Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

„Milyen szemüveg illik hozzám?” Teszt igényes férfiaknak

Szemüveg vásárlása előtt áll, de nem tudja, hogy milyen fazon passzol Önhöz? Esetleg már megvan a kiszemelt darab de még bizonytalan, hogy jól döntött-e? Görgessen tovább, és segítünk az arcformájához, stílusához illő szemüveg kiválasztásában!

A legtöbb férfi élete valamelyik szakaszában szemüveges lesz. Valakit ez megrémiszt, valaki közömbösen fogadja ezt a hírt, míg más izgalommal telve választja ki a szemüvegét. Az viszont mindenkinél egyforma, hogy ki kell próbálni párat, mire meglesz az igazi. Készítettünk egy tesztet igényes férfiaknak, amiből kiderül, hogy milyen szemüveg illik Önhöz a legjobban – nagy segítség lehet a szemüvegválasztás előtt!

„Honnan tudom, hogy milyen szemüveg illik hozzám?“ Tesztelje tudását!

A megfelelő szemüveg kiválasztása első hangzásra meglehetősen bagatell döntésnek hangzik, de ez koránt sincsen így. Egy rossz szemüveg még a legnagyobb odafigyeléssel összeállított, elegáns szettet is tönkre tudja tenni, ezért nem árt, ha tisztában van néhány alapszabállyal, amelyek mentén könnyedén meg tudja hozni a helyes döntést.

Nyilván Ön is hallotta azt a közhelyet, hogy „a szemüveg öltöztet”, és bár nagyon elcsépelt mondásnak hangzik, de mint minden közhelynek, ennek is van valóságalapja. Egy szemüveg teljes mértékben megváltoztatja az arc szimmetriáját, éleit, és a hangsúlyok is eltolódnak.

Az alábbi teszt három fő kérdéskör köré csoportosul:

  1. egyfelől megválaszolja, hogy milyen jellegzetes arcformák vannak,
  2. segít kiválasztani a megfelelő színt, és támpontot ad, hogy hogyan is határozza meg az Önhöz illő színeket,
  3. és végezetül egyéb apróbb dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyekre érdemes odafigyelni.

Milyen jellegzetes arcformák vannak? Melyik arcformához milyen szemüvegkeret illik?

A szemüveg kiválasztásánál fontos az arcforma
Pexels.com

Szemüvegválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy milyen arcformával rendelkezik. A szakirodalom 7 arctípust különböztet meg: kerek, ovális, háromszög, négyzetes, téglalap, gyémánt és szív.

  1. Kerek arc: az arc szélességében és hosszában is arányos. Általában a kerek arcú emberek vonalai sokkal letisztultabbak és kevésbé jellemző rájuk az durvább arcélek. Olyan keretet érdemes választani, ami kissé megtöri az arc finomságát, így a szögletes, markánsabb keretek illenek hozzá. A kerek arcúaknak érdemes kerülni a kerek formájú kereteket.
  2. Ovális arc: ezt az arcformát szokták tökéletesnek nevezni a szakemberek, hiszen a méretei arányosak, így nekik kis túlzással minden kerettípus jól áll. Egy aranyszabályt kell szem előtt tartani az ovális arccal rendelkezőknek: a szemüveg sose legyen szélesebb, mint az arc legszélesebb része.
  3. Téglalap alakú arc: az arcforma neve beszédes, hiszen az arc hosszúkásabb, kissé szögletes, általában nagyobb orr társul hozzá. Ezeket a jegyeket érdemes kompenzálni a szemüvegkerettel, így ehhez vékony, és kerekebb keretű szemüveget ajánlunk.
  4. Négyzet alakú arc: szintén magért beszél, hiszen ebben az esetben az arc szélessége a hosszától csak minimálisan tér el. Ehhez az arcformához rendszerint magasabb homlok és viszonylag markánsabb állkapocs is társul, így ezeket a jegyeket érdemes lágyítani a kerettel. Az ideális keret ebben az esetben vékony, finomabb vezetésű és kerekebb formájú.
  5. Háromszög alakú arc: ebben az esetben a homlok keskenyebb, és az arc fokozatosan szélesedik lefelé haladva. Az ilyen fejformájú emberek nyugodtan kísérletezhetnek különlegesebb alakú szemüvegkeretekkel. Érdemes odafigyelni azonban arra, hogy a szemüvegkeret ne takarja a szemöldököt, másfelől az ilyen arcúaknak nem előnyösek a szögletesebb formájú szemüvegkeretek.
  6. Szív alakú arc: gyakorlatilag ez az arcforma egy fordított alakú háromszög. A homlok széles, míg az álkapocs már sokkal keskenyebb. Ez egy meglehetősen markáns arcforma, így érdemes az arcformával ellentétes formájú keretet választani, azaz alul szélesnek, és a keret felső részének keskenynek kell lennie. A szív alakú arccal rendelkezőknek is érdemes kerülni a szögletes kereteket.
  7. Gyémánt arc: ez egy meglehetősen ritka arcforma. Azok az emberek tartoznak ebbe a csoportba, akiknek a szemük és az álluk a legkeskenyebb része az arcuknak, ezért nekik mindenféleképpen arra kell törekedniük, hogy kiemeljék a szemüket. Érdemes keret nélküli szemüvegeket választani, vagy akár a teljesen egyedi formájú keretek is jól állhatnak nekik. A gyémánt arccal rendelkezőknek kifejezetten ajánlottak az oválisabb, kerekdedebb formájú keretek.

Honnan tudom, hogy milyen színű szemüvegkeret illik a színeimhez?

A szemüvegkeret formája mellett nagyon fontos szempont még a keret színe. Nagy általánosságban az emberek valami olyan színű keretet választanak, amelyet könnyen össze tudnak egyeztetni a ruhatárral. Először is azt kell megnézni, hogy milyen színeket visel, itt elsősorban hideg és meleg színekre kell összpontosítani. Hideg színek a zöldtől kezdve a kéken át a liláig bezárólag, meleg színek pedig a piros, rózsaszín, sárga és más világosabb árnyalatok. Ennek fényében, ha a ruhatára főleg hideg színekből áll, akkor érdemesebb sötétebb keretet választani, míg ellenkező esetben jó döntés, ha a keret világosabb.

Fontos, hogy figyelembe vegye színtípusát is.

Ezt a szabályt követve minden ruhájához, legyen az melegítő vagy akár öltöny, minden dress code-hoz a smart casual-tól a nagyon elegánsig jól fog illeni a szemüvege. Ez azért nagyon fontos, mert általában az emberek csupán csak 1, maximum 2 szemüvegkerettel rendelkeznek, így a megjelenést alapjaiban határozza meg az, hogy milyen szemüvegkeretet visel.

Érdemes figyelembe venni a haj és a szem színét, és ennek megfelelően kell kiválasztani a szemüvegkeret színét. A sötétebb hajú és szemű uraknak jobban áll a sötétebb keret, míg a világosabb hajú és szeműeknek a világosabb keretek felelnek meg a legjobban.

Mire kell még figyelni a választásnál?

Pexels.com

Az előzőekben tárgyalt szempontok, arcforma, szemszín, hajszín stb. adottak, és vagy nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet rajtuk változtatni, így általában ezekhez a konstans adottságokhoz mérten kell szemüveget választani. Azonban figyelembe kell venni a változókat is, mint például a divat. Érdemes olyan darabokat venni, amelyek aktuálisak ugyan, de nem a divat fő sodrásában helyezkednek el. Ezeket a darabokat sokkal tovább lehet viselni, mint azokat, amelyek a legújabb trendeket lovagolják meg – majdgyorsan ki is mennek a divatból.

Érdemes még az aktivitásához legjobban illeszkedő keretet választani: ha aktív, sportos életet él, akkor célszerű strapabíróbb keretet vennie, más esetben pedig nyugodtan eshet a választása sokkal érzékenyebb és akár sokkal drágább darabokra is.

A szemüveg öltöztet, így nagyon fontos, hogy jól döntsön. Az fenti listát követve biztos lehet abban, hogy a megfelelő döntést fogja hozni új szemüvege kiválasztásakor.

A legfontosabb szempont azonban az, hogy Ön jól érezze magát az új szemüvegében, és azt megfelelő magabiztossággal viselje. Bármit is mondjon a környezete, csak az számít, hogy Önnek tetsszen!

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0