0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Milyen virágot illik vinni a temetőbe?

Szeretné, ha szerette sírján szép növények emlékeznének meg az elhunytról? Segítünk, milyen virágot illik vinni a temetőbe, mit ültethet a síremlékre!

A halál és a vele járó búcsú mindig egy nagyon fájdalmas, nehéz dolog, azonban azt már kevesebben tudják, hogy egy temetés milyen nagy szervező munkát igényel, mennyi mindenre kell odafigyelni. Az egyik ilyen dolog a virág, aminek jelentése is van, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen virágot illik vinni a temetőbe. Ez még a későbbiekben is okozhat némi fejtörést…

deres rózsa

Milyen virágot ültessen szerettei sírjára?

Ha nem csak egy csokorban vagy koszorúban, hanem beültetésben gondolkodik, érdemes olyan növényt választani, amely nem igényel sok gondozást, hiszen valószínűleg nem akar minden héten a temetőbe járni sírt gondozni. Fontos azt is mérlegelni, hogy hol van a sír, mennyire napos, árnyékos, illetve, hogy mennyi csapadék éri azt. Így lehet, hogy kompromisszumot kell kötni, és nem azt a virágot fogja majd elültetni, amire először gondolt, de ez nem baj, hiszen csak az a növény fog szépen mutatni, amely szereti a hely adottságait. Ezen kívül gondolni kell még a többi sírra is, így kerülendő minden olyan növény, amely sokat „szemetel”, vagyis nagyon hullajtja a virágát, termését, vagy egyéb más részét. Az allergiások érdekében kerülni kell a magas pollenű virágokat is.

A temetőbe milyen virág illik?

Nincs arra kimondott szabály arra, hogy milyen virágot illik vinni a temetőbe. Választhatja a saját, vagy az elhunyt kedvenc virágát, azonban érdemes kerülni az olyan növényeket, amelyekhez az emberek más többletjelentést társítanak – például a vörös rózsa. Kivételes esetben ettől el lehet tekinteni, például ha Valentin napon szeretne virággal emlékezni párjára.

Itt is érdemes odafigyelni, hogy a választott virág ne zavarjon másokat, illik kerülni például az erős illatú növényeket, amik akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

Mi alapján válasszon virágot a temetőbe?

Alapvetően 3 fő szempontot kell figyelembe vennie a temetői virág kiválasztása során:

1. Legyen olyan virág, amit szerette kedvelt

Nagyon szép módja az elhunytra való emlékezésnek, ha olyan virágot választ, amely közel állt hozzá. Az, hogy ki milyen virágot szeret nagyon sok minden elmond az illetőről, így a sír egy csapásra megelevenedik, és megtölti élettel.

2. Legyen árnyéktűrő, kis fényigényű, ne nőjön túl magasra

Sok temetőben vannak fák, árnyat adó bokrok, ezért érdemes olyan növényt választani, ami ilyen körülmények között is jól fejlődik. A praktikusság szempontjából előny, ha nem nő túl nagyra, így nem igényel gyakori gondozást.

3. Ne legyen invazív növény

Nagyon fontos mások sírjára is gondolni a temetői virág kiválasztásakor. Érdemes olyan növényt választani, amely nem invazív, könnyű kordában tartani, és nem fogja a szomszédos sírokat is teljesen beborítani egy-két éven belül.

temetőbe milyen virág illik

Melyek a leginkább illő és praktikus temetői virágok?

  • Alpesi hanga: ez egy örökzöld törpecserje, amelynek magassága maximum 30 centiméter. A virágja harang formájú, és általában rózsaszínes árnyalatú. Februártól április végéig virágzik.
  • Árnyliliom: az eredetileg Kelet-Ázsiában honos virág mára már a világon az egyik legelterjedtebb temetői növénye. Nagy fehér virágai nyugtatóan hatnak a környezetre.
  • Buxus: örökzöld, kevés költséget igénylő növény, mely ráadásul még szívós is. Metszése miatt kicsivel több energiaráfordítást igényel, mint társai, de cserébe nagyon hálás, igazi ékköve lehet a sírnak.
  • Csarab: ez egy 20-60 cm magas törpecserje, amelynek rózsaszín virágai sűrűn növik be a talajt. Szára nyáron zöld, télen vöröses. A növény meglehetősen igénytelen, a meszes talaj kivételével bárhol megél.
  • Kerti árvácska: nagyon közkedvelt temetői virág, mely még télen is megtartja a virágját, azonban a nagyon kemény teleket nem viseli túl jól. Nem igényel sok gondozást.
  • Sásliliom: nagyon szép virágú növény, és még sok gondozást sem igényel. Viszonylag magasabbra nő, mint társai így nagyobb sírokhoz ajánlott, ezzel nem zavarva a szomszédos sírokat.
temető, pad

Hogy érdemes előkészíteni a temetői virágok ültetését?

Mint minden növény esetében, így a temetői virágoknál is fontos az időzítés. A virág fajtájától függően leggyakrabban ősszel vagy kora tavasszal kell elültetni a növényeket. Mindig olvassa el alaposan a növényhez mellékelt tájékoztatót, kérjen tanácsot az eladótól, vagy olvasson utána az interneten!

Az ültetés előtt fel kell lazítani a talajt. Ilyenkor azt mindenféleképpen szem előtt kell tartani, hogy egy sírra ültet, így érdemes tisztában lenni, hogy az ágyás mely részén vannak urnák, hogy még véletlenül se tegyen kárt benne az ültetés során. A talaj fellazítása után jöhet maga az ültetés, a növény igénye szerinti megfelelő mélységbe. A folyamatot az alapos locsolás zárja majd.

Bármilyen kerti munkára igaz, de a temetőire még inkább, hogy ne hagyjon maga után koszt és szemetet, mert egy rendetlenül hagyott sír nem nyújt szép látványt, és tiszteletlen a halottra, valamint a környező sírokra nézve. A legtöbb temetőben talál szemetest, de ha mégsem, akkor is szedje össze és vigye magával a hulladékot, otthon dobja a kukába. Még virág-maradványokat, leveleket és egyéb, lebomló szemetet sem illik hátrahagyni!

Mire kell figyelni a temetői virágok gondozása során?

A növények gondozása független attól, hogy azok hol vannak elültetve, tehát a temetői virág ugyanolyan törődést igényel, mint bárhol máshol. Azonban, mivel sírra lettek a virágok elültetve, így érdemes jobba odafigyelni, hogy hogyan is végzi az ember a munkáját.

A szemetelésről és az eltakarításról már korábban esett szó. Ezen kívül bármennyire is megterhelő a munka fizikailag, nem illik közben hangos zenét hallgatni, hogy jobban menjen, továbbá érdemes mellőzni a hangos beszédet, a profanitást és a hangos nevetést. Lehet, hogy az elhunyttal való kapcsolata ezt nem zárja ki, és úgy gondolja, ő is értékelne egy-két vaskosabb viccet a sírja mellett, de figyeljen oda a többi temetőlátogatóra is, akik nem biztos, hogy osztoznak a fekete humorban.

A temetői virágok gondozását nem érdemes elnagyolni, végezzen alapos munkát, hiszen ha nem tud gyakran kimenni, akkor hamar újra elgazosodhat, szemetesedhet a sír.

A gondozás során még kerülendők a zajos eszközök, például sövénynyíró. Csak kézi szerszámokat használjon, és kerülje a gyomirtót vagy növényvédőszereket, hiszen ezek az anyagok könnyedén átjuthatnak más sírokra is, ezzel akár maradandóan károsítva az ott lévő növényeket.

A temető az emlékezés helye. A fájdalomra időleges gyógyírt jelenthet egy szép növény látványa, így a temetői virágok kiválasztásának nagy szerepe van. Érdemes többféle szempontot figyelembe venni a választásnál, mert ez a jövőben nagy fejtörésektől óvhatja meg Önt.

Bármilyen növényt is választ egyvalamivel érdemes tisztában lenni: ezek élő organizmusok, így valamilyen fokú törődést, gondozást mindig is igényelni fognak. Csak akkor ültessen növényt szerettei sírjára, hogy ha biztosan tudja, hogy a jövőben majd gondozni tudja majd.

További hasznos tartalmak:

Ezek is érdekelhetik még…