Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Bérmálás: ajándékozási, öltözködési útmutató

A bérmálás a katolikus, ortodox, antikhalkedóni és anglikán felekezeteknél szentségnek számít. A katolikusoknál a 7 szentség egyike. A református és evangélikus egyházaknál hasonló a konfirmáció, de ezek az egyházak nem tekintenek rá szentségként. A keleti szertartásokban a keresztség és a bérmálás egyszerre történik, a gyermek egész testét megkenik szent olajjal, az úgynevezett mirrhával, míg a római szertartásban, azaz a katolikusban a keresztség után az elsőáldozást és a bérmálást is évekig tartó hitoktatás előzi meg. Cikkünkben erről fogunk bővebben mesélni, beleértve a bérmálás ünnepéhez kapcsolódó etikettet is!

Mit jelent a bérmálás?

A bérmálás egy latin eredetű kifejezés, amelynek jelentése a megerősítés. Helyszíne a templom, a katolikus egyházban általában véve püspökök, magasabb egyházi személyek végzik el a rítust egy szentmise keretei között. A bérmálkozó fiatalok a katolikus egyházon belül már önként, és nem a családi neveltetésből, szülői döntésből kifolyólag vesznek részt a szertartáson. Ahogy a szüleik nekik egykor keresztszülőt választottak, itt a bérmálkozó választ bérmakeresztszülőt, egyfajta lelki vezetőt magának. A keleti tradícióban ez nem válik ilyen szinten szét.

bérmálási szokások bevonulás a templomba
Forrás: Canva

A szertartás abból áll, hogy a bérmáló egyházi személy mintegy kézrátétel vagy felkenés útján közvetíti, átadja a Szentlélek ajándékait a bérmálkozó számára. „A katolikus bérmálkozó a püspök elé áll (vagy ő lép hozzá). A bérmaszülő mögötte áll és a vállára teszi a kezét. Ezzel kifejezi, hogy felelősséget vállal a bérmálkozóért. A püspököt kísérő pap vagy maga a bérmálkozó megmondja bérmanevét. Ekkor a püspök a bérmálkozó fejére teszi kezét, s krizmába mártott hüvelykujjával keresztet rajzol homlokára e szavakkal: “(a bérmanevet mondja), vedd a Szentlélek ajándékának jelét!” A bérmálkozó felelete: „Amen”. A püspök mint új, nagykorú keresztényt így köszönti: „Békesség veled!” A bérmálkozó felelete: „És a te lelkeddel!” (Forrás: Wikipédia)

A Szentlélek 7 ajándéka

 • Az Úr félelme
 • A jámborság ajándéka
 • A tudomány ajándéka
 • Az erősség ajándéka
 • A tanács ajándéka
 • Az értelem ajándéka
 • A bölcsesség ajándéka

Általában a szertartást magát egy közös ünnepség, úgynevezett agapé, vagyis lakoma követi, illetve a bérmálkozó családja és a bérmakeresztszülő szervezésében a bérmálkozók külön-külön is ünnepelnek saját családi körökben.

bérmálási szokások családi ebéd
Forrás: Canva

Mi a bérmálás eredete?

A bérmálás hagyományának eredetét már a bibliai időkben megtaláljuk. Az Ószövetségben is vannak utalások rá, azoknál a részeknél, ahol a Messiás eljövetelét jövendölik a proféták:  „Az Úr Lelke lesz a várt Messiásom”.

Az Újszövetségben a Szentlélekre utalnak Jézus fogantatása és megkeresztelkedése kapcsán is, Keresztelő Szent János tanúsága szerint a Szentlélek szállt Jézusra, amikor megkeresztelkedett. A húsvéti feltámadást követően Krisztus még 40 napig tartózkodik a tanítványai körében, mielőtt végleg a Mennyek Országába „költözik.” De hogy tanítványai ne maradjanak egyedül, megígéri nekik az örök isteni jelenlétet, azaz a Vigasztalóként emlegetett Szentlelket. A Szentlélek jelenlétéről és ajándékairól, valamint ezek rituális átadásáról ezt követően az apostolok gondoskodtak, ők szolgáltatták ki a szentséget az első keresztényeknek. A megkeresztelkedett személyek gyakorlatilag a keresztség szentségével egyidőben kapták meg a szentlélek 7 ajándékát, és különböző korokban voltak, amikor „bérmálkoztak”, megtérésüket követő beavatásuk során részeltettek ezekben a kiváltságokban.

Azok az egyházak, amelyek  hisznek a Szentháromságban, úgy gondolják, hogy három isteni személy (Atya, Fiú, Szentlélek) létezik, ami tulajdonképpen egylényegű. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy gyertya égne három lánggal, vagy három gyertya égne egy lánggal.

Mikor van a bérmálás? Ki bérmálkozhat?

A bérmálkozás tehát a Szentlélek eljövetelének ünnepén, a húsvétot követi 40. napon van. Bérmálkozni az bérmálkozhat, aki már elsőáldozott, ezt követően pedig újabb, hosszabb hitoktatáson vett részt. Legalább 14 évesnek kell lennie a bérmálkozónak, de legalkalmasabb korként a 18. életévet mondják, ezt ajánlják a készülő fiataloknak is.

Hogyan öltözzön, ha bérmálkozásra hivatalos?

A bérmálkozásra visszafogott, elegáns viselet illik.

 • Férfiaknak öltöny, vagy legalább sportosan elegáns szett, utóbbi esetében azonban kerülje a torna-, illetve edzőcipőt. Legjobb a szövetnadrág, hozzá illő zakóval és fehér inggel. A kiegészítők, például a mellény vagy nyakkendő opcionálisak.
 • Hölgyeknél a fedetlen váll, vagy hát, illetve a mély kivágású ruhák kerülendők, így a miniszoknya, illetve a túl élénk színek és nagyméretű kiegészítők is. Nem ajánljuk az erős sminket vagy parfümöt sem.

Ha öltözködési tanácsadásra, vagy egy eseményre illő szettre van szüksége, akkor kéresse fel bátran üzletünket és kérje szakeladóink segítségét, szívesen segítünk a választásban!

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Milyen ajándékot illik adni bérmálásra?

Többféleképpen lehet ajándékozni, családonként eltérőek a szokások.

 • Elképzelhető, hogy összeáll a család egy nagyobb ajándékra, mely a bérmálkozó felnőtté válását szimbolizálja, például egy minőségi karóra a fiúknak, különleges ékszer a lányoknak. Ha Ön bérmakeresztszülő, vallásos, vagy tudja, hogy a bérmálkozó vallásos tematikájú ajándéknak örülne a legjobban, akkor adhat például Bibliát, egyedi rózsafüzért, különleges, nagyobb értéket képviselő kegytárgyat.
 • A tipikus tárgyi ajándékok mellett vallási tárgyú élményajándékot is adhat: egy- vagy többnapos fizetett út egy zarándokhelyre, kirándulás, ami templomokat, szentekhez kapcsolódó emlékhelyeket, múzeumokat érint, keresztény könnyűzenei koncert, vallási tematikájú előadássorozat, workshop (például kódexkészítő workshop Bakonybélben), fesztivál (Arcus temporum) vagy hozzájárulás egy Taizé eseményhez.
 • Lehet olyan ajándékot is adni, amely nem feltétlenül egyházi vonatkozású, inkább egyfajta jolly joker. Ilyen például a virágcsokor, a csokoládé, vagy könyvek.
 • Ha az illető már nagykorú, akkor valami különleges borral vagy kávéval is készülhet. Megható ajándék például egy palack minőségi bor, mely egyidős a bérmálkozóval – és amit majd a következő szentség felvételénél, az esküvőjén bonthat ki.
 • Lehet egy különleges kiegészítő, ruházati: szép cipő, nyakkendő-illetve díszzsebkendő készlet, karóra, vagy lányoknak „templombajárós”, minőségi kézitáska. Ebben az esetben sem probléma, ha esetleg magát az ajándékozottot kérdezi meg, minek is örülne a legjobban, vagy együtt mennek el akár közösen kiválasztani az ajándékot.      

A bérmálkozást megelőző szentségekkel kapcsolatban korábbi cikkeink nyújthatnak segítséget:

Reméljük, cikkünk segítséget nyújtott akkor is, ha nem ismeri közelebbről a katolikus egyház szertartásait, nem gyakorolja rendszeresen hitét, mégis hivatalos egy ilyen rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0