Oldal kiválasztása

Vásárlóink véleménye

Minden véleményt válogatás nélkül megmutatunk, még a negatívakat is.

Kinek áll jól? | Kiegészítők | Munkák | Évszakok | Tisztítás | Anyagok

Az üzleti kosztümök már nem a régiek! A nők számára készült üzleti kosztümök sokáig igazi mumusok voltak. Anyáink, nagyanyáink idejében egy ilyen öltözék gyakran egy tömböt csinált a nőkből, kényelmetlen, műszálas, zsákszerű, gyakran férfias viselet volt. Micsoda mázli, hogy ma élünk, és nem akkor! Manapság egy üzleti kosztüm az egyik legpraktikusabb és legcsinosabb napi szerelése lehet egy munkába járó nőnek.

Milyen testalkatú embereknek áll jól az üzleti kosztüm? Kiknek nem előnyös?

Gyakorlatilag mindenkin jól tud mutatni, csak a munkáltatónak a megfelelő paramétereket kell megadnia, és az ésszerűség keretén belül engednie kell a szabászati változtatásokat. Ha a kosztüm illeszkedhet viselőjéhez, akkor minden testalkatban ki tudja emelni az előnyös vonásokat.

Egy üzleti kosztüm elsődleges célja az, hogy egységesítse a látványt, és megkülönböztesse a külsősök vagy vendégek közül viselőjét. A „kosztümösök” vannak a kirakatban, ezt soha nem szabad lebecsülni. Ha a kollégák csinosan jelennek meg, az mindenkinek jó, hiszen a kép, amit sugároznak, az egész szervezetet képviseli. A szabók kelléktárában pedig vannak olyan megoldások, amelyek ezt az egységet megőrizve szem előtt tudják tartani az egyéni igényeket is.

Milyen kiegészítők illenek egy üzleti kosztümhöz? Miket érdemes kerülni?

Egy üzleti kosztüm akkor tud érvényesülni, ha nincs mellette ékszerek és kiegészítők hada. Néhány összeillő darabot érdemes csak hozzá felvenni, például a cég színeiben egy kendő, bross, fülbevaló, nyaklánc, melltű, esetleg meghatározott felsőruházat (sál, sapka, kesztyű), vagy cipő és a táska. Ezekből természetesen vagy-vagy és nem és alapon válogatva, a minimalizmust szem előtt tartva a cég egységes, mégis kreatív képet mutat majd magáról.

Milyen munkákhoz illik üzleti kosztümöt hordani?

A kosztümöt igénylő munkák köre igen tág: irodai alkalmazottak, ügyvédbojtárok, szállodai dolgozók, banki alkalmazottak, portások, hostessek, recepciósok, ügyfélszolgálatosok tartozhatnak ide. Vannak olyan cégek, intézmények, ahol valamely rendezvény teszi szükségessé a kiöltözést.

Az üzleti kosztüm egy olyan elegáns öltözet, ami általában kiemeli a munkásokat a résztvevő vendégek vagy ügyfelek közül, így mindenki tudja, kihez fordulhat, ha valamire szüksége van. Emellett azonban az is fontos, hogy a munkatársakat egy „felső polcra” helyezze vele. Nem lehet a munkakosztüm „olcsó”: nem lehet az anyag minőségével vagy a rossz szabással elrontani az összképet. 

Milyen évszakban kellemes hordani?

Optimális esetben az üzleti kosztüm minden évszakban hordható. Éppen ezért nagyon is fontos, hogy variálható legyen:

  • plusz rétegekkel, kiegészítőkkel (ing, aláöltözet, harisnya, melegebb-szellősebb cipő, stb.) 
  • a kosztüm elemeiben: legyen nadrágkosztüm-variáns is télre, illetve azon nők számára, akik nem szeretik a térdig érő fazonú szoknyákat. Tartozhat hozzá mellény, sál is.

Mennyire kényes? Milyen sűrűn, hogyan kell tisztítani?

A formaruhák nehezebben koszolódnak, mint egy hófehér ing vagy kötény, és feladatuk is, hogy ne látszódjon meg rajtuk a mindennapi munka során a használatból eredő folt, gyűrődés. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne kellene 2-3 szettet tartani a gardróbban, vagy olyan tisztítóval együtt dolgozni, aki vállalja a rövid határidővel is az agyagok tisztítását, vasalását, rendbetételét. Ezt a feladatot egy munkáltató csak akkor terhelheti a dolgozóra, ha több szett munkaruhát is tud biztosítani neki. 

Hogyan érdemes választani a különböző anyagú üzleti kosztümök közül?

Minél minőségibb egy szövet, annál jobb, strapabíróbb, elegánsabb. Annál jobban tud a megfelelő helyen a testre simulni, míg máshol, ahol szükséges, elrejteni.
Egy jó kosztüm minden esetben nyújtja az alakot, formássá teszi a viselője sziluettjét. Kiemeli az erősségeket, homokórát „csinál”: azaz hangsúlyozza a vállat és a csípőt, de nem csinál díjbirkózót a nőkből. 

Manapság, amikor visszatérni látszik a válltömés és a túlméretezett zakók divatja, érdemes mértéket tartani a trend sodrában, és a klasszikus formák és klasszikus szépség felé terelni a munkavállalókat – hacsak nem ultra-trendi képet akar sugározni a cég.

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0