Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Állásinterjú tippek: 12 hasznos öltözködési és viselkedési tanács

Kinézett egy új pozíciót? Ezek az állásinterjú tippek a legtöbb esetben jó fogódzkodók lehetnek a sikerhez – cikkünkben 12 hasznos öltözködési és viselkedési tanácsot ajánlunk figyelmébe.

Hogyan készüljön fel egy állásinterjúra? Vannak speciális, az adott munkahelyre vonatkozó tippek, amely a munkahely típusát, vagy a konkrét munkáltatót érintik. És vannak olyan általános „jótanácsok”, melyek mindenhol beválhatnak.

Ha itt az ideje annak, hogy munkahelyet váltson, és úgy érzi, hogy ehhez megvan a megfelelő szakmai háttértudása, fontos, hogy szem előtt tartsa, hogy a döntés alapvetően a megjelenés, fellépés függvénye. Ha rutinos álláskereső, akkor is érdemes elolvasnia cikkünket, hiszen lehet, hogy van egy-két olyan ötlet a tarsolyunkban, ami utólag evidensnek tűnhet ugyan, de mégse jutott eszébe.

Állásinterjú tippek kezdőknek és haladóknak

1. Tájékozódjon, hogyan zajlik egy állásinterjú az adott cégnél!

Minden interjú esetében érdemes megkérdezni a kapcsolattartót, HR-est, vagy esetleg az ott dolgozó ismerőst, ha van, hogy pontosan hogyan is zajlik a megmérettetés. Csak beszélgetés lesz, vagy esetleg próbafeladatot is adnak már? Bárhova is megy interjúra, legyen tisztában a keretekkel.

2. Pontosan érkezzen!

Ne érkezzen késve és ne essen be az utolsó pillanatban a helyszínre. Nem kelt túl jó benyomást akkor sem, ha látszik Önön, hogy sietnie kellett ahhoz, hogy pontosan meg tudjon jelenni. Ezzel azt sugallja, hogy ha egy ilyen fontos alkalommal nem tud rendezetten, pontosan érkezni, a későbbiekben is hajlamos lesz arra, hogy ez újra és újra előforduljon majd, nem csak a hétköznapokban, hanem akár akkor is, ha a cég számára egy kivételesen jelentős esemény, megbeszélés, találkozó lesz esedékes.

Számoljon a közlekedési dugóval, az egyéb kellemetlenségekkel és inkább legyen a környéken korábban. Vegyen ki szabadnapot jelenlegi munkahelyén, hiszen az utolsó pillanatban ott is közbejöhet bármi, ami miatt nem tud időben elindulni. A konkrét helyszínen legalább 15 perccel korábban jelenjen meg, legyen még ideje a mosdóban ellenőrizni a megjelenését, a külsejét, használni a ruhatárat, és inni pár korty vizet. Kényelmesen helyezkedjen el az Ön számára várakozásra kijelölt helyen. Megnyugodhat: bezsebelte az első piros pontot.

3. Legyen tisztában a bemutatkozás és a kézfogás szabályaival

A kézfogás nem lehet se túl erős, se túl gyenge, de határozottnak kell lennie. Önnek kell kezdeményeznie, nem szabad megfeledkeznie közben a szemkontaktusról. A bemutatkozása közben figyeljen arra, hogy beszéde is legyen tiszta, érthető és tagolt. Alábbi cikkünkben részletesen leírtuk azt is, hogy mik azok az alapvető hibák, amiket el szoktak követni egy állásinterjú során:

4. Tudja, hogy milyen színeket illik viselni

Legyen tisztában azzal, hogy milyen állásinterjú-típushoz milyen színű ruhadarabokat érdemes kiválasztani. A színeknek ugyanis üzenete van, melyekből az interjúztatók az Ön személyiségére, természetére vonatkozó jellegzetességekre fognak következtetni. Alapvetően érdemes semleges színeket, pasztellszíneket választani. Az alábbi cikkünkben láthatja, hogy melyik színnel mit tud kifejezni:

5. A kevesebb néha több!

Az öltözet kapcsán figyeljen oda az arany középútra. Minőségi ruhadarabokat válasszon, de ne kérkedjen a márkával: lehetőleg semmi olyat ne viseljen, amin látható a márkajelzés, vagy bármilyen felirat, reklám. Kerülje a harsány színeket és a nagy mintákkal díszített ruhadarabokat. A színek és a kiegészítők kapcsán is figyeljen oda, hogy mértékkel használja őket, ne legyen túl sok és sokféle, és a stílusuk, típusok kapcsán minden egymással harmonikus legyen.

6. Komfortzóna és az elegancia ötvözete

Tájékozódjon arról, hogy a cégnél, intézménynél milyen öltözködési szabályok vannak érvényben. Ehhez a dress code-hoz igazítva tervezze meg azt, hogy mit is fog viselni.

Amellett, hogy megnyerő, elegáns hatást kell keltenie ruhadarabjaival, fontos, hogy kényelmesnek is érezze azokat. Az öltönynek, amit az interjún magára vesz, a helyi keretekhez való rugalmas alkalmazkodást és a saját egyéniségét is ki kell fejeznie. Persze mindezt finoman, visszafogottan. Jöjjön el hozzánk személyesen, és szakeladóink segíteni fogják Önt az ideális választásban. A megfelelő rutinnal rendelkezünk ahhoz, hogy mindenki számára megtaláljuk a „személyre szabott” viseletet.

7. Tiszta, rendezett viselet tetőtől talpig

A megfelelő állásinterjú öltözet kapcsán aranyszabály, hogy minden egyes ruhadarab és kiegészítő – beleértve a cipőt is – teljesen tiszta legyen. A cipő esetében figyeljen arra is, hogy a megfelelő technikával karban tartott lábbelije a talpát tekintve is makulátlan legyen. A ruhadarabok frissen mosottak, vasaltak legyenek, tilos olyasmit a szett részévé tenni, amelyen a legapróbb szennyeződés, vagy lyuk előfordul. 

8. Tiszta és rendezett külső tetőtől talpig

Az állásinterjún rendezett frizurával és arcszőrzettel jelenjen meg. Lehetőleg az alkalomhoz minél közelebb eső időpontban tisztálkodjon, parfümje pedig visszafogott illatot árasszon.

9. Legyen toll és papír a zsebében

Nem is gondolna rá, de sok esetben maguk az interjúztatók kérik, hogy jegyezzen fel valamit. Felkészültséget sugároz, ha valamilyen formában van Önnél toll és papír és nem kell kölcsönkérnie azoktól, akik most épp a jövőjéről döntenek. Ilyenkor a telefon jegyzetét használni nem feltétlenül praktikus, hiszen időt vesz igénybe, amig megnyílik a program.

10. Minden viszonylag új, de semmi sem teljesen az

Minden ruhadarabja viszonylag új legyen, de ne vegyen fel semmi olyasmit, amit még nem viselt az interjú előtt. Alaposan nézzen át minden egyes darabot, nehogy rajta maradjon a cetli. A ruha ne legyen se túl szűk, se túl lezser. Az alábbi cikkünkben részletesen kitértünk arra, mi mindenre kell figyelni az öltözködés kapcsán, ha állásinterjúra megy. Itt nem csak a férfiak, hanem a hölgyek is találhatnak néhány tippet:

11. Határozott fellépés

Legyen beosztott vagy vezetői pozíció, amire pályázik, a megfelelő, tiszteletteljes viselkedés mellett fontos, hogy magabiztosságot és határozottságot sugározzon. Meg kell tanulni, hogy ne essen át a ló egyik vagy másik oldalára. Ne rejtegesse tehetségét és képességeit, de feleslegesen ne is kérkedjen semmivel. A megfelelő hangszín és hangerő egy jó alapot adhat egy sikeres váltáshoz. Ha különösen fontos az adott pozíció, nem árthat, ha személyi tanácsadást vesz igénybe, és ráhagyatkozik egy szakmai sikerre specializálódott coach-ra.

12. A nonverbális gesztusok jelentősége

A sikeres jelentkezések 70-80% százalékban a nonverbális kommunikáción, az interjún szerzett személyes benyomáson múlnak. Ez alapján dől el, hogy a szakmailag rátermett jelentkezők közül ki lesz a nyertes – ezért érdemes tisztában lenni a testbeszéd különböző jeleivel, azzal, hogy melyik gesztusa, mit jelenthet.

Felejtse el, hogy minden mozdulatot betanul, vagy hogy kényesen ügyel arra, hogy minden mozzanat pozitív benyomást keltsen, ezt ugyanis a rutinos interjúztató rögtön felismeri. Elég, ha arra figyel, hogy alapvető testbeszéd hibákat ne kövessen el. Egyenes, de ne túl feszes tartással ülje végig az interjút, és ne babráljon sokat a kezével.

Felejtse el a pókerarcot vagy a szélsőséges reakciókat a beszélgetés alatt: bólintson, mosolyogjon néha. A megfelelő mértékű szemkontaktus segítheti abban, hogy bizalmat szavazzanak Önnek, hitelesnek tartsák állításait a megfelelő háttértudásával kapcsolatban, és alkalmasnak gondolják bármilyen olyan pozícióra, ahol emberekkel kell közvetlen kapcsolatba lépnie.

Ennyi tehát a 12 legfontosabb tanácsunk, a többi már Önön múlik: sikeres állásinterjút kívánunk!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0