Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Mi a nadrághajtóka? Ki tud-e menni a divatból?

Gondolta, hogy a nadrághajtókának is van divatja?  Igen, igen, jól olvasta: a nadrágok, főképp az elegáns öltönyök és női nadrágkosztümök tartozékáról beszélünk. arról a vékony, színben passzoló visszahajtott anyagcsíkról, ami kitartóan követi évszázadokon át a divatot. Tényleg kimegy, vagy talán már ki is ment a divatból? Egyáltalán minek van ott?

Mi az a nadrághajtóka?

Lássuk tehát, mi is az a nadrághajtóka. A mókás név azt a vékony, a nadrág alján található visszahajtott sávot jelenti, ami elsősorban az elegáns, élére vasalt nadrág divatos sajátja, kiegészítője. A hajtóka, azaz a visszahajtott, láthatóvá tett, sőt, kiemelt nadrágvarrás az elegáns urak öltözékének épp olyan jellemző jele, mint a nyakkendő, sőt, az utóbbi időben újra visszatér a divatja. Megvan a maga tradíciója, szépsége – és az öltözködésben, pláne a hivatalos öltözködésben a hagyományok döntenek.

A nadrághajtóka történelme

És ha már hagyományok, nézzük meg, meddig vezethető vissza ez az alapvetően angol férfidivathoz tartozó hajtókatörténelem. A legendák szerint a hajtóka divatja VII. Edward angol király nevéhez köthető: az ő hosszú nadrágszárát volt hivatott egyszer, egy latyakos, angolosan esős napon megvédeni a felszaladó nedvességtől egy ügyes, nyilvánvalóan lakáj vagy komornyik által eszközölt felhajtással. Bár a történet hitelessége megkérdőjelezhető, és fotókkal sem lehet igazolni minden kétséget kizáróan, az biztos, hogy az angol férfidivat „terjesztette” el ezt a szokást.

Miért megy ki a divatból a hajtóka? Kimegy-e egyáltalán?

Érdekes módon az utóbbi időben egyre többször láthattuk, hogy tervezők, vagy márkák modelljei nélkülözik a megszokott hajtókás csíkot. Ez részben azért van, mert a hivatalos öltözködés is lazul, szabályai alakulnak, másrészt a férfiak számára is megváltozni látszanak a merev szabási szabályok. Vannak olyan modellek, amelyek nem ötvözhetők jól a hajtókával, illetve anyagok, amivel nem mutatnak igazán a hajtásvonalak, esetleg „túl sérülékennyé” teszik az anyagot. A hajtókás nadrágok köre azonban szélesebb, mint gondolnánk, ugyanis a legtöbb nadrágtípushoz, anyaghoz és szabáshoz illik, sőt, van, aki szerint „illendő”.

Soha nem ment ki teljesen a divatból, de az utóbbi időben megint egyre trendibb, főleg a slim szövetnadrágnál és slim öltönynél. illetve a kétsoros, kockás öltönyöknél kérik a vásárlóink.

nadrághajtóka
Forrás: Canva

Milyen típusú nadrághoz illik a hajtóka?

A hajtókás nadrágok körét, mint ahogy az az elegáns öltözékeknél általában lenni szokott, a viselő személyisége és az alkalom határozza meg. A hajtókáról érdemes tudni, hogy olyasmi funkcióval bír, mint a függönyök, szoknyák alján a nehezék: egy vékonyabb anyagnak tartást adhat, azaz megakadályozza a finomabb textileket abban, hogy a viselő lábára tapadjanak, és kiadják a lábikra formáját. Erre néhány úr egyébként egészen kényes. Vastagabb nadrágokhoz értelemszerűen nem minden esetben szokás hajtókát kérni a szabótól, eladótól, ám a vékonyabb, simább szövésű, puhább anyagoknak mindenképpen fontos része – sőt, a nyári öltönyöknek egészen elengedhetetlen tartozéka.

Mikor nem illik egy nadrágot hajtókával hordani?

A hajtóka nem visszahajtás – ez az egyetlen és legfontosabb szabály. Egy nadrágon látszik, hogy a mérete mekkora, és a visszahajtásból is látszik, hogy az mi célból született. Ha arról van szó, hogy igazítani kell egy nadrágon a hossza miatt, akkor mindenképpen el kell érni a szabónál vagy az öltönyházban, ahol vásároltunk, hogy (ahogy azt illik) a felvarrást láthatatlanul tegyék meg. Lehetséges hajtókának álcázni felhajtást, ám egy szakavatott szem ezt egyből kiszúrja.

A másik igen fontos kérdés, hogy egy olyan nadrághoz illik-e hajtókát viselni, aminek a visszája, azaz az anyag belseje nem egyezik tökéletesen a nadrág színével. Itt ismételten csak a személyiség és az alkalom a döntők. Ha egy kis mókás ízt csempésznek a hajtókába a szabók azzal, hogy a hajtóka más színárnyalattal rendelkezik, vagy egyenesen más színű, akkor mindenképp törekedjen a megfelelő színharmóniára, nehogy úgy tűnjön az outfit, mint egy hevenyében összetákolt ruha, amit nem is a viselőjére szabtak. Ez akkor a leghatásosabb, ha a hajtóka árnyalatát a zokni, cipő, nyakkendő színének, mintájának idézeteként rejti el: az ördög a részletekben van, ám a részleteket halmoznia kell, aki látványosat akar mutatni.

Mekkora az ideális hossza a nadrághajtókás nadrágszárnak?

Ez az a pont, ahol egyértelműen változik a divat és a szabályok. A hajtóka nagysága viszonylag szabadon választott, bár 5 centiméternél nagyobbat nem illik hagyni. Ennek ellenére vannak olyan tervezők, akik sajátságosan széles hajtókát hagynak, és ezzel jelzik a márka stílusát, egyfajta aláírásként. Egyébiránt jellemző, hogy a vastagabb nadrágokon vékonyabb, a vékonyakon vastagabb a hajtóka. Egy vékony, nyári len nadrágon például sokkal vastagabb az alsó anyagcsík, mint egy nehezebb, téli modellen, éppen a már említett „lesúlyozás” miatt.

nadrághajtóka divat
Forrás: Canva

Milyen alkatú embereknek áll jól a nadrághajtóka? Kiknek nem?

Szokták mondani, hogy a hajtóka az a férfi viseletben, mint a nőiben a vízszintes csíkozás – optikailag alacsonyabbá teszi az embert. A nagyobb öltönymárkák, tervezők képviselői és a divatszakértők azonban bátorítanak mindenkit, hogy a magasságát, alkatát ne takargassa, hanem viselje bátran, felemelt fejjel.

Ha Önnek tetszik ez a megoldás, akkor nem kell megválnia a hajtókától, akkor sem, ha nem kosaras alkatú.  Egy igazán férfias férfi nem kezd el illeszkedni az öltözködési sablonokhoz: a maga stílusán és egyéniségén belül azt hord, amit akar, és úgy, ahogy akarja. Az egészséges mértékű önbizalom a legvonzóbb tulajdonság mind a férfiaknál, mind a nőknél.

Milyen egyéb ruhadarabokkal, kiegészítőkkel lehet viselni egy hajtókás nadrágot?

A hajtóka megléte nem okoz egyéb öltözködési kitételeket: mivel a tradicionális, elegáns öltözet része, ezért minden ehhez köthető ruhadarab elbírja. Vannak olyan férfiak, akik kimondottan szeretik felhívni a figyelmet a hajtókás nadrágszárra, és ezt színes, bohó zoknikkal teszik, esetleg szokatlan színű cipőfűzővel: ez, a mai megengedő öltözködési rendben teljesen rendben is van. Azonban ha hivatalos eseményen kell megjelennie, alapvetés, hogy a lábra (úgy általában) sem illik felhívni a figyelmet – az elegáns cipő, elegáns kiegészítők ismérve a láthatatlanság, ilyen esetekben a zokninak passzolnia kell az öltözethez, és a hajtóka sem lehet kirívó színű, vagy – horribile dictu – mintázatú.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Ha még mindig nem tudja, Önnek, vagy az alkalomnak milyen nadrág dukál: hajtókás vagy hajtókátlan, vegye igénybe öltözködési tanácsadói szolgáltatásunkat!

Olvass el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0