Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Divatszabó szakma: jellemzők és neves hazai képviselők

Létezik egy szakma, amelynek ma már egészen más csengése van, mint egykoron. Ez a hivatás igen nagy utat tett meg az évszázadok alatt onnantól, hogy a cégérrel jelzett műhelyben, szőtt kelméből ruhákat szabtak és varrtak egészen odáig, hogy a vörös szőnyegre álmodnak meg ruhakölteményeket világhírű divatszabók. Lássuk, mit érdemes tudni e tevékenységi körrel kapcsolatban!

Mit csinál egy divatszabó?

Bár alapvetően ez a szakma megmaradt az régmúltban is ismert alapoknál, nagyon sok szempontból túl is nőtt önmagán. A régi időkben a szabó felelt az emberek felruházásáért és a különböző ruhadarabok javításáért, ma már egészen más szerepe van egy divatszabónak. Ha szeretne egy kicsit nosztalgiázni az öltözködés története kapcsán és megnézni, miből is nőtte ki magát ez a szakma, érdemes elolvasnia korábbi cikkünket is:

A jelenben, ha röviden szeretnénk megfogalmazni, a divatszabó olyan személy, aki ruhákat tervez és készít a vásárlói igényeinek és a legújabb divattrendeknek megfelelően. Ám ezzel még korántsem festettünk le mindent, hiszen az ezzel kapcsolatos feladatok igen sokrétűek.

 1. Szükség van hozzá először is a megrendelővel való konzultációra, hogy megismerje az igényeket, a stílust vagy tisztában legyen azzal, mi a cél a készülő ruhával.
 2. Az empátiának és a megfelelő kommunikációnak helye van ebben a történetben.
 3. Mindezek alapján terveket készít, amelyek magukban foglalják a szükséges anyagokat, színeket és mintákat.
 4. A megfelelő anyagok és díszítése után megkezdődik a varrás az előzetesen levett vagy más módon meghatározott méretek alapján. Általában több próbára is szükség van ahhoz, hogy biztosítsák a ruha tökéletes illeszkedését és megfelelő megjelenését.
 5. Végül, ha minden tökéletesen áll, a divatszabó végzi el a végső finomításokat és befejező munkákat, például a varrásokat, díszítéseket, gombokat és cipzárokat felhelyezve.

Egy divatszabó tehát sok különböző feladatot lát el annak érdekében, hogy egyedi és minőségi ruhákat készítsen az ügyfelek számára.

férfi divatszabó
Forrás: Canva

Hogyan és mennyi idő alatt lehet kitanulni a divatszabó szakmát?

A divatszabó szakmát többféle módon ki lehet tanulni, de közös bennük, hogy az oklevél átvételével nem szűnik meg a képzés! Folyamatos tanulásra és fejlesztésre mindig szükség lesz, hiszen ennek a hivatásnak az egyik alapja az állandó megújulás mind inspirációban, mind anyagokban vagy technikákban.

A divatszabó képzések számos szakiskolában elérhetők világszerte, és sok tanfolyamot indítanak a különböző divatiskolák is. Ezek tarthatnak néhány hónapig, de lehetőség van akár több éves  tanulásra is. Mindezeken felül ha lehetőség van rá, mindenképpen érdemes gyakorlati tapasztalatot is szerezni olyan mestereknél vagy tapasztalt divatszabóknál, akik hajlandók megosztani tudásukat és készségeiket a tanulni vágyókkal.

 Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy divatszabónak?

Az ujjak, az elme és a precizitás hármasa mentén olyat alkothat egy női vagy férfi divatszabó, amely egy óriási karrier kezdete lehet az ország határain innen és túl.

 • Fontos például, hogy el tudja készíteni a szabásmintákat a tervek alapján, vagyis remek kézügyességgel kell rendelkeznie a varrás mellett a rajzolás terén is.
 • Elengedhetetlen a nagyfokú kreativitás is, hiszen csak így érhető el az, hogy egyedi és egyben vonzó ruhakölteményeket hozzon létre, amely megfelel az adott megrendelő elképzeléseinek minden téren.
 • Képben kell lennie a legújabb divattrendekkel és stílusokkal, hogy az ügyfelek elvárásainak megfelelően tudjon tervezni.
 • Fontos készség egy divatszabó esetében az anyagismeret is, hiszen ismernie kell az egyes anyagok tulajdonságait és felhasználási módjait annak érdekében, hogy a megfelelőeket választhassa ki a tervezett ruhákhoz.
 • Nagy figyelmet kell fordítania a részletekre és a finomításokra, hogy a ruhák tökéletes illeszkedést és megjelenést biztosítson a viselője számára.
 • Kiváló kommunikációs készségekkel kell rendelkeznie, hogy hatékonyan tudjon egyeztetni az ügyfelekkel az elképzelésekről és igényekről.

A divatszabó szakma sokszínű és kihívást jelentő terület, amely rengeteg lehetőséget kínál a kreativitás és a tehetség kibontakoztatására.

Forrás: Canva

Mennyit keres egy divatszabó?

A divatszabók keresete nagyban változhat attól függően, hogy például hol dolgoznak. Nem mindegy, hogy vállalkozóként tevékenykednek-e vagy egy cégnek dolgoznak be, esetleg fix munkahellyel rendelkeznek. Számít emellett az is, hogy mennyi tapasztalatuk van vagy éppen specializálódtak-e valamire. Vannak például, akik csak hölgyeknek vagy uraknak dolgoznak, de nem ritka az sem, ha valaki gyermekruhákat hív életre. Ennek megfelelően 200.000 és 400.000 forint között lehet a havi fizetésük a fizetesek.hu oldala szerint. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak általános becslések, és a kereseti szint nagyban változhat. Ezenkívül az önálló vállalkozók saját vállalkozásukban vagy műhelyükben eltérő kereseteket érhetnek el attól függően, hogy mennyire sikeresek az üzleti vállalkozásukban.

Az anyagi oldal azonban csak az egyik fele az éremnek: a legnagyobb boldogság ebben a szakmában az, amikor a saját alkotását egy olyan ember viseli, akire mintha csak ráöntötték volna. Ennél nagyobb elismerésre pedig nincs is szükség. Amikor kész egy alkotás, következhet egy újabb kihívás és egy újabb ruhaköltemény!

Kik a legnevesebb hazai divatszabók?

Magyarországon számos elismert divatszakember van, akik egytől egyig jelentős mértékben hozzájárulnak a divatipar gazdagságához.

 • A Nanushka nemzetközileg is elismert divatmárka, melyet Sandra Sándor alapított. A márka minimalista, modern stílusa és fenntarthatóságra való törekvése miatt népszerű a világ számos országában.
 • Nóra Sarman is Magyarország egyik kiemelkedő divatszakembere, aki egyedi, elegáns ruháiról ismert. Munkái gyakran megjelennek különböző divatkiállításokon és eseményeken.
 • Dóra Abodi magyar tervező, aki világszerte ismert a kreatív és merész tervezéseiről. Kollekciói sokszínűek és extravagánsak, és rendszeresen bemutatják az európai divatheteken.
 • Vassilis Kostetsos ismert magyar-görög divattervező, aki exkluzív estélyi ruháiról ismert. Munkáit számos híresség és közszereplő viseli.
 • A Celeni egy másik magyar divatmárka, melyet Katalin Csákvári alapított. A márka különleges, egyedi stílusa és minőségi anyagai miatt népszerű.
 • Természetesen a fenti lista csak ízelítő – írja meg kommentben, mely híres divattervezőket, divatszabókat tenné még fel rá!

A divatszabó hivatása elképesztően sokszínű, ráadásul a szakember kiteljesedhet kreativitásában és alkotási vágyában egyaránt. Ha szeretne még többet olvasni a divatról, érdemes elolvasnia korábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0