Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Testbeszéd, kéztartás: mit árul el rólunk, mennyire meghatározó?

A testbeszéd, a kéztartás többet árul el rólunk, mint azt gondolná. Cikkünkből megtudhatja, mire érdemes odafigyelni a nonverbális kommunikáció kapcsán élete döntő helyzeteiben.

Miért fontos a testbeszéd és a kéztartás?

Az élet minden területén jelentős szerepe van a megfelelő megjelenésnek és a szituációhoz illő, határozott fellépésnek. A verbális kommunikáció mellett a nonverbális kommunikáció csínját-bínját is érdemes alaposan megismernie, hasikereket akar elérni. Egyre többen vannak tudatában a testbeszéd jelentésének, és tudatosan figyelik az Ön gesztusait az első találkozásnál vagy egy fontos döntésnél. Az elegáns öltöny, a kifogástalan megjelenés fontos, de nem elég; segítünk, hogy a nonverbális kommunikációja is hibátlan legyen!

Milyen helyzetekben van jelentősége a testbeszédnek, kéztartásnak?

Ha valakivel beszélgetést kezdeményez, vagy ha Önnel kezdeményeznek egy beszélgetést, akkor általában a benyomás kialakulásánál a nonverbális jelek lesznek a döntőek. Ha a verbális kommunikációval nem összeegyeztethetőek a gesztusai, testtartása vagy a mimikája, akkor rossz első benyomás alakulhat ki Önről. Fontos tudnia, hogy tudatosan, vagy tudattalanul, de ilyen esetben mindig annak hiszünk, amit látunk, nem annak, amit hallunk! Elsősorban az őszintétlenséget feltételezi ilyenkor mindenki, ami sem a magánjellegű sem a munkahelyi kapcsolatokban nem állja meg a helyét.

A munkahelyi és magánéleti kommunikációt is magasabb szintre emelheti, ha figyelmet fordít a testbeszédre, ezzel ugyanis számos rejtett üzenetet tudhat meg a másik fél szándékairól és őszinteségéről.

Mit árul el a testbeszéd és a kéztartás?

Rengeteg mindent az apróságoktól a nagy titkokig. Tudta például, hogy a mosolyról azonnal kiderül, ha nem őszinte? Ilyenkor ugyanis a szem körül sima marad a bőr, míg egy szívből jövő mosoly során a szem is megváltozik, és megjelennek körülötte a mosolyráncok.

Mit jelent egy mosoly
Forrás: Canva

Ha pedig már a szemnél tartunk, hallott már róla, hogy a felhúzott szemöldök nem csupán meglepettséget jelenthet, hanem annak is lehet a jele, ha valaki kényelmetlenül érzi magát egy szituációban? Ebből adódik, hogy felhúzott szemöldökkel megdicsérni a másikat rosszabb, mintha nem mondana semmit, ugyanis ebből is arra lehet következtetni, hogy a dicséret nem volt éppen őszinte.

A szemkontaktus fenntartása, mértéke és módja is érzékeny tényező, ami a helyzettől függően változik. A folyamatosan, erőltetetten fenntartott szemkontaktust akár a hazugság jeleként vagy fenyegetésként is lehet értelmezni amellett, hogy biztatást, vagy megerősítést érez ki belőle. Az, hogy ezt valaki hogyan értelmezi, a többi tényező függvénye lehet. 

A hangszín és a hangerő is árulkodó lehet, ha azt akarja valaki felmérni, hogy a másik mennyire érdeklődő természet vagy épp az adott kérdés, helyzet, téma mennyire érdekli őt. A jelek nemenként eltérőek: a nők hangvétele éneklővé válik, dallamos a férfiaké elmélyül, amikor valami intenzívebben foglalkoztatja őket.

Alapvető fontosságú lehet abban, hogy miként ítélnek meg valakit az, hogy milyen az illető testtartása. Az egyenes, kihúzott ülő-, vagy állóhelyzet magabiztosságot és tiszteletet jelent. Ugyanakkor ha valaki hanyagul szinte elfekszik a székében vagy terpeszkedik, azt jelzi, hogy túlzottan is magabiztos esetleg visszaél vezetői, irányítói pozíciójával. Amikor valaki V-alakban tartja karját és enyhén megemeli az állát, az annak a jele, hogy igazán nyeregben érzi magát. A lefelé tartott tenyérrel való gesztikuláció, a határozott léptek és az egyenes tartás is ezt a hozzáállást sugallhatják.

Amikor a karok összefonódnak a mellkas előtt, az illető hajlamos falakat emelni maga köré. A keresztbe tett lábakat többségében a nőiesség jeleként értelmezik, de van univerzális, negatív jelentése is, miszerint ellenérzést fejezi ki, illetve azt, hogy valakinek nem túl nagy az elfogadó képessége.

Az összeszűkült pupillák, az összeszorított száj, illetve a remegő lábak a stressz egyértelmű tünetei. A hirtelen gesztusok, a sok mocorgás egyfajta ingerlékeny belső állapotra utalnak.

Testbeszéd, kéztartás: mely gesztusokat érdemes kerülni?

A testbeszéd egy összetett dolog, sok apró összetevő határozza meg, és érdemes az egészet összhangba hozni, mert egyes részletek, egyes jeleket elmozdíthatnak bizonyos irányokba. Ha ha azt tapasztalja, hogy  a nonverbális kommunikáció miatt megtorpan az élete, ajánlott legalább egyszer egy viselkedési coach segítségét kérni. Minden testbeszéd-elemmel mértékletesen érdemes bánni, alapvetően kerülni kell azokat a jeleket, amik a túlzott határozottságra utalnak, de azokat is, amelyek azt sugallják, hogy meghunyászkodó, bizonytalan természetű illetőről van szó. Az előnyös testbeszéd elsajátítására fordított idő megtérül, hiszen a tudatosan és nem manipulatívan használt gesztusok az úriember alapvető ismérvei is.

Hogyan lehet a testbeszédet, kéztartást kontrollálni?

Egyre szélesebb körét ismeri mindenki a nonverbális kommunikációs jeleknek, hiszen egyre inkább az a trend, hogy ezeket figyeli mindenki formális és informális körökben és helyzetekben is. Ugyanakkor lehet, hogy akadnak kivételek és adott esetben egy-egy gesztust félreértelmeznek vagy Ön eltérő módon fejezi ki saját magát, ami miatt rosszul ítélhetik meg. Ismerni és kontrollálni a nonverbális kommunikációt szinte már elengedhetetlen és nem feltétlenül az a megtévesztés mestere, aki tudatosan használja ezeket. Ha jó benyomást akar kelteni, ha egyes tulajdonságait ki akarja hangsúlyozni, akkor érdemes élni azzal a tudással, hogy jobban megismeri ezt a sajátos „nyelvet” és tudatosan alkalmazza egyes elemeit.

testbeszéd fontossága
Forrás: Canva

Összességében mindenki életében jelentős szerepe van a nonverbális geszttusoknak. Sok esetben tűnhet úgy, hogy nincsen hatással a sikerekre vagy éppen a kudarcokra, de valójában váratlan találkozások, új lehetőségek, spontán helyzetek esetében is fontos lehet az, hogy milyen, szavakon túli jeleket küld egy adott ember közösség felé. Nem beszélve az udvarlásról vagy egy állásinterjúról, ahol a nonverbális kommunikációnak kiemelt jelentősége van. Blogunkon már összegyűjtöttük mindazt az alapvető hasznos tudást, amelyből kiindulva sikeres interjút tudhat maga mögött.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0