Oldal kiválasztása

Katt ide: Prémiumkategóriás ingekhez juthat 8.990 Ft-ért!

Mi a hajtókatű? Hogyan illik viselni?

A hajtókatű, azaz a zakóra tűzött dísz divatja visszatért, némi szóviccel élve másodvirágzását éli. A hajtókatű azonban nem csak a divatos virágokat, de sokkal tágabb fogalmat ölel fel: számtalan fajtája létezik. És nem mindegy, hol, mikor, milyet visel az ember. 

Egyáltalán mi az a hajtókatű? 

A hajtókatű régen csak a hivatalos eseményeken, például esküvők alkalmával került elő, és többnyire apró virág, vagy az esküvő témájában díszelgő kis ékszer formáját öltötte. Az elegáns úriemberek azonban bármikor hordhatják, főleg ahogy a férfidivat egyre bátrabbá válik. A hajtókatű, amit zománctűnek is neveznek, a kabát vagy zakó hajtókáján megjelenő apró dísz, ami egy-egy eseményt (például esküvőt), titulust (vőlegény, örömapa, vőfély), vagy esetleg a viselő szervezetét, ügyét jelezheti (üzleti, céges hajtókatű formájában). 

Hol van pontosan a hajtóka?

Mint az már talán látszik: a hajtóka valójában egy visszahajtott szövetdarab. Nem feltétlen kötődik kizárólag a zakókhoz, más felsőöltözetnek is lehet a része, létezik például nadrághajtóka is. A zakók esetében a hajtókatű a bal hajtókarészre kerül, ahol általában egy plusz gomblyuk is található. Figyelem: a kétsoros öltönyök esetében mind a két oldalt van gomblyuk – a hajtókatű helye azonban minden esetben a bal oldal, a szív felett. Szép a gondolat: díszítse fel a szívét! Elnézést: a szíve feletti ruhát. 

hajtókatű vőlegényeknek
Forrás: Canva

A hajtókának eredetileg is volt funkciója. Ez volt az a lehajtható és felhajtható kiegészítés a zakón, kabáton vagy sportzakón, amit nagy hidegben (a már említett gomb segítségével) fel lehetett hajtani, így egy viszonylag zárt nyakrészt kapott a viselő. Lehajtva már nincs funkció – csak esztétika. 

Milyen esetben javasolt hajtókatűt viselni?

A hajtókatű követi a divatot, és nagyon sokan kezdik manapság a Z és ZS és MZ/X generációból épp a hajtókatűt részesíteni előnyben akár a nyakkendő kárára. Ettől függetlenül vannak olyan események, amiken egy konzervatív öltözködő is megtalálhatja a hajtókatű elegáns és visszafogott helyét anélkül, hogy különcködőnek tűnne.

 • Esküvő
  A virágos, általában fehér és zöld színben pompázó kis kellékek nem csak a vőlegény kiegészítői: ilyet hordhat bármelyik kiemelt vendég az örömszülőktől a tanúkig. Kiválasztása során a menyasszony ruhájával, a csokorral, a meghatározott esküvői témával vagy színnel kell összehangolni.
 • „Reklámfelület”
  A céget, szervezetet vagy klubot jelző hajtókatű kiemel a szürke tömegből egy öltözetet: csoportot, identitást, összetartozást fejez ki. Gyakran használják politikai pártok is arra, hogy elegáns eseményeken így “kampányoljanak”. Azok a hajtókatűk, amelyek valamilyen “tagságot” fejeznek ki, általában fémből vagy drágakőből, féldrágakőből készülnek, néhány, kiemelt esetben egyéb anyagokból, mint a textil vagy a fa, esetleg a műanyag.
 • Dísz
  Manapság már nem csak formális eseményen lehet hajtókatűvel találkozni. Valódi virágot kizárólag két eseményen – esküvőn és bálon lehet viselni, de másfajta hajtókatűk is előfordulhatnak. Egy hajtókatű manapság a férfi ékszerek egyik élvonalra törő darabja: nincs olyan esemény, ahol egy elegánsabb, szolidabb, vagy önreflexív és humoros kis díszt ne lenne érdemes felcsíptetni, feltűzni!

A hajtókatű viselésének szabályai

A hajtókatű viselésének nagyon kevés szabálya van – és az tulajdonképpen mind a helyére vonatkozik. A hajtókatűt, legyen az bármilyen stílusú, színű vagy fazonú, mindig a bal hajtókán kell viselni. Ahogy korábban is írtuk, virágot csak különösen kiemelt esményekre, más díszeket szinte bármilyen alkalomra fel lehet tűzni.

Milyen hajtókatűk vannak?

A hajtókatűk számos formát ölthetnek – színben, díszítésben, formában, nagyságban, és így tovább. Van azonban pár alaptípus, amivel érdemes tisztában lenni. 

 • Boutonnière: ez a már említett esküvői dísz. A boutonnière francia nyelven egyszerűen gomblyukat jelent, a friss virág helyére utal. Általában bálban, esküvőn, esetleg szalagavatón hordanak ilyet a férfiak, nagyon különleges alkalom és különleges, kiemelt szerep társul hozzá.
  A gomblyukba tűzött virág ugyan “egyszerhasználatos”, ám nagyon ügyelni kell rá, hogy mennyire hamar használódik (hervad) el az élő hajtókatű. A virágárus meg tudja mondani, milyen virágot érdemes választani, de kérés alapján képesek a legtöbb helyen konzerválni is valamilyen módon a vágott szárat és a szirmokat, hogy minél később induljanak kókadásnak. 
 • Virág is meg nem is
  Manapság a művirágok olyan élethűek, hogy a jelen sorok írója egyszer kénytelen volt megkóstolni egyet, hogy megbizonyosodjon, élő vagy holt anyaggal van-e dolga. A virágos melltű egy élő virág hasonmása, selyemből, textilből vagy egyéb kevert anyagból készül. A művirágos melltűk általában kisebbek, mint a boutonnière. 
 • A jelvény
  A jelvények, amelyeket hajtókatűként visel a tulajdonosuk, többnyire valamilyen kapoccsal rögzülnek, mint egy női fülbevaló. Az anyag széles skálán mozoghat a fémtől a műanyagon át a textilig. 
 • Brossok és hagyományos melltűk
  Ezek valóban olyasmik, mint egy tű. Általában divatos, figyelemfelkeltő darabok, amelyeket a feltűzésre használt szerkezet különbözteti meg igazán a jelvényektől és egyéb díszektől. Ezek a klasszikus melltűk olyan tűszerű rögzítéssel csatolhatók a ruhára, mint egy biztosítótű. 

AJÁNDÉKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy hajtókatűnek?

A hajtókatűvel épp ugyanaz a helyzet, mint minden más ékszerrel és öltözékkel: részben az eseményhez öltözzön, részben próbálja meg a segítségével kifejezni azt, hogy ki is Ön! A divat pont azért érdekes, mert a praktikus funkciói mellett kifejezésre juttathatja vele önmagát. Az öltözék, a viselet, az ékszerek, a hajviselet: minden, ami Önön megjelenik egy beszélgetést zavar le az előtt még, hogy Ön kinyitná a száját. Így aztán érdemes élni ezzel az eszközzel, és hagyni, hogy a tárgyak is szóhoz jussanak!

Ha szeretne még többet megtudni a férfi öltöködés rejtelmeiről, ajánljuk korábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0