Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Halottak napja: mi áll a hagyomány hátterében?

Halottak napja, mindenszentek, halloween – eltérő rítusok, szokások köthetőek ehhez az időszakhoz, illetve ehhez az ünnepkörhöz a világ minden táján. Van, ahol szomorú és csendes, van, ahol vidám esemény – nézzük, hogyan ünneplik itthon és máshol!

Mikor van halottak napja?

A halottak napja november 2-án van. Sokan keverik ezt az eseményt az angolszász eredetű Halloween-nel, valamint a Mindenszentek napjával, előbbi október utolsó napjához, utóbbi november első napjához kötődik. A három (illetve itthon kettő) ünnephez kapcsolódó szokások, rítusok szorosan összefüggenek egymással, el is mosódik a két ünnep közti határ, a temetőbe járás és a sírok rendbetétele, feldíszítéssé és kivilágítása: sokan Mindenszentek estéjén előkészületeket tesznek arra, hogy megemlékezzenek a halottjaikról, de van, aki előző nap vagy másnap teszi meg ugyanezt.

halottak napja

Mindenszentek és halottak napja: mi a különbség köztük?

A katolikus egyházban a Mindenszentek napja a már üdvözült, menyországba jutott lelkek napja, ekkor van a templomok búcsúja is. Ez egy ősi keresztény ünnep, amelyet már 714-ben is megünnepeltek. A Halottak napja a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja.

Honnan ered ez a hagyomány?

Mindkét ünnep keresztény eredetű, alapvetően katolikus ünnep, de a református és az evangélikus felekezetűek is átvették a halottak napjához kapcsolódó szokásokat. A túlvilágot pedig a keresztény egyházak felől a katolikus osztja három részre, itt a két másik felekezettel ellentétben a menyország és a pokol mellett megjelenik a tisztítótűz is, ahonnan idővel a menyországba lehet kerülni.

halottak napja

Hogyan ünneplik a halottak napját Magyarországon?

Magyarországon világviszonylatban visszafogottabban és meghittebben ünnepeljük a halottak napját, mint más országokban. A halottak napja nálunk szertartások, az ünnepélyes, meghitt, intim megemlékezések ünnepe. Jellemzően mindenszentek délutánján, estéjén szokás rendbe tenni a sírokat, és amikor besötétedik, gyertyákat gyújtani a halottakért. Azokért, akiknek a maradványai ismeretlen helyen találhatóak, a temetőkereszt, vagy más, közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Ezen a napon vidéken sok helyen még ma is a hagyománynak megfelelően néhány órán át folyamatosan harangoznak.

A halottak napi ünnepkörhöz a népi hagyományainkból eredő szokások is tartoznak, melyek egyes falvakban még ma is élnek, a népi babonák fennmaradtak a keresztény ünnep mellett is. Bizonyos cselekvések például tabunak számítanak a hagyományok szerint, mert úgy tartják, hogy halottak nyugalma miatt ekkor mellőzni kell minden munkát a földeken, és nem lehet takarítani, meszelni, de élelmiszert tartósítani sem. A mosás is tiltott, aki ezt megszegi, az kockáztatja, hogy halottainak sírját víz önti el, a varrás során pedig minden öltés egy szúrás fájdalmával ér fel az elhunyt számára.

A magyar babonákban is jelen van, hogy ezekben a napokban a holtak visszatérhetnek a földre, de velük együtt minden rossz, ártó lény is hatalmat kap egy napra az élők világban, ezért nálunk a találkozás helyett inkább elkerülni szokás a visszatérő lelkeket, harangzúgáskor, vagy sötétedéskor nem érdemes kimenni az utcára.

halottak napja

Hogyan illik öltözni halottak napján?

Ha Ön halottak napján templomba megy vagy temetőbe látogat, illetve egy elhunyt hozzátartozója rokonaival és barátaival találkozik, érdemes visszafogottan, de elegánsan öltözködnie. Mindenképp sötét színekben gondolkodjon, kerülje a harsányságot, a mintás ruhadarabokat. Vegyen fel egy fekete, vagy egy sötétkék öltönyt a megfelelő fehér inggel, hozzáillő sötét nyakkendővel és cipővel. Ezzel egyaránt kifejezi a tiszteletet az elhunyt felé, és azok felé, akik osztoznak Önnel a veszteségben.

Amennyiben a környezetében épp veszteség ért valakit, akkor az alábbi cikkeink segítenek abban, hogy miként fejezze ki együttérzését, részvétét, az elhunyt iránti tiszteletét:

Mi hiszünk abban, hogy még ma is fontos, hogy a sorsfordulók, jelentős események, illetve a jeles napok, ünnepnapok alkalmával megfelelő elegáns öltözetet viseljünk, ezzel fejezzük ki tiszteletünket. Ezzel mutatjuk ki, mennyire osztozunk mások bánatában, vagy éppen örömében, illetve ez a viszonyunkat, hozzáállásunkat is tükrözheti.

Legyen szó akár komoly, akár vidám eseményről, a MrSale kínálatában ezért biztosan talál hozzá illő viseletet!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0