Oldal kiválasztása

Katt ide: Prémiumkategóriás ingekhez juthat 8.990 Ft-ért!

Ez volt a 15 legjobb színházi előadás 2023-ban

A legjobb színházi előadásokat gyűjtöttük össze itt egy csokorba, melyeknek nem feltétlenül 2023-ban volt a premierjük. Néhány tipp arra, hogy milyen darabokra érdemes beülni – családdal, barátokkal, szerelmével vagy akár egyedül is.

A televízió, majd az internet és a streamingszolgáltatások terjedésével mindig felmerül a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a színháznak, de szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy van. Az emberek többsége nem akar kultúra és gondolat nélkül maradni – és a minőségi társulatok folyamatos teltház előtt játszanak, a legtöbb darab esetében pedig egészen szemfülesnek kell lenni, hogy jegyet szerezzen rá az ember.

Melyek voltak a legjobb színházi előadások 2023-ban?

Válogatásunkkal abban próbálunk segíteni, hogy a fővárosi előadások végtelen rengetegében megtalálja a legjobbakat, és Ön is felfedezhesse/újrafelfedezhesse a magyar színjátszás elementaritását. Ha pedig rendszeres színházba járó, akkor új darabokat, társulatokat mutassunk be.

Íme, 15 darab, amit jó szívvel ajánlunk!

Ez volt a 15 legjobb színházi előadás 2022-ben
Forrás: Canva

1. 12 dühös ember

A film-adaptációk (vagy filmként elhíresült darabok) idén nagy hangsúlyt kapnak a legjobb színházi előadások toplistáján.

Ebben a darabban tizenkét esküdt hivatott dönteni egy bevándorló kamaszfiú bűnösségéről. Hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság? Az Átriumban 2018-ban bemutatott 12 dühös ember Reginald Rose legsikeresebb és legismertebb művéből készült, és bár Amerikában játszódik több mint hatvan évvel ezelőtt, mégis erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára – arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel.

2. Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

A darabot korábban a Jurányi Házban játszották, a Pinceszínházban 2022. június 1-től tekinthető meg. A menekültválságot, a menekültek kiszolgáltatott helyzetét, a vallási előítéleteket, a délszláv háború borzalmait feldolgozó alkotás nagyon is aktuális, a Freeszfe Egyesület tolmácsolásában tekintheti meg.

„Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba, és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál.” 

3. Petőfi Sándor: Az apostol

2023-ra, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára sok-sok színházi és filmművészeti alkotás készül, némelyiket – köztük az Apostolt – már 2022-ben bemutatták. Az alkotások nagyon különböző színvonalúak, ez a darab, Szilágyi Bálint rendezésében határozottan a legjobbak közé tartozik. Egyedisége, hogy tulajdonképpen egy szövegszínházat láthatunk, ami meglepő erővel szögezi tekintetet és figyelmet a darab teljes egészén át a színpadra akkor is, ha egy hosszú, fárasztó és dolgos hétköznap után tér be a Hatszín Teátrumba.

4. Melancholy Rooms

A kritikusok és a nézők által egyaránt elismert, Tarnóczi Jakab rendezte darab alcíme Zenés magány nyolc hangra. Egymástól és a világtól elszigetelt emberekről szól, akik mögött az európai kultúra archetipikus alakjait fedezhetőek fel, melyekben egyben visszatükröződnek az elmúlt időszak közös traumái is. A darabot a Katona József Színházban tekintheti meg.

Legjobb 2022-es színházi előadások
Forrás: Canva

5. Kék Lagúna

„Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt.” – így kezdődik a darab bemutatása.

Az öreg tengerész miután megtette kötelességét, kitanította a két unokatestvért a Robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelemebe esnek… Ám a megbízhatatlan természet véget vet a paradicsomi idillnek, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre…

6. Martin McDonagh: Párnaember

A párnaembert a Radnóti Színházban játsszák, kizárólag felnőtt társaságban ajánlott megtekinteni; készüljön egy rendkívül katartikus élményre. A történet egy rendőrállamban játszódik, ahol többszörös gyerekgyilkosság vádjával állítanak elő egy híres írót.

7. Szociopoly

Kicsit formabontó, de nem véletlenül kapott helyet a legjobb színházi előadások között. Az Átrium színházélménye tulajdonképpen egy olyan interaktív est, ahol a színházi hangulat társul a társasjátékok és a szabadulószobák, valamint a drámapedagógiai programok elemeivel. A színész koordinál, a néző játszik.

Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A „darab” során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt a kockadobások segítségével. A játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak).

8. Egy, kettő, három

Norrison bankigazgató épp pihenni készül, amikor a családjánál vendégeskedő lány – amerikai milliomosházaspár gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment, úton a gyerek, a férj pedig egyáltalán nem gazdag. Norrisonnak egy órája van, hogy kifordítsa sarkából a világot. Beindul a gépezet, és szemtanúi lehetünk, hogyan válik egy külvárosi proliból gazdag, konzervatív arisztokrata hatvan perc alatt. A főszerepet Alföldi Róbert játssza, az előadás rendezője Znamenák István.

AJÁNDÉKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

9. Wajdi Mouawad: Futótűz

A Radnóti Színházban látható az Alföldi Róbert által rendezett Futótűz, egy nyomozás története.

Nawal a halálát követően gyermekei végrendeletében tudják meg, hogy nem maradtak teljesen árvák; apjuk még életben van, sőt, van egy testvérük is. Fel kell őket kutatniuk, és át kell adniuk nekik egy-egy borítékot. A két fiatal dacol a feladattal, de végül mégis megpróbálja. A nyomozás során egyre inkább megértik, hogy édesanyjuk  miért nem mesélt nekik arról, hogy miként élte egykor életét.

10. Pintér Béla: Az imádkozó

Pintér Béla mindig különleges. Olyan egyedi stílusa van, akit színházfüggővé teszi az embert, és persze van, akinél kiveri a biztosítékot. De egy biztos: életünk bakancslistájára oda kell biggyeszteni, hogy egy darabot mindenképp nézzünk meg tőle. Az UP Újpesti Rendezvénytéren látható Az imádkozó című darab, melyben egy negyvenes pár próbálkozik lombikprogrammal.

Legjobb színházi előadások (1)
Forrás: Canva (A kép csak illusztráció)

11. Péterfy – Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Az 1920-as évek elején járunk. Károly és Anna szülei meghalnak spanyolnáthában, a gyerekek pedig árvaházban nőnek fel. Közel 50 évvel később vesszük fel újra a család történetének fonalát, amikor az ötéves Eszter és nagyapja szokatlan kapcsolatát ismerjük meg, ahol a látszólag szeretetteljes viszony mélyén sötét tragédia lappang. 

Az előadás arra keresi a válasz, hogy ki lehet-e törni a családi minták fogságából, valóban örökölnünk kell-e sorsot. Az előadás az Óbudai Kulturális Központ, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre, 18 éven felülieknek ajánlott.

12. A vége

Bartis Attila kultikus regényének színpadi adaptációját Mikó Csaba írta. Nagy Péter István rendezésében egy nagy szerelem érzékeny lélektanisággal kibontott történetét láthatjuk, mely mögött felsejlik a XX. század forgataga, benne a generációkon át öröklődő életstratégiák leltára. Szabad Andrást, a több évtizeden átívelő cselekmény főhősét különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel. Továbbiakban Lovas Rozi, Kováts Adél, Bata Éva, Rusznák András, Pál András, Bálint András és Berényi Nóra Blanka látható.

13. Szálinger Balázs: Kályha Kati

Rusznyák Gábor rendezte meg Szálinger Balázs Kályha Kati című darabját, ami a Radnóti Színházban látható Kováts Adéllal a főszerepben. A történet Nagybányán játszódik, egy Kályha nevű kocsmában, amikor a világháború után a városban berendezkedik a román vezetés. A pattanásig feszülő helyzetekben korhű, megrázóan igaz képet kapunk arról, hogy mit is élhettek meg akkor a helyi magyarok.

14. Molnár Ferenc-Grecsó Krisztián: Pál utcai fiúk

A Vígszínház sikerdarabja igazi családi program lehet, amely a mai musicalek világában a műfaj tekintetében kimagasló minőséget képvisel. A regényt Grecsó Krisztián gyúrta át darabbá, és Geszti Péter és Dés László zenésítette meg – mára már igazi klasszikusnak számít!

15. Janne Teller: A semmi

Janne Teller világhírű ifjúsági regényét Gimesi Dóra alkalmazta bábszínházi színpadra, a zenét pedig a Quimbyből jól ismert Kiss Tibornak köszönhetjük. A Budapest Bábszínházban látható darabot 8-12. osztályosoknak és felnőtteknek ajánlják.

A Dániában betiltott, majd kötelező olvasmánnyá és sikerkönyvvé lett mű, mely a darab alapjául szolgál, egyfajta új A Legyek Ura melynek megítélése továbbra is ellentmondásokkal teli: számtalan díjat nyert és számtalan botrányt kavart nemzetközi vizeken is.

Reméljük, a fenti listában Ön is talált magának olyan darabot, amitől megjött a kedve jegyet váltani és színházi öltönybe bújni. A színházba járásról, helyes viseletről és etikettről az alábbi blogbejegyzéseinket ajánljuk iránytűként:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0