Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Búcsúztató beszédek temetésre őszinték vagy szépek legyenek?

Egy temetés mindig szomorú esemény, ami során számtalan történet, kedves emlék jut eszünkbe az elhunyttal kapcsolatban. Milyen hangvételűek legyenek a búcsúztató beszédek temetésre?

A halál az élet épp olyan természetes velejárója, mint a születés, ennek ellenére csak nagyon kevés szó esik róla, és felkészületlenül ér minket. A temetésen az elhunytól a gyászoló rokonság általában búcsúztató beszéd, vagy idézetek formájában köszön el örökre, de csak elvétve lehet eredeti, sallangmentes de mégis megható beszéded hallani. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés: vajon miben is rejlik egy őszinte és tiszteletteljes búcsúztató beszéd titka?

Kit kérjünk fel búcsúbeszéd tartására?

Ez nagyban függ Öntől és a gyászolóktól: a legáltalánosabb megoldás, amikor az elhunyt valamelyik közeli hozzátartozója intézi az elhunyt felé az utolsó szavakat. Ilyen személy lehet az elhunyt házastársa, gyermeke, unokája, de akár egy nagyon közeli családi, barát is. Ez abból a szempontból jó választás, mert ettől a beszéd személyessé válik, és sokkal meghittebb lesz a szertartás hangulata. Azonban sokan tartanak ettől a feladattól, mert félnek, hogy nem tudják majd elérzékenyülés vagy sírás nélkül végigmondani a beszédet.

Ebből kifolyólag sok családnak egyszerűbb, ha erre az alkalomra egy kívülálló, hivatásos személyt bíz meg, hogy elmondja a búcsúbeszédet, hiszen a temetés intézése önmagában is nagy, és megterhelő feladat. Akik temetéseken vállalnak versmondást, vagy a szertartás vezetését, általában profik, így biztos lehet abban, hogy szép végtisztességet tud majd a szerettének biztosítani. A hivatásos búcsúztatók általában rendelkeznek kifejezetten temetésekre szánt beszédekkel, de az a legjobb, ha a gyászoló család gondolatainak tolmácsa, vagyis, ha ő csak felolvassa a család által megírt gondolatokat.

Búcsúztató beszéd temetésre

Búcsúztató beszédek temetésre: ez ne maradjon ki belőle

Bárhogyan is dönt arra vonatkozóan, hogy ki mondja a búcsúztató beszédet, a legjobb döntést hozta. Ne érezze rosszul magát, ha valaki mást bíz meg ezzel a feladattal, ettől még nem szerette kevésbe az elhunytat. Írjon össze egy rövid beszédet, vagy akár csak néhány támpontot: fontos, hogy mindig a saját gondolataival búcsúzzon. Emlékezzen meg egy pár szóban arról, hogy az elhunyt milyen életutat is járt be és miket vitt véghez az életben. Majd ezek után érdemes egy-két személyesebb történettel folytatni a búcsúbeszédet, ami lehet a legkorábbi emlék az elhunytról. Ha a beszédet közeli hozzátartozó vagy barát mondja, akkor szokás még arról megemlékezni, hogy milyen hatással is volt az elhunyt a beszédet mondó életére, vagy általában milyen maradandó nyomot hagyott maga után. Ne felejtse el megemlíteni a családtagokat, különös tekintettel a házastársra, gyermekekre, unokákra, akik búcsúznak tőle.

Világnézettől függően érdemes még pár szót arról is ejteni, hogy most az elhunyt lelkével mi is történt. Ha az illető keresztény volt, akkor egészen nyugodtan említse meg, hogy a Mennyben az elhunyt nem érez már fájdalmat, bűnei meg vanna bocsájtva, hiszen ezzel vigaszt nyújt a hátramaradottaknak. Bármiben is hitt az elhunyt, és hisz a gyásznép, mindenféleképpen valami pozitív elemmel zárja a beszédet.

Búcsúztató beszédek közeli rokon temetésére

Ha az elhunyt egy közeli hozzátartozója, rokona volt, akkor először is érdemes azzal kezdeni, hogy ismerteti a kapcsolatát az elhunyttal. Valószínűleg az elhunytat olyan oldaláról ismerte, amit a gyásznép többsége nem. Ezeket a részleteket nyugodtan megemlítheti a beszédben, az sem baj, ha egyes elemei a beszédnek netán egy-egy mosolyt vagy kuncogást váltanak majd ki a hallgatóságból. Nyugodtan említsen meg olyan kisebb csínytevéseket, amiket együtt követtek el, de akár olyan történeteket is bele lehet szőni a beszédbe, amit az elhunyt nagyon sokszor emlegetett, ezzel is áldozni az emléke előtt.

Ha esetleg volt az elhunytnak valami utolsó kívánsága, vagy ha Ön ígéretet tett neki, akkor azt is el lehet mondani, ha az nem túl személyes. Ilyen lehet például, hogy gondját fogja viselni az elhunyt egyes rokonainak vagy, ígéretet tett, hogy nem lesz szomorú a gyászszertartás, de akár az is belekerülhet, ha megígéri, hogy milyen koszorút szeretett volna. Itt is érdemes a beszéd végén megemlíteni a viszontlátás reményét, hiszen így kap majd lezárt, pozitív végkifejletet a mondandója.

Hogyan beszéljünk egy elhunyt munkatársról?

Ha Önt nem családtag temetésére kérik fel, hogy beszédet mondjon, akkor kissé más megközelítést kell alkalmazni. Mivel Ön kívülállóbb, így célszerű bemutatkozással kezdeni, megemlítve azt is, hogy milyen kapcsolat is fűzi az elhunythoz. Elmesélheti, hogyan és milyen körülmények között ismerkedtek meg, és, hogy hogyan vezetett a kapcsolatuk odáig, hogy felkérték a búcsúbeszédre. Ön abban a helyzetben van, hogy az elhunytról, mint munkatársról, szakemberről és barátról tudjon beszélni.

Említse meg, hogy milyen hozzáadott értéket képviselt a munkahelyén, milyen kapcsolatai voltak ott, esetleg milyen szakmai sikereket ért el a szakterületén. Itt is nyugodtan osszon meg akár megmosolygtató történeteket is. Ez azért fontos, mert Ön által az elhunyt eddig ismeretlen oldala elevenül meg a hallgatóságnak. Fontos, hogy csak a jóízlés határáig menjen a vicces történetek terén, tehát egy jobban sikerült karácsonyi csapatépítés vagy egy-egy esti meeting utáni kötetlen baráti összejövetel történeteit lehet, hogy nem a temetésen kell megemlíteni.

Hogy lehet egy temetési beszéd egyszerre szép és pontos?

A búcsúztató beszédek temetésre viszonylag nehezebb műfajt képviselnek. Ez egyfelől abból adódik, hogy ilyet szerencsére nem kell minden nap írnia az embernek, másfelől a személyes érintettség miatt könnyebb túlzásokba esni, és csak jót mondani az elhunytról.

Bármennyire is nehéz ilyenkor higgadtan végiggondolni a beszéd tartalmát, mindenképpen érdemes táblázatba foglalni az elhunyt személy pozitív és negatív tulajdonságait. Ha ezzel kész van, akkor szavakba kell önteni: a jó tulajdonságokat tárgyalja hosszabban, de ne legyen a szöveg túl mázas, míg a negatívumokat csak érintőlegesen írja körül, így nem lesz olyan érzése a gyásznépnek, hogy indokolatlanul bántaná az elhunyt szerettét.

Érdemes másokat is bevonni a szövegalkotásba, már akár a kezdetektől fogva, hiszen ilyenkor együtt könnyebben tudnak átlátható gondolatmenetet kialakítani. Ezáltal el lehet kerülni azt, hogy a temetési beszéd túl ömlengős, pátoszos vagy netán közhelyes legyen.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kit kérjünk fel búcsúbeszéd tartására?

A búcsúztató beszédek temetésre nehéz feladatok: olyat érdemes felkérni, aki közel állt az elhunythoz, legyen az rokon vagy ismerős. De ha senki sem érzi elég erősnek magát, akkor nyugodtan fogadjon fel külsőst, aki felolvassa a család és barátok által megírt üzenetet.

Mi legyen benne, ha rokonról beszélünk?

Legyenek benne olyan elemek, ami azt fejezik ki, hogy mit is jelentett az elhunyt az Ön számára, valamit érdemes megemlíteni egy-két személyesebb családi történetet is.

Hogyan beszéljünk egy elhunyt munkatársról?

Fontos, hogy megemlítse, hogy miként is dolgozott az elhunyt, milyen hatással volt a munkahelyi környezetre, ossza meg a megismerkedésük történetét, és pár megmosolyogtatóbb, de nem ízléstelen munkahelyi sztorit is.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0