Oldal kiválasztása

Eukaliptusz ingek érkeztek!

Szerenád dalok: a 25 legjobb választás ballagó osztályoknak

Közeleg a szerenád szezon, már a ballagáskor elmondott idézetek és gondolatok is meg vannak, de még nem talált megfelelő dalt a szerenádra? Vagy esetleg nem biztos abban, hogy jól választott? Ne aggódjon, a MrSale csapata ebben is segít. Az alábbi listára a legjobb 25 szerenád dal került fel, mely nagy segítség lehet minden olyan, tanár, diák vagy akár szülő számára, aki még nem tudja, hogy milyen nóta hangozzon el a szerenád során.

Mi az a szerenád?

A szerenád, mint zeneforma eredetileg olaszul éjjeli zenét jelent, amely eleinte csak vokális zenei forma volt, a hangszerek csak később jelentek meg benne. A zeneirodalom nagyjai közül például Mozart és Haydn is írt szerenádokat, melynek köszönhetően a szerenád műfajjal többnyire a hangversenytermekben lehetett találkozni.

Azonban a szerenád szó hallatán a legtöbb ember arra a kedves hagyományra gondol, amikor a ballagó osztályok felkeresik az őket tanító tanárokat, és dallal kedveskednek nekik. E ballagási szokás és a klasszikus zenei forma között a hasonlóság az, hogy eredetileg mindkettőt szabadtéren és este adták elő. A ballagási szerenád azonban az énekléssel nem ér véget, sőt, ezzel kezdődik. Az ének után a tanár beinvitálja az osztályt a lakásába, és megvendégeli a diákokat étellel, itallal, miközben az elmúlt 4-6-8 év eseményeiről beszélgetnek. Mivel diákok már majdnem elballagtak, és általában mindenki nagykorú, így nem ritka, hogy ilyenkor előkerül egy-egy kupica pálinka, vagy a tanár sörrel, borral kínálja meg a diákokat. Általában a szerenád délután kezdődik és késő este, vagy hajnalban, az osztályfőnöknél fejeződik be.

Hogyan alakult ki a szerenád hagyománya?

Azt, hogy pontosan hogyan is alakult ki a szerenád hagyománya nem egyértelmű, de valószínűleg az első selmecbányai ballagás tájékán születhetett ez is, az 1870-es években. Arról nem szól a történelem, hogy ekkor felkeresték-e a tanáraikat az akkor ballagók, de az biztos, hogy a ballagás után nagy mulatságot csaptak, hogy ezzel ünnepeljék meg, hogy végeztek a tanulmányaikkal.

A ma is ismert szerenád az 1920-as években alakult ki, a diákok ekkor kezdték az egykori tanáraik lakásán énekekkel megköszönni a munkájukat. A viharos 20. század a szerenád hagyományát is érintette, az 1950-es évek politikája egyszerűen betiltotta, de még ez sem tudta megállítani a diákságot, hogy szerenádot tartsanak. A fiatalságot szinte lehetetlen, vagy csak nagyon nehéz kordában tartani… Mikor az akkori politikai vezetés látta, hogy a tiltás nem vezet eredményre, végül engedélyezte, így már semmi sem ált ennek a szép hagyománynak az útjába.

😜 BRUTÁL AJÁNLATOK

🤨 Miért iratkozna fel hírlevelünkre?

  • 🤑 Extrém árakon vásárolhat. ✔️
  • 🤪 Brutál ajándékcsomagokról értesítjük. ✔️
  • 🎁 Ajándékba kap egy 100% pamut pólót, akár vásárol, akár nem! ✔️

Regisztráljon, és ígérem nem marad le semmiről!

Hogyan érdemes szerenád dalokat választani? Mire kell figyelni?

A szerenádnak az esetlegesen elmondott verseken kívül kulcselemei azok a dalok, amelyeket az osztály énekel. A megfelelő dalok kiválasztásánál nem árt egy-két dologra odafigyelni, mert ezeken sokszor az egész szerenád hangulata múlik. Fontos például, hogy bár a diákok már nem sokáig az iskola tanulói, de még így is kellő tisztelettel kell a tanárok felé viszonyulni, és a dalokat is ennek fényében kell választani. Figyelembe kell venni az osztály énektudását is. Az igaz, hogy minden osztályban van legalább 2-3 énekkaros, de ők nem tudják egyedül a hátukon elvinni az egész szerenádot, így olyan dalokat kell választani, ami a kevésbé tehetséges diákok számára is könnyen kiénekelhető. Ez azért fontos, mert így az osztály egysége nem törik meg, mindenki úgy érezheti, hogy kiveszi a részét a dalolásból. Amire még oda kell figyelni, hogy a szerenád dalai mindenki számára ismertek legyenek. Ilyenkor nyugodtan lehet olyan örökzöld slágereket választani, amiket akár még a tanár is énekelt diákként. Így akár még a tanár is bekapcsolódhat az éneklésbe, és ő is az esemény aktív részesének érezheti magát

Szerenád dalok

Szerenád dalok: íme a a 25 legjobb

Modern szerenád dalok

  1. Punnany Massif – Élvezd: ez a dal a szerenád hangulatát ragadja meg, és arról szól, hogy élvezni kell az életet, amíg nem késő.
  2. Magna Cum Laude – Vidéki sanzon: nagyon hangulatos dal, viszonylag könnyen énekelhető, és kellő alázattal fogalmazza meg a szerenád mondanivalóját.
  3. Quimby – Most múlik pontosan: a mollos dallamvezetése miatt kissé szomorkás, de mégis modern, melynek dalszövege eléggé elgondolkodtató.
  4. Bagossy Brothers Company – Olyan Ő: jobban hangú osztálynak ajánlott. Kicsit formabontó, de mégis szép szerenád dal lehet.
  5. Bagossy Brothers Company – Visszajövök: szintén jobb hangú osztálynak ajánlott. A dal fő mondanivalója, hogy egyszer mindenki visszatér, ahonnan jött.

Vicces szerenád dalok

6. Magna Cum Laude – Pálinkadal: Ez a dal az önfeledt mulatozásról szól, amely a szerenád elengedhetetlen része.
7. Kispál és a Borz – Ha az életben: A dal a ballagó diákok előtt álló életről és annak kihívásairól szól. A szövegét mindenki ismeri, és nem kell hozzá különösebb énektudás.
8. Rév Tamás – A börtön ablakában: A börtön ebben az esetben az iskolát jelenti, így máris más értelmet nyer ez a klasszikus dal.
9. Beatrice – Azok a boldog szép napok: Nagy Feró száma találóan írja le a diákok és az iskola kettős kapcsolatát.
10. Pa-Dö-Dő – Bye-bye Szása: Ez a szám is viccesen ültethető át a tanár-diák viszony sokszor keserédes mivoltára.

Vidám szerenád dalok

11. Napoleon Boulevard – Legyetek jók, ha tudtok: vidáman és kellő pozitivitással közelíti meg a tanulás és a tanítás témakörét.
12. Republic – Repül a bálna – Vidám, vicces és kötetlen dal, amelyet igazán csak telitorokból lehet énekelni, ezért kevésbé jó hangú osztályoknak is ajánlott.
13. Republic – 16 tonna fekete szén: Könnyen énekelhető, mindenki számára ismert dal, amely a munka kemény világáról szól, mely hamarosan a diákokra vár…
14. Metró – Kócos kis ördögök: Jól szemlélteti a dal a gyermekkor közelgő lezárását.
15. Fenyő Miklós – Csavard fel a szőnyeget: Fenyő Miklós dala kellően leírja a szerenád kötetlen hangulatát.

Szomorú szerenád dalok

16. Moldvai népdal – Indulj el egy úton: virágnyelven írja le az elválás kínját és minden bánatát.
17. Israel Kamakawiwoʻole – Somewhere over the rainbow: Az Óz a csodák csodája c. filmből jól ismert dallam minden ballagó szemébe könnyet csal.
18. Pintér Béla – Homokba írva: Ez egy szomorú nóta, ami az elmúlásról és a búcsúzkodás nehézségeiről szól.
19. Tompos Kátya – Magányos csónak: A dal a megpróbáltatásokról szól és arról, hogy mindig van megoldás.
20. Csík Zenekar – Hazám, hazám: A honvágy mardosó fájdalmáról szól, amellyel a legtöbb ballagó diák előbb- utóbb találkozni fog.

Klasszikus szerenád dalok

21. LGT – Valaki mondja meg: a „valaki mondja meg a hosszú évek miért tűnik úgy, mint egy pillanat” fejezi ki legjobban a ballagás keserédességét.
22. Edda – Álmodtam egy világot magamnak: leírja azt a gyermeki naivitást, amivel a világot szemléli a ballagó, ugyanakkor utal a közelgő izgalmakra is – amik néha félelemmel tölthetik el az embert.
23. Ákos – Ilyenek voltunk: Ez a dal igazi visszatekintés az elmúlt 18 évre.
24. Ákos – Gyermekember: A Tarzanból ismert dallam szépen leírja a felnőtté válás folyamatát.
25. Máté Péter – Egyszer véget ér: A listáról nem hiányozhat Máté Péter klasszikusa sem a gyermekkor, a fiatalság elmúlásáról.

A szerenád egy szép ballagási szokás, amely meghatározó élmény minden diák számára – fontos tehát, hogy milyen dalt választ. Csak akkor lesz szép és megható emlék, ha olyan dalokat énekelnek, amelyekkel mindenki tud azonosulni!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0