0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

15 tipp az előléptetéshez és a pozíció megtartásához

Az előléptetés minden dolgozó ember álma. A megbecsülés jele, egyben pedig extra anyagi juttatást is jelent, így természetes, hogy mindenki erre törekszik. Azt azonban igazán nehéz kiismerni, hogy pontosan mit is kellene tenni az előléptetéshez.

Erre nincs egzakt válasz, hiszen minden munkakör és minden munkahely más. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az általános dolgokat, amelyek univerzálisan alkalmazhatók minden területen. A lényeg, hogy ne csak vágyjon rá, de dolgozzon is meg érte!

Mit tehet annak érdekében, hogy előléptessék?

Az előléptetésért rengeteget lehet tenni. Az első és legfontosabb, hogy a törekvés folyamatosan látszódjon, és ne csak a fejében éljen a gondolat. Az előléptetés nem csak annak kéréséről szól, hanem a kiérdemléséről is.

Mutassa meg, hogy képes rá!

Az előléptetés proaktivitást igényel, vagyis extra erőfeszítés szükséges a kiérdemléséért. Általában egy magasabb pozíció nem feltétlenül bonyolultabb munkát, sokkal inkább több felelősséget jelent. Ezért a legfontosabb a megbízhatóság és a rátermettség. Vegyen részt olyan projektekben, amelyek megmutatják, hogy nem csak a munkaidő kitöltése a célja, hanem az érdemi cselekvés, hogy képes megcsinálni a feladatot, és önállóan tud újakat is találni magának, amivel előremozdítja a céget.

Mit tegyen az előléptetésért

Fontos, hogy tisztában legyen azzal, meddig tud eljutni az adott munkahelyen

Nagyon fontos megérteni, hogy egy munkahelyen nem mindig van lehetőség az előrelépésre. Előfordul, hogy nincsenek megüresedett pozíciók vagy a cég nem tud tovább terjeszkedni. Az is lehet, hogy egy magasabb pozíció olyan végzettséget igényel, amellyel nem rendelkezik. Ilyen korlátozott helyzetben a jó viszony megőrzése a legfontosabb, és az, hogy a munkaadó és a munkavállaló közös erőfeszítésével jobb lehetőséget teremtsenek, akár egy másik céghez való ajánlással is.

Előléptetés: legyen proaktív

Ahogy azt már feljebb is írtuk, a proaktivitás az egyik legfontosabb. Ne csak azokat a feladatokat végezze el, amelyeket Önre bíznak, hanem tegyen még többet. Vállaljon extra feladatokat, vagy a kiosztott feladatához kapcsolódó egyéb problémákat is oldja meg. Nincs olyan, hogy „ez nem az én dolgom”. A munkaadónak az egyik legfontosabb szempont egy előreléptetésnél, ha azt látja, hogy a munkavállaló is érdekelt a cég sikerében.

proaktivitással az előléptetésért

Előléptetés: ne a probléma, hanem a megoldás része legyen!

A legjobb megoldás minden problémára, amivel mindkét fél jól jár. Ha cég működését kellően kiismerte, akkor láthatja, hogy hol lehet szükség esetleg fejlesztésre, bővítésre vagy terjeszkedésre. Amennyiben rést észlel a piacon vagy a szervezetben, beszélhet feletteseivel, hogy lehetséges a fejlesztés, és szívesen elvállalná annak megvalósítását. Ezzel új pozícióba kerülhet, előreléptetést szerezve magának, miközben a cég is jól jár vele, hiszen bővül az üzlet. Ezzel az előléptetésre való törekvése nem problémát és fejtörést okoz a munkáltatójának, hanem új üzleti lehetőségeket.

Hogyan öltözködjön, hogy sikeres legyen az előléptetés?

A munkahelyi öltözködés szabályait az adott munkakör szabja meg. Az ápoltság, tisztaság, és a rendezett megjelenés általánosan elvárható. Teljesen értelmetlen öltönyben megjelenni, ha egy villanyszerelő cégnél dolgozik. A lényeg, hogy a munkakörében elvárt megjelenés elvárásainak eleget tegyen. Ugyanakkor ha irodai munkát végez, és azt látja, hoy az Ön szintjén a póló-farmer az általános, de a vezetők jellemzően inget vagy öltönyt viselnek, fokozatosan elkezdhet “eggyel magasabb” szinten öltözködni, hogy jó benyomást tegyen.

Hogyan viszonyuljon a munkahelyi szociális élethez, ha előléptetést szeretne?

Minden munkahelynek megvannak a maga írott és íratlan etikai szabályai. Ha előléptetést szeretne, akkor ne csak a szabályok betartására figyeljen, hanem próbálja meg megérteni szükségességüket ezzel elősegítve a pozitív munkahelyi légkör megteremtését. A munkahelyi szociális életben való részvétel rendkívül fontos. Lényeges, hogy a munkatársai kedveljék, hiszen egy magasabb pozícióba kerüléshez elengedhetetlen jó viszonyt ápolni a kollégákkal. Szervezhet például közös programokat.

Ugyanakkor az is fontos, hogy lehetőség szerint kimaradjon a klikkesedésekből, pletykálódásokból, gúnyolódásokból és “kavarásokból”, ami előbb-utóbb minden nagyobb szervezetben megjelenik. Legyen feddhetetlen ilyen téren!

Hogyan kommunikálja az eredményeit?

Fontos, hogy az eredményeit jól artikulálja, de semmiképpen sem legyenek ezek a közlések szemrehányók vagy túlzók. Tudassa, hogy a cégnél töltött ideje eredményes, de fontos, hogy ez ne tűnjön hencegésnek, és legfőképpen ne tegyen célzásokat arra, hogy ezek után “jár” Önnek az előléptetés.

Az eredményeit bármikor bemutathatja mikor azok relevánsnak tűnnek. Tudatosítsa, hogy Önnek is szerepe volt a sikerek elérésében, de semmiképpen se hangoztassa túlságosan saját eredményeit. Jó megoldás, ha már egy projekt elején tudja mindenki, hogy az Ön nevéhez köthető az, így az eredmények bemutatásakor nem is kell hangsúlyozni, hogy ki érte el a sikereket.

Az előléptetés eléréséhez a legfőbb, hogy motivált legyen. Lássák, tudják, hogy előléptetést akar, de ne semmiképpen se legyen erőszakos. Csak viselkedjen nyugodtan, tegye, amit tennie kell, képességeihez mérten a legjobban.

Javítson a gyengeségein, ha előléptetést szeretne!

Mindenkinek vannak gyengébb területei. Egy vezetőnek vagy magasabb beosztásban lévő kollégának fontos, hogy folyamatosan fejlessze önmagát, nem csak szakmai, hanem önismereti témában is, tisztában legyen hátrányaival, és próbálja meg előnyre fordítani azokat.

A gyengeségek javításának legjobb módja, ha folyamatosan kéri és fogadja is a visszajelzéseket. Fontos, hogy tudatosuljanak a gyengeségek és nyitott legyen a változásra. A legtöbb hibán könnyen lehet javítani képzésekkel, ezeket elvégezheti szabadidejében, saját költségen, de akár a munkáltató segítségét is kérheti.

Hogyan viselkedjen, ha megkapta az előléptetést?

Mindenféleképpen köszönje meg feletteseinek, kollégáinak és beosztottjainak is, hiszen nekik is hatalmas szerepük van abban, hogy Ön jó fényben tűnt fel. A lehető leggyorsabban nőjön fel az új feladatokhoz, felelősségekhez, és tegyen meg mindent, hogy látsszon: valóban kiérdemelte a promóciót.

ha kiérdemelte az előléptetést
Forrás: Canva

Az előléptetés után: most kezdődik az igazi munka!

Egy előléptetés nem örökérvényű. Miután megkapta az áhított pozíciót, nem jelenti azt, hogy hátradőlhet, és innentől kezdve semmit sem kell tennie. Magasabb pozícióban magasabbak az elvárások is. Itt kezdődik csak igazán a munka, hiszen a pozíciója megtartásához is erőfeszítésre lesz szüksége. Ennek egyik legfontosabb eleme a folyamatos továbbképzés. Függően attól, hogy milyen új pozíciót kapott, a szakmai tudáson kívül extra készségekre is szükség lehet, mint például az asszertív kommunikáció, vezetői skillek, projektmenedzsment. Nézzen utána, hol és hogyan tudná fejleszteni magát!

Hogyan kommunikáljon, miután megkapta az áhított pozíciót?

Az pozíció megszerzése után se változzon meg. Sokaknak fejébe száll a mámor, és azt hiszik, hogy most már többet érnek más munkatársaiknál. Ez téves elképzelés, és fontos, hogy a kommunikáció ugyanolyan maradjon kollégáival, mint azelőtt, mintha nem is történt volna semmi.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy korábbi munkabarátai “fölé” került, és elvárásokat kell támasztania velük szemben. Lehet, hogy Ön került most abba a pozícióba, ahol korábban egy kevésbé kedvelt főnök volt. Ezért fontos a határok átgondolása, szükség esetén újak kialakítása, anélkül, hogy a régi kapcsolatok sérülnének.

Miért fontos a határok megtartása az új pozícióban?

Ahogy fentebb is említettük, az előléptetés hatalmas lehetőség, de egyúttal egy aknamező is, mert lehet, hogy korábbi barátai most a beosztottjai lettek. Nincs általános válasz arra, hogyan egyeztesse össze a régi és az új szituációt, de az biztos, hogy a határok kialakítása és megtartása – legalábbis munkahelyi keretek közt – nagyon fontos ebben. Ezért (is) érdemes beiratkozni egy kommunikációs vagy vezetőképzésre, ahol segíthetnek ezeket kidolgozni.

előléptetés kapcsolatok
Forrás: Canva

Mit tegyen vezetőként, ha elő szeretne léptetni valakit?

Az előléptetést szinte mindig jól fogadják az alkalmazottak. Vannak természetesen olyanok, akik esetleg nem szeretnének több felelőséget, több munkát, és nagy valószínűséggel visszautasítják az ajánlatot, de ez a ritkább eset. Ha munkaadóként elő szeretne léptetni valakit, akkor győződjön meg róla, hogy az előléptetni kívánt alkalmazott alkalmas-e az új pozíció betöltésére.

Az előléptetés folyamata során fontos az érintett munkavállalóval történő átlátható kommunikáció. Meg kell osztani a vállalati célokat, elvárásokat, és ki kell fejteni az új pozícióval járó felelősségek és lehetőségeket is. Fontos megérteni az érintett személy motivációit és ambícióit, valamint felajánlani a szükséges támogatást és képzést az új szerep sikeres betöltéséhez. A folyamat során rendszeres visszajelzéseket és támogatást biztosítva segíthet az előléptetett munkavállalónak az új szerep hatékony betöltésében.

Az előléptetés mindig örömteli esemény, ami mögött kemény munka áll. Sok sikert kívánunk hozzá!

Ezek is érdekelhetik még…