Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Férfi arcformák: így válasszon hozzájuk frizurát és öltözködési stílust

Tudta, hogy a férfi arcformák rettentően különbözőek lehetnek – és meghatározzák, mi áll jól Önnek? Minden ember sajátos adottságokkal születik, amelyek meghatározzák a kinézetet. Ezeken változtatni nem lehet, de emiatt nem kell bánkódni, mert minden külső jegyhez tartozik egy tökéletes megoldás!

Bár mindig vannak divatosabb külső jegyek, a megfelelő frizura és öltözködési stílus kiválasztásával bármilyen arcformából előnyt lehet kovácsolni. Előfordulhat, hogy egy ember több arcforma jellemzőivel is rendelkezik egyszerre. Bár ez elsőre hátránynak tűnhet, hiszen nehezebb megállapítani mi is illene hozzá, valójában hatalmas előny, mivel így általában majdnem minden frizura passzolni fog. Amennyiben nem biztos abban, hogy meg tudja állapítani, milyen frizura is illik Önhöz, érdemes kikérni egy jól képzett borbély vagy stílustanácsadó segítségét!

Miért fontos, hogy tisztában legyen a férfi arcformákkal?

A férfi arcformák ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy tudja milyen stílus is illik Önhöz. A megfelelően kiválasztott haj-, szakállfazon, szemüveg és más kiegészítők hasznosítják az adott arcforma előnyeit, és azt a lehető legjobb formában prezentálják, felerősítve annak előnyös jellegeit. Amennyiben minden passzol, akkor akár Ön is lehet az az igazán férfias férfi, akiről minden nő álmodik, függetlenül attól, mit határozott meg Önnek a genetika.

Az arcforma elsősorban négy stílusjegyet fog meghatározni:

  1. A frizurát, amely egyértelműen a fontosabb jellemző, hiszen ez a test része, másfelől ez van a legnagyobb hatással az arcra.
  2. Az arcszőrzet stílusát, ami szintén jelentős befolyásoló tényező.
  3. Hatással van arra, hogy milyen szemüveget/napszemüveget érdemes viselni, amely segít az arc jellegzetességeinek felerősítésében.
  4. A kalap kiválasztásában is segítséget nyújthat, bár talán ez a legkevésbé fontos szempont, lévén, hogy szezonális viselet, illetve ma már kevésbé használatos.

Ha szeretné a lehető legférfiasabb stílust elérni, akkor mindenképpen érdemes figyelembe venni ezeket a szempontokat.

Hogyan lehet meghatározni az arcformát?

férfi arcforma stílusok
Forrás: Canva

Az arcformákat általánosan 7 jól elkülöníthető kategóriába sorolhatjuk, amelyekhez mind tartoznak jól meghatározható stílusok. Ezek a stílusok segítenek majd az egyes arcformák előnyeinek kiemelésében. De hogyan határozzuk meg, hogy milyen arcformánk is van pontosan?

Ha biztosra akar menni az arcforma megállapításánál, akkor érdemes papírt és ceruzát ragadnia, majd megmérnie az arcát. Persze nem milliméterre pontosan

  1. Először is kezdje a homlok szélességével: helyezze az ujját a halánték és a haj kezdetének vonala közé a szemöldök külső szélével egy vonalban. Itt mérje meg a két pont közötti távolságot, majd írja le az eredményt.
  2. Ezután jön az arccsont . Helyezze két ujját a szeme külső sarkával egy vonalba, és vigye addig le az ujját, amíg meg nem érzi a csontot. Itt megint csak jegyezze le a két pont közötti távolságot.
  3. Ezek után, meg kell mérni az áll hosszát is. Helyezze az ujját a füle alá oda, ahol a pulzust szokták megmérni, majd mérje meg a távolságot az ujja és az állhegy között, és ne felejtse el megszorozni az eredményt kettővel.
  4. Végül, mérje meg az arcának hosszát függőlegesen az állhegy és a hajvonal között.

Ezeket a méreteket ezután írja le egy papírra, és nagyjából arányosan próbálja meg felrajzolni az arcformát, hogy jobban lássa is az eredményeket.

Férfi arcformák

1. Ovális arcforma

férfi arcforma ovális
Forrás: Canva

Az ovális arcformával rendelkező személyeknek ívelt álluk van keskeny arccsonttal kombinálva és széles homlokkal. Ehhez az arcformához illik a legtöbb frizura. Lehet kompenzálni a szögletesség hiányát egy jól ápolt, nagy szakállal. Általános szabály, hogy a szemüvegek esetében, az „aviátor” stílus minden arcformához illeni fog. Az ovális arcforma esetében, még bevethető a „wayfarer” napszemüveg, illetve a szögletes is. Itt arra kell figyelni, hogy a szemüveg szélessége egyenlő, vagy nagyobb legyen az arc szélességénél.

2. Kerekded arcforma

férfi arcforma kerek
Forrás: Canva

A férfi arcformák is lehetnek lágyabbak; a kerekded arcforma esetében az arccsontok erősek, de íveltek, míg az áll és a homlok keskeny. Ebben az esetben érdemes kiegyensúlyozni az arcforma kerekségét valami szögletes hajstílussal, ami ráadásul segít megnyújtani az arcot a magasságával. Az arcszőrzet esetében a kecskeszakáll, az állpánt, illetve a „soul patch” mind kitűnő választás. A szemüvegek esetében a sportos és szögletes szemüvegek illenek leginkább ehhez az arcformához, amelyek megint csak segítenek szögletességet vinni az arcba.

3. Háromszög arcforma

férfi arcforma háromszög
Forrás: Canva

A háromszög arcformára kicsi, de mégis széles homlok jellemző, amely egy erős állal párosulva végül egy hegyes állhegyben végződik. Itt a lényeg az áll dominanciájának visszaszorítása, így olyan hajstílust érdemes választani, amely a homlokra helyezi a hangsúlyt. Az arcszőrzetnél a kecskeszakáll, a „balbo”, illetve az állpánt bajusszal kombinálva mind remek választás lehet. A szemüvegeknél olyan stílust érdemes választani, amelyek a felső részt hangsúlyozzák ki, ezzel is a homlokra terelve a figyelmet.

4. Téglalap arcforma

férfi arcforma téglalap
Forrás: Canva

A jelenlegi divattrendek szerint a férfi arformák közül ez a legtrendibb, legnépszerűbb a hölgyek körében. Hasonlóan a négyzet arcformához, minden tekintetben széles arcról beszélünk, azonban még az arc hossza is nagyobb lesz. Mivel ez az arcforma már eléggé hosszú, ezért érdemes a magas frizuráktól távol maradni. Az oldalt elválasztott frizurák, a rövidre nyírt haj, illetve az oldalra sepert haj mind segítenek visszavenni az arc hosszából. Ehhez az arcformához szokták javasolni a hosszú pajeszt, bár talán ez a stílus már kissé idejétmúlt. Érdemes a lekerekített stílusok felé hajlani napszemüvegek terén is, mint a „wayfarer” vagy az ovális dizájn.

5. Négyzet arcforma

férfi arcforma négyzet
Forrás: Canva

A jóképűségi versenyben szintén dobogós, a négyzet arcforma esetében minden széles lesz az álltól, az arccsonton át, egészen homlokig. Az áll és az arccsont rendkívül szögletes, ezt a hajjal nem érdemes ezt fokozni, inkább csak rájátszani a természetes formákra. A rendkívül rövid haj, az oldalt felnyírt frizura és a „fax hawk” mind jó választások. A szakállak esetében javasolt a „balbo”, a körszakáll, illetve az állpánt is. A szemüvegeknél érdemes inkább a lekerekített formákkal játszani, mint a „browline” vagy „wayfarer”.

6. Szív arcforma

férfi arcforma szív
Forrás: Canva

A szív arcformára széles homlok jellemző, amely kerek és kicsi állal párosul. Ennek az arcformának a felső része a hangsúlyos, ezért érdemes olyan hajstílust választani, amely segít arányosabbá tenni az arcot. Ilyen lehet a hátrafésült haj, az oldal felnyírt frizura vagy pedig az oldalra sepert haj. Az arcszőrzet esetében az aránytalanságokat legjobban egy hosszú kecskeszakáll vagy állfüggöny tudja elrejteni. A sportos és szögletes szemüvegek vékony keretekkel remekül tudják ellensúlyozni az arcformát.

7. Gyémánt arcforma

férfi arcforma gyémánt
Forrás: Canva

A gyémánt arcformára erős arccsontok  jellemzők, míg az áll és a homlok meglehetősen keskenyek. A kemény szögletességet érdemes valami lágyabb, kerekebb formával egyensúlyozni. A „quiff”, a „faux hawk” vagy az oldalra sepert frizurák remekül eleget tudnak tenni ennek a feladatnak. Ennél az arcformánál kiemelt jelentősége van az erőteljes áll kiegyensúlyozásának, vagyis a teli szakáll, a „balbo”, a kecskeszakáll vagy az állpánt bajusszal kombinálva mind kitűnő választás. A szemüvegek esetében szerencséje van az ilyen arcformával rendelkező embereknek, mert gyakorlatilag bármilyen stílus jól fog állni.

A megfelelő frizurát a kor is befolyásolja. Ha érdekli, hogy milyen frizurákban érdemes gondolkodni 50 felett, illetve mik a stílusos frizurák 60 felett, akkor olvassa el erről szóló írásainkat is.

A haj, szakáll, szemüveg és esetlegesen a kalap kiválasztása után a következő lépés a színtípus és a testalkat meghatározása. Ezután természetesen a férfias férfi ruhatárából nem hiányozhat egy jól szabott öltöny sem. Térjen be hozzánk, és segítünk az arcformának megfelelő öltözéket választani!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0