Oldal kiválasztása

Katt ide: Tommy Hilfiger és Calvin Klein pólók 9.990 Ft-ért!

Ruha keresztelőre: kinek miben illik megjelenni?

Az egyik legbájosabb családi nagy ünnep a keresztelő. Olyasmi, mint egy egyházi esküvő matiné-előadása: van fehérbe öltöztetett kis ember, pap, csinos vendégek és az egészet egy fogadás követi. De talán jobb, ha kifejtjük a „csinost”: milyen ruhában illik megjelenni a keresztelőn?

Mi számít elegáns viseletnek?

A keresztelőre szánt ruha mindenképp elegáns kell, hogy legyen: az ember megtiszteli vele az alkalmat, a helyszínt, pózolni kell a családi fotókon, vonulni az utcán, és így tovább. A keresztelőt nem véletlen hasonítják az esküvőhöz!

Ha ruháról van szó, a vendégsereg akkor számít elegánsnak, ha egy templomi esküvő „megszokott” öltözékében érkezik – azaz hosszú, fedett, elegáns szabásvonalú ruhadarabokban, hozzá illő cipővel. A kisgyermek miatt ez az esemény biztosan nem nyúlik majd az éjszakába, és nem torkollik hangos zenével kísért táncba, így aztán a lagzira szánt merészebb darabok és színek helyett érdemes a finomabb, zártabb vonal, és a pasztell árnyalatok felé indulnia a vendégseregnek. A jó hír viszont, hogy itt nincsenek tiltó színek és babonás szokások. Jöhet a fehér, a fekete, a piros minden verziója!

Ruha keresztelőre édesanyáknak

Az édesanya életének nagyon fontos eseménye ez. Igen ám, de az a helyzet, hogy többnyire „fél lábbal a negyedik trimeszterben” tart az ember. Még tart a szülés utáni regeneráció, illetve az újszülött első heteinek, hónapjainak izgalma, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Fontos ezért, hogy anyaként ne legyen túl szigorú önmagával, ilyenkor ha sikerül elegánsan felöltözni,  és még hajat is mosni, már sikernek könyvelhető el. Teljesen normális, ha úgy érzi, kár volt a szülés előtti ruhákat egyáltalán fontolóra venni, hiszen szinte biztos, hogy szűknek bizonyulnak, ha máshol nem is, de legalább mellben.

Érdemes beruházni egy új darabra, ami tökéletesen passzol az új, vagy ideiglenesen új testalkathoz, ami nem szorít, nem kényelmetlen, nem okoz kellemetlen érzést. Ez a nap nem csak a gyermek nagy napja, hanem a szülőké is, így fontos, hogy ne feszengjen!

Keresztelő öltözet
Forrás: Canva

Ruha keresztelőre édesapáknak

Az apa, akire az első napokban elemi erővel rászakad az új jövevény, jó esetben a keresztelőre már felocsúdott. Itt is csak ugyanaz a szabály, mint az édesanyánál. A legjobb, ha az édesapa olyan öltözetet vesz fel, ami elegáns, kényelmes, és felszerelkezik néhány plusz táskával, az öltönyzsebébe törlőkendőt és pelenkát készít be.

Természetesen a családi szokások és a hely is meghatározó lehet, de nagyon is érdemes olyan öltönyt felvenni, amiben nem csak elegáns, de jól is érzi magát. Az apa esetében meghatározó lehet az évszak is, hiszen egy nyári, füllesztően meleg napon egy sportosan elegáns zakó, vagy akár egy jó szabású ing is megfelelő lehet.

Ha bizonytalan, korábbi cikkeinkből is inspirálódhat:

Ruha keresztelőre: öltözék nagyszülőknek

A nagyszülők ruhája az örömszülői ruhához áll a legközelebb – annyi különbséggel, hogy amíg az előbbi eseményen ők mint a fiatal pár szülei jelentek meg, itt már nagyszülői minőségükben vannak jelen. Ez sokakat megrémiszt, pedig korántsem szükséges, hogy „vénembernek” és „vénasszonynak” öltözzenek, Épp csak olyan szolid és elegáns ruhákat érdemes választani, ami egy kisgyerek mellett sem tűnik túlzónak, harsánynak, megbotránkoztatónak.

A nagyszülők lehetnek laza, fiatalos nagyiktól kezdve klasszikus nagykendős nagymamákig és nagypapákig, – a lényeg, hogy ezen a csodálatos családi eseményen jól és önazonosan érezzék magukat. A színek lehetnek a sötét tónusoktól kezdve a világos pasztellkék és rózsaszín árnyalatig bármilyenek. A határt csak a személyiség és a stílus szabhatja meg – semmi más!

A keresztszülők öltözete

Ha az a megtiszteltetés érte, hogy a család Önt választotta ki keresztszülőnek, akkor tudnia kell, hogy a gyermeken kívül Ön lesz a legtöbbet fényképezve. Így a szerepe kettős: először is jól kell mutatnia a kis csöppség mellett, Önnek kell fogadalmat tennie nyilvánosan akár több száz ember előtt, Önt kérdezi a pap vagy a lelkész, Ön is aláír mindent.

Mi következik ebből? Önnek kell a legfessebbnek lennie mindenki közül. Ön a gyerektartó állvány! Ugyanakkor Ön a gyerek bébiszittere is ezen az estén: gratulálunk, kapott egy fél nap előzetest a keresztszülői feladatok közül. Lapos sarok, kényelmes elegancia javallott, és érdemes kerülni a nyakkendőt, hosszú láncot, fülbevalót – bármit, amibe a pici kezek belekapaszkodhatnak.

Milyen színeket viseljen egy keresztelőn, és mit érdemes elkerülni?

A vendégseregnek kicsit könnyebb dolga van egy keresztelőn, alig van olyan etikett vagy szabály, ami azt szabja meg, hogy mit nem illik viselni, vagy mit illik hordani. Egyedül a színek tekintetében van egy kis ajánlás: a rikító, tónusos komplementer színek lehet, hogy a kisbaba számára kedvesek lesznek, de a többi vendég számára nem. Egy keresztelőre jobban illenek a világosabb, diszkrétebb, „puhább” színek.  

Milyen kiegészítőket vehetünk fel keresztelőre?

Önnek szakított már le kisgyerek a füléből drágakövet? Ha nem, higgye el, nem most akarja kipróbálni! Egy keresztelőn a gyerek kézről kézre jár a vendégsereg tagjai közt. És ha épp abban a korszakban van, akkor orrontó furkász lesz belőle, egy apró kis kleptomán, aki minden feltűnő ékszert lerángat a viselőjéről. Érdemes emiatt apró, inkább rejtett eleganciát sugárzó kiegészítőket venni.

Mit nem illik viselni a keresztelőn?

 • Teljesen feketét – kivéve ha az Addams family invitálta meg.
 •  Kivágottat, felslicceltet, dekoltáltat, túl rövidet.
 • Fuksziaszínt kanárisárgával.
 • Malomkerék fülbevalót hajókötél nyaklánccal.

Természetesen a felsorolás (félig) csak vicc: a lényeg, hogy tájékozódjon előre, milyen felekezetnél lesz a keresztelő, milyen helyszínen, és utána hol folytatódik az ünneplés. A józan ész és a körülmények az öltözék felét elintézik Önnek – a másik feléért jöjjön hozzánk!

Ruha keresztelőre (1)
Forrás: Canva

Mire kell még figyelni egy keresztelőn az öltözködésen kívül?

A hétköznapokban kevés szó esik a keresztelőkről, nem tanuljuk meg, hogyan kell viselkedni – kivéve, ha rettenetesen nagy családba születik valaki, ahol egymást érik az ilyen események. Ezért érdemes pár fontos illemszabályt megtanulni.

 1. Időben válaszoljon a meghívásra!
  Ez már csak azért is fontos, mert a fiatal szülőknek ezer a teendőjük, fáradtak, és sokkal, de sokkal nehezebben fogják venni a szervezéssel járó nehézségeket. Legyen velük jó, és időben jelezzen mindent.
 2. Ne késsen el!
  Egy kisgyermekes család mindent a gyerek alvása és evése köré szervez. Ha csúszik a program, csúszik a gyermek napirendje, és a csöppségek ezt hajlamosak nagyon rosszul viselni, ami senkinek nem lesz jó.
 3. Érdeklődjön az ajándékról!
  Sok helyen szokás, hogy a gyermek számára nem kérnek ajándékot – épp, mint az esküvő esetében a nászajándékok tilalma. Lehetséges, hogy a gyereknek már mindene megvan, és nem tudják majd hová tenni a századik plüssmackót – ezért mindenképp érdeklődni kell, várnak-e ajándékot, és ha igen, mit! Lehet, hogy elég egy képeslap egy szép idézettel.

Reméljük, segített cikkünk abban, hogy megtalálja a megfelelő öltözetet.
Ha még nem, akkor pedig jöjjön el üzletünkbe egy öltözködési tanácsadásra, és szívesen segítünk a konkrét darabok kiválasztásában!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0