Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

„Milyen szemüveg illik hozzám?” Teszt igényes férfiaknak

Szemüveg vásárlása előtt áll, de nem tudja, hogy milyen fazon passzol Önhöz? Esetleg már megvan a kiszemelt darab de még bizonytalan, hogy jól döntött-e? Görgessen tovább, és segítünk az arcformájához, stílusához illő szemüveg kiválasztásában!

A legtöbb férfi élete valamelyik szakaszában szemüveges lesz. Valakit ez megrémiszt, valaki közömbösen fogadja ezt a hírt, míg más izgalommal telve választja ki a szemüvegét. Az viszont mindenkinél egyforma, hogy ki kell próbálni párat, mire meglesz az igazi. Készítettünk egy tesztet igényes férfiaknak, amiből kiderül, hogy milyen szemüveg illik Önhöz a legjobban – nagy segítség lehet a szemüvegválasztás előtt!

„Honnan tudom, hogy milyen szemüveg illik hozzám?“ Tesztelje tudását!

A megfelelő szemüveg kiválasztása első hangzásra meglehetősen bagatell döntésnek hangzik, de ez koránt sincsen így. Egy rossz szemüveg még a legnagyobb odafigyeléssel összeállított, elegáns szettet is tönkre tudja tenni, ezért nem árt, ha tisztában van néhány alapszabállyal, amelyek mentén könnyedén meg tudja hozni a helyes döntést.

Nyilván Ön is hallotta azt a közhelyet, hogy „a szemüveg öltöztet”, és bár nagyon elcsépelt mondásnak hangzik, de mint minden közhelynek, ennek is van valóságalapja. Egy szemüveg teljes mértékben megváltoztatja az arc szimmetriáját, éleit, és a hangsúlyok is eltolódnak.

Az alábbi teszt három fő kérdéskör köré csoportosul:

  1. egyfelől megválaszolja, hogy milyen jellegzetes arcformák vannak,
  2. segít kiválasztani a megfelelő színt, és támpontot ad, hogy hogyan is határozza meg az Önhöz illő színeket,
  3. és végezetül egyéb apróbb dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyekre érdemes odafigyelni.

Milyen jellegzetes arcformák vannak? Melyik arcformához milyen szemüvegkeret illik?

A szemüveg kiválasztásánál fontos az arcforma
Pexels.com

Szemüvegválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy milyen arcformával rendelkezik. A szakirodalom 7 arctípust különböztet meg: kerek, ovális, háromszög, négyzetes, téglalap, gyémánt és szív.

  1. Kerek arc: az arc szélességében és hosszában is arányos. Általában a kerek arcú emberek vonalai sokkal letisztultabbak és kevésbé jellemző rájuk az durvább arcélek. Olyan keretet érdemes választani, ami kissé megtöri az arc finomságát, így a szögletes, markánsabb keretek illenek hozzá. A kerek arcúaknak érdemes kerülni a kerek formájú kereteket.
  2. Ovális arc: ezt az arcformát szokták tökéletesnek nevezni a szakemberek, hiszen a méretei arányosak, így nekik kis túlzással minden kerettípus jól áll. Egy aranyszabályt kell szem előtt tartani az ovális arccal rendelkezőknek: a szemüveg sose legyen szélesebb, mint az arc legszélesebb része.
  3. Téglalap alakú arc: az arcforma neve beszédes, hiszen az arc hosszúkásabb, kissé szögletes, általában nagyobb orr társul hozzá. Ezeket a jegyeket érdemes kompenzálni a szemüvegkerettel, így ehhez vékony, és kerekebb keretű szemüveget ajánlunk.
  4. Négyzet alakú arc: szintén magért beszél, hiszen ebben az esetben az arc szélessége a hosszától csak minimálisan tér el. Ehhez az arcformához rendszerint magasabb homlok és viszonylag markánsabb állkapocs is társul, így ezeket a jegyeket érdemes lágyítani a kerettel. Az ideális keret ebben az esetben vékony, finomabb vezetésű és kerekebb formájú.
  5. Háromszög alakú arc: ebben az esetben a homlok keskenyebb, és az arc fokozatosan szélesedik lefelé haladva. Az ilyen fejformájú emberek nyugodtan kísérletezhetnek különlegesebb alakú szemüvegkeretekkel. Érdemes odafigyelni azonban arra, hogy a szemüvegkeret ne takarja a szemöldököt, másfelől az ilyen arcúaknak nem előnyösek a szögletesebb formájú szemüvegkeretek.
  6. Szív alakú arc: gyakorlatilag ez az arcforma egy fordított alakú háromszög. A homlok széles, míg az álkapocs már sokkal keskenyebb. Ez egy meglehetősen markáns arcforma, így érdemes az arcformával ellentétes formájú keretet választani, azaz alul szélesnek, és a keret felső részének keskenynek kell lennie. A szív alakú arccal rendelkezőknek is érdemes kerülni a szögletes kereteket.
  7. Gyémánt arc: ez egy meglehetősen ritka arcforma. Azok az emberek tartoznak ebbe a csoportba, akiknek a szemük és az álluk a legkeskenyebb része az arcuknak, ezért nekik mindenféleképpen arra kell törekedniük, hogy kiemeljék a szemüket. Érdemes keret nélküli szemüvegeket választani, vagy akár a teljesen egyedi formájú keretek is jól állhatnak nekik. A gyémánt arccal rendelkezőknek kifejezetten ajánlottak az oválisabb, kerekdedebb formájú keretek.

Honnan tudom, hogy milyen színű szemüvegkeret illik a színeimhez?

A szemüvegkeret formája mellett nagyon fontos szempont még a keret színe. Nagy általánosságban az emberek valami olyan színű keretet választanak, amelyet könnyen össze tudnak egyeztetni a ruhatárral. Először is azt kell megnézni, hogy milyen színeket visel, itt elsősorban hideg és meleg színekre kell összpontosítani. Hideg színek a zöldtől kezdve a kéken át a liláig bezárólag, meleg színek pedig a piros, rózsaszín, sárga és más világosabb árnyalatok. Ennek fényében, ha a ruhatára főleg hideg színekből áll, akkor érdemesebb sötétebb keretet választani, míg ellenkező esetben jó döntés, ha a keret világosabb.

Fontos, hogy figyelembe vegye színtípusát is.

Ezt a szabályt követve minden ruhájához, legyen az melegítő vagy akár öltöny, minden dress code-hoz a smart casual-tól a nagyon elegánsig jól fog illeni a szemüvege. Ez azért nagyon fontos, mert általában az emberek csupán csak 1, maximum 2 szemüvegkerettel rendelkeznek, így a megjelenést alapjaiban határozza meg az, hogy milyen szemüvegkeretet visel.

Érdemes figyelembe venni a haj és a szem színét, és ennek megfelelően kell kiválasztani a szemüvegkeret színét. A sötétebb hajú és szemű uraknak jobban áll a sötétebb keret, míg a világosabb hajú és szeműeknek a világosabb keretek felelnek meg a legjobban.

Mire kell még figyelni a választásnál?

Pexels.com

Az előzőekben tárgyalt szempontok, arcforma, szemszín, hajszín stb. adottak, és vagy nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet rajtuk változtatni, így általában ezekhez a konstans adottságokhoz mérten kell szemüveget választani. Azonban figyelembe kell venni a változókat is, mint például a divat. Érdemes olyan darabokat venni, amelyek aktuálisak ugyan, de nem a divat fő sodrásában helyezkednek el. Ezeket a darabokat sokkal tovább lehet viselni, mint azokat, amelyek a legújabb trendeket lovagolják meg – majdgyorsan ki is mennek a divatból.

Érdemes még az aktivitásához legjobban illeszkedő keretet választani: ha aktív, sportos életet él, akkor célszerű strapabíróbb keretet vennie, más esetben pedig nyugodtan eshet a választása sokkal érzékenyebb és akár sokkal drágább darabokra is.

A szemüveg öltöztet, így nagyon fontos, hogy jól döntsön. Az fenti listát követve biztos lehet abban, hogy a megfelelő döntést fogja hozni új szemüvege kiválasztásakor.

A legfontosabb szempont azonban az, hogy Ön jól érezze magát az új szemüvegében, és azt megfelelő magabiztossággal viselje. Bármit is mondjon a környezete, csak az számít, hogy Önnek tetsszen!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0