Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Testbeszéd a munkahelyen: hogyan olvassuk?

Lesütött tekintett, keresztbe tett karok, szemkontaktus. Még hosszan sorolhatnánk azokat az apró jeleket, amelyek sok esetben nem is tudatosak, mégis kifejezetten árulkodók lehetnek egy-egy szituációban. A testbeszéd a munkahelyen nem csak amiatt lényeges, hogy mi mit lát a kollégáin, de érdemes figyelni arra is, hogy ők mit tapasztalnak Ön felől. Lássuk, miről is van szó pontosan, mi mindenre érdemes figyelni, és hogyan lehet mindezt fejleszteni!

Mi az a testbeszéd?

A testbeszéd az emberi kommunikáció egy olyan formája, amely verbális jelek segítségével történik. Ide tartozik minden olyan fizikai viselkedés, amely közvetíti az érzelmeket, szándékokat, és információkat anélkül, hogy szavakat használnánk. A testbeszéd lehet tudatos vagy tudattalan, és gyakran kiegészíti, megerősíti, vagy éppen ellentmond a verbális kommunikációnak. Egy üzleti tárgyalás során mindezeknek fokozott jelentősége van, hiszen megállapodások múlhatnak rajta.

Miért fontos tisztában lenni a testbeszéd jelentéseivel?

A testbeszéd segíthet megerősíteni a kimondott szavak jelentését és árnyalhatja a kommunikációt. Emellett az érzelmek gyakran jobban kifejezhetők, vagy éppen felismerhetők a testbeszéd segítségével, mint szavakkal. Ezek a gesztusok kulcsszerepet játszanak az emberi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában, hiszen sok információt ad a másik fél állapotáról és szándékairól. Megértve mások nonverbális jeleit jobban tudunk reagálni az érzelmeikre és szándékaikra, ami javítja a kommunikáció hatékonyságát és az együttműködést. A testbeszéd árulkodhat a bizalomról, az őszinteségről vagy éppen az ellentétes érzelmekről. Egy állásinterjún például mindez kiemelten lényeges!

Melyek a testbeszéd legjellemzőbb megnyilvánulásai? Melyik mit jelenthet?

A testbeszéd megértése hosszadalmas, és sok gyakorlást igénylő feladat, mintha csak egy új nyelvet tanulna. Itt is vannak szinonimák, egyetlen mozdulat, vagy testhelyzet több dolgot is jelenthet, ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni a kontextust sem. De ahogy a nyelveknél, itt is van néhány alapelem, amiből rögtön elkezdheti megérteni a másikat, legalábbis nagy vonalakban!

1. Magasra húzott szemöldök

 A magasra húzott szemöldök jelentése nagyban függ az adott szituációtól, az egyéb arckifejezésektől és a testbeszéd más elemeitől. Emellett az egyéni különbségek is számítanak, hiszen az emberek különböző módon fejezik ki érzelmeiket és reakcióikat. Amikor valaki felhúzza a szemöldökét, az lehet a meglepetés, az érdeklődés, vagy akár a kétkedés, a szkepticizmus jele is.

testbeszéd szemöldök
Forrás: Canva

2. Keresztbefont kar

A kézmozdulatok és a karok helyzete alátámaszthatják a beszédet, ugyanakkor akár védekezést vagy érdeklődést is kifejezhetnek. Alapvetően zárkózottságra utal, az is lehet, hogy hideg van a teremben vagy éppen nincs a széknek karfája és nem tud az illető mit kezdeni a karjaival.

testbeszéd összefont kar
Forrás: Canva

3. Szemkontaktus

A szemkontaktus az egyik legfontosabb a testbeszédben. Ennek mértéke és minősége sokat elárulhat az érdeklődésről, figyelemről, őszinteségről vagy éppen az ellenszenvről. Ha a másik nem néz a szemünkbe, elkapja a tekintetét, vagy épp ellenkezőleg, túl sokáig néz a szemünkbe egy beszélgetés alatt, könnyen lehet, hogy nem mond igazat. Ugyanakkor vannak emberek, akik számára egyszerűen kellemetlen a szemkontaktus, például mert gyerekkorukban sokat bántották őket kancsalság, bandzsaság miatt.

testbeszéd szemkontaktus
Forrás: Canva

4. Egyenes vagy görnyedt tartás

A görnyedt testtartás gyakran azt jelzi, hogy az illető bizonytalan vagy alacsony önbizalommal rendelkezik. Ez zárkózottságot és védekezést közvetíthet. Ezen felül fáradtságot, kimerültséget vagy akár egészségi problémákat is sugallhat. Az ilyen testtartásból arra következtethetünk, hogy az illető nincs jó fizikai állapotban vagy éppen stresszes vagy érdektelen. Ugyanakkor itt is két oldala van az éremnek: a modern életvitel, a számítógép, okostelefon egyre több embernél alakít ki eleve rossz testtartást.

testbeszéd testtartás
Forrás: Canva

5. Keresztbe tett lábak, lábfejek iránya

A lábmozdulatok, mint a keresztbe tett lábak vagy a lábfejek iránya, szintén árulkodóak lehetnek a komfortérzet és a figyelem irányáról. Ha például valaki Ön felé fordul testtel, de a lábfejei az ajtó felé mutatnak, könnyen jelentheti, hogy már menne, kellemetlen számára a beszélgetés. Kutatások azt mutatják, hogy jellemzően nem születik megállapodás akkor, amikor a felek egyike keresztbe tett lábakkal ülik végig a megbeszélést. Itt is érdemes azonban figyelembe venni a kontextust, például a szoknyát viselő hölgyek már csak illemből is gyakran ülnek keresztbe tett, vagy szorosan összezárt lábakkal.

6. Proxemika – távolságok a testbeszédben

A személyek közötti távolság szintén kommunikálhat intimitást, barátságosságot vagy éppen távolságtartást és elutasítást.

testbeszéd közeliség
Forrás: Canva

7. Kézfogás, vállveregetés

Az érintés is jelentős üzeneteket közvetít, például kézfogás formájában a barátságot, tiszteletet, vagy akár dominanciát fejezheti ki.

8. Pislogás gyakorisága

A gyakori pislogás idegességet vagy stresszt jelezhet. Ha valaki a munkahelyen így viselkedik, biztos, hogy nem nyugodt – vagy kiszáradt a szeme a monitor előtt.

testbeszéd pislogás
Forrás: Canva

9. Idegeskedő mozdulatok jelentése a testbeszédben

A tárgyak csavargatása, a lábdobogás, a ceruza piszkálása idegességet vagy stresszt jelezhetnek, de egyes neurodivergens állapotoknál, mint például az ADHD, egyszerűen csak arra utal, hogy nagyon oda akar figyelni az illető a beszélgetésre.

10. Gesztikulálás beszéd közben

Érzelmeket és lelkesedést fejez ki, segít a mondandó alátámasztásában és megmutatja, mennyire gondoljuk komolyan, amit kommunikálunk.

testbeszéd kezek
Forrás: Canva

11. A hang

Ez jellemzően nem tudatos, de az, hogy milyen hangerővel és hangszínen beszélünk, arról árulkodik, hogy mennyire érdeklődünk a másik fél mondanivalója iránt.

12. Hasonló testtartás

Megfigyelhető, hogy ha a kollégák között nagy az összhang és támogató a légkör, akkor a felek tudattalanul is utánozzák egymás testtartását. Például ha az egyik fél keresztbe teszi a lábát, a másik is ösztönösen ezt fogja tenni. Akár kísérletezhet is ezzel: egy mélyebb beszélgetés közben óvatosan változtasson testtartásán, és nézze meg, hogy partnere követi-e!

testbeszéd mozdulatok

13. Gesztusok

Az érdeklődést nem lehet egyetlen pillanatfelvétellel kifejezni, ezért érdemes odafigyelnie az olyan összetett jelekre, mint például amikor az illető lefelé néz, majd hirtelen felpillant úgy, hogy az állát még lefelé tartja. Ez a nyitottság és az érdeklődés jele.

14. Tekintélyt parancsoló mozdulatok

Attól függetlenül, hogy szándékosan vagy természetesen jönnek, bizonyos mozdulatok tekintélyt parancsolnak, és arra utalnak, hogy az illető éreztetni akarja velünk: ő a főnök. A lefelé tartott tenyérrel való gesztikuláció, a határozott léptek és az egyenes tartás mind az irányítás jelei.

15. Remegő lábak

A remegő lábak ingatag belső állapotra utalnak. Az ilyen emberről mindenki azt gondolja, ideges és zaklatott.

Hogyan tudatosíthatjuk saját testbeszédünket?

A saját testbeszéd tudatosítása fontos lépés a hatékonyabb kommunikáció és a jobb önismeret felé. Az önmegfigyelés fontos pillére ennek. Gyakoroljon a tükör előtt, figyelje meg az arckifejezéseit, a testtartását, a kézmozdulatai, és próbáljon tudatosítani minden apró részletet. Készíthet videófelvételeket is, amiket visszanézve megfigyelheti magát amikor prezentál, érvel vagy csak beszél. A másik jó megoldás a visszajelzés kérése családtagoktól, barátoktól. Ők őszintén elmondhatják, hogy milyen benyomást kelt és hogyan érzékelik a testbeszédét. Ha szakembertől szeretne segítséget kapni, akkor részt vehet tréningeken vagy felkereshet egy coachot.

Ezen felül gyakorolhat tudatosan is. Figyelje a testbeszédét a mindennapi helyzetekben! Próbálja megfigyelni, hogyan reagál különböző érzelmi állapotokban. Például figyeljen arra, hogy egyenes háttal üljön vagy álljon és próbáljon fenntartani megfelelő szemkontaktust a beszélgetések során. Mindezek közben másokat is megfigyelhet, akikről úgy gondolja, hogy jól használják a testbeszédet.

Az alternatív tudatosítási technikák közé sorolhatók a relaxációs és légzési technikák, amelyek segítségével csökkenthető a stressz és a feszültség, ami befolyásolhatja a testbeszédet. A meditáció segíthet növelni az öntudatosságot és a belső figyelmet, ami pozitívan hat a testbeszédre. Ha mindezek mellett az illemmel is tisztában van, akkor sok helyzetben nyert ügye lehet.

A saját testbeszéd tudatosítása és fejlesztése időt és gyakorlást igényel, de jelentősen javíthatja a kommunikációt és az önbizalmat. Az önmegfigyelés, a visszajelzés kérése, a tudatos gyakorlás és mások megfigyelése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértse és irányítani tudja a saját testbeszédét.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0