Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Kávétermelő országok: melyik a 15 legnagyobb?

Mindig is érdekelte, hogy honnan kerül a forrón gőzölgő kávé a csészéjébe? Cikkünkben összeszedtük a 15 legnagyobb kávétermelő országot, és az egyes kávék jellemzőit, olvasson tovább!

Világszerte emberek milliói indítják egy gőzölgő kávé társaságában a reggelt. Ha Európában él, akkor elég valószínű, hogy a kávé, amit reggelente szürcsölget valahol máshol termett, de hol? Mi is kell ahhoz, hogy kávét lehessen termelni?

A legnagyobb kávétermesztő országok általában a két térítő között helyezkednek el. Ez nem is csoda, hiszen a kávécserje a meleg, trópusibb éghajlatot kedveli. Fontos az is, hogy a talajnak tápanyagban rendkívül gazdagnak kell lennie, így nem meglepő, ha a legnagyobb kávétermelő vidékek listáján sok olyan ország szerepel, amely rendelkezik aktív tűzhányóval, hiszen a vulkanikus talaj nagyon kedvező a kávécserjének.

A kávétermelő országok top 15-ös listája

1. Brazília

Ültetvény Brazíliában
Pexels.com

A kávétermelő országok listájának első helyére Brazília került, éves szinten szinte felfoghatatlan, több, mint 2,6 millió tonna kávét termeszt. Ez nem meglepő, hiszen az ország tökéletes adottságokkal rendelkezik. A trópusi klíma kedvező a kávénak, valamint a hatalmas mennyiséghez az is hozzájárul, hogy az ország elképzelhetetlen nagy területeken termeszt kávét. A dél-amerikai országban főleg arabicával foglalkoznak, itt terem például a Bourbon Santos. A brazil kávék jellemzően lágyak, de emellett meglehetősen testesek is.

2. Vietnam

Vietnám
Pexels.com

Vietnam évi 1,6 millió tonna kávét állít elő. Az ország végeláthatatlan lankáin a rizs és tea mellett kávé is terem, olyannyira, hogy az ázsiai ország komoly szereplője a világ kávépiacának. Az itt termelt kávé nagy része robusta, ezt általában gyengébb minőségű, instant kávékhoz vagy egyéb kávékeverékekhez szokták használni. Érdekesség, hogy ennek ellenére a világ egyik legkülönlegesebb kávéját, a cibetmacska-kávét is előállítják ebben az országban is.

3. Kolumbia

Kolumbia
Pexels.com

A dél-amerikai ország egy év alatt 810 000 tonna kávét termeszt, ami a dobogó harmadik fokára elég a kávétermelő országok versenyében. Az ország hegyvidéki földrajza és klímája kiváló a kávétermesztéshez. Kolumbia az 1800-as évektől kezdve foglalkozik kávéval, a kávéültetvényeken kizárólag arabica található. Sok ültetvényen a kávécserjék közé gyümölcsfákat ültettek, így gyümölcsösségének köszönhetően a kolumbiai kávé összetéveszthetetlen.

4. Indonézia

Luwak, azaz cibetmacska, a világ egyik legdrágább kávéjának előállítója
Pixabay.com

A szigetország évi 660 000 tonna termelésével a negyedik legnagyobb kávétermelő ország, vulkanikus talaja és a trópusi időjárás teszi lehetővé a nagyüzemi kávétermesztést. Az itt termelt kávék döntő többsége arabica. Az ország legismertebb kávéja a Java Menado, egy hihetetlenül testes kávé, valamint itt is megtalálható a kopi luwak, a cibetmacska ürülékéből kinyert kávé. Az itt termelt robusta különleges, fajjellegétől eltérően nagyon selymes, és nem annyira savas.

5. Etiópia

Etiópia az 5. a kávétermelő országok sorában
Pixabay.com

Az afrikai ország a kávé őshazája, hiszen a fekete ital innen indult világhódító útjára. A termelés általában kisebb gazdaságokban történik, amelyekben még mindig kézzel végzik a betakarítást. Az így, gondosan kézzel válogatott kávék zamatos citrusossága világhírű. Fontos még, hogy nem használnak semmilyen vegyszert a termesztés során. A 384 000 tonna éves termelés a kávétermelő országok ranglistájának 5. helyére repítette az országot.

6. Honduras

Honduras, a 6. legnagyobb kávétermesztő ország
Pixabay.com

A közép-amerikai országot a világ sokszor sajnos csak a brutális bandaháborúiról ismeri, azonban Honduras több ennél. A kis ország több, mint 340 000 tonna kávét termeszt évente. Szintén a vulkanikus talajnak köszönhető, hogy az ország jelentős része a kávétermesztésből él, az innen származó kávék mély csokoládés jegyeket tartalmaznak.

7. India

India is a legnagyobb kávétermelő országok közé tartozik
Pexels.com

India hallatán az embernek elsőre talán inkább a tea jut az eszébe, de szubkontinens megannyi kincset rejteget, melynek egyik gyümölcse pont az évi 340 000 tonna kávé. A növényt főleg az ország keleti részében termesztik, elsősorban robustával foglalkoznak itt – innen származnak a világ legnemesebb robustái. Az indiai kávék meglehetősen fűszeresek, könnyű felismerni őket.

8. Uganda

Ugandai tájkép
Pexels.com

Uganda a világ 2. legnagyobb robusta exportőre, de összességében a 288 000 tonna éves termelés a kávétermelő országok rangsorának csak a 8. helyezésére elég. A Viktória-tó medencéjének tápanyagban gazdag talaja a készterméken is megérződik, hiszen az innen származó kávék hihetetlenül édesek, és még gyümölcsös ízjegyekkel is rendelkeznek. Érdekesség, hogy Ugandában sok helyen vadon is terem a robusta.

9. Mexikó

Mexikói hegyek
Pexels.com

A csodálatos Mexikó 234 000 tonna éves kávétermelését remek klímájának és vulkanikus talajának köszönheti, ez adja az egyedi ízjegyekkel rendelkező kávéfajtákat. Az itt termelt kávék enyhén savasak, közepesen testesek, valamint sokszor mogyorós és csokoládés ízjegyekkel rendelkeznek.

10. Guatemala

Kávéültetvény Guetamalán
Unsplash.com

A közép-amerikai országba a jezsuiták hozták be a kávét az 1700-as években, mely mára egy évi 204 000 tonna össztermelésű iparággá nőtte ki magát. A trópusi környezet, és persze a vulkanikus talaj csodálatos ízvilágú kávékat eredményez. A guetamalai kávé virágos ízjegyekkel és enyhén csokoládés hatással rendelkezik, melyhez gyakran társul egy enyhébb csípősség is.

11. Peru

Peru évente 192 ezer tonna Arabicát állít elő
Pexels.com

Az Andok lankás vidékén fekvő ország évi 192 000 tonna kávét állít elő. Az országban kizárólag Arabica kávét termesztenek, amelynek döntő részét kistermelők állítják elő. A Peruban termesztett kávék enyhén savasak, melyhez párosul egy közepes testesség. Az ízvilága néhol gyümölcsös, néhol diós.

12. Nicaragua

Nicaragua kávéja kevésbé testes, savas
Pexels.com

Közép-Amerika legnagyobb területű országa évente 132 000 tonna kávét termel, a kávészektor a helyi gazdaság meghatározó szegmense. A nicaraguai kávé kevésbé testes, nem annyira savas, de a környékbeli kávékhoz hasonlóan ez is rendelkezik csokoládés jegyekkel.

13. Kína

Meglepő, de Kína is a legnagyobb kávétermelő országok között van
Unsplash.com

Akár India esetében, Kínáról sem jut az ember eszébe, hogy a kávétermelő országok közé sorolja.  Ez nem is csoda, hiszen az országba csupán az 1900-as évek elején érkezett meg a növény. A kávét a Himalája lábánál termesztik, amelynek klímája kiváló az arabica ültetvények számára. Az innen származó kávék jegyeiben sokkal markánsabbak és erősebb élekkel rendelkeznek, mint a nagyobb kávémúlttal rendelkező országok termékei. Kína éves kávétermelési mennyisége 116 820 tonna.

14. Elefántcsontpart

Elefántcsontpart kávéja különösen finom
Unsplash.com

A nyugat-afrikai ország 108 000 tonna kávét termel évente, a trópusi klímának köszönhetően rendkívül magas minőségű kávét tudnak előállítani, de az országban több potenciál rejlik, mint amennyit jelenleg kihasználnak. Az innen érkező kávék markánsak, enyhén bogyósgyümölcsös ízjegyekkel rendelkeznek.

15. Costa Rica

Costa Rica-i kávéültetvény
Unsplash.com

Costa Rica évi 89 520 tonna kávéval járul hozzá a globális piachoz. Az ország csakis arabica kávét termeszt, az itteni kávéra jellemző az összetéveszthetetlen selymesség, melyhez enyhe savasság társul, valamint a Costa Rica-i kávén is érezni a  csokoládés ízjegyeket.

A kávét a világ számos pontján termesztik, minden területnek megvan a sajátossága, amely egyedivé teszi azt ebből adódik, hogy sok fajta kávé létezik. Abban, hogy Ön kényelmesen kortyolgathassa a reggeli italt, rengeteg ember munkája van. Nagyon fontos ezért, hogy csak olyan gyártók termékeit vásárolja, amelyek etikusan szerzik be és dolgozzák fel az alapanyagot, hiszen csak így biztosítható az iparág fenntartható, hosszútávú fejlődése.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0