Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Keresztelőajándék: 15 kreatív ötlet

A keresztelőajándék kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Fiúnak lesz? Lánynak? Inkább a szülőnek címzendő egy ilyen meglepetés, vagy a gyermeknek adjunk „örök emléket”? Legyen vallásos jellegű, vagy az már nem kötelező? Értékes legyen, vagy inkább személyes? Cikkünkben körüljártuk a keresztelő témakörét – és 15 kreatív ötlettel is kedveskedünk!

Milyen esetben illik keresztelőajándékot adni?

Nem egyértelmű még az sem, hogy a keresztelőre egyáltalán kell-e ajándékot vinni. A keresztelő lehet jelentős családi esemény, fontos momentum, ha a család vallásos, vagy ha a keresztelő hagyományának nagy értéket tulajdonítanak a szülők és a tágabb család. Ebben az esetben olyasmi a keresztelő, mint egy kisebb menyegző, nagyobb vendégsereg, közös étkezés, gyakran még „buli” is tartozik az ünnepélyes eseményhez. Ha erről van szó, nyugodtan lehet számolni ajándékkal…

Ám meglehet az is, hogy a keresztelőnek direkt nem kerítenek nagy feneket: se sok vendég, se nagy ünnepség nem tartozik hozzá. Ez gyakorta megesik akkor, ha a kisbabát egész korai szakaszban, a „negyedik trimeszter” alatt, azaz a születés utáni pár hónapban tartják keresztvíz alá. Ekkor még a kisbaba nagyon apró, a szülők pedig túl fáradtak. Ilyenkor gyakran épp csak egy kis pogácsás vendéglátás van, ajándék helyett nyugodtan vihet pelenkát, vagy mélyfagyasztott, kiporciózott ebédet (komatálat) a friss szülőknek, örülni fognak.

Tuti tipp:

Kérdezzen rá nyugodtan! Az, hogy a keresztelőre ilyen tervek vannak, megér egy telefont – bármelyik szülő, nagyszülő, vagy a leendő keresztszülők tudni fogják!

keresztelőajándék kiválasztása
Forrás: Canva

Mikor „kötelező” a keresztelőajándék?

Van egy eset, amikor a keresztelőajándék kötelező: ha Ön a keresztszülő. Hagyományosan a keresztszülők a keresztgyermeknek valamilyen szép, kedves aprósággal állnak elő. Ez gyakran egy használati tárgy, amit a gyerekek elnyűhetnek, vagy egy játék, vagy akár olyasmi, amit a „későbbiekre” vásárol a keresztszülő: gyermekeknek való ékszer, ruha, képes Biblia.

Tuti tipp:

Ha a keresztszülő vagy keresztszülők igazán jófejek, nemcsak a szülőkkel, de a nagyszülőkkel és a szertartást vezetővel is egyeztetnek. Ők általában be vannak avatva a részletekbe, egyeztetnek a meghívottakkal és ki tudják küszöbölni, hogy a jeles esemény alkalmából 4 plüssmedvét vagy 4 egyforma aranymedált kapjon a gyermek.

keresztelő
Forrás: Canva

Milyen értékű legyen a keresztelőajándék?

Beszéljünk arról az esetről, amikor „megadják a módját” a keresztelőnek! Ebben az esetben is érdemes pontosan egyeztetni a szülőkkel: érdeklődni értékhatárról vagy különleges kívánságokról. Egy jó ajándék egyáltalán nem azon múlik , hogy milyen értékben vásárolta. Vallásos családokban a keresztelő mély, meghitt esemény, ami a lelkiségről szól. Ezeken az ünnepeken nagyon jól működnek a szívből jövő, kreatív ajándékok, az „örökölt” ajándékok, mint a gyermekkorból megmaradt antik mackó vagy lovacska. Ha a megkeresztelt még kisbaba, akkor nyugodtan adhat olyan ajándékot, amit most talán nem érdekes számára, de később becses emlék lehet, mint például egy, a családban már régóta öröklődő antik Biblia.

Tuti tipp:

Bármilyen ajándék is legyen, amit a kisgyerek kap, azt mindenképp egyeztetni kell a szülőkkel. Ha például a szülők az egyszerű gyermekkorban (és a kevés játékban) hisznek, nem fognak örülni, ha a gyerek valami zümmögő, vibráló rettenetet kap, ahogy egy századik, rossz méretű kis sapka vagy kesztyűcske sem feltétlenül lesz a kedvükre való.

Milyen keresztelőajándék-ötletek vannak fiúknak?

Lássuk be, sokkal könnyebb kreatív ajándékot választani akár tanárnak, szalagavatóra vagy eljegyzésre. Egy kisbaba számára nehéz a döntés, de ha még konkrét eseményre is kell hogy utaljon az ajándék, egészen meg van kötve az ember keze. Mégis van pár egészen kedves és úgymond „általános” ajándék, amit el lehet sütni ilyenkor:

 1. Egyedi párna a keresztelő képével, idézettel és a keresztszülők nevével
  A keresztelő párna kék vagy zöld színben egy felnőtt elmékplakett babáknak készült verziója: minden lényeges dolog megtalálható rajta, de a kisfiú máris használatba is veheti, amint megkapta.
 2. Kék mézeskalács-formák a keresztelő témájában
  Manapság gyönyörű mézeskalácsokat készítenek, amiket egyenként, vagy formaboxban is lehet kapni, bármilyen témában. A minták között a szokásos formák, a mackó, babakocsi, bárányka, kisbaba mellett olyan elemek is megjelennek, mint a templom vagy a kereszt.
 3. Vésett szöveges rágóka, gyerekjáték vagy csörgő
  A fa játékok és a természetes megoldások hívei válogathatnak a lekerekített, fa rágókák és babajátékok közül. Ezt a kisfiú nagyon fogja szeretni, hiszen jó hasznát veheti fogzás idején. A rágókát a későbbiekben mint dísztárgyat is meg lehet tartani: a belevésett szöveg emlékként szolgál a leendő felnőttnek is.
 4. Étkészlet
  Az étkészlet egyfajta klasszikus a keresztelőajándékok világában. Az ajándékra szánt összeg függvényében lehet akár arany vagy ezüst étkészlet is a picurnak (amikor már mernek neki fémet adni), de lehet egy egészen egyszerű, de szép műanyag készlet is, mindennapi használatra.
 5. Ékszer
  A fiúknak is lehet ajándékozni keresztelőre ékszert, még akkor is, ha azt esetleg csak később tudja majd felvenni a kis legényke. Sokan ekkor kapják meg az első arany keresztecskét, vagy medált.
 6. Kézzel festett tányér
  A festett tányér azért is az egyik legkellemesebb megoldás, mert egyszerre praktikus és használható, míg dísztárgyként emlék is válhat belőle. A keresztelő tányérok több anyagból készülhetnek, ám érdemes odafigyelni az alkalomra: ha az ajándékot a tulaj rögtön használatba veszi, akkor érdemes olyan megoldásokban gondolkodni, amelyek nem tudnak egyből megrepedni vagy összetörni, ha egy apró kéz földhöz csapja őket.
 7. Csillagfények
  A szoba falára vetíthető csillagfények vagy úszó fények nem csak a gyereknek lesznek kedvesek. A szülők hálás szívvel gondolnak mindenkire, aki halk és mégis igéző játékot tud becsempészni a gyerek életébe és segít a napi rutinban.
csillagfényes keresztelőajándék
Forrás: Canva

Keresztelőajándék ötletek kislányoknak

A kislányok és kisfiúk ebben a korban még nagyon hasonló ajándékokat kapnak, épp csak a színek és a szokásos díszítőelemek különböznek. De lássunk pár igazán lányos, kreatív keresztelőajándékot, aminek a szülők és a gyerkőc is örülni fognak!

 1. Keresztelő ruha
  Míg a kisfiúkat gyakran nem öltöztetik már a szokásos, szoknyaszerű keresztelő ruhákba, lévén ezek nem túl „férfiasak”, a kislányok a hagyományos, hófehér vagy csipkelebernyegekben kerülnek a templomba. A szülők gyakran eleve ezt a különleges és értékes ruhát kérik ajándékba.
 2. Első ünnepi cipőcske
  Egy habos, masnis, édes kis topánka nem csak a keresztelőre jó ajándék: örök emlék lehet, amit évtizedeken át őrizget a család. Nézzen körül a piacon, a legtöbbször díszdobozt is lehet hozzá kérni, a kislányoknak természetesen rózsaszínben!
 3. Királylány-könyv
  A keresztszülők dolga, hogy a kisgyerek életét a szülőkkel együtt egyengessék, segítsék. Mi lehetne nagyobb segítség és szebb ajándék, mint egy mesekönyv! Manapság már számtalan író foglalkozik olyan mesekönyvek gyártásával amelyek névre szólnak, és a kis főhős talán egész életét meg tudják határozni, mit olvastak vagy hallottak először önmagukról.
 4. Baba
  Egy kislány első kedvenc babája lehet egy keresztelői kisbaba. Ha még pici gyerek kezébe kerül, kerülje a kemény műanyagokat, a természetes anyagból készült, puha, rágható textíliák közt kutakodjon!
 5. Ezüstfésű
  Ez persze nem kimondottan a legkisebbek kedvenc használati tárgya, inkább olyasmi, mint egy ékszer. Sokan vallják, hogy az ezüst és az arany egészségmegtartó erővel bír. Az ezüst fésűnek így van egy erőteljes üzenete is, mintha jó egészséget kívánna vele az ajándékozó. A fésű nyele alkalmas rá, hogy egy szép üzenetet, vagy a dátumot gravíroztassa bele.
 6. Dobozka
  A kislányoknak való masnis, rózsaszín dobozkában emlékeket lehet gyűjteni: első hajfürtök, fogak, lábnyomkészítő képkeret. A kreatívok maguk is elkészíthetik, a kevésbé ügyeskezűek a számtalan készítő és alkotó munkájából válogathatnak.
 7. Rózsafüzér
  Mára kimondottan lányos ajándéknak számít a rózsafüzér. Akár hiszi, akár nem, ez manapság már készül „bababarát” verzióban is: ez élénkebb színű, szétszaggathatatlan, így nyugodtan oda lehet adni a kisgyereknek, nem fogja eltépni és lenyelni a szemeket.
keresztelőajándék kislányoknak
Forrás: Canva

+1 általános ajándék: a kép. Ha a szülőknek, kisfiúnak, kislánynak, és az egész családnak kedveskedni akar, készítsen díszképet, amin rajta van az esemény, egy jól megválasztott bibliai idézet és egy fotó vagy festmény a családról.

Mit nem illik adni? Mire kell figyelni az keresztelőajándék kiválasztása során?

Nagyon fontos, hogy egy keresztelőajándék elsősorban vallásos ajándék kell hogy legyen. Mindenképp kerülni kell az olyan ajándékot, ami elrontja az eseményt, például hangosan búgó játék, ami felverheti a templom csendjét. Olyat se adjon, ami nem illendő – például nem szabad viccet csinál a vallásból. Akármilyen ajándékot is választ, a legfontosabb, hogy körültekintően és a családdal egyeztetve, együttműködve adja!

Olvassa el ezeket az írásainkat is:

Elsőáldozásra ajándék: 12 kreatív ötlet fiúknak és lányoknak

Bérmálás: ajándékozási, öltözködési útmutató

Hogyan öltözzön fel egy keresztelőre?

Természetesen az időjárásnak megfelelően.
Emellett a keresztelő az az esemény, ahol mindenki egy kicsit örömanyának és örömapának öltözik. A templom megköveteli a zárt ruházatot, és a gyerekek miatt nem lesz nagy ereszd-el-a-hajamat- buli sem. A hosszú, nem túl kirívó ruhák azért is fontosak, mert az eseményen a kisbabák a főszereplők. Gondolja végig, milyen ruhában szeretne ott lenni a keresztelői fotón, de csak úgy gondoljon magára, mint egy puha párnára, ami a gyereket tartja. Egy babaállványzat – ennek megfelelően öltözzön. Ha a gyerekek körül több dolga is akad majd, tehát nem csak néző lesz, hanem valóban a kezébe is kerül a csecsemő, érdemes a feltűnő nyakláncokat, fülbevalókat otthon hagyni, ezeket minden gyerek kitépi vagy leszakítja. Ruha keresztelőre című cikkünkben bővebben is írtunk erről.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0