Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Olvasás idézetek – 22 gondolat az olvasás szeretetéről nagy íróktól

Már egy jó ideje úgy érzi, hogy egyszerűen nem tud egy könyvet végig olvasni, mert nincs hozzá türelme, vagy esetleg nem talált megfelelő könyvet? Összegyűjtöttünk egy listát az olvasás szeretetéről – egy kis bátorításért nézze meg, hogy miket is mondtak az irodalom nagyjai!

A kerék feltalálásán kívül szinte nincs olyan vívmány, amely annyira alapjaiban változtatta meg az emberiség mindennapjait mint az írásbeliség megszületése. Ennek köszönhetően nem kell találgatásokba bocsátkozni, hogy hogyan is éltek az emberek, milyen problémákkal küzdöttek évszázadokkal ezelőtt, hiszen minden dokumentálva van. Az, ami addig szájhagyomány útján terjedt, azt le tudták jegyezni, ezzel megmentve azt az utókor számára.

Az olvasás szeretete közelebb hozza a mai kort a régmúlttal, így nagyon fontos, hogy már egészen kicsi kortól kezdve a gyerekek is szeressenek olvasni.

Miért fontos az olvasás?

Azon kívül, hogy a mai világban alapműveltségnek számít az, hogy valaki tudjon írni-olvasni, számos más ok miatt fontos az olvasás. A puszta műkedvelésen túl, ma már számos kutatás bizonyítja, hogy mennyire nagy hatással van az agyra az olvasás.

  • Agyserkentő: a rendszeres olvasás megmozgatja az emlékeket, ezzel segítve fiatalon tartani az elmét. Az olvasás által lassítható az Alzheimer-kór bizonyos változatainak kialakulása, valamint az időskori elbutulás ellen is kiváló fegyver.
  • Stresszoldó: a könyvek és az általuk elbeszélt történetek segítenek kizökkenteni a hétköznapi világból, egy időre megszüntetnek minden olyan dolgot, amelyek aggodalommal töltik el az embereket.
  • Hozzájárul a műveltség kialakulásához: meglehetősen közhelynek hangzik, de igaz, hogy minden egyes elolvasott könyvvel újabb tudásra tud az ember szert tenni. Minden egyes műből egy útravalót kap az olvasó, amelyet után ő maga is felhasználhat a saját életében.
  • Gazdagítja a szókincset: az olvasás hihetetlen mértékben bővíti a szókincset. Az így megszerzett tudásnak egy-egy komolyabb hangvételű párbeszéd során, prezentációban nagy hasznát lehet venni, ha pedig idegen nyelvű könyvet forgat a kezében az olvasó, akkor a szókincsre gyakorolt hatás hatványozódik.
  • Fejleszti az íráskészséget: a szókincs gyarapodása természetesen nem csak szóban jelenik meg, hanem írásban is. A könyvekből ellesett egyes nyelvtani megoldásoknak, szófordulatoknak nagy hasznát veheti az ember a hétköznapokban.
  • Koncentrációra tanít: a rohanó világban, sok helyről egyszerre éri az embereket a stimuláció, az olvasás viszont olyan fokozott figyelmet kíván meg, amely arra tanít, hogy hogyan koncentráljon az ember egy dologra. Ezt a készséget is az élet más területén lehet kamatoztatni. Egyes kutatások azt bizonyították, hogy reggelente 15-20 perces olvasás pozitívan tudja befolyásolni az aznapi teljesítményt.

Olvasás idézet gyerekeknek

A gyerekeknek megfogalmazott, az olvasás szeretetéről szóló idézetek, egyfajta útmutatónak szolgának a kicsiknek. Csukás István tollából származik az a gondolat, hogy miért is kell a kicsinek meséket olvasni, miért is fontos, hogy szeressenek a gyerekek olvasni. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, író így vélekedett erről: „A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.”

Olvasás idézetek felnőtteknek

Olvasás idézetek, amik átsegítenek a holtponton
Forrás: Pexels.com

Az olvasás szeretetét az irodalmat művészi szinten űző irodalmárok, a legjobb könyvek írói is megfogalmazták. Az alábbi listán a világirodalom széles skálájának minden szegletéből fellelhető egy-egy gondolat – böngészgesse olvasás idézetek listánkat!

1. B. F. Skinner

„Nem jó könyveket kell terjesztenünk, hanem magát az olvasásnak a szeretetét.”

2. Berkesi András

„Minden szabadidőmet olvasással töltöttem. A könyvek megnyugtattak. Nem tudom, mások miért szeretnek olvasni. Én azért olvastam, hogy megvigasztaljam magam, igazoljam viselkedésemet, életemet összehasonlítsam a hősök sorsával, beléjük kapaszkodjam, hogy megismerjem és megértsem magamat és másokat”

3. Félicien Marceu

„A regény a szenvedély műve, szenvedély diktálja, és szenvedély lakozik benne. Először van az írásszenvedély – de persze erre válaszol az olvasásszenvedély. Az olvasásszenvedély, amelyről joggal mondta Larbaud, hogy bűn (és igaz, hogy némely könyv végére érve mintha részegségből ocsúdnánk).”

4. Francois de La Rochefoucauld

„Szeretek olvasni, különösen azokat a könyveket, amelyek csiszolják a szellemet, és megszilárdítják a lelket. Különösen örvendek akkor, ha ezt az örömet egy másik szellemdús lénnyel is megoszthatom; mert együtt lévén minden pillanatban elmélkedhetsz olvasmányaid felett, s a maguk nemében ezek a pillanatok jelentik a legkellemesebb és leghasznosabb társalgást.”

5. Gabriel Garcia Márquez

„Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában”

6. Hegedűs Géza

„Az olvasó embert elsősorban az jellemzi, hogy mindig éppen benne tart egy könyvben.”

7. Hegedűs Géza

„Jó olvasó holtig olvas.”

8. Jane Austen

„Akár úr, akár hölgy, aki nem leli élvezetét egy jó regényben, bizonyára elviselhetetlenül ostoba.”

9. Jean-Paul Sartre

„Szabadjára engedtek a könyvtárban, s én elindultam az emberi bölcsesség ostromára”

10. Kopátsy Sándor

„A legtöbb ember számára az olvasás nem épülés, hanem ópium.”

11. Kosztolányi Dezső

„A könyvben nem az az érték, ami le van írva, hanem amit kiolvasunk belőle. Minden szó arra való, hogy megindítson bennünk egy folyamatot, s mi ezt hitelesítsük.”

12. Oscar Wilde

„Ha pedig egy könyvet nem lehet újra meg újra elolvasván élvezni, hát az első olvasásnak sincs már valami sok értelme.”

13. Paulo Coelho

„Vannak olyan könyvek, amelyek álmodni hívnak, és vannak olyanok, amelyek megmutatják a valóságot.”

14. Polina Daskova

„Az olvasás iránti szerelem sosem marad viszonzatlan.”

15. Sánta Ferenc

„Az olvasás, az olyan dolog egyeseknél, mint a cigaretta vagy a vakarózás.”

16. Stephen King

„Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni.”

17. Susanna Clarke

„Nem hiszek a kötelező olvasmányok listáiban. Nem hinném, hogy az embereknek elő kell írni, hogy mit olvassanak. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy az olvasás kötelességgé válik, ami oda vezetne, hogy az olvasók meggyűlölnék a szegény írókat. Szerintem jobb, ha mindenki szabadon olvashat, és megtalálhatja a saját kincseit. Mindenki lelje fel azokat a könyveket, amik gazdagítják a belső világát, lelkesítik és ábrándozásra késztetik. Akár olyan is lehet, amit én személy szerint ki nem állhatok. Nekem az ellen sincs kifogásom.”

18. Szabados Ágnes

„Számomra az olvasás olyan, mint másnak az evés. Létfunkció.”

19. Szabó Magda:

„Naponta megújuló boldogság, hogy valaki beszél hozzám a könyv lapjairól, és ezt az élményt megismételhetem, sőt ez az élmény a korom és életkörülményeim változásával mindig más és mást közöl.”

20. Szerb Antal

„Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó.”

21. Thomas Babington Macaulay

„Inkább legyek szegény egy könyvekkel teli kunyhóban, mint egy olyan király, akiből hiányzik az olvasás szenvedélye.”

22. William Somerset Maugham

„Ösztönösen kifejlődött benne a világ legkellemesebb szokása, az olvasás; nem is tudta, hogy ezzel menedéket épít magának az élet összes bajai elől, de azt sem tudta, hogy ilyen módon valótlan világot alkot magának, amely a valódit nap nap után keserűnél keserűbb csalódások forrásává teszi.”

A fenti olvasás idézetek is azt bizonyítják, hogy igenis fontos az olvasás, és még mind a mai napig alapvető szerepet tölt be a társadalomban. Az évezredeken átívelő tudás csak olvasás által ismerhető meg, melyet semmilyen technika nem tud helyettesíteni. Egy könyv ezen felül mindig szép karácsonyi ajándék lehet.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0