0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

10 tipp a mindennapi motiváció fenntartására

Furcsa dolog a motiváció: néha rátör az emberre és hatalmas lendületet ad, máskor pedig az ágyból se tud kikelni, mert minden lelkesedése odavan. Hogy működik és mi a motiváció? Hogy tartsuk fenn a mindennapokban? Ebben segít most a cikkünk:)

Mi a motiváció jelentése? Miért fontos?

A motiváció egy latin eredetű szó; a „movere” azt jelenti mozogni, mozgatni, kimozdítani, mozgatóerő. Napjainkban a motiváció inkább az egyénre levetített állapotot jelöli, ami cselekvésre készteti. Aki motivált, az általában nem áll meg, míg a kitűzött célját el nem éri. Ez egy igen fontos tulajdonság a munkahelyen, párkapcsolatban, vállalkozásban, családban, hiszen a célokért meg kell dolgozni. Motiválhat egy saját elképzelés megvalósítása, amiért minden nap teszünk, hogy az elképzelésből valóság legyen. A motiváltság jöhet belülről, saját döntésből és célkitűzésből, de kívülről is, például motivációt adhat a munkahely bónuszokkal, jutalékkal, ajándékutalvánnyal.

„…. Kell léteznie egy olyan belső hajtóerőnek, amely megszabja a szükséglet kielégítés irányába való viselkedésmódosítást. Ezt a hajtóerőt (angolul drive-ot) nevezzük Woodworth nyomán motivációnak… ez a hajtóerő közvetlenül nem észlelhető az ember viselkedésében, hanem csak közvetve sejthető, következtetni lehet rá.” (Ádám György, fiziológus)

A motivációs idézetek és cikkek is adhatnak egy kis plusz erőt, és segíthetnek megérteni, áthidalni problémákat, megmutatni hogyan tovább.

motiváció

Mi kell a motivációhoz?

Alapvetően nehéz meghatározni, hogy mitől is lesz valaki motivált. Először is kell egy döntés, hogy valamit el szeretne érni. Miután ez megvan, el kell kezdeni ennek az irányába haladni, hogy megkezdődjön a változás. Ezután a két lépés után, már csak ki kell tartani addig, míg a cél meg nem valósul. Mind a három kell a motivációhoz: az elképzelés, a cselekedet és a kitartás is.

Előfordulhat, hogy valaki elveszti a motivációját egy adott dolog iránt, és ilyenkor fontos, hogy egy kis útmutatást, új lendületet kapjon. Ebben szeretnénk segíteni 10 tippel, hogy a motiváció könnyen fenntartható legyen.

10 tipp, hogy megőrizze a motivációt a mindennapokban

1. Szeresse, amit csinál!

Könnyebb motiváltnak maradni, ha nem kényszerből csinálja az ember, amit csinál. Jobb egy olyan helyen dolgozni, ahol jókedv és csapatmunka van, és nem fúrják egymást az emberek. Gyerekkorban sokszor előfordul, hogy valaki a szülei kedvéért sportol, vagy bármilyen külső ok miatt muszáj, de mennyivel jobb, ha szereti a sportot; akkor élvezi is, ami minden nap erőt ad, hogy elinduljon. Fontos tehát, hogy találja meg, amit szeret, és ebben tűzzön ki célokat!

2. Új célok

Valószínűleg senki nem lesz attól tartósan motivált, hogy „ma reggel is bemehetek a munkahelyemre, hurrá!” Ahhoz, hogy a lelkesedést fenntartsa, kellenek célok, amiket kitűz maga elé. Ez lehet egy projekt sikeres megvalósítása, az edzésben egy bizonyos teljesítmény elérése, családi életben az, hogy minden hónapban együtt töltsenek egy teljes napot valami különleges tevékenységgel. Lényeg az, hogy legyen valami olyan dolog a szeme előtt, ami átlendíti az elkerülhetetlen mélypontokon is!

3. Bontsa a célokat kisebb célokra!

Figyelni kell arra, hogy a túl nagy, vagy távoli célokat nehezebb megvalósítani, ilyenkor érdemes a célhoz vezető úton kisebb mérföldkövekben is gondolkodni. Ha például egy építkezés során a kész ház a cél, amit évekbe telhet elérni. Mennyivel könnyebb, ha ma a betonozás, holnap a villany bekötése, holnap pedig valami más lehet a kisebb mérföldkő. Ezek a mini-célok folyamatosan biztosítják a haladást és a motivációt a mindennapi feladatok ellátására.

3. Értékelje az apró sikereket!

Minden kisebb mérföldkő, amit sikerült elérni, győzelem. Bár még nem a cél, de folyamatosan odavezetnek a kisebb lépések is, ezért ezek éppúgy értékelendők, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg az elképzelés. Ünnepelje meg ezeket az állomásokat!

4. Prioritások és sorrend

Amikor sok a megoldandó feladat, hirtelen az emberre rászakad minden és azt érzi, hogy összegyűltek a feje felett a felhők, és ki sem lát a teendőkből. Könnyen elvész a lendület, ha nincs meg a feladatok elvégzéséhez fontos sorrend, amivel folyamatosan előre lehet haladni – fontos tehát, hogy fel tudja állítani a prioritási sorrendet.

5. Egy lista segíthet

Ha megvan, mi az elérendő cél, akkor érdemes listába szedni az odavezető lépéseket. Ha az építkezés példánál maradunk, akkor összeírni a sorrendet, és azokat szétbontani, hogy melyiknél hány napra van szükség, mikor mit kell beszerezni. Az elvégzett feladatokat kipipálva folyamatosan monitorozva lesznek kisebb-nagyobb sikerélmények, amik elengedhetetlenek a motiváció megtartásához.

6. A szünet a haladás része

motiváció

Időről-időre szükség van a szünetre, mert a munka nem megy hatékonyan, ha az ember már nem tud koncentrálni a fáradtságtól. A szünet lehet egy séta a parkban, egy fejezet a kedvenc könyvből, vagy egy kis zenehallgatás is. A home office és irodai életmód mellett egy kis mozgás jót fog tenni, és frissen, üdén folytatódhat a munka.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

7. Motiváló társaság

Példaképek nem csak sztárok, színészek, hírességek és hatalmas cégtulajdonosok lehetnek. A családban és a barátok között is lehetnek olyan emberek, akik lelkesedése szinte soha nem hagy alább. Az ő társaságuk, a sok-sok beszélgetés velük felemelő lehet, új energiával töltheti meg, hiszen nekik is adódnak nehézségeik, és ötletekkel tudják ellátni, hogy vergődnek át rajta, hogy marad lendületük a problémák megoldására.

8. A zavaró tényezők kizárása

Napjainkban talán a telefon a legzavaróbb tényező. Jönnek az értesítések az összes telepített alkalmazásról, emellett csörög, sms jön, emailt jelez. Az értesítések kikapcsolása, a telefon lenémítása vagy repülőgép-üzemmódba helyezése adhat egy kis nyugalmat, amikor könnyebben és jobban lehet koncentrálni a megoldandó feladatra. Gyorsabban és hatékonyabban halad minden, ha nincs percenként megzavarva az elme.

9. A kudarc a szükséges rossz

Mindenki a sikert szereti, és ezt is szeretné elérni, hogy sikerüljön a célja. Lehet ez bármi; előléptetés a munkahelyen, lánykérés, esküvő, családalapítás, építkezés, sportkarrier elérése és csúcson lenni, híresnek lenni. Mindegyik célhoz vezető úton lesznek azonban kudarcok, amikből fel kell tudni állni, tanulni kell belőlük, és menni tovább. Minden hiba, minden botlás előrébb viszi, mert ez terel a jó út felé.

Plusz 1 tipp:

A motivációs idézetek mellett nagyon sokat tudnak segíteni a könyvek is. Elkalauzolnak szituációkba, problémákat vetnek fel és oldanak meg, mások hibájából tanulva pedig fel lehet készülni a váratlan helyzetre is. A hétköznapokban, munkában és párkapcsolatokban is sok segítséget kaphat ezekből az önismereti könyvekből.

Ezek is érdekelhetik még…