Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Útmutató temetés intézéséhez

Sajnos vannak olyan alkalmak, amikor ünneplés helyett a gyász okán kell elővennünk az öltönyt a szekrényből. Még szomorúbb azonban, amikor a gyász mellett a temetéssel járó teendők is a nyakunkba zúdulnak. Összeállítottunk egy útmutatót temetés intézéséhez, hogy egy kicsivel megkönnyítsük Önnek ezt a nehéz időszakot.

Az iskolákban nem tanítják, mit tegyünk, ha meghal a szerettünk, amikor pedig itt az idő, hogy magunk intézzünk egy temetést, a gyász túl súlyos ahhoz, hogy megfelelően koncentrálni tudjunk. Ebben a nehéz helyzetben igyekszünk egy kis támogatást nyújtani – amellett, hogy a megfelelő öltözék kiválasztásában segítettünk, most összegyűjtöttük Önnek egy helyre a legfontosabb információkat a temetés intézéséről.

temetés intézése

Hogyan és kinek kell bejelenteni a halálesetet?

Amennyiben a haláleset kórházban történt, úgy első körben nincs más teendője, mint megvárni, míg az adott intézmény szakorvosa megállapítja a halál tényét, és kiállítja a halottvizsgálati bizonyítványt. Később ezzel kell majd tovább mennie az ügyintézés során.

Ha azonban a haláleset nem kórházban történt, haladéktalanul értesítenie kell az elhunyt háziorvosát vagy – rendelési időn kívül – az ügyeletes orvost. Abban az esetben, ha nyilvános helyen, közterületen történt a haláleset, az adott kerülethez tartozó háziorvos/ügyeletes orvos lesz az illetékes, aki a halál tényét megállapítja. Amint elkészült a halottvizsgálati bizonyítvány (legkésőbb a halálozás napját követő első munkanapon), azzal el kell látogatnia a haláleset helye szerint illetékes anyakönyvi hivatalba, ahol kiállítják Önnek a halotti anyakönyvi kivonatot.

nem tanítják az iskolában a temetés intézését.

Kinek kell gondoskodnia a temetésről?

A temetésről elsősorban annak kell gondoskodnia, aki azt korábban írásos szerződésben elvállalta. Amennyiben nincs ilyen személy, úgy az következik a sorban, akit az elhunyt a végrendeletében kötelez/felkér. A végrendelet hiánya esetén az elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa köteles gondoskodni. Amennyiben a fent felsoroltak közül egyik sem teljesül, akkor a temetésről az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója köteles gondoskodni, a törvényi öröklés rendje szerint.

Abban az esetben, ha nincs az elhunyt temetésére kötelezhető személy, a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvos a halottvizsgálati bizonyítványt a köztemetés elrendelésére illetékes települési önkormányzatnak küldi meg, valamint tájékoztatja őket a kötelezhető személy hiányáról is.

Mikor ajánlott elkezdeni a temetés szervezését? Mikorra érdemes szervezni a temetést?

A temetés szervezését minden esetben a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követően érdemes csak elkezdeni, hiszen az, valamint a halottvizsgálati bizonyítvány az alapja annak, hogy a temetéshez szükséges engedélyeket megkapja. Az elhunytat – koporsós temetés esetén – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítását követő 96 órán (4 nap) belül el kell temetni. Amennyiben az eltemettető kívánsága szerint a temetés ezen a 96 órán túl lenne esedékes, úgy az egészségügyi hatóság engedélyét kell kérni. Ezt az engedélyt akkor adja meg a hatóság, ha a temetés napjáig az elhunyt holttestének hűtéséről a várakozás időszakában folyamatosan gondoskodik a temettető. A temetésnek azonban ebben a rendkívüli esetben is meg kell történnie a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül.

Hamvasztás esetén hosszabb idő áll rendelkezésre, itt a szolgáltatótól is függ, mikorra tudnak időpontot adni.

Amennyiben sokan szeretnének elbúcsúzni az elhunyttól, célszerű péntek délutánra, esetleg szombatra időzíteni a temetést – amennyiben az a jogszabályok által megadott időintervallumba beleesik. A temetés napjának meghatározása azonban nem csak a határidőn és a vendégkörön múlik, hanem a temetésre kijelölt temető/templom szabad időpontjaitól is függ, így a pontos dátum kitűzése előtt érdemes konzultálni az illetékesekkel a lehetőségekről.

Mi befolyásolja a temetés módját?

A temetés módjával és helyével kapcsolatban elsősorban az elhunyt – még életében tett – végakarata a mérvadó. Amennyiben nem történt ilyen rendelkezés, úgy a temetés módját és helyét a temettető személy határozza meg. A temetési szertartás lehet:

 • hagyományos vagy korszerű
 • egyházi vagy világi
 • nyilvános vagy zártkörű
 • magán vagy állami
 • koporsós vagy hamvasztásos
 • urnás vagy szórásos
 • temetői vagy templomi
 • ravatallal egybekötött vagy ravatal nélküli
 • költséges vagy puritán

Természetes halál esetén a temettető dönti el, milyen módon temessék el az elhunytat, azonban különös halál esetén – kiváltképp, ha azt a kórboncnoki vizsgálat eredménye indokolja – a különleges eljárások okán az ANTSZ valamint (büntetőjogi eljárás esetén) a rendőrség beleszólhat a temetés módjába. Ebben az esetben a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvos minden fontos lépésről és tennivalóról tájékoztatni fogja Önt.

Hogyan lehet megválasztani a temetés helyét?

A kiválasztott temető felvételi irodájában, vagy a központi felvételi irodában (1055 Budapest, Szalay u.3.) történő személyes konzultáció alatt dönthet a temettető a temetőben aktuálisan rendelkezésre álló üres helyek egyikének megvásárlásáról. Ugyanitt lehetősége van a temettetőnek a különböző kegyeleti termékek megvásárlására, valamint a temetés pontos menetének megbeszélésére is.

temetés intézése

Milyen dokumentumok szükségesek egy temetéshez?

A legfontosabb, hogy a halottvizsgálati bizonyítvány, valamint az ez alapján elkészült halotti anyakönyvi kivonat minden, az elhunyttal kapcsolatos ügyintézéskor legyen jelen. Emellett szükség lesz a temettető és az elhunyt személyes irataira is: személyi igazolvány, lakcímkártya, vagy fényképes jogosítvány, útlevél. Amennyiben a temetés folyamatában egyéb okiratra lesz szüksége, arról a temetkezési ügyintézés során az okmányirodában minden esetben részletes tájékoztatást fog kapni.

Milyen egyéb feladatok vannak a temetés intézése során?

A temetés intézése során a hivatalos papírok, valamint a szertartás elrendezése mellett felmerülhetnek különböző, kisebb-nagyobb feladatok is, amelyeket szükséges elvégezni. Ilyen lehet például az elhunyt pénzügyeinek rendezése: fennálló hitelek, tartozások, az elhunyt munkahelye, bankok és más pénzintézetek, valamint az adóhivatal felé a haláleset jelentése. Hasonlóan fontos feladatok lesznek még:

 • a családtagok, barátok értesítése
 • a kegyeleti termékek (koporsó/urna, gyertyák, koszorúk, fejtábla stb.) kiválasztása, megrendelése
 • a megfelelő búcsúidézet kiválasztása
 • a temetési szertartás megszervezése
 • halotti tor megszervezése (amennyiben tartanak)
 • az elhunyt öltözékének kiválasztása
 • a hagyatéki tárgyalás

Előfordulhat, hogy a temetéssel kapcsolatos folyamatos ügyintézés olyannyira lefoglalja az embert, hogy a gyászt emiatt – egy időre – háttérbe szorítja. Amikor azonban véget ért a temetés, és az utolsó elintézni való ügy végére is pont került, elkerül előlünk a fal, amelyet addig magunk köré húztunk, és amely segített erősnek maradni. Előfordulhat, hogy a temetési szertartás végével újult erővel tör ránk a gyász, és akár hosszan elhúzódik. Felmerülhetnek ilyenkor a következő kérdések: meddig illendő vagy szükséges viselni a gyászruhát és mik az alapvető temetési illemszabályok. A linkekre kattintva korábbi írásainkból ezekről is tájékozódhat.

Amennyiben további segítségre van szüksége a temetés intézésében, bátran keressen fel egy temetkezési irodát, akik szükség esetén le is veszik az Ön válláról a hivatalos ügyintézés terhét. Ha pedig a szertartásra szeretne megfelelő öltözéket választani, szakképzett eladóink minden kedvességére és szaktudására számíthat, hogy kifogástalan legyen a megjelenése ezen a szomorú, ám fontos napon.

Gyakran Ismételt Kérdések

A haláleset után rögtön neki kell kezdeni a temetés szervezésének?

A haláleset megállapítását (a halottvizsgálati bizonyítvány kiadását) követő napon már érdemes elkezdeni a temetés szervezését. Koporsós temetés esetén 96 órán belül el kell temetni az elhunytat, ha a hamvasztást választja, akkor valamivel több idő áll rendelkezésére.

Mi alapján alakul a temetés helye és módja?

A temetés helyét és módját első sorban az elhunyt – még életében adott – írásbeli rendelkezése alapján illik és szükséges megszervezni, ennek hiányában azonban a temetés módja és helye a rokonok igényei szerint választható meg.

Hova kell bejelenteni egy halálesetet?

Ha a haláleset kórházban történt, akkor az elhunyt kezelőorvosát, ha kórházon kívül, akkor a háziorvosát vagy az illetékes ügyeletest, ha közterületen, akkor pedig az adott területen illetékes háziorvost kell értesíteni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0