0 Termék
Oldal kiv√°laszt√°sa

√Ėlt√∂ny√∂k megh√∂kkentŇĎ √°rakkal...

Szerenád dalok: a 25 legjobb választás ballagó osztályoknak

K√∂zeleg a szeren√°d szezon, m√°r a ballag√°skor elmondott id√©zetek √©s gondolatok is meg vannak, de m√©g nem tal√°lt megfelelŇĎ dalt a szeren√°dra? Vagy esetleg nem biztos abban, hogy j√≥l v√°lasztott? Ne agg√≥djon, a MrSale csapata ebben is seg√≠t. Az al√°bbi list√°ra a legjobb 25 szeren√°d dal ker√ľlt fel, mely nagy seg√≠ts√©g lehet minden olyan, tan√°r, di√°k vagy ak√°r sz√ľlŇĎ sz√°m√°ra, aki m√©g nem tudja, hogy milyen n√≥ta hangozzon el a szeren√°d sor√°n.

Mi az a szeren√°d?

A szeren√°d, mint zeneforma eredetileg olaszul √©jjeli zen√©t jelent, amely eleinte csak vok√°lis zenei forma volt, a hangszerek csak k√©sŇĎbb jelentek meg benne. A zeneirodalom nagyjai k√∂z√ľl p√©ld√°ul Mozart √©s Haydn is √≠rt szeren√°dokat, melynek k√∂sz√∂nhetŇĎen a szeren√°d mŇĪfajjal t√∂bbnyire a hangversenytermekben lehetett tal√°lkozni.

Azonban a szeren√°d sz√≥ hallat√°n a legt√∂bb ember arra a kedves hagyom√°nyra gondol, amikor a ballag√≥ oszt√°lyok felkeresik az ŇĎket tan√≠t√≥ tan√°rokat, √©s dallal kedveskednek nekik. E ballag√°si szok√°s √©s a klasszikus zenei forma k√∂z√∂tt a hasonl√≥s√°g az, hogy eredetileg mindkettŇĎt szabadt√©ren √©s este adt√°k elŇĎ. A ballag√°si szeren√°d azonban az √©nekl√©ssel nem √©r v√©get, sŇĎt, ezzel kezdŇĎdik. Az √©nek ut√°n a tan√°r beinvit√°lja az oszt√°lyt a lak√°s√°ba, √©s megvend√©geli a di√°kokat √©tellel, itallal, mik√∂zben az elm√ļlt 4-6-8 √©v esem√©nyeirŇĎl besz√©lgetnek. Mivel di√°kok m√°r majdnem elballagtak, √©s √°ltal√°ban mindenki nagykor√ļ, √≠gy nem ritka, hogy ilyenkor elŇĎker√ľl egy-egy kupica p√°linka, vagy a tan√°r s√∂rrel, borral k√≠n√°lja meg a di√°kokat. √Āltal√°ban a szeren√°d d√©lut√°n kezdŇĎdik √©s k√©sŇĎ este, vagy hajnalban, az oszt√°lyfŇĎn√∂kn√©l fejezŇĎdik be.

Hogyan alakult ki a szeren√°d hagyom√°nya?

Azt, hogy pontosan hogyan is alakult ki a szeren√°d hagyom√°nya nem egy√©rtelmŇĪ, de val√≥sz√≠nŇĪleg az elsŇĎ selmecb√°nyai ballag√°s t√°j√©k√°n sz√ľlethetett ez is, az 1870-es √©vekben. Arr√≥l nem sz√≥l a t√∂rt√©nelem, hogy ekkor felkerest√©k-e a tan√°raikat az akkor ballag√≥k, de az biztos, hogy a ballag√°s ut√°n nagy mulats√°got csaptak, hogy ezzel √ľnnepelj√©k meg, hogy v√©geztek a tanulm√°nyaikkal.

A ma is ismert szeren√°d az 1920-as √©vekben alakult ki, a di√°kok ekkor kezdt√©k az egykori tan√°raik lak√°s√°n √©nekekkel megk√∂sz√∂nni a munk√°jukat. A viharos 20. sz√°zad a szeren√°d hagyom√°ny√°t is √©rintette, az 1950-es √©vek politik√°ja egyszerŇĪen betiltotta, de m√©g ez sem tudta meg√°ll√≠tani a di√°ks√°got, hogy szeren√°dot tartsanak. A fiatals√°got szinte lehetetlen, vagy csak nagyon neh√©z kord√°ban tartani‚Ķ Mikor az akkori politikai vezet√©s l√°tta, hogy a tilt√°s nem vezet eredm√©nyre, v√©g√ľl enged√©lyezte, √≠gy m√°r semmi sem √°lt ennek a sz√©p hagyom√°nynak az √ļtj√°ba.

Hogyan érdemes szerenád dalokat választani? Mire kell figyelni?

A szeren√°dnak az esetlegesen elmondott verseken k√≠v√ľl kulcselemei azok a dalok, amelyeket az oszt√°ly √©nekel. A megfelelŇĎ dalok kiv√°laszt√°s√°n√°l nem √°rt egy-k√©t dologra odafigyelni, mert ezeken sokszor az eg√©sz szeren√°d hangulata m√ļlik. Fontos p√©ld√°ul, hogy b√°r a di√°kok m√°r nem sok√°ig az iskola tanul√≥i, de m√©g √≠gy is kellŇĎ tisztelettel kell a tan√°rok fel√© viszonyulni, √©s a dalokat is ennek f√©ny√©ben kell v√°lasztani. Figyelembe kell venni az oszt√°ly √©nektud√°s√°t is. Az igaz, hogy minden oszt√°lyban van legal√°bb 2-3 √©nekkaros, de ŇĎk nem tudj√°k egyed√ľl a h√°tukon elvinni az eg√©sz szeren√°dot, √≠gy olyan dalokat kell v√°lasztani, ami a kev√©sb√© tehets√©ges di√°kok sz√°m√°ra is k√∂nnyen ki√©nekelhetŇĎ. Ez az√©rt fontos, mert √≠gy az oszt√°ly egys√©ge nem t√∂rik meg, mindenki √ļgy √©rezheti, hogy kiveszi a r√©sz√©t a dalol√°sb√≥l. Amire m√©g oda kell figyelni, hogy a szeren√°d dalai mindenki sz√°m√°ra ismertek legyenek. Ilyenkor nyugodtan lehet olyan √∂r√∂kz√∂ld sl√°gereket v√°lasztani, amiket ak√°r m√©g a tan√°r is √©nekelt di√°kk√©nt. √ćgy ak√°r m√©g a tan√°r is bekapcsol√≥dhat az √©nekl√©sbe, √©s ŇĎ is az esem√©ny akt√≠v r√©szes√©nek √©rezheti mag√°t

Szeren√°d dalok

Szerenád dalok: íme a a 25 legjobb

Modern szeren√°d dalok

  1. Punnany Massif – √Člvezd: ez a dal a szeren√°d hangulat√°t ragadja meg, √©s arr√≥l sz√≥l, hogy √©lvezni kell az √©letet, am√≠g nem k√©sŇĎ.
  2. Magna Cum Laude ‚Äď Vid√©ki sanzon: nagyon hangulatos dal, viszonylag k√∂nnyen √©nekelhetŇĎ, √©s kellŇĎ al√°zattal fogalmazza meg a szeren√°d mondanival√≥j√°t.
  3. Quimby ‚Äď Most m√ļlik pontosan: a mollos dallamvezet√©se miatt kiss√© szomork√°s, de m√©gis modern, melynek dalsz√∂vege el√©gg√© elgondolkodtat√≥.
  4. Bagossy Brothers Company ‚Äď Olyan Ňź: jobban hang√ļ oszt√°lynak aj√°nlott. Kicsit formabont√≥, de m√©gis sz√©p szeren√°d dal lehet.
  5. Bagossy Brothers Company – Visszaj√∂v√∂k: szint√©n jobb hang√ļ oszt√°lynak aj√°nlott. A dal fŇĎ mondanival√≥ja, hogy egyszer mindenki visszat√©r, ahonnan j√∂tt.

Vicces szeren√°d dalok

6. Magna Cum Laude ‚Äď P√°linkadal: Ez a dal az √∂nfeledt mulatoz√°sr√≥l sz√≥l, amely a szeren√°d elengedhetetlen r√©sze.
7. Kisp√°l √©s a Borz ‚Äď Ha az √©letben: A dal a ballag√≥ di√°kok elŇĎtt √°ll√≥ √©letrŇĎl √©s annak kih√≠v√°sair√≥l sz√≥l. A sz√∂veg√©t mindenki ismeri, √©s nem kell hozz√° k√ľl√∂n√∂sebb √©nektud√°s.
8. R√©v Tam√°s ‚Äď A b√∂rt√∂n ablak√°ban: A b√∂rt√∂n ebben az esetben az iskol√°t jelenti, √≠gy m√°ris m√°s √©rtelmet nyer ez a klasszikus dal.
9. Beatrice ‚Äď Azok a boldog sz√©p napok: Nagy Fer√≥ sz√°ma tal√°l√≥an √≠rja le a di√°kok √©s az iskola kettŇĎs kapcsolat√°t.
10. Pa-D√∂-DŇĎ ‚Äď Bye-bye Sz√°sa: Ez a sz√°m is viccesen √ľltethetŇĎ √°t a tan√°r-di√°k viszony sokszor keser√©des mivolt√°ra.

Vid√°m szeren√°d dalok

11. Napoleon Boulevard ‚Äď Legyetek j√≥k, ha tudtok: vid√°man √©s kellŇĎ pozitivit√°ssal k√∂zel√≠ti meg a tanul√°s √©s a tan√≠t√°s t√©mak√∂r√©t.
12. Republic ‚Äď Rep√ľl a b√°lna ‚Äď Vid√°m, vicces √©s k√∂tetlen dal, amelyet igaz√°n csak telitorokb√≥l lehet √©nekelni, ez√©rt kev√©sb√© j√≥ hang√ļ oszt√°lyoknak is aj√°nlott.
13. Republic ‚Äď 16 tonna fekete sz√©n: K√∂nnyen √©nekelhetŇĎ, mindenki sz√°m√°ra ismert dal, amely a munka kem√©ny vil√°g√°r√≥l sz√≥l, mely hamarosan a di√°kokra v√°r‚Ķ
14. Metr√≥ ‚Äď K√≥cos kis √∂rd√∂g√∂k: J√≥l szeml√©lteti a dal a gyermekkor k√∂zelgŇĎ lez√°r√°s√°t.
15. FenyŇĎ Mikl√≥s – Csavard fel a szŇĎnyeget: FenyŇĎ Mikl√≥s dala kellŇĎen le√≠rja a szeren√°d k√∂tetlen hangulat√°t.

Szomor√ļ szeren√°d dalok

16. Moldvai n√©pdal ‚Äď Indulj el egy √ļton: vir√°gnyelven √≠rja le az elv√°l√°s k√≠nj√°t √©s minden b√°nat√°t.
17. Israel Kamakawiwo Ľole ‚Äď Somewhere over the rainbow: Az √ďz a csod√°k csod√°ja c. filmbŇĎl j√≥l ismert dallam minden ballag√≥ szem√©be k√∂nnyet csal.
18. Pint√©r B√©la ‚Äď Homokba √≠rva: Ez egy szomor√ļ n√≥ta, ami az elm√ļl√°sr√≥l √©s a b√ļcs√ļzkod√°s neh√©zs√©geirŇĎl sz√≥l.
19. Tompos K√°tya ‚Äď Mag√°nyos cs√≥nak: A dal a megpr√≥b√°ltat√°sokr√≥l sz√≥l √©s arr√≥l, hogy mindig van megold√°s.
20. Cs√≠k Zenekar ‚Äď Haz√°m, haz√°m: A honv√°gy mardos√≥ f√°jdalm√°r√≥l sz√≥l, amellyel a legt√∂bb ballag√≥ di√°k elŇĎbb- ut√≥bb tal√°lkozni fog.

Klasszikus szeren√°d dalok

21. LGT ‚Äď Valaki mondja meg: a ‚Äěvalaki mondja meg a hossz√ļ √©vek mi√©rt tŇĪnik √ļgy, mint egy pillanat‚ÄĚ fejezi ki legjobban a ballag√°s keser√©dess√©g√©t.
22. Edda ‚Äď √Ālmodtam egy vil√°got magamnak: le√≠rja azt a gyermeki naivit√°st, amivel a vil√°got szeml√©li a ballag√≥, ugyanakkor utal a k√∂zelgŇĎ izgalmakra is ‚Äď amik n√©ha f√©lelemmel t√∂lthetik el az embert.
23. √Ākos ‚Äď Ilyenek voltunk: Ez a dal igazi visszatekint√©s az elm√ļlt 18 √©vre.
24. √Ākos ‚Äď Gyermekember: A Tarzanb√≥l ismert dallam sz√©pen le√≠rja a felnŇĎtt√© v√°l√°s folyamat√°t.
25. M√°t√© P√©ter ‚Äď Egyszer v√©get √©r: A list√°r√≥l nem hi√°nyozhat M√°t√© P√©ter klasszikusa sem a gyermekkor, a fiatals√°g elm√ļl√°s√°r√≥l.

A szeren√°d egy sz√©p ballag√°si szok√°s, amely meghat√°roz√≥ √©lm√©ny minden di√°k sz√°m√°ra ‚Äď fontos teh√°t, hogy milyen dalt v√°laszt. Csak akkor lesz sz√©p √©s meghat√≥ eml√©k, ha olyan dalokat √©nekelnek, amelyekkel mindenki tud azonosulni!

Ezek is √©rdekelhetik m√©g…