Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Hogyan készül az öltöny? Mit érdemes tudni?

Az öltönyök igazán különleges ruhadarabok, amely sokak számára a mindennapi viselet részét képezik, míg mások csak különleges esetekben veszik elő a szekrényből. Arra azonban jellemzően csak kevesen gondolnak, hogy hogyan készül az öltöny. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban. A minőségi öltönyről már volt szó, most azonban konkrétan a gyártást mutatjuk be!

Hova nyúlik vissza az öltönykészítés múltja?

Az öltönyök megjelenése az 1600-as évek Angliájához köthető, bár ekkor még egészen másképp festett ez a ruházat, mint amit ma ismerünk. Az 1800-as évek elején már napjaink trendjéhez hasonlóvá váltak, habár a szabás hosszított volt, ami ma már szokatlan lehet. A 20. századra az angol változatok mellett az olasz öltönyök is egyre népszerűbbé váltak a piacon.

Hazánkban az 1900-as évek közepéig főleg a bécsi, párizsi és londoni hatás érződött az öltönydivaton, később a társasági viselkedésmintákkal együtt az öltözködési stílus is megváltozott. Ekkoriban egy igazán jó szabó valódi kincsnek számított, ugyanis a megrendelők szívesen választottak ki maguk az öltöny anyagát, sőt, voltak olyanok, akik belevarratták a monogramjukat is, vagy éppen rendelkeztek a gombok helyéről és a mandzsetta pontos méretéről is. Annak idején főleg különlegesen alkalmakon viselték a férfiak, az idők során azonban egyre inkább bizonyos munkakörök hétköznapi viseletévé váltak. Napjainkra sincs ez másképpen, egyes foglalkozásokat már el sem lehet képzelni nélkülük.

Milyen anyagokból készítenek öltönyt?

Az öltönyök anyaga sokféle lehet, éppen ezért érdemes odafigyelni a vásárlás során az egyes típusok előnyeire és hátrányaira. Az anyagok alapos megismerése segíthet, hogy megtalálja az Ön számára tökéletes fazont, hiszen nem csak a színek és a minta számít, az összkép a lényeg. Mivel minden anyagnak megvan a maga előnye, jellemzően a gyártók különböző mértékben keverik ezeket, így nem talál a piacon például 100%-ban gyapjúból készült öltönyöket. Lássuk a három leggyakrabban előforduló anyagot, amelyekkel a gyártók és szabók jellemzően dolgozni szoktak.

Hogyan készül az öltöny

1. Viszkóz

A viszkóz egy természetes szál, amelyről sokan azt gondolják, hogy mesterségesen, vegyi úton állítják elő, ám ez nem igaz. Megtalálható a bükk és fenyőfa kérgében is, ezekből kivonva kerül végül az öltönyök anyagaiba. Hatalmas előnye, hogy nagyon jó a nedvszívó képessége, remek légáteresztő, szép esésű és kellemes viseletet biztosít. A szín- és mérettartóssága szintén kiemelkedő, ráadásul poliészterrel keverve a gyűrődés miatt sem kell aggódnia. Így nem véletlenül népszerű a kínálatunkban például ez a Stefano Slimfit öltöny.

Érdekesség, hogy a szövet grammsúlya is mérvadó. A szálak vastagsága szerint a nyári szöveteket 200-240-es számozás között jelölik, míg az úgynevezett négy évszakos szövetek 280-300 gramm között mozognak. A kifejezetten téli viseletre alkalmas szövetek 300-360 gramm között vannak, így ennek megfelelően érdemes keresgélni a választékban. Lényeges szabály, hogy kifejezetten rossz választás egy öltözékben kombinálni például egy téli anyagból készült zakót és egy nyári anyagból készült nadrágot. Ez megborítja a gyártók által kialakított egyensúlyt és egyáltalán nem azt a hatást éri el vele, amit szeretett volna. Éppen ezért, mindig az egymáshoz passzoló felső és alsó részt ajánlott viselni a megfelelő ing és kiegészítők kíséretében. A nyári öltönyökkel kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

2. Poliészter

A poliészter anyag nagyon népszerű a textiliparban, ugyanis amellett, hogy nagyon jól megmunkálható, jó a hőszigetelő képessége is, ráadásul igen strapabíró is. Nem véletlen, hogy az öltönyök kapcsán is külön szót érdemel. Rugalmasságának köszönhetően kitűnően felveszi az alak vonalát és előnyösen formálja azt. Bár mesterséges anyag, de ritkán használják magában; ahogy fentebb is említettük, jellemzően más anyagokkal kombinálva kapható, így minden előnyét kiélvezheti öltöny viselés közben is. Ilyen például kínálatunkból ez a poliészter alapú szett is.

3. Gyapjú

A gyapjú természetes állati eredetű anyag, melyet a juhok lenyírt bundájából nyernek ki. Mivel egy nagyon finom szálú és önmagában mikronvastagságú anyagról van szó, egymaga nem alkalmas a viseletre, mindenképpen szükséges poliszéterrel vagy viszkózzal vegyíteni. A feldolgozás előtt különböző szempontok alapján osztályozzák az anyagot: például tisztaság alapján, vagy hogy az állat mely testrészéről származik. Még véletlenül sem a nehéz, szúrós szövetre kell gondolni ilyenkor. Nagy előnye, hogy jó a hőtartása, tapintása pedig nagyon kellemes. Remek példa erre ez a Styl karcsúsított öltöny a kínálatunkból.  Az anyag vastagságát úgynevezett Super’s méretezéssel jelölik, a hétköznapi viseletek jellemzően 100-as és 140-es jelölés között mozognak. 

Hogyan készül az öltöny ma, milyen technológiák vannak?

Napjainkra az öltönyök különböző technológiával készülhetnek, amelyek nem csak a kialakítás módjában különböznek, de egészen eltérő esést, stílust és karaktert adnak az elkészült ruhadaraboknak. Éppen ezért, fontos figyelembe venni a vásárlásnál az anyag mellett ezt is. Lássuk, a három legnépszerűbb eljárást az öltönykészítés során!

Mellvásznas technológia

A mellvásznas technológia egy lazább esésű, modern fazont ad, amely pontos méretezés esetén a karcsúbb férfiak számára telitalálat lehet. Különlegesség, hogy ennél a fazonnál kizárólag az öltöny elején, a mell vonaláig van vászon, ugyanabból az anyagból is egészen eltérő stílust biztosít, mint például egy teljes vásznas technológiával készült öltöny.

Teljes vásznas technológia

Az egész hosszában vásznas megoldás egy hagyományos fazont hoz létre, amely remek tartást kölcsönöz, ráadásul minden anyaghoz létezik ideális vászon. Így soha nem lesz hullámos a zakó eleje, vagyis évekig olyan lesz, akár újkorában. Amellett, hogy strapabíróak, gyakorlatilag minden alkaton remekül mutatnak a teljes vásznas technológiával készült öltönyök, így nem véletlen, hogy annyira népszerűek a piacon.

Hogyan készül az öltöny

Kézi kidolgozású technológia

A kézi kidolgozású technológia valódi profi szabóknak való munka, ugyanis a szakember ebben az esetben a vásznat aprólékos kézimunkával alakítja ki. Ennek köszönhetően pedig az anyagok nem veszítik el az előnyös tulajdonságaikat. Nagyon precíz munka előzi meg, amely során minden pontosan a megrendelő testéhez és ízléséhez igazítva történik. Ennek köszönhetően teljesen egyedi darabok kerülnek ki a szabók kezei közül, amelyek tartósak, minőségiek és nem utolsósorban nagyon elegánsak is.

Egyértelműen látszik, hogy elképesztően sokféle öltöny létezik mind az anyagok, mind pedig az elkészítési technológiát tekintve. Természetesen van különbség a különböző öltönymárkák között is, amelyekkel kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben tájékozódhat bővebben.

Ami biztos, hogy a széles választéknak hála mindenki megtalálhatja közöttük a számára leginkább megfelelőt. Hiszen minden alkatra létezik ideális anyagú, fazonú, és kialakítású öltöny, amely kényelmes viseletet biztosít!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara1
Chino stretch slim nadrág
-
+
Összesen
15 590 Ft
Vásárlás folytatása
1