Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Hogyan készül a cibetmacska kávé? Miért ez a legdrágább kávé?

A cibetmacska kávé másnéven kopi luwak az a kávé, mely a cibetmacska ürülékéből kiválogatott, emésztetlen kávészemekből készült. Legtöbben a Bakancslista című filmből ismerik, pedig délkelet-Ázsiában ennél jóval régebb óta fogyasztják.

Valószínűleg Jack Nicholson által megformált figura sem tette volna élete részévé a cibetmacska kávé fogyasztását, ha tudja, hogy mi is kell ahhoz, hogy az ital, ami a világ legdrágább kávéjaként* van benne a köztudatban, voltaképpen egy macska ürülékéből származik.

*Valójában már régóta nem ez a legdrágább kávé, de sokan így ismerik.

Ízlés dolga: van, akit elrettent ez a tény, van, akit csak még kíváncsibbá tesz. Ha látta már a Bakancslistát, és nem riasztotta el a két színészóriás párbeszéde a témáról, vagy az, ahogy mi most ezt megidéztük, akkor olvasson tovább: cikkünkben mindent megtudhat a luwakról és a kávéról, amelynek előállításában öntudatlanul is segédkezik.

Mi az a cibetmacska kávé? Mi jellemzi?

A cibetmacska-kávé, másnéven kopi luwak a cibetmacska ürülékéből kiválogatott, emésztetlen kávészemekből készült.

A kopi kávét jelent, a luwak pedig az afrikai cibetmacska, azaz közönséges pálmasodó néven is ismert, kissé macska-, kissé mosómedveszerű állat, ami neve ellenére Malajziában őshonos. Alakra kicsit szokatlan, a kis felsőtesthez nagyra nőtt hátsó testtájék tartozik. A fején, valamint a hátán egy rövid, 3-10 cm hosszúságú sörény található, ami felmered, ha az állat megijed vagy izgatottá válik, így nagyobbnak tűnik. Sötét pofarajzolata a mosómedvére emlékeztet, szőrzete amúgy ezüstös vagy krémszínű, fehér, barnásfekete rajzolatokkal és pettyekkel. Teste jellemzően 60-90 centi, ehhez társul a 42-60 centis farok. Mancsainak 5 ujján nem visszahúzható karmok nőnek, ezekkel tud kapaszkodni a fák törzsein. Jellemzően éjszakai állat, napközben a sűrű fűben vagy bozótosban alszik, de borult időben nappal is előbújik. A szaporodási időszakot kivéve magányosan él.

cibetmacska kávé, azaz Kopi Luwak
Forrás: wikipedia.org

Eredetileg Malajziában őshonos, de megtalálható dél- és délkelet-Ázsiában, észak-Indiától dél-Kínán át Indonéziáig. Fő táplálékforrását a különböző növények és puhatestűek, rovarok, valamint kisebb emlősök adják. Kifejezetten szereti az édes gyümölcsöket, többek között a kávécserje gyümölcsét is. Élőhelyének szűkülése miatt egyre gyakrabban található meg városokban, ahol főleg egerekkel és patkányokkal táplálkozik. Természetes élőhelyén kávét csak ritkán fogyaszt, ha az ültetvények felé vezet az útja, a fogságban azonban sokszor ez a fő tápláléka – erről írunk még bővebben.

Éjszakai életmódot folytat, nappal fák odvában vagy vastagabb ágakon elnyúlva alszik, éjszaka pedig aktívan járja az erdőket élelemre vadászva.

A cibetmacska kávé története

A legenda szerint a cibetmacska kávé a legszegényebbek kávéja volt, mielőtt luxuscikké vált volna. A délkelet-Ázsiába érkező gyarmatosítók jelentősen profitáltak az általuk létrehozott kávéültetvényekből, ahol az általuk leigázott őslakosokat dolgoztatták. Bár rengeteg kávé termett, a kávé fogyasztását mégis privilegizálták: megtiltották az őslakosoknak, hogy fogyasszanak belőle. A helyiek azonban, akik tradicionálisan nagy kávéfogyasztók voltak, furfangos módon túljártak hódítóik eszén: ők jól tudták, hogy a luwak időnként rájár a kávéültetvényekre, méghozzá a legfinomabb, legízesebb kávécseresznyéket vadássza le. Az őslakók felfedezték, hogy a kávészemeket az állat nem képes megemészteni, és azok szinte sértetlenül távoznak az emésztési folyamat végén. Fogták magukat, kiválogatták az ürülékből a kávébabokat, és abból készítettek élénkítő italt maguknak, ha az ültetvények terméseihez már nem volt joguk.

Ám idővel kiderült, hogy ez a kávé sokkal finomabb, mint amit a hódítók isznak – és így indult el a kopi luwak világhódító útjára…

Ide kattintva többet is megtudhat a kávé történetéről.

Hogyan lesz a macskaürülékből kávé?

A kopi luwakhoz két dolog szükségeltetik: az állat ürüléke és a kávécserje termése. Mivel természetes élőhelyén nem fogyasztja a kávét olyan nagy tételben, hogy világszerte kiszolgálja a rajongókat, ezért az állatokat rendszerint kis területen tartják, sajnos sok esetben elfogadhatatlan körülmények között, és szinte kizárólag a kávé gyümölcsével etetik, jóval nagyobb arányban, mint amennyiben az alapvetően a természetes tápláléka. Ennek „köszönhetően” az állatok élettartama fogságban jelentősen rövidebb, előállítása konkrétan állatkínzás, így a cibetmacska-kávé semmiféleképpen nem tekinthető fair trade terméknek.

Természetesen vannak már olyan farmok, ahol méltóbb körülmények között állítják elő a kopi luwakot, de egyelőre ezek vannak kisebbségben.

A legtöbb cibetmacska kávé Indonéziában készül, a következőképpen:

  1. Az állat lelkesen megeszi a piros kávégyümölcsöt, anélkül, hogy azt leválogatná a húsáról (tehát nyeli a luwak a kávégyümölcsöt, mint kacsa a nokedlit).
  2. A gyomra csak arra van berendezve, hogy a gyümölcshúst eméssze meg, ezért a kávébab alapvetően egyben távozik a pálmasodóból.
  3. Az ürüléket átválogatják, a kávébabot kiválogatják,
  4. megtisztítják,
  5. szárítják,
  6. pörkölik,
  7. és kávévá őrlik.

Az emésztőnedveinek hatására csökken a kávébab savassága és koffeintartalma is, ezzel lágyul az ital jellege.

cibetmacska kávé, azaz Kopi Luwak
Forrás: kavefolt.hu

Miért ez a világ egyik legdrágább kávéja?

Tulajdonképpen ez a speciális eljárás csak nagyon korlátozott mennyiségű kávé előállítását teszi lehetővé: ezért van az, hogy ilyen borsos az ára. Valójában már régóta csak a 4. legdrágább kávéfajta, mert időközben valakinek eszébe jutott, hogy az elefántok ürülékéből kiválogatott kávé is jó ötlet lehet. Ez az elgondolás pedig annyira bejött neki, hogy megalkotta azt a kávét, ami a világon a legdrágább – jelen állás szerint. A Black Ivory egy Thaiföldön található elefántmenhelyen készül, ahol az állatok méltó körülmények között élhetnek.

De nem mindig a legdrágább a legjobb. Ha Ön is kíváncsi, hogy mi a legjobb kávé titka, akkor kattintson az alábbi linkre:

Mennyi a cibetmacska kávé ára?

Nehéz elhinni, de bizony egy 100 grammos kiszerelés itthon 12-15 000 forint körül mozog ebből az italból. Indonéziában, Malajziában, délkelet-Ázsia más országaiban a forrásnál természetesen ennél kedvezőbb áron is hozzá lehet jutni.

Hol kapható ez a különleges kávé?

Itthon leginkább webshopokban, online webáruházakban tudja beszerezni a kopi luwakot, de ha a lelőhelyére utazik, akkor sok helyen találkozhat kopi luwak farmokkal, ahol helyben is vásárolhat. Itt általában bemutatják az állatokat (jellemzően 3-5 példány él egy tágas ketrecben, de a nagyipari termelés nem itt történik), sőt, a lelkes turista a válogatásban, őrlésben, pörkölésben is részt vehet.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0