Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Mi a nadrághajtóka? Ki tud-e menni a divatból?

Gondolta, hogy a nadrághajtókának is van divatja?  Igen, igen, jól olvasta: a nadrágok, főképp az elegáns öltönyök és női nadrágkosztümök tartozékáról beszélünk. arról a vékony, színben passzoló visszahajtott anyagcsíkról, ami kitartóan követi évszázadokon át a divatot. Tényleg kimegy, vagy talán már ki is ment a divatból? Egyáltalán minek van ott?

Mi az a nadrághajtóka?

Lássuk tehát, mi is az a nadrághajtóka. A mókás név azt a vékony, a nadrág alján található visszahajtott sávot jelenti, ami elsősorban az elegáns, élére vasalt nadrág divatos sajátja, kiegészítője. A hajtóka, azaz a visszahajtott, láthatóvá tett, sőt, kiemelt nadrágvarrás az elegáns urak öltözékének épp olyan jellemző jele, mint a nyakkendő, sőt, az utóbbi időben újra visszatér a divatja. Megvan a maga tradíciója, szépsége – és az öltözködésben, pláne a hivatalos öltözködésben a hagyományok döntenek.

A nadrághajtóka történelme

És ha már hagyományok, nézzük meg, meddig vezethető vissza ez az alapvetően angol férfidivathoz tartozó hajtókatörténelem. A legendák szerint a hajtóka divatja VII. Edward angol király nevéhez köthető: az ő hosszú nadrágszárát volt hivatott egyszer, egy latyakos, angolosan esős napon megvédeni a felszaladó nedvességtől egy ügyes, nyilvánvalóan lakáj vagy komornyik által eszközölt felhajtással. Bár a történet hitelessége megkérdőjelezhető, és fotókkal sem lehet igazolni minden kétséget kizáróan, az biztos, hogy az angol férfidivat „terjesztette” el ezt a szokást.

Miért megy ki a divatból a hajtóka? Kimegy-e egyáltalán?

Érdekes módon az utóbbi időben egyre többször láthattuk, hogy tervezők, vagy márkák modelljei nélkülözik a megszokott hajtókás csíkot. Ez részben azért van, mert a hivatalos öltözködés is lazul, szabályai alakulnak, másrészt a férfiak számára is megváltozni látszanak a merev szabási szabályok. Vannak olyan modellek, amelyek nem ötvözhetők jól a hajtókával, illetve anyagok, amivel nem mutatnak igazán a hajtásvonalak, esetleg „túl sérülékennyé” teszik az anyagot. A hajtókás nadrágok köre azonban szélesebb, mint gondolnánk, ugyanis a legtöbb nadrágtípushoz, anyaghoz és szabáshoz illik, sőt, van, aki szerint „illendő”.

Soha nem ment ki teljesen a divatból, de az utóbbi időben megint egyre trendibb, főleg a slim szövetnadrágnál és slim öltönynél. illetve a kétsoros, kockás öltönyöknél kérik a vásárlóink.

nadrághajtóka
Forrás: Canva

Milyen típusú nadrághoz illik a hajtóka?

A hajtókás nadrágok körét, mint ahogy az az elegáns öltözékeknél általában lenni szokott, a viselő személyisége és az alkalom határozza meg. A hajtókáról érdemes tudni, hogy olyasmi funkcióval bír, mint a függönyök, szoknyák alján a nehezék: egy vékonyabb anyagnak tartást adhat, azaz megakadályozza a finomabb textileket abban, hogy a viselő lábára tapadjanak, és kiadják a lábikra formáját. Erre néhány úr egyébként egészen kényes. Vastagabb nadrágokhoz értelemszerűen nem minden esetben szokás hajtókát kérni a szabótól, eladótól, ám a vékonyabb, simább szövésű, puhább anyagoknak mindenképpen fontos része – sőt, a nyári öltönyöknek egészen elengedhetetlen tartozéka.

Mikor nem illik egy nadrágot hajtókával hordani?

A hajtóka nem visszahajtás – ez az egyetlen és legfontosabb szabály. Egy nadrágon látszik, hogy a mérete mekkora, és a visszahajtásból is látszik, hogy az mi célból született. Ha arról van szó, hogy igazítani kell egy nadrágon a hossza miatt, akkor mindenképpen el kell érni a szabónál vagy az öltönyházban, ahol vásároltunk, hogy (ahogy azt illik) a felvarrást láthatatlanul tegyék meg. Lehetséges hajtókának álcázni felhajtást, ám egy szakavatott szem ezt egyből kiszúrja.

A másik igen fontos kérdés, hogy egy olyan nadrághoz illik-e hajtókát viselni, aminek a visszája, azaz az anyag belseje nem egyezik tökéletesen a nadrág színével. Itt ismételten csak a személyiség és az alkalom a döntők. Ha egy kis mókás ízt csempésznek a hajtókába a szabók azzal, hogy a hajtóka más színárnyalattal rendelkezik, vagy egyenesen más színű, akkor mindenképp törekedjen a megfelelő színharmóniára, nehogy úgy tűnjön az outfit, mint egy hevenyében összetákolt ruha, amit nem is a viselőjére szabtak. Ez akkor a leghatásosabb, ha a hajtóka árnyalatát a zokni, cipő, nyakkendő színének, mintájának idézeteként rejti el: az ördög a részletekben van, ám a részleteket halmoznia kell, aki látványosat akar mutatni.

Mekkora az ideális hossza a nadrághajtókás nadrágszárnak?

Ez az a pont, ahol egyértelműen változik a divat és a szabályok. A hajtóka nagysága viszonylag szabadon választott, bár 5 centiméternél nagyobbat nem illik hagyni. Ennek ellenére vannak olyan tervezők, akik sajátságosan széles hajtókát hagynak, és ezzel jelzik a márka stílusát, egyfajta aláírásként. Egyébiránt jellemző, hogy a vastagabb nadrágokon vékonyabb, a vékonyakon vastagabb a hajtóka. Egy vékony, nyári len nadrágon például sokkal vastagabb az alsó anyagcsík, mint egy nehezebb, téli modellen, éppen a már említett „lesúlyozás” miatt.

nadrághajtóka divat
Forrás: Canva

Milyen alkatú embereknek áll jól a nadrághajtóka? Kiknek nem?

Szokták mondani, hogy a hajtóka az a férfi viseletben, mint a nőiben a vízszintes csíkozás – optikailag alacsonyabbá teszi az embert. A nagyobb öltönymárkák, tervezők képviselői és a divatszakértők azonban bátorítanak mindenkit, hogy a magasságát, alkatát ne takargassa, hanem viselje bátran, felemelt fejjel.

Ha Önnek tetszik ez a megoldás, akkor nem kell megválnia a hajtókától, akkor sem, ha nem kosaras alkatú.  Egy igazán férfias férfi nem kezd el illeszkedni az öltözködési sablonokhoz: a maga stílusán és egyéniségén belül azt hord, amit akar, és úgy, ahogy akarja. Az egészséges mértékű önbizalom a legvonzóbb tulajdonság mind a férfiaknál, mind a nőknél.

Milyen egyéb ruhadarabokkal, kiegészítőkkel lehet viselni egy hajtókás nadrágot?

A hajtóka megléte nem okoz egyéb öltözködési kitételeket: mivel a tradicionális, elegáns öltözet része, ezért minden ehhez köthető ruhadarab elbírja. Vannak olyan férfiak, akik kimondottan szeretik felhívni a figyelmet a hajtókás nadrágszárra, és ezt színes, bohó zoknikkal teszik, esetleg szokatlan színű cipőfűzővel: ez, a mai megengedő öltözködési rendben teljesen rendben is van. Azonban ha hivatalos eseményen kell megjelennie, alapvetés, hogy a lábra (úgy általában) sem illik felhívni a figyelmet – az elegáns cipő, elegáns kiegészítők ismérve a láthatatlanság, ilyen esetekben a zokninak passzolnia kell az öltözethez, és a hajtóka sem lehet kirívó színű, vagy – horribile dictu – mintázatú.

Ha még mindig nem tudja, Önnek, vagy az alkalomnak milyen nadrág dukál: hajtókás vagy hajtókátlan, vegye igénybe öltözködési tanácsadói szolgáltatásunkat!

Olvass el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0