Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Mit diktál az üzleti etikett?

Az üzleti élet útvesztőiben nem könnyű eligazodni, de a szakmai tudása mellett van néhány íratlan szabály, amiket ha ismer és betart, az esélyei jelentősen megnőzehtnek arra, hogy sikereket érjen el és elismeréseket szerezzen. Ön is erre vágyik? Épp most kezd új munkahelyen, vagy a régin törekszik egy előléptetésre? Segítünk, hogy az üzleti etikett ne lehessen kihívás!

Mit jelent az üzleti etikett?

Etikett alatt azt az öltözködés-, viselkedés- és kommunikációs kultúrát értjük, ami egy adott közösségen belül elvártnak tekinthető. Ezek ismerete és alkalmazása alapnak számít ahhoz, hogy az ember az adott közösség elismert tagja lehessen. A különböző területeknek és élethelyzetenek mind-mind megvan a maga etikettje, beszélhetünk például éttermi etikettről, államvizsga etikettről, köszönési etikettről. Céges környezetben az üzleti etikett a magánéletinél szertartásosabb, formálisabb, kimértebb – és persze sokkal többet lehet rajta nyerni vagy veszíteni.

Melyek a legfontosabb szabályok az üzleti etikettben? Miért fontos ezeket betartani?

Kérdezzünk máshogy: hogyan lehet biztosítani azt, hogy a munkatársai, felettei, beosztottjai, üzleti partnerei megbízzanak Önben, kedveljék Önt, üzletet kössenek Önnel illetve megtartsák Önt partnerként, befektetőként vagy épp munkaadóként? Hogyan léphet előre alkalmazottként vagy vállalkozóként? A válasz: úgy, hogy bármilyen pozícióban van is, mindig kifogástalan a megjelenése, a modora, veselkedése és gesztusai. Ehhez vegyünk sora néhány alapszabályt.

üzleti etikett a hétköznapokban
Forrás: Canva

Hogyan mutatkozzon be és hogyan mutasson be másokat?

Az első benyomásnak mindig nagy szerepe van. Minden természetű és jellegű kapcsolat esetében meghatározó, és ezen alapvetően változtatni csak sok idő és energia befektetésével lehet.

Figyeljen oda arra, hogy jól érthetően és tisztán, megfelelő hangerővel mondja ki a teljes nevet, akár magát, akárha másokat mutat be. A bemutatkozás minden esetben határozott, de ne arrogáns legyen, a neve elmondását kísérje kézfogás, barátságos mosoly és szemkontaktus. Figyeljen oda arra is kié az elsőbbség, egyformán legyen kedves és udvarias mindenkivel, ne kivételezzen.

Miért fontos a pontosság és a határidők betartása?

Ha késik egy találkozóról, illetve nem tartja be a határidőket, máris elvesztette a bizalmat és üzleti hitelességét. Amikor ennek a hiányát tapasztalja a másik fél, joggal gondolhatja, hogy megbízhatatlan, nem fontos Önnek az adott projekt, illetve nem tiszteli a másik személyét, idejét. Ha már az első találkozóról késik, akkor könnyen merülhet fel a másikban, hogy a döntő pillanatokban is erre számíthat és akár a projekt sikere múlhat majd ezen.

Inkább legyen a megbeszélt találkozón ott 10 perccel korábban, illetve adja le a projektet határidő előtt. Ha elkerülhetetlen a késés, akkor jelezze időben, és rögtön tegye hozzá azt is, mikorra tud odaérni, illetve leadni a kért anyagot. Mérje fel, mire van ideje és energiája, és inkább alkalmazzon még egy embert, vagy mondjon le egyes projektekről, most, mint hogy hosszútávon elterjedjen az a hír, hogy megbízhatatlan.

üzleti etikett pontosság
Forrás: Canva

Milyen ruhát diktál az üzleti etikett egy tárgyalásra?

Amilyet a helyzet megkíván. Az üzleti életben még mindig az öltöny (hölgyeknek a kosztüm) az alap, de vannak helyzetek, amikor ettől elegánsabb, vagy éppen lazább irányba illik eltérni. Nagyon fontos ezért, hogy végezzen előzetes kutatásokat: járjon utána, hogy a másik fél hogy öltözködik, milyen dress code-ot vár el az adott esemény, helyszín? Mindig alap, hogy egy tárgyalásra elegáns ruhadarabjai közül válogasson, a megfelelő öltönyt, vagy legalább inget zakóval és a hozzá illó kiegészítőkkel. Kerülje az élénk, harsány színeket, a nagy, mintás ruhadarabokat, illetve márkajelzéseket. Viseljen 2-3 színt, köztük maximum a kiegészítők közt legyen élénkebb színű darab.

Miért fontos a higiénia az üzleti életben?

Javítunk: a higiénia minden helyzetben fontos, ez nem csak üzleti etikett kérdése. Elengedhetetlen, hogy megjelenése mindig ápolt, tiszta legyen, ne legyen kellemetlen az Ön közelében tartózkodni. Ha különösen hajlamos az izzadásra, tartson váltás alsónemű-szettet az irodájában. Komoly tárgyalás előtt kerülje a fűszeres, hagymás, szagos ételeket, illetve lehetőség szerint mosson fogat minden étkezés után.

Azt talán nem kell megmagyaráznunk, hogy a zuhanyzás, fogmosás, hajmosás alap, ám vannak még ezen felül olyan higiéniai követelmények, amikről a férfiak könnyen megfeledkeznek. Ilyen például a kezek ápoltsága; gondozza körmeit, legyenek rövidek és tiszták, használjon hidratáló krémeket, hogy megfelelően puha legyen bőre. Különösen fontos ez akkor, ha férfias hobbijai vannak, például barkácsol, edzőterembe jár; kellemetlen lehet kézfogáskor bőrkeményedéseket tapintani a partnerének. Figyeljen oda a könyökére is, ez az elhanyagolt terület sokszor szintén ki szokott száradni, és egy lazább üzleti(es) találkozón nem feltétlenül marad takarásban!

Amennyiben szakállt vagy bajuszt visel, legyen az rendezett, megfelelően nyírt vagy trimmelt, ha pedig nincs arcszőrzete, akkor legyen frissen borotvált. Haja szintén legyen mindig ápolt, megfelelően fésült és rendezett.

Bármilyen okos, tehetséges, ha a higiénia terén hiányosságokat mutat, akkor a partner igénytelennek tarthatja Önt, aki a közös munkára sem fog kellő figyelmet fordítani. Használjon szájvizet, kölnit (de ne túl sokat!) ügyeljen arra is, hogy ruhái is frissen vasaltak, sérülés- és koszmentesek legyenek.

üzleti etikett megjelenés

Mire figyeljen, ha üzleti ebéden vesz részt?

Egy étteremben más a helyzet, mint az irodában; itt az öltözködésébe belecsempészhet egy kis egyediséget, kevésbé kötött a megjelenés. Fontos, hogy járjon utána a helynek, mennyire elegáns, és persze vegye figyelembe a találkozó jellegét is. Más egy első, bemutatkozó találkozó, más egy szerződéskötés megünneplése és más egy projektzáró pezsgős ebéd.

Amikor megérkezik, ne helyezzen semmilyen tárgyat az asztalra – a telefonnak, kocsikulcsnak nem ott a helye. Nézze át az étlapot, közepes árkategóriájú ételt válasszon, 1-2 pohár bornál sose igyon többet. Amíg a másik beszél, testbeszédével jelezze, hogy mennyire figyel, és sose vágjon a másik szavába. Ne hozza beszélgetőpartnerét kínos helyzetbe, azaz kerülje a magánéleti eseményeinek taglalását, a politizálását, és tájékozódjon arról is, hogy melyek azok a témák, amit az adott üzleti partner esetében jobb nem szóba hozni.

Mire figyeljen, ha a saját irodájában tart üzleti tárgyalást?

Gondoskodjon arról, hogy irodája tiszta legyen és rendezett. Ha a megbeszélésre érkeznek Önhöz, legyen elegendő szék, legyen kikészítve víz és vizespoharak, illetve a kávézáshoz szükséges kellékek. Kihelyezhet jegyzetfüzetet, tollat is az ügyfeleknek, készülhet valami céges, aprósággal. Ellenőrizze, hogy minden irodaszer a helyén és készenlétben legyen, ha esetleg a megbeszélés során szükség lesz rájuk.

Hogyan készüljön, ha Ön megy mások irodájába? 

Vigyen magával mindent, ami a megbeszélésre szükséges; jegyzetfüzetet, tollat, laptopot. Ha prezentációt készített, ez legyen meg több eszközön, több formátumban is, arra az esetre, ha valamelyikkel technikai probléma adódna. Figyeljen arra, hogy pontosan érjen oda a megbeszélt helyszínre. Türelmesen várakozzon, amíg nem szólítják be és nem kínálják hellyel.

Reméljük, hogy hasznosnak találta cikke(ke)t és segítségére lesz üzleti tárgyalásokra, találkozókra való felkészülésben.

Itt pedig részletesebben is olvashat arról, hogy milyen szabályokra érdemes figyelni akkor, mikor az üzleti életben fontos eseményekre készülve összeválogatja a ruhákat:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0