Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

A 15 legjobb színházi előadás 2024-ben

A legjobb színházi előadásokat gyűjtöttük össze itt egy csokorba, melyeknek nem feltétlenül 2024-ben volt a premierjük. Néhány tipp arra, hogy milyen darabokra érdemes beülni – családdal, barátokkal, szerelmével vagy akár egyedül is.

A televízió, majd az internet és a streamingszolgáltatások terjedésével mindig felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a színháznak, de szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy van. Az emberek többsége nem akar kultúra és gondolat nélkül maradni – és a minőségi társulatok folyamatos teltház előtt játszanak, a legtöbb darab esetében pedig egészen szemfülesnek kell lenni, hogy jegyet szerezzen rá az ember.

Melyek a legjobb színházi előadások 2024-ben?

Válogatásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy a fővárosi előadások végtelen rengetegében megtalálja a legjobbakat, és Ön is felfedezhesse/újrafelfedezhesse a magyar színjátszás elementaritását. Ha pedig rendszeres színházba járó, akkor új darabokat, társulatokat mutassunk be.

Íme, 15 darab, amit jó szívvel ajánlunk!

Ez volt a 15 legjobb színházi előadás 2024-ben
Forrás: Canva

1. Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei

A Nemzeti Színház műsorra tűzte ebben az évadban ezt a valódi klasszikust a világhírű Theodórosz Terzopulosz rendezésében. A II. világháború kitörése előttt történet egy kisember történetén keresztül az egyetemes emberi lét önpusztító, végzetes hajlamát vizionálja, érintve ezzel a háborús mechanizmust is. A darabot az év elején mutatták be, sikere pedig azóta is töretlen, nem érdemes kihagyni.

2. Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

A darabot korábban a Jurányi Házban játszották, a Pinceszínházban 2022. június 1-től tekinthető meg. A menekültválságot, a menekültek kiszolgáltatott helyzetét, a vallási előítéleteket, a délszláv háború borzalmait feldolgozó alkotás nagyon is aktuális, a Freeszfe Egyesület tolmácsolásában tekintheti meg.

„Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba, és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál.” 

3. Presser–Sztevanovity: Pinokkió

A Vígszínház várva várt darabja,  amely már csak azért is különleges, mert A padlás óta ez az első zenés előadás, amin Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közösen dolgozott. A kuriózum, hogy a színpadra álmodott mese teljes egészében az eredeti történetre koncentrál, nem a feldolgozások fordulatai elevenednek meg a nézők előtt. Ezáltal a gyermekek és felnőttek számára egyaránt kiemelten élvezhető ez a musical.

4. Melancholy Rooms

A kritikusok és a nézők által egyaránt elismert, Tarnóczi Jakab rendezte darab alcíme Zenés magány nyolc hangra. Egymástól és a világtól elszigetelt emberekről szól, akik mögött az európai kultúra archetipikus alakjait fedezhetőek fel, melyekben egyben visszatükröződnek az elmúlt időszak közös traumái is. A darabot a Katona József Színházban tekintheti meg.

Legjobb 2024-es színházi előadások
Forrás: Canva

5. Kék Lagúna

„Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt.” – így kezdődik a darab bemutatása.

Az öreg tengerész miután megtette kötelességét, kitanította a két unokatestvért a Robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelemebe esnek… Ám a megbízhatatlan természet véget vet a paradicsomi idillnek, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre…

6. Martin McDonagh: Párnaember

A párnaembert a Radnóti Színházban játsszák, kizárólag felnőtt társaságban ajánlott megtekinteni; készüljön egy rendkívül katartikus élményre. A történet egy rendőrállamban játszódik, ahol többszörös gyerekgyilkosság vádjával állítanak elő egy híres írót.

7. Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság

A Radnóti Színház új bemutatója a hitleri Németország idejéből mesél el egy történetet, melyben egy tanárt és a gondjaira bízott kamasz diákcsoportot követünk a civilizációtól egyre távolabb, az erdő mélyére, egy katonai felkészítést szolgáló, szörnyű tragédiába torkolló táborozásra. Az előadás a kisember egyéni felelősségének kérdését tematizálja egy megalkuvásokkal teli korban, miközben a mindenkori ifjúság elementáris élni akarásáról szól.

8. Egy, kettő, három

Norrison bankigazgató épp pihenni készül, amikor a családjánál vendégeskedő lány – amerikai milliomosházaspár gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment, úton a gyerek, a férj pedig egyáltalán nem gazdag. Norrisonnak egy órája van, hogy kifordítsa sarkából a világot. Beindul a gépezet, és szemtanúi lehetünk, hogyan válik egy külvárosi proliból gazdag, konzervatív arisztokrata hatvan perc alatt. A főszerepet Alföldi Róbert játssza, az előadás rendezője Znamenák István.

9. Wajdi Mouawad: Futótűz

A Radnóti Színházban látható az Alföldi Róbert által rendezett Futótűz, egy nyomozás története.

Nawal a halálát követően gyermekei végrendeletében tudják meg, hogy nem maradtak teljesen árvák; apjuk még életben van, sőt, van egy testvérük is. Fel kell őket kutatniuk, és át kell adniuk nekik egy-egy borítékot. A két fiatal dacol a feladattal, de végül mégis megpróbálja. A nyomozás során egyre inkább megértik, hogy édesanyjuk  miért nem mesélt nekik arról, hogy miként élte egykor életét.

10. Pintér Béla: Az imádkozó

Pintér Béla mindig különleges. Olyan egyedi stílusa van, akit színházfüggővé teszi az embert, és persze van, akinél kiveri a biztosítékot. De egy biztos: életünk bakancslistájára oda kell biggyeszteni, hogy egy darabot mindenképp nézzünk meg tőle. Az UP Újpesti Rendezvénytéren látható Az imádkozó című darab, melyben egy negyvenes pár próbálkozik lombikprogrammal.

Legjobb színházi előadások (1)
Forrás: Canva (A kép csak illusztráció)

11. Péterfy – Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Az 1920-as évek elején járunk. Károly és Anna szülei meghalnak spanyolnáthában, a gyerekek pedig árvaházban nőnek fel. Közel 50 évvel később vesszük fel újra a család történetének fonalát, amikor az ötéves Eszter és nagyapja szokatlan kapcsolatát ismerjük meg, ahol a látszólag szeretetteljes viszony mélyén sötét tragédia lappang. 

Az előadás arra keresi a válasz, hogy ki lehet-e törni a családi minták fogságából, valóban örökölnünk kell-e sorsot. Az előadás az Óbudai Kulturális Központ, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre, 18 éven felülieknek ajánlott.

12. A vége

Bartis Attila kultikus regényének színpadi adaptációját Mikó Csaba írta. Nagy Péter István rendezésében egy nagy szerelem érzékeny lélektanisággal kibontott történetét láthatjuk, mely mögött felsejlik a XX. század forgataga, benne a generációkon át öröklődő életstratégiák leltára. Szabad Andrást, a több évtizeden átívelő cselekmény főhősét különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel. Továbbiakban Lovas Rozi, Kováts Adél, Bata Éva, Rusznák András, Pál András, Bálint András és Berényi Nóra Blanka látható.

13. 3TÉL

A lföldi Róbert rendezésében 2011-ben találjuk magunkat, ahol a zágrábi Kos-család esküvőre készül. Éppen akkor, amikor nemcsak Horvátország EU-csatlakozása nagy fordulat az életükben, hanem az otthonukat jelentő egykori arisztokrata ház teljes birtokbavétele is, a szomszédok kivásárlását követően. Bizony, az idősebb családtagok még pontosan emlékeznek arra, amikor 45-ben a baloldali érzelmű Ruža nagyi beköltözött ide, más szegény sorból származó családokkal együtt, és otthonává tette azt a helyet. A történet során három idősíkon keresztül – 1945-ben, 1990-ben és 2011-ben – tárul fel a Kos-család több generációjának története, hogy e régi ház privát tereit miképpen töltik meg élettel, szeretettel és fájdalommal.

14. Molnár Ferenc-Grecsó Krisztián: Pál utcai fiúk

A Vígszínház sikerdarabja igazi családi program lehet, amely a mai musicalek világában a műfaj tekintetében kimagasló minőséget képvisel. A regényt Grecsó Krisztián gyúrta át darabbá, és Geszti Péter és Dés László zenésítette meg – mára már igazi klasszikusnak számít!

15. Janne Teller: A semmi

Janne Teller világhírű ifjúsági regényét Gimesi Dóra alkalmazta bábszínházi színpadra, a zenét pedig a Quimbyből jól ismert Kiss Tibornak köszönhetjük. A Budapest Bábszínházban látható darabot 8-12. osztályosoknak és felnőtteknek ajánlják.

A Dániában betiltott, majd kötelező olvasmánnyá és sikerkönyvvé lett mű, mely a darab alapjául szolgál, egyfajta új A Legyek Ura melynek megítélése továbbra is ellentmondásokkal teli: számtalan díjat nyert és számtalan botrányt kavart nemzetközi vizeken is.

Reméljük, a fenti listában Ön is talált magának olyan darabot, amitől megjött a kedve jegyet váltani és színházi öltönybe bújni. A színházba járásról, helyes viseletről és etikettről az alábbi blogbejegyzéseinket ajánljuk iránytűként:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0