Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Koszorú etikett: mit, mikor és hogyan illik egy temetésen?

Valakinek az elvesztése, egy temetés mindenkinek nehéz, de szerencsére az életben nem sokszor kerül rá sor. Viszont pont emiatt gyakran az ember tanácstalan, hogy hogyan is kell viselkedni, mit illik és mit nem egy temetésen. Tudta például, hogy létezik külön koszorú-etikett is? Ebben segítünk mai cikkünkben!

Ha a családnak nincs kifejezett kérése, nagy fejtörést tud okozni, hogy a gyászoló virággal vagy koszorúval rója-e le a kegyeletét, milyet válasszon, hova tegye és mikor illik elhelyezni. Pedig a koszorú etikett szerves része a temetési illemszabályoknak, illetve a részvétnyilvánítással kapcsolatos szokásoknak.

Tudta például, hogy a koszorúzás története az ókori görögökhöz nyúlik vissza? A koszorú kör alakja az örök életet jelképezi. Később a keresztények is átvették ezt a szokást: először a korakeresztény mártírokat tisztelték örökzöld növényekből font halotti koszorúval, ahol az örökzöld a lélek halhatatlanságát és a halálon felüli győzedelmét szimbolizálja. Ez a hagyomány mind a mai napig fennmaradt, és mára a koszorúzás a megemlékezés egyik szimbólumává vált. De nem mindegy, milyet választ!

koszorú etikett

1. lépés: tájékozódni a temetés körülményeiről

Érdemes előre tisztában lenni, hogy urnás vagy koporsós lesz a temetés, mert ez alapjaiban befolyásolja a koszorú milyenségét. Koporsós temetésnél a szűk család készítteti a legnagyobb, leglátványosabb, a ravatal két oldalán helyet kapó álló koszorúkat, illetve magán a koporsó tetején lévő koporsódíszt. A távolabbi hozzátartozók és a barátok is vihetnek koszorút a temetésre, de kiemelten ügyeljenek arra, hogy az ne legyen ezeknél nagyobb, ugyanakkor a színük megegyezzen.

Urnás temetésnél kicsit máshogy alakul a szituáció. Az urna, a koporsóhoz hasonlóan, a középpontban van, és itt is a család álló koszorúi vannak a ravatal két oldalán. Itt viszont nem ildomos koszorút vinni, hiszen a túl sok koszorú között szinte elveszik az amúgy sem nagyméretű urna.

Sokan azt gondolják, hogy ha nincsen elég koszorú az urnás temetésnél, akkor a szertartás elveszti a méltóságát, és a búcsú során a ravatalozó csupasz, rideg marad. A temetkezési vállalatok azonban tisztában vannak a helyzettel, ezért alapból ennek megfelelően rendezik be a helyiséget.

koszorú etikett

Milyen típusú koszorúk, virágdíszek vannak, kinek mit illik választania?

Több típusú koszorút lehet megkülönböztetni, amely alapvetően a virágok elrendezésétől függ. A koszorú etikett szerint ezek lehetnek:

  • Állókoszorú: kör alakú, vagy hosszúkás dekoráció. Méretéből adódik, hogy a középpontban van a ravatal két oldalán, általában a gyászoló család készítetti, a saját elgondolásuk, vagy az elhunyt kérésének megfelelően.
  • Domborkoszorú: ez egy kör alakú koszorú fajta, amelyben a virágok félgömb alakban vannak elrendezve, innen kapta a nevét. A domborkoszorú készíttetése nem csak a gyászoló család privilégiuma, bárki nyugodtan vihet ilyen koszorút.
  • Görög koszorú: az egyik legdekoratívabb fajta, hiszen itt a virágok az egészét befedik, gyakorlatilag az egész koszorú sűrűn van velük tűzdelve. A felhasznált virágmennyiségéből és a befektetett munkaórák számából adódóan ez egy költségesebb koszorú, így általában ezt is a közelebbi hozzátartozók szokták választani.
  • Külön kategóriát képeznek a koporsó-, vagy ravataldíszek, melyek az álló koszorúkhoz hasonlóan szintén központi helyre kerülnek, ezért a gyászoló szokott róluk gondoskodni.

Mikor tegye helyére az egyes koszorúkat, díszeket?

Ma már a legtöbb virágbolt, amely temetésre készít koszorúkat, vállalja, hogy azt leszállítja a kért helyre és időpontban, így ebben az esetben nem kell azon gondolkodnia, hogy mikor is illendő a koszorúját lehelyezni. Ha viszont ez az opció az Ön számára nem lehetséges, akkor mindenféleképpen a család iránymutatásait kövesse, ami általában az, hogy a két nagy álló koszorú köré kerüljenek a többi gyászoló koszorúi. Ilyenkor jóval a temetés megkezdése előtt illik a helyszínre érni, hiszen a koszorúkat a ravatal köré szokták helyezni, és a szertartás megkezdése után erre már nem lesz lehetőség.

A szertartás után a temetkezési vállalat munkatársai a sír betemetését követően a virágokat és a koszorúkat megfelelően rendezik el a síron. Bízzon bennük és hagyja rájuk ezt a munkát hiszen Önnel ellentétben ők ismerik a koszorú etikettet és a temetői szokásokat. Ha a szertartás előtt nem volt lehetősége a ravatal köré tenni a koszorúját, akkor mindenképpen várjon, míg a temetkezési vállalat munkatársai végeznek a virágok elrendezésével és csak ez után helyezze el az Önét.

koszorú etikett

Milyen színű, formájú és méretű koszorút illik választani?

Nagyon fontos azt leszögezni, hogy nem a koszorú méretétől és árától függ az, hogy ki mennyire szerette az elhunytat, azonban nem árt tisztában lenni, hogy milyen virágból is rendeli az ember a koszorúkat. Lehet az elhunyt kedvenc virágából készíttetni vagy választhat olyan virágot is, ami tartósabb.

A szín tekintetében mindig érdeklődjön a gyászoló családnál, hiszen jobb az, ha a virágok egy adott színben vagy színárnyalatban vannak jelen a temetésen. Az, hogy az elhunyt barát volt-e vagy rokon, nem sokat számít a koszorú formájának tekintetében, a méretében már annál inkább. Általában úgy illik, hogy minél közelebb állt az elhunythoz, annál nagyobb legyen a koszorú is, de persze itt is figyelembe kell venni, hogy ne lépje túl a család által kiállított fő dekorációk méretét.

Ha nincsen színre vonatkozó megkötés, akkor az idősebbeknek érdemesebb valamilyen mélyebb, sötétebb színű, robusztusabb virágot választani. Ha az elhunyt fiatalabb, vagy ami még rosszabb, gyermek, akkor megindító lehet egy vékony szárú világos vagy fehér virágból készíttetni a koszorút, amely a gyermeki ártatlanságot, törékenységet és a még ki nem teljesedett „fatörzsből kinőtt gyönge ágat” szimbolizálja.

minél közelebb állt az elhunythoz, annál nagyobb legyen a koszorú is

Milyen gyászszalag kerülhet egy koszorúra?

A gyászszalag egy általában fekete vagy fehér színű szalag, amelyre valamilyen személyes üzenet, búcsú, vagy akár bibliai, illetve egyéb idézet kerül. A vicc kerülendő, a mondandó legyen velős és tömör. Kerülni kell a saját világnézeti vagy ideológiai megnyilvánulást, például ha az elhunyt keresztény, akkor illetlenség egy Buddhától származó idézettel búcsúzni. Ez fordított esetben is igaz és akkor is, ha az elhunyt ateista volt.

Arról, hogy milyen szöveg kerülhet a szalagra ezekben az írásainkban olvashat bővebben:

Mikor készíttesse el a koszorút?

Miután a temetés pontos helyét és idejét is meghirdették, már meg is rendelheti a koszorút. Ez azért fontos, mert annak ellenére, hogy hétköznapi ember a halállal nem gyakran találkozik, a virágboltok forgalmának jelentős részét a temetésre szánt virágok adják. Ezért célszerű időben megrendelni a virágot, nehogy kapacitáshiány miatt ne tudjon illően búcsúzni elhunyt szerettétől.

Ha a virágbolt nem szállítja ki a temetés helyszínére a koszorút, akkor mindig aznap vegye át az elkészült csokrot, hiszen akkor az biztosan friss lesz, így hosszú napokon keresztül nyújt enyhülést a gyászoló családnak, amikor a temetés után kilátogatnak a sírhoz.

mindig aznap vegye át az elkészült koszorút

Gyakran Ismételt Kérdések

Eltérő koszorúkat illik-e készíttetnie a családtagoknak és barátoknak?

A koszorú formáját tekintve az illem és a hagyomány nem különbözteti meg a koszorú milyenségét, annak tükrében, hogy az kinek készül. A méretre azonban illik odafigyelni: a legnagyobb koszorút a család készítteti, a távolabbi rokonok, barátok pedig ennél kisebbet vigyenek a temetésre.

Milyen színekből állhat össze a koszorú?

A koszorú etikett szerint a hagyományos szín a zöld alapon fehér virágok, de alapvetően az elhunyt és a család preferenciája szabja meg, hogy a koszorú milyen színű virágból készüljön.

Hol van a koszorúk helye?

A nagy, álló koszorúknak a ravatal két oldalán van helye, míg a többi, kisebb méretűek az állók mellett kapnak helyet.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0