Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Elsőáldozásra ajándék: 12 kreatív ötlet fiúknak és lányoknak

Elsőáldozásra ajándékot hogyan érdemes választani? Az elsőáldozás az egyik legszebb családi, egyházi ünnep, félúton van a keresztelő és a bérmálkozás közt. Az ünnepelt már nem egészen gyerek, de még nem is felnőtt, csak most lép be a „nagyok” táborába. De mit vegyen ajándékba a meghívott családtag vagy barát egy ilyen eseményre? Milyen értékben illik ajándékot választani? Van különbség a fiúknak és a lányoknak szánt ajándékok között?

Mi az elsőáldozás pontosan?

Először is fontos tudni: az elsőáldozás egy vallási esemény, a keresztény felekezetek egy részében dívik, az egyik első szentség felvétele. Magyarországon a katolikus egyházra jellemző (a reformátusoknál nincs ilyen esemény, náluk konfirmáció van). Ahogy a neve is jelenti, ez az az alkalom a fiatal keresztényeknél, amikor először vesznek részt a szentáldozáson, részesülnek Krisztus testéből és véréből. Mivel ez egy nagyon erőteljes elköteleződés a gyermek és a család részéről a vallás irányába, az ajándékozást is ehhez illik igazítani.

Milyen esetben vigyen elsőáldozásra ajándékot?

Röviden: ha meghívták az eseményre, illik elsőáldozásra ajándékot vinni. A család és a gyermek számára is lehet, szabad ajándékot vinni (hacsak kimondottan az ellenkezőjét nem kérik). Attól függően, hogy mennyire szoros a kapcsolat, illetve Ön mennyire vallásos, ez lehet valami apróság, például egy csokor virág, vagy valami komolyabb, valláshoz köthető emlék, mint például az első Biblia. Nagyon fontos, hogy – vallásos esemény lévén – a szokásokat tartsa szem előtt és egyeztessen a családdal!

elsőáldozásra ajándék gyerekeknek
Forrás: Canva

Milyen értékben illik ajándékot venni az elsőáldozásra?

Az, hogy milyen értékben visz ajándékot, nagyban függ az ajándékozott gyermek családjától és a kapcsolat milyenségétől. Távoli ismerősnek nem illik nagyon drága ajándékot venni, akkor sem, ha az az ajándékozó számára nem megterhelő, hiszen úgy fogják érezni, hogy viszonozniuk kell valamilyen formában.

 • Ha Ön távolabbi rokon, ismerős, válasszon mértéktartó ajándékot, például vallási tárgyakat, kegytárgyakat vagy apró dísztárgyat, ami az eseményre emlékeztet. Legyen az akár egy kis személyes apróság, egy kedves ötleten alapuló, kézzel készült tárgy.
 • Ha Ön közelebbi családtag vagy ismerős, akkor nyugodtan vásároljon a kis elsőáldozónak valamilyen nagyobb kegytárgyat, Bibliát, akár komolyabban vehető, vallásos könyvet. A cél itt sem a tárgy értékének srófolása, inkább arra törekedjen, hogy egy olyan, az eseményre emlékeztető meglepetést találjon, ami a későbbiekben sem kerül egy doboz vagy szekrény legaljára.
 • Ha Ön közeli családtag vagy éppen keresztszülő, akkor egyértelműen nagyobb a felelőssége. Főleg keresztszülőként, hiszen anno a keresztelőkor ígéretet tett a gyermek lelki fejlődésének támogatására. Mivel ez az alkalom egy új életút szakaszának kezdő lépése a katolikus vallásban élők számára, ajándékozhat olyan, akár nagyobb értékű tárgyat, amit az elsőáldozó későbbi életére szán.

Végül, de nem utolsósorban ne felejtse el, hogy az elsőáldozó jellemzően még gyerek, ezért az ajándék nyugodtan lehet olyan, amivel játszani is lehet, például egy plüssfigura, ami kiemelt szerepet kap, és végigkíséri a gyermek életét, elviszi magával majd a kollégiumba, utána az első lakásába…

Elsőáldozó ajándékok fiúk számára

 1. Szentképek
  A kegytárgyboltból, vagy a régiségboltból is gyönyörű, akár antik, akár modern szentképeket lehet venni. Itt alapvető, hogy próbáljon meg a szorosan vett vallási felekezetnek megfelelő ábrázolást választani, azaz római katolikus családban nem biztos, hogy egy ortodox keresztény szentképet jó szemmel néznek.
 2. Biblia
  Ha a gyermek még fiatal, akkor képes Biblia, ha már idősebb, akkor egy komolyabb, szép Biblia örök emlék maradhat. Mindenféleképpen fontos egyeztetni a családdal, mert sok közösségben a gyerekek a felekezettől, szüleiktől vagy keresztszüleiktől kapják hagyományosan az első Bibliát! Kivéve, ha van családi Biblia, ami hagyományosan öröklődik, és Ön után az ünnepelt a soros. Ebben az esetben az eredeti példányt, vagy egy gondosan elkészített másolatot is lehet adni: ez megható és kedves ajándék, pláne, ha az első oldalakon régi szokás szerint szerepelnek a családtagok születési és halálozási adatai, akár évszázadokra visszamenőleg.
 3. Kereszt
  Szintén tradicionális és megfelelő ajándék egy gravírozott, esetleg dátummal ellátott kereszt. Ez lehet olyan, ami a falra kerül, vagy olyan, ami a polcra, anyaga pedig bármi lehet a fától a kerámián át a fémből készült keresztekig. Az ünnep jelentőségére való tekintettel a műanyagot viszont érdemes kerülni.
 4. Óra vagy ékszer
  Bár általában kislányok számára szoktak arany kis kereszteket adni, a fiúk is nyugodtan kaphatnak ilyet – medált vagy karkötőt, esetleg komolyabb ajándék lehet egy klasszikus, kereszttel díszített zsebóra. Természetesen ezt nem fogja magával vinni az iskolába, de később viselheti minden fontos ünnepi, egyházi alkalom során, bérmálkozáskor, sőt, akár majd az esküvőjén is.
 5. Aranyozott gyertya
  A kegytárgyak és a vallási ajándékok sztárja a gyertya, akár gyertyatartóval. Ha gyertyaöntő készíti, kerülhet rá a kisfiú számára fontos szent, vagy akár az elsőáldozás dátuma, a templom képe vagy bármi, ami számára emlékezetes.
 6. Szent idézet
  Újabban ismét divatosak a szent idézetek: fali képre, könyvjelzőre hímezve, vagy bármilyen tárgyba gravírozva szép emlék, örök életű tárgy lehet.

Mivel az elsőáldozás egy lépés a felnőtté válás felé, akár komolyabb, „férfias” ajándékkal is meglepheti az ünnepeltet, amit viselhet is az elsőáldozáskor, például nyakkendővel.

Elsőáldozásra ajándékok lányoknak

 1. Vallási díszítésű ékszerdoboz
  A kislányok ebben a korszakban érnek el a kisiskolás kor azon szakaszába, amikor már szeretnek valamilyen lányos dolgot gyűjteni. A szentmisén kapott idézeteket, zsoltárokat is jó, ha van miben tárolják: tökéletes ajándék egy vallási témájúra festett ékszerdoboz, ahol a kis keresztek, rózsafüzér is elférnek.
 2. Rózsafüzér
  Nem csak lányoknak jó ajándék egy szép, míves rózsafüzér, esetleg olyan minőségi drágakőből, ami az eszmei értéken túl is fontossá teheti az ajándékot.
 3. Emlékkönyv
  Egy díszes, kegyes képekkel vagy feliratokkal ellátott, kulccsal és lakattal záruló emlékkönyv szép vallási ajándék lehet az elsőáldozó számára. Hasznos is lehet, ha olyat választ, ami némileg előre ki van dolgozva, idézetekkel jótanácsokkal van ellátva, így a gyerek lelki épülését, önismeretét szolgálja.
 4. Dísztoll, írószer-készlet
  A lányok szeretik a szép írószereket; egy különösen szép toll, akár egy gravírozott készlet ünnepivé tehet olyan alkalmakat, mint a levélírás, naplóírás. Természetesen ezek nem az iskolába, mindennapi használatra valók, csakis kivételes alkalmakra!
 5. Fülbevaló, medál
  Az elsőáldozás hagyományosan az a pont, amikor a kislányok megkaphatják az első aranyékszerüket, arany fülbevalójukat. Ha nem volt füllyukasztás, akkor az arany vagy ezüst ékszerek, kis, festett Mária-képek, keresztek, medalionok tökéletes választások lehetnek: közelebb kerül a kislány szívéhez a templombajárás, ha nap mint nap hordhatja a vallás jelképeit.
 6. Virág vagy virágcsokor, virágemlék
  A virágcsokor lehet szép és illatos ajándék, de lehet örök emlék is. Sokan foglalkoznak azzal manapság, hogy egy csokor virágot szépen tartósítsanak, amikből készülhet kép, vagy egyéb emléktárgy, sőt, feliratozni is lehet. Így különleges emlékeztető valódi emlékőrző dísz a gyerekszobában.
elsőáldozásra ajándék kislányoknak (1)
Forrás: Canva

Az elsőáldozásra szánt ajándékot megfelelően kiválasztani nem is olyan egyszerű. Nemcsak a vallási eseményekhez, a szokásokhoz, de a család különleges igényeihez, a gyerek életkorához és neméhez is passzolnia kell.

Ha más eseményre keres ajándékot, korábbi cikkeinkből érdemes szemezgetnie:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0