Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mi a hajtókatű? Hogyan illik viselni?

A hajtókatű, azaz a zakóra tűzött dísz divatja visszatért, némi szóviccel élve másodvirágzását éli. A hajtókatű azonban nem csak a divatos virágokat, de sokkal tágabb fogalmat ölel fel: számtalan fajtája létezik. És nem mindegy, hol, mikor, milyet visel az ember. 

Egyáltalán mi az a hajtókatű? 

A hajtókatű régen csak a hivatalos eseményeken, például esküvők alkalmával került elő, és többnyire apró virág, vagy az esküvő témájában díszelgő kis ékszer formáját öltötte. Az elegáns úriemberek azonban bármikor hordhatják, főleg ahogy a férfidivat egyre bátrabbá válik. A hajtókatű, amit zománctűnek is neveznek, a kabát vagy zakó hajtókáján megjelenő apró dísz, ami egy-egy eseményt (például esküvőt), titulust (vőlegény, örömapa, vőfély), vagy esetleg a viselő szervezetét, ügyét jelezheti (üzleti, céges hajtókatű formájában). 

Hol van pontosan a hajtóka?

Mint az már talán látszik: a hajtóka valójában egy visszahajtott szövetdarab. Nem feltétlen kötődik kizárólag a zakókhoz, más felsőöltözetnek is lehet a része, létezik például nadrághajtóka is. A zakók esetében a hajtókatű a bal hajtókarészre kerül, ahol általában egy plusz gomblyuk is található. Figyelem: a kétsoros öltönyök esetében mind a két oldalt van gomblyuk – a hajtókatű helye azonban minden esetben a bal oldal, a szív felett. Szép a gondolat: díszítse fel a szívét! Elnézést: a szíve feletti ruhát. 

hajtókatű vőlegényeknek
Forrás: Canva

A hajtókának eredetileg is volt funkciója. Ez volt az a lehajtható és felhajtható kiegészítés a zakón, kabáton vagy sportzakón, amit nagy hidegben (a már említett gomb segítségével) fel lehetett hajtani, így egy viszonylag zárt nyakrészt kapott a viselő. Lehajtva már nincs funkció – csak esztétika. 

Milyen esetben javasolt hajtókatűt viselni?

A hajtókatű követi a divatot, és nagyon sokan kezdik manapság a Z és ZS és MZ/X generációból épp a hajtókatűt részesíteni előnyben akár a nyakkendő kárára. Ettől függetlenül vannak olyan események, amiken egy konzervatív öltözködő is megtalálhatja a hajtókatű elegáns és visszafogott helyét anélkül, hogy különcködőnek tűnne.

 • Esküvő
  A virágos, általában fehér és zöld színben pompázó kis kellékek nem csak a vőlegény kiegészítői: ilyet hordhat bármelyik kiemelt vendég az örömszülőktől a tanúkig. Kiválasztása során a menyasszony ruhájával, a csokorral, a meghatározott esküvői témával vagy színnel kell összehangolni.
 • „Reklámfelület”
  A céget, szervezetet vagy klubot jelző hajtókatű kiemel a szürke tömegből egy öltözetet: csoportot, identitást, összetartozást fejez ki. Gyakran használják politikai pártok is arra, hogy elegáns eseményeken így “kampányoljanak”. Azok a hajtókatűk, amelyek valamilyen “tagságot” fejeznek ki, általában fémből vagy drágakőből, féldrágakőből készülnek, néhány, kiemelt esetben egyéb anyagokból, mint a textil vagy a fa, esetleg a műanyag.
 • Dísz
  Manapság már nem csak formális eseményen lehet hajtókatűvel találkozni. Valódi virágot kizárólag két eseményen – esküvőn és bálon lehet viselni, de másfajta hajtókatűk is előfordulhatnak. Egy hajtókatű manapság a férfi ékszerek egyik élvonalra törő darabja: nincs olyan esemény, ahol egy elegánsabb, szolidabb, vagy önreflexív és humoros kis díszt ne lenne érdemes felcsíptetni, feltűzni!

A hajtókatű viselésének szabályai

A hajtókatű viselésének nagyon kevés szabálya van – és az tulajdonképpen mind a helyére vonatkozik. A hajtókatűt, legyen az bármilyen stílusú, színű vagy fazonú, mindig a bal hajtókán kell viselni. Ahogy korábban is írtuk, virágot csak különösen kiemelt esményekre, más díszeket szinte bármilyen alkalomra fel lehet tűzni.

Milyen hajtókatűk vannak?

A hajtókatűk számos formát ölthetnek – színben, díszítésben, formában, nagyságban, és így tovább. Van azonban pár alaptípus, amivel érdemes tisztában lenni. 

 • Boutonnière: ez a már említett esküvői dísz. A boutonnière francia nyelven egyszerűen gomblyukat jelent, a friss virág helyére utal. Általában bálban, esküvőn, esetleg szalagavatón hordanak ilyet a férfiak, nagyon különleges alkalom és különleges, kiemelt szerep társul hozzá.
  A gomblyukba tűzött virág ugyan “egyszerhasználatos”, ám nagyon ügyelni kell rá, hogy mennyire hamar használódik (hervad) el az élő hajtókatű. A virágárus meg tudja mondani, milyen virágot érdemes választani, de kérés alapján képesek a legtöbb helyen konzerválni is valamilyen módon a vágott szárat és a szirmokat, hogy minél később induljanak kókadásnak. 
 • Virág is meg nem is
  Manapság a művirágok olyan élethűek, hogy a jelen sorok írója egyszer kénytelen volt megkóstolni egyet, hogy megbizonyosodjon, élő vagy holt anyaggal van-e dolga. A virágos melltű egy élő virág hasonmása, selyemből, textilből vagy egyéb kevert anyagból készül. A művirágos melltűk általában kisebbek, mint a boutonnière. 
 • A jelvény
  A jelvények, amelyeket hajtókatűként visel a tulajdonosuk, többnyire valamilyen kapoccsal rögzülnek, mint egy női fülbevaló. Az anyag széles skálán mozoghat a fémtől a műanyagon át a textilig. 
 • Brossok és hagyományos melltűk
  Ezek valóban olyasmik, mint egy tű. Általában divatos, figyelemfelkeltő darabok, amelyeket a feltűzésre használt szerkezet különbözteti meg igazán a jelvényektől és egyéb díszektől. Ezek a klasszikus melltűk olyan tűszerű rögzítéssel csatolhatók a ruhára, mint egy biztosítótű. 

Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy hajtókatűnek?

A hajtókatűvel épp ugyanaz a helyzet, mint minden más ékszerrel és öltözékkel: részben az eseményhez öltözzön, részben próbálja meg a segítségével kifejezni azt, hogy ki is Ön! A divat pont azért érdekes, mert a praktikus funkciói mellett kifejezésre juttathatja vele önmagát. Az öltözék, a viselet, az ékszerek, a hajviselet: minden, ami Önön megjelenik egy beszélgetést zavar le az előtt még, hogy Ön kinyitná a száját. Így aztán érdemes élni ezzel az eszközzel, és hagyni, hogy a tárgyak is szóhoz jussanak!

Ha szeretne még többet megtudni a férfi öltöködés rejtelmeiről, ajánljuk korábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0