Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

10 hasznos önismereti és pszichológiai könyv

Az önismereti és pszichológiai könyvek hozzátartoznak a lelki egészségünk gondozásához, és ma már több sikeres ember is elárulja, hogy melyik önismereti vagy önfejlesztő könyvet olvasta már. Mi most összegyűjtöttük a 10 kedvencünket, amik ideálisak lelkünk gyógyításához, fejlesztéséhez.

Az ókori görög úgy tartották, hogy az olvasás jót tesz a léleknek, ezért a thébai könyvtár ajtaja fölé Ψ Υ Χ Η Σ    Ι Α Τ Ρ Ε Ι Ο Ν (PSYCHES IATREION) feliratot írták, ami annyit tesz: „A lélek gyógyító ereje”. Napjainkban kezd (újra) elterjedni a biblioterápia, vagyis irodalomterápia fogalma, ami összességében azt jelenti, hogy a mentális egészség védelmében közvetve van jelen egy műalkotás.

Hogyan segíthet egy könyv a lelkünkön? A könyv párbeszédek és események sorozata, amiket olvasva sokszor magára ismer az ember, vagy elképzeli, hogy vele történik, így hozzásegítve önmagát a már megtörtént események feldolgozásához, és jövőbeli eseményekre való felkészüléshez. Mindegy, hogy általánosságban a legjobb könyvekről, vagy konkrétan önsegítő könyvekről, esetleg egyéb irodalmi műfajról van szó, minden könyv hozzánk tesz valamit.

Melyek a legjobb pszichológiai könyvek?

A legjobb pszichológiai könyvek talán azok, amik utat mutatnak, segítenek felfedezni a megoldást a problémákra, amik sokszor az ember szeme előtt lebegnek, de nem veszi észre. Az olvasással meg lehet tanulni átérezni mások fájdalmát, ezzel együtt viszont a saját problémáinkra is megoldást találunk, amikor egy-egy szituációban magunkra ismerünk.

Összegyűjtöttünk 10 olyan pszichológiai és önismereti könyvet, amik segíthetnek átlépni akadályokat, megérteni a lélekben lévő folyamatokat, a szülők hatását, és talán megvilágosodni, hogy mit tud tenni az ember, hogy elérje lelke gyógyulását.

1. Ichiro Kishimi – Fumitake Koga – Vállald fel bátran önmagad

Ez a japán sikerkönyv egy könnyed, humoros útikalauz nagyon mély témáról: hogyan válhat azzá, aki lenni szeretne?  Arra sarkall, hogy senki ne álljon a saját boldogságának útjába, hogy bontsa le az akadályokat, amiket önmaga köré épített. Tudni kell megbocsátani nem csak másoknak, de saját magának is, és túl kell lépni a mások által támasztott elvárásokon. Az ember boldogsága csak saját magán múlik.

Könnyen érthető könyv, amit az élet bármely szakaszában érdemes és ajánlott elolvasni.

 Ichiro Kishimi – Fumitake Koga – Vállald fel bátran önmagad

2. Popper Péter – Hogyan válasszunk magunknak sorsot?

Popper Péter egy kiváló és népszerű pszichológus volt, aki segített az embereknek az előadásaival és tanácsaival. Sokat foglalkozott a fiatalkori bűnözéssel, ennek pszichológiai hátterével, a társadalmi beilleszkedés problémáival, a pszichoterápiával és valláspszichológiával is. Művei megkerülhetetlenek a pszichológiai könyvek között.

Ez a könyve rávilágít a gyereknevelésben és párkapcsolatokban elkövetett hibákra és hiányosságokra. Kicsit meditatív jellegű könyv, amiben a sajátos, szarkasztikus humorával fűszerezve vezeti rá az olvasót a válaszokra és megoldásokra.

A „Hogyan válasszunk magunknak sorsot?” önismereti könyve 2020-ban jelent meg, halálának 10. évfordulóján. Felesége és gyermekei az előadásai során többször is felvételeket készítettek, amik eddig nem kerültek a nyilvánosságra, ám úgy gondolták, hogy könyvben megjelentetve még sok embernek segítségére lehetnek.

Popper Péter – Hogyan válasszunk magunknak sorsot?

3. Susan Forward – Mérgező szülők

Egy amerikai szaktekintély, aki sok előadást tart, tv műsorokban szerepel, és magánpraxisában is az emberek lelki problémáin segít. Ez a műve egy valódi terápiás könyv mindenki számára, aki átélte vagy átéli a gyermekkori bántalmazásokat, és feloldozást, megnyugvást, megoldást keres.

A könyv részletesen, de egyáltalán nem unalmasan mutatja be a terápiás foglalkozások alatti párbeszédeket. Az olvasó olyan kérdésekre bukkanhat a könyvben, amelyek a szülők általi befolyások eredményei. Bántalmazták, vagy bántalmazzák mai napig? Nehezére esik a párkapcsolatokban az intimitás? Sorra mennek tönkre a romantikus kapcsolatok? Gyermekének azt hagyja örökül, amit ő kapott? Ezeket, és még sok hasonló kérdést feszeget, ám a könyv megmutatja azt is, hogy tud a gyerek kilépni ezekből és megismerni önmagát.

Susan Forward – Mérgező szülők

4. Tisza Kata – MOST – túlélő leszel, nem áldozat

Tisza Kata írásai mind hitelesek, őszinték, és letisztultan foglalják össze a bántalmazásokból való kiszabaduláshoz vezető utat. Saját tapasztalatai és társadalomkutató munkásságai mind könnyen olvashatók annak ellenére, hogy nagyon nehéz témákat taglal, a keserű igazságot tárja elénk, de irányjelzést is kapunk a szabadsághoz. Mindenkinek ajánlott, akkor is, ha nem volt bántalmazásban része, hogy felismerje, és megelőzze azokat.

„Korlátozott számú emberrel tudok napi kapcsolatban állni, ezért viszonylag keveseknek mondhatom el, hogy a józan ész és a tudás az egyetlen mentsvár az érzelmi bántalmazással szemben. Keveseket tudok napi szinten erősíteni abban, hogy végigvigyenek egy sokszor reménytelennek tűnő szabadulási küzdelmet, mert a bántalmazó kapcsolat érzelmi és strukturális függőséget képez – ezért kellett megírnom ezt a könyvet. Szabadságkönyvnek nevezem el.” (Tisza Kata)

Tisza Kata – MOST – túlélő leszel, nem áldozat

5. Augustus Y. Napier – A törékeny kapcsolat

Hogyan őrizzük meg a szüleinktől hozott tapasztalatokból csak a jókat? A szülő-gyerek kapcsolatának minősége meghatározza a felnőttkort – nem csak a kapcsolatokat, de a személyiséget is. Vajon hogy tud az ember új életet kezdeni traumák után? Hogy tud családot alapítani? Milyen hatással vannak a múltbeli kapcsolatok az életút irányításában?

Mindenképp foglalkozni kell a múltban történt események hatásaival, mert formálják a jelent és a jövőt. Mindenkinek ajánlott elolvasni, aki úgy érzi, hogy befolyásolják a szülei, legyen ez jó vagy rossz irány, tudni kell, hogy merre tart, és az számára megfelelő-e.

Augustus Y. Napier – A törékeny kapcsolat

6. Herendi Kata, Szabó Eszter Judit – 20 önismereti kérdés és válasz

A könyvben az élet 20 területét vizsgálják meg problémák és megoldások szemszögből. Elméletek és gyakorlati feladatok segítik az olvasót az önismeret útján. Lehetőséget teremtettek a könyvvel a felismerésre, az erősségek megtalálására, félelmek és vágyak beismerésére. A 20 témakör és a kérdések, amiket a könyv vizsgál:

 1. BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
 2. DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
 3. ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
 4. FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
 5. HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
 6. HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
 7. JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
 8. KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
 9. KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
 10. MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
 11. ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
 12. ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
 13. ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
 14. ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
 15. PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
 16. PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
 17. RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
 18. SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
 19. SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
 20. VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?
Herendi Kata, Szabó Eszter Judit – 20 önismereti kérdés és válasz

7. Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre!

Frankl 1942-45 között 4koncentrációs tábort járt meg családjával, és megtapasztalta családjának elvesztését, átélte a kínokat és gyötrődéseket. Ezekből kiemelkedve alkotta meg terápiás módszerét, miszerint a szenvedés nem elkerülhető, de mi döntjük el, hogyan viszonyulunk hozzá, tudunk-e tanulni belőle, találunk-e benne értelmet. Frankl szerint az alapkő az élet értelmének megtalálása, és a törekvés, hogy azt elérjük. Minden lehetőséget meg kell ragadni, és kihozni belőle a maximumot. Könyve egy beszámoló a haláltáborok mindennapjairól, a traumák feldolgozásáról, az elakadások leküzdéséről, a fájdalmak elengedéséről és az újrakezdésről.

Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre!

8. Dr. Almási Kitti – Ki vagy Te?

A mai világban talán erre a könyvre lehet nagy szüksége a tiniknek és fiatal felnőtteknek. A könyv arról szól, hogy nem szabad összekeverni a megfelelési kényszert az önazonossággal. Tudni kell, hogy mikor és miért szeretnének megfelelni valakinek, és ez milyen mértékben jár a saját identitásuk feladásával. A fiatalok többségénél problémát okoz, hogy mások véleményére alapoznak, mit kellene tenniük, hogyan kéne öltözniük, milyennek kellene lenniük. A könyv azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy ha nem mások elvárásai szerint élnél, akkor ki lennél Te?

Dr. Almási Kitti – Ki vagy Te?

9. Dr. Vekerdy Tamás – Jól szeretni

Dr. Vekerdy Tamás egy híres pszichológus és író volt, aki nagyon sokat foglalkozott a gyermekpszichológiával, a neveléssel, a családban való szerepvállalással. Nehéz tőle egyetlen jó könyvet választani, de talán ez az, amit a gyerekek is és szülők is ugyanolyan érdekesnek találnak. Már a könyv címe is sugallja, hogy nem elég szeretni, fontos jól szeretni, megtanítani a gyerekeket a szeretet kimutatására. „Aki jól szeret, az megismer és elfogad-saját világát kitágítja a másik felé. Befogadja őt.”

Dr. Vekerdy Tamás – Jól szeretni

10. Edith Eva Eger – Az élet ajándék

Talán túl sokan vannak, akik szerint ez nem igaz. Edit Eva Eger egy magyar származású holokauszt-túlélő, aki ma ezzel a könyvével utat mutat, hogy mindenki ki tudjon szabadulni a saját „mentális börtönéből” – ahogy ő hívja őket. Fontosnak tartja megismerni és belátni a belső fájdalmakat, traumákat, és úgy tartja, hogy minden szenvedés és halál ellenére az élet ajándék. Az élet minőségét magunknak választjuk, hogy mit kezdünk a nekünk szánt idővel. „Az idő nem gyógyít. Csak az, amit az idővel teszel” A pszichológiai könyvek között talán furcsán hatnak a holokausztot is érintő alkotások, pedig sokat tanulhatunk azoktól, akik megküzdöttek a legrosszabbal!

Edith Eva Eger – Az élet ajándék

A testünk egészsége mellett a lelki egészségünkre is fontos odafigyelni – ez a 10 könyv pedig sokat segíthet ebben!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket az írásainkat is érdemes elolvasnia:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0