Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Királykék, acélkék és mélykék: milyen zakóba bújjunk?

A férfiak általában nehezebb tudják megkülönböztetni a különböző színárnyalatokat egymástól, a nők minimum kettő, de inkább több árnyalatot látnak abban színben, amit a férfi egynek titulál. Pedig nem mindegy, hogy a férfi a kék szín melyik árnyalatát ölti magára, hiszen mindegyik árnyalathoz más kiegészítők illenek.

A kék zakó az egyik legsokoldalúbb ruhadarab, hiszen lehet hétköznapi viselet és lehet ünnepi is. Az adott funkciót általában az határozza meg, hogy mivel párosítjuk, illetve, hogy hogyan viseljük a zakót. Akár üzleti tárgyalásról, baráti összejövetelről vagy utazásról van szó a kék zakó sohasem hagy cserben, mindig bátran hozzá lehet nyúlni.

De melyik árnyalatot válasszuk pontosan?

melyik kék zakót válasszam

Milyen a királykék, az acélkék és a mélykék szín? Mit képviselnek a férfi öltözködésben?

A kék a víz és a tenger színe, amely többek között a reményt, a harmóniát és az eleganciát testesíti meg. Érdekesség, hogy, míg manapság a kék színt főleg a férfiakhoz szokták társítani, addig sok száz évig a középkorban a kék meglehetősen női szín volt, alapvetően Szűz Máriát ábrázolták kékben.

 A szín intenzitása szempontjából, a kék három fő árnyalata a királykék, az acélkék és a mélykék.

1. Királykék

A kékek közül a legélénkebb szín. A nevéből adódóan régebben főleg az uralkodó osztály, illetve a tehetősek színe volt. Gyakran az arannyal társították, ahogyan ez a Bourbon család címerében is látható. A férfi ruhatárában ez a szín a legmagasabb eleganciát sugározza, e mellett a kék szín ezen élénk árnyalat a tekintetet mágnesként vonzza. Magabiztosságot és határozottságot kölcsönöz a viselőjének.

2. Acélkék

A szín neve itt is beszélő, egyfajta fémes matt hatást kelt. Az acélkék a királykékhez képest sokkal szolidabb, kevésbé figyelemfelkeltő, ezáltal harmonikusan illeszkedik a környezetbe. A szín a „kevesebb néha több” elvet követi ezzel visszafogott, nem hivalkodó eleganciát képvisel a férfi gardróbjában.

3. Mélykék

Ez a legsötétebb kék árnyalat az előbb tárgyalt színekhez képest. Bizonyos fény-és belátási viszonyok mellett könnyen összetéveszthető a feketével, pont emiatt az egyik legklasszikusabb és leghagyományosabb szín, melyhez a férfi mindig bátran nyúlhat.

Kinek és hova illik felvenni egy királykék, egy acélkék és egy mélykék zakót?

  • A királykék fentebb említett történelmi múltjából adódóan meglehetősen hivalkodó szín ezért olyan férfinek ajánlatos viselni, aki nem bánja, sőt élvezi, ha a központban lehet. A szín magabiztos viselése a különböző fogadásokon, banketteken, színházban a legmegfelelőbb választás. Főként a fiatal, ambiciózus és extrovertált férfiak színe.
  • Az acélkék már sokkal visszafogottabb hatás kelt. Gyakorlatilag mindenhol bátran viselhető az esküvőktől kezdve a bankettekig. A szín egyensúlyra való törekvése miatt mindig nyugtatólag hat a környezetére, ezért főleg a társaságot kedvelő, ám azt a színfalak mögött irányító magabiztos és finom eleganciájú urak megfelelő választása.
  • A mélykék a legtradicionálisabb árnyalata a fentebb említett kék színeknek. Az acélkékhez hasonlóan bárhol nyugodtan viselhető, sehol sem fog felháborodást vagy megrökönyödést kelteni, ezért azoknak is célszerű ezt a színt választani, akik nem feltétlenül szeretnek a figyelem, illetve a társaság középpontjában lenni. Tökéletes választás minden korosztály számára, aki egy időtlen és mindig stílusos darabot szeretne a magáévá tudni.
Kék zakó a hétköznapokban is jól mutat

Hova NE vegyen fel kék zakót?

Sokoldalúsága és divatossága ellenére, nem mindenhol ildomos kék zakót viselni. Nem célszerű kék színt hordani olyan helyeken, ahol a megszokott, tradicionális fekete zakó, fehér ing viselése az elvárás. Ilyen például a temetés, ahol évszázados tradíció a fekete szín viselése. Ilyen esetben kéket hordani nem csupán illetlenség, hanem egyenesen tapintatlanság az elhunyt emlékével és a gyászoló családdal szemben.

Egyes komolyzenei koncerteken a fellépők hagyományos színei szintén a fekete és a fehér. Bár nem tiltja semmilyen morális szabály, az előadók nincsenek semmiben sem korlátozva a színválasztás terén, de még is a feketétől eltérő szín viselése meghökkenést válthat ki a nézőkből.

Továbbá kifejezetten udvariatlanság olyan esküvőn, ahol már előre lehet tudni, hogy a vőlegény és annak tanúi a kék szín valamelyik árnyalatát fogják hordani, hiszen ezzel a nászpár egyik, a tömegből való megkülönböztető jegyét vesszük el.

Milyen kiegészítőket vehet fel kék öltönyhöz?

A királykékhez az arany és az egyéb sárga árnyalatok passzolnak a legjobban, mivel a szín élénkségéből adódóan hasonlóan élénk színnel kell párosítani. Az így létrejövő disszonancia mégis harmóniát kelt. Továbbá bátran lehet alkalmazni a kék komplementer színét, azaz a narancssárgát és annak pasztellosabb árnyalatait.

Az acélkékkel legjobban az ezüst és a lágyabb menta szín harmonizál. E mellett bármilyen olyan színnel jól lehet párosítani az acélkéket, mely követi az árnyalat visszafogott és földes jegyeit. Az összhatásnak mindig idomulnia kell a főszín, jelen esetben a metálkék jegyeihez, azt kiemelni, kiegészíteni, de nem elnyomni érdemes.

A mélykékhez alapvetően a fehér illik. Mint már az korábban kifejtettük, ez a szín mind árnyalatában, mind pedig stílusjegyeiben nagyon hasonlóan viselkedik, mint a fekete. A fehér mellett továbbá jó választás lehet a sötétebb bordó szín is.

Azonban ha a megszokott formáknál vagy színeknél többre vágyunk, nyugodtan kísérletezzünk. A különböző színkombinációk olykor meghökkentő, stílusromboló és meglepően jó eredményt is hozhat. Ha a cél a polgárpukkasztás, akkor célszerű mindig a hideg-meleg kontraszthoz nyúlni.

Egy jól kiválasztott óra mindig tökéletes kiegészítő

Milyen egyéb ruhadarabok illenek a kék zakókhoz?

A legtöbb estben az öltönynek szinte elválaszthatatlan kelléke a nyakkendő. Azt, hogy hagyományos, vagy csokornyakkendőt választ, csak az Ön ízlése és az adott alkalom dönti el. Sokszor egy kirívó színű, vagy akár vicces nyakkendő is fel tudja dobni az összképet.

Nagyon nagy hagyománya van a különböző méretű és fajtájú zakóba tűrt díszzsebkendőnek, azonban itt nincs akkora mozgástér, mint amivel a nyakkendő esetében találkozhatunk. Itt célszerű mindig a zakó színével jó harmonizáló zsebkendőt viselni. Ez esetben az eltérő színű és vicces zsebkendők viselése nem a legmegfelelőbb választás. Bár meglepően hangzik, de a megfelelő zokni is nagyon sokat javíthat a zakón. Itt még a nyakkendőnél is szabadabban lehet nyúlni a különböző színekhez, mintákhoz és formákhoz. Ha a tradicionálisabb utat követjük, akkor a kék zakóhoz a kék vagy valamilyen sötétebb tónusú zokni illik. Viszont ha az alkalom megengedi, itt is nyugodtan menjünk az extrém mintások irányába, bátran használjuk a színeket, és ne idegenkedjünk az akár nevetségesnek ható zoknik használatától.

Gyakran ismételt kérdések

A királykék zakóhoz milyen színek illenek?

Az arany és a sárga egyéb árnyalatai illetve a kék komplementer színei.

Milyen cipőt viseljünk kék zakóhoz?

Leginkább a barna cipő viselése ajánlott.

Hova illik királykéket, acélkéket és mélykéket hordani?

Királykéket főleg fogadásokon, acélkéket visszafogottabb eseményeken, mélykéket hivatalosabb helyzetekben ildomos hordani.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0