnőtt társaságban ajánlott megtekinteni; készüljön egy rendkívül katartikus élményre. A történet egy rendőrállamban játszódik, ahol többszörös gyerekgyilkosság vádjával állítanak elő egy híres írót.

7. Szociopoly

Az Átrium színházélménye tulajdonképpen egy olyan interaktív est, ahol a színházi hangulat társul a társasjátékok és a szabadulószobák, valamint a drámapedagógiai programok elemeivel. A színész koordinál, a néző játszik.

Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A „darab” során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt a kockadobások segítségével. A játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak).

8. Kosztolányi Dezső: Néró, a véres költő

A Studio K színház Nero című darabja az ifjabb Vidnyánszky Attila bravúros játékával bakancslistás élmény. A szerepben nem csupán a színész tehetsége mutatkozik meg, hanem az is, hogy miként foglal állást a magyar színházi világ aktualitásával kapcsolatban, és hogy miként reagál arra, hogy édesapjának milyen szerepe volt és van ebben.

😜 BRUTÁL AJÁNLATOK

🤨 Miért iratkozna fel hírlevelünkre?

  • 🤑 Extrém árakon vásárolhat. ✔️
  • 🤪 Brutál ajándékcsomagokról értesítjük. ✔️
  • 🎁 Ajándékba kap egy 100% pamut pólót, akár vásárol, akár nem! ✔️

Regisztráljon, és ígérem nem marad le semmiről!

9. Wajdi Mouawad: Futótűz

A Radnóti Színházban látható az Alföldi Róbert által rendezett Futótűz, egy nyomozás története.

Nawal a halálát követően gyermekei végrendeletében tudják meg, hogy nem maradtak teljesen árvák; apjuk még életben van, sőt, van egy testvérük is. Fel kell őket kutatniuk, és át kell adniuk nekik egy-egy borítékot. A két fiatal dacol a feladattal, de végül mégis megpróbálja. A nyomozás során egyre inkább megértik, hogy édesanyjuk  miért nem mesélt nekik arról, hogy miként élte egykor életét.

10. Pintér Béla: Az imádkozó

Pintér Béla mindig különleges. Olyan egyedi stílusa van, akit színházfüggővé teszi az embert, és persze van, akinél kiveri a biztosítékot. De egy biztos: életünk bakancslistájára oda kell biggyeszteni, hogy egy darabot mindenképp nézzünk meg tőle. Az UP Újpesti Rendezvénytéren látható Az imádkozó című darab, melyben egy negyvenes pár próbálkozik lombikprogrammal.

Legjobb színházi előadások (1)
Forrás: Canva (A kép csak illusztráció)

11. Péterfy – Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Az 1920-as évek elején járunk. Károly és Anna szülei meghalnak spanyolnáthában, a gyerekek pedig árvaházban nőnek fel. Közel 50 évvel később vesszük fel újra a család történetének fonalát, amikor az ötéves Eszter és nagyapja szokatlan kapcsolatát ismerjük meg, ahol a látszólag szeretetteljes viszony mélyén sötét tragédia lappang. 

Az előadás arra keresi a válasz, hogy ki lehet-e törni a családi minták fogságából, valóban örökölnünk kell-e sorsot. Az előadás az Óbudai Kulturális Központ, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre, 18 éven felülieknek ajánlott.

12. Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája műve mellett a szerző által készített fotókat és videókat is felhasználja az Örkény Színház darabjában, hiszen a szerző nemcsak szépíró, hanem haditudósító is. Dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben, évekig élt Egyiptomban, miközben a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjait is meginterjúvolta. A témáról nem is lehetne tehát ennél hitelesebben, húsbavágóan megnyilatkozni. Az előadást csak 18 éven felülieknek ajánljuk.

13. Szálinger Balázs: Kályha Kati

Rusznyák Gábor rendezte meg Szálinger Balázs Kályha Kati című darabját, ami a Radnóti Színházban látható Kováts Adéllal a főszerepben. A történet Nagybányán játszódik, egy Kályha nevű kocsmában, amikor a világháború után a városban berendezkedik a román vezetés. A pattanásig feszülő helyzetekben korhű, megrázóan igaz képet kapunk arról, hogy mit is élhettek meg akkor a helyi magyarok.

14. Molnár Ferenc-Grecsó Krisztián: Pál utcai fiúk

A Vígszínház sikerdarabja igazi családi program lehet, amely a mai musicalek világában a műfaj tekintetében kimagasló minőséget képvisel. A regényt Grecsó Krisztián gyúrta át darabbá, és Geszti Péter és Dés László zenésítette meg – mára már igazi klasszikusnak számít!

15. Janne Teller: A semmi

Janne Teller világhírű ifjúsági regényét Gimesi Dóra alkalmazta bábszínházi színpadra, a zenét pedig a Quimbyből jól ismert Kiss Tibornak köszönhetjük. A Budapest Bábszínházban látható darabot 8-12. osztályosoknak és felnőtteknek ajánlják.

A Dániában betiltott, majd kötelező olvasmánnyá és sikerkönyvvé lett mű, mely a darab alapjául szolgál, egyfajta új A Legyek Ura melynek megítélése továbbra is ellentmondásokkal teli: számtalan díjat nyert és számtalan botrányt kavart nemzetközi vizeken is.

Reméljük, a fenti listában Ön is talált magának olyan darabot, amitől megjött a kedve jegyet váltani és színházi öltönybe bújni. A színházba járásról, helyes viseletről és etikettről az alábbi blogbejegyzéseinket ajánljuk iránytűként:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0