Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a jó esküvői fogadalom titka?

Szeretné saját szavaival elmondani kedvesének, hogy mit szeret benne a legjobban? Segítünk az esküvői fogadalom megfogalmazásában!

Az esküvő egyike az olyan fontos életeseményeknek, amelyek alapvetően határozzák meg egy ember életét. Ilyenkor még a legtávolabbi rokonok is összegyűlnek, hogy együtt örüljenek az ifjú párral. Más országokban régóta népszerű, és az utóbbi években itthon is egyre gyakoribbá vált az egyedi esküvői fogadalom. Ennek megírása és elmondása azonban komoly kihívások elé tudja állítani az embert…

Mi az esküvői fogadalom?

Az esküvői fogadalomnak Magyarországon nincs mélyen gyökerező hagyománya. Leginkább a hollywoodi filmek képkockáiról lehet ismerős, amely a megfelelő öltözéken felül szinte kötelező eleme a szertartásnak. Az ifjú pár az oltár előtt a násznép és a szertartásvezető füle hallatára egymásnak örök hűséget fogad, és bizonyos ígéreteket tesznek egymásnak. Ilyen ígéret lehet, hogy miként fognak viselkedni férjként és feleségként a kapcsolatban, hogyan, milyen szellemben fogják a születendő gyerekeiket nevelni, illetve egymás rokonainak, barátainak az elfogadása szokott még belekerülni a fogadalomba. Gyakran esik szó arról is, mennyire szeretik egymást, mit jelentenek egymás életében, illetve szerelmük, szeretetük mellett mennyire fontos számukra egymás barátsága.

esküvői fogadalom

Miben különbözik az esküvői fogadalom a házassági eskütől, nyilatkozattól?

Nagyon fontos tisztázandó dolog, hogy az esküvői fogadalom nem összekeverendő a házassági esküvel és a házassági nyilatkozattal.

  • A házassági esküt kizárólag az egyházi szertartások során mond a pár. Ennek a szövege nagyban függ a vallási felekezettől, de általánosságban elmondható, hogy a tartalom előre meghatározott, amitől eltérni nem nagyon lehet. A szertartásvezető személyétől függően is változhat a szövegezés, de összességében az eskünek megfelelően kell az adott vallási felekezet értékrendjét képviselni.
  • A házassági nyilatkozat ezzel szemben egy jogi okirat, amelyben a felek írásban rögzítik házasságkötési szándékukat, illetve aláírásukkal kijelentik, hogy nincs törvényi akadálya annak, hogy összeházasodjanak. Ilyen kizáró ok lehet, ha már alapból házasságban élnek és nem váltak el, illetve ha valamelyik fél korlátolt felelősségű, és a gyám beleegyezése nélkül szeretne házasodni.
    A házassági nyilatkozat egy jogi aktus, a polgári esküvők kötelező eleme.

Magyarországon mennyire elterjedt a házassági eskü?

Ahogy már korábban említettük, Magyarországon nincsenek különösebben mély gyökerei a házassági fogadalomnak, de évről-évre egyre népszerűbb. Ennek egyik oka a hollywoodi filmek hatása, másrészről egyre többen ismerik fel az eskü jelentőségét, hiszen a nagy nyilvánosság előtt kimondott szónak igenis nagy ereje van.

Érdekesség, hogy manapság az házasulandó párok több, mint 20 százalékánál mindkét fél szeretne fogadalmat tenni egymásnak, 40 százalék esetében az egyik fél szeretne fogadalmat tenni a másik nem, viszont végül az a fél is belemegy a fogadalomtételbe, aki eleinte még ellenezte. A további, körülbelül 40 százalék semmilyen fogadalmat nem szeretnének tenni a násznép előtt, mert vagy túl intimnek tartják, vagy pedig attól félnek, hogy nem bírják elmondani a fogadalom szövegét könnyek nélkül.

Hogyan lesz személyes az esküvői fogadalom?

Egy esküvői fogadalom attól lesz személyes, ha a párok őszintén, nyíltan és mellébeszélés nélkül fogadnak egymásnak hűséget. Ezt színesítheti például, ha megosztanak olyan történeteket, amiket ők tudnak egymásról, a násznép azonban nem; például a kezdeti csetlés-botlást, azt, hogyan alakult a barátságukból szerelem, vagy épp ellenkezőleg, mennyire el nem tudták képzelni az életet egymással – és most már mennyire lehetetlennek tűnik egymás nélkül.
Ha azonban nem akarnak ilyen mértékben kitárulkozni, az is elég, ha egymás szemébe nézve kimondják, hogy miért és mennyire szeretik egymást. Ez sokkal fontosabb bármi más történetnél.

Akkor is lehet személyes az esküvő fogadalom, ha az nem a násznép előtt történik, hanem az esküvő zajától távol, csak a legszűkebb család és barátok előtt mondják ki. Ezzel elérhető, hogy a fogadalomtétel kellőképpen meghitt és intim legyen.

esküvői fogadalom

Csak az írhatja, aki elmondja?

A házassági fogadalom íratlan szabályai meglehetősen tágak. A stílus, a tartalom, minden arra a személyre van bízva, aki a fogadalmat mondja. Az egyetlen főszabály talán, hogy ő maga írja a fogadalmat, hiszen a saját gondolatait kell átadnia. Egy-egy idézet belekerülhet természetesen, ha az közel áll az illető szívéhez, de mindenféleképpen legyen benne legalább egy pár saját gondolat is!

Természetesen segítséget lehet kérni, és a MrSale csapata is arra bátorítja Önt, hogy miután megírta a fogadalmat, mutassa meg a saját, párja, vagy közös barátaiknak, kérjen véleményt. Nem csak a mondandót illetően; ha tapasztalatlan a beszédírásban, akkor mások segíthetnek kiküszöbölni az összegabalyodott gondolatmenetet, a nem megfelelő fogalmazást, vagy a nyelvtani hibákat.
A fogadalom megmutatása komoly bizalmi kérdés, ezért párja mellett a barátjának is kifejezheti, milyen fontos szerepe van az életében, mennyire ad a véleményére.

Honnan lehet ihletet nyerni? Idézheti más versét, szövegét vagy inkább legyen saját?

Ihletet nagyon sok helyről lehet meríteni. Egyfelől érdemes itt is a klasszikusokhoz fordulni – vallásos pár esetében ez lehet a Biblia is, de sok klasszikus író, költő is alkotott szerelem-témában. Ők hihetetlenül pontosan tudták megfogni, és szavakba ölteni a pillanatot, így az ő idézeteikkel garantáltan nem vall kudarcot.

Kereshet olyan forrást is, amely mind a kettőjükhöz közel áll. Itt nem kell feltétlenül szépirodalomra gondolni, egy filmből vagy dalból kiragadott részlet is ugyanolyan jó, mint egy Jókai, ha mindketten közel érzik magukhoz a választott művet.

Nézze meg esküvői filmgyűjteményünket, ebben is meglelheti az ihletet, amit keres:

Választhat például egy dalt, amely nagyon sokat jelent Önöknek, vagy akár egy közös filmmaratonnak emléket állító Harry Potter vagy Gyűrűk ura idézetet is. Itt összeírtuk Önnek a legszebb eljegyzési idézeteket – ezekből bátran válogathat!

Érdemes azonban az idézeteket vegyíteni saját gondolataival is, így a szöveg a szöveg a sajátja lesz. Mindenféleképpen el kell kerülni azt „összeollózott” érzést, amelyet egy személyes gondolatok nélküli, jóformán csak idézetekből álló szöveg vált ki.

Lehet vicces is?

Azt, hogy mennyire legyen vicces az esküvői fogadalom, azt mindig a kedvese és a násznép dönti el. Ha ők vevők a humorra, és nem botránkoznak meg, akkor egészen nyugodtan lehet egy-egy viccesebb elemet is beleszőni a fogadalomba. Ilyen lehet, egy még a kapcsolat hajnalán történt esemény, a lánykérés humorosabb háttere vagy akár az örömapa ruhája. Azonban ne essen túlzásokba, egy komolytalan hangvételű beszéd az egész szertartás lényegét és szellemiségét alááshatja. Ez az elköteleződés egy életre szól, az egész szertartást, és az esküvői fogadalmat is illik az ennek megfelelő komolysággal kezelni. A humor nem tiltott, de bánjon vele óvatosan!

esküvői fogadalom

Nem baj, ha meghatódunk a fogadalom elmondása közben?

Az esküvői fogadalom kétségkívül egy nagyon megható pillanat, hiszen ilyenkor az ember számot vet az eddigi életéről és a legbelsőbb, legféltettebb érzéseit önti szavakba, majd azokat ezüsttálcán nyújtja át a jövendőbeli hitvesének mindenki szeme láttára. Ezért teljesen természetes, hogy az ember szava olykor meg-megakad, néha hosszabb szünetet kell tartani egy-egy gondolatmenet előtt, sőt, az is teljesen normális, ha pár könnycsepp is kicsordul.

Ne aggódjon: ezek a megható pillanatok inkább csak emelik az esemény fényét, egyáltalán nem lesz tőle a szertartás rosszabb. Nyugodtan engedjen az érzésnek, és akár sírjon is ha kell. Gondoljon abba bele, hogy a sírásnak, a meghatódottságnak nagyon is helye van egy esküvőn. A násznép az Önök rokonaiból és barátaiból áll, akiket szeret, és akik szeretik Önt, ezért nem fogják elítélni, nem lesz ciki könnyezni, sőt! Megtiszteltetésnek érzik, hogy jelen lehetnek egy ilyen fontos és megható pillanatban.

Fel lehet olvasni az esküvői fogadalmat, vagy fejből kell mondani?

Semmi kivetnivaló nincsen abban, hogy ha Ön felolvassa a fogadalmát, sőt! Az előre megírt szövegben minden olyan fontos gondolat le van jegyezve, amelyet el szeretne mondani a kedvesének. Ha ezeket fejből mondaná, akkor a pillanat hevében az izgulás, és az esetleges lámpaláz miatt sok fontos dolog kimaradhatna, és bár ezt később is a párja fülébe súghatja, de arra nincs lehetősége, hogy még egyszer kiálljon az egész násznép elé kiegészíteni a mondanivalóját.

Érdemes kézzel megírni a beszédet, hiszen ez által sokkal személyesebbé válhat az esküvői fogadalom. Fontos azonban, hogy ha nem szép a kézírása, akkor a vázlat kidolgozása után írja át (akár nagybetűkkel) egy olvashatóbb formátumba, hiszen ezt a könnyein keresztül is fel kell tudni olvasnia!

Az esküvői fogadalmat sokan bekeretezik és a hálószobába jól látható helyre helyezik, hogy még a házasság hullámvölgyeiben is emlékeztessék magukat, hogy milyen ígéretet tettek a másiknak, miért is léptek házasságra.

Mitől lesz igazán jó?

Egy esküvői fogadalom attól lesz igazán jó, hogy ha mellőz mindenféle giccses és pátoszos fordulatot, hiszen ezekről a hatásvadász mondatokról már messziről látszik, hogy csak azért kerültek bele a szövegbe, hogy a közönséget meghassák. A nagy szavak helyett használja inkább a szívéből jövő mondatokat, még ha azok nem is hatnak olyan költőien, de sokkal őszintébbek.

Olyan fogadalmakat tegyen, amik reálisak, és meg tudja őket tartani. Kerülje az olyan ígéreteket, mint például „soha sem leszek rád mérges”, „soha sem foglak megbántani”. A házasság hosszú évtizedei során biztosan lesznek olyan alkalmak, amikor ez egyik fél akarva vagy akaratlanul megbántja a másikat, vagy bosszúságot okoz neki. Ez elkerülhetetlen. Fogadja meg inkább azt, hogy „mindig meg foglak vigasztalni, ha megbántottalak”, vagy „bármennyire is mérges vagyok rád, akkor is ugyanannyira szeretni foglak.” Ezekkel azt mutatja ki, hogy felkészült a várható nehézségekre, és ki fog tartani párja mellett nem csak jóban, hanem rosszban is.

Néhány példa esküvői fogadalomra:

„Amikor először megláttalak az egyetemi előadóteremben, azonnal tudtam, hogy jobban meg szeretnélek ismerni. Az első randik kezdeti esetlensége után egyre jobban éreztem, hogy veled képzelem el a jövőmet. Megfogadom, hogy mindig hű társad leszek és támogatlak mindenben. Azt nem ígérem, hogy a Bajnokok Ligája helyett együtt nézzük majd a Szívek Szállodáját, de ígérem, hogy mindig számíthatsz majd rám, ha baj van.”

„Pontosan három évvel ez előtt ezen a napon csattant el az első csókunk. E három év alatt sokmindenen keresztül mentünk. Együtt éltük meg a hullámvölgyeket és az örömteli pillanatokat is. Minden egyes nap egyre jobban szeretlek, és ha ez a három év csak előzetese volt annak, ami az életünk végéig ránk vár, akkor tudom, hogy nagyon boldogok leszünk.”

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent az esküvői fogadalom?

Az esküvői fogadalom olyan ígéret, amelyet házasulandó pár tesz az esküvői szertartás keretében. Az ifjú pár egymás iránti elkötelezettségről és szeretetétől tesz tanúbizonyságot a meghívottak előtt.

Hogyan lesz személyes az esküvői fogadalom?

A fogadalom szövege a személyes történetektől, a megfogalmazásmódtól és persze a tartalomtól lesz személyes. Fontos, hogy Ön írja a saját fogadalmát, és ha idézeteket használ is, mindenféleképpen legyen benne pár saját gondolat.

 Miben különbözik a házassági eskütől?

A házassági eskü az az egyházi szertartások kötelező eleme, amelynek tartalma felekezetenként változik. Az esküvői fogadalom ezzel ellentétben egy választható, rövid beszéd, amelyet az ifjú pár mond el, saját szavaival.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0