Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Útmutató a virágajándékozás szabályaihoz

Virágot adni és kapni mindig különleges alkalom. Legyen ez egy ünnep, egy kis kedveskedés vagy éppen egy randevú, az illatos szépségeknek komoly jelentőségük van. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a virágajándékozás szabályai igen szigorúak, így nem mindegy, hogy milyen színű és fajta növényt választ egy adott eseményre. Lássuk, miről is van szó!

Útmutató a virágajándékozás szabályaihoz

Igazán kedves gesztus valakit meglepni egy szép csokorral, azonban könnyen kellemetlenségeket is okozhat egy kis figyelmetlenség, ha valaki nincs tisztában a virágajándékozás szabályaival. Egészen más jelentése van egy vörös rózsának, mint egy fehér liliomnak vagy rózsaszín szegfűnek. Veszélyes terep egy csokrot átadni, éppen ezért készítettük ezt a kis összefoglalót.

Virágajándékozás szabályai

Milyen alkalmakra és kinek ajándékozunk virágot?

Tudta, hogy egészen az 1800-as évekig, nem volt nagy divatja a csokroknak? Ma azonban már egyáltalán nem ritka, hogy a férfiak virággal kedveskedjenek egy hölgynek, még úgy is, ha éppen ezt nem indokolja semmilyen alkalom. Bizonyos ünnepi eseményekről azonban nem hiányozhatnak ezek a növények; ilyen például egy születésnap, egy névnap, az anyák napja, a nőnap, a Valentin-nap, egy ballagás, egy keresztelő vagy egy évfordulós esemény. Amennyiben vendégségbe megy, akkor vágott virágot illik vinni a háziasszonynak, míg kismamának inkább érdemesebb virágboxokban gondolkozni, lehetőleg a kevésbé illatos fajtákból összeválogatva.

Virágajándékozás szabályai: mit illik, mit nem illik adni?

Számos szabály létezik a virágajándékozás terén, amelyeket nem árt észben tartani a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Ilyen például, hogy a rózsa és a szegfű semmiképpen sem hivatalos eseményekre valók, ezeket érdemes meghitt pillanatokra tartogatni. A liliom, a krizantém és az őszirózsa pedig sokak szemében a gyász szimbólumai, így ezek közül is óvatosan kell válogatni.

Hasznos információ továbbá, hogy az illem a cserepes virágra tárgyi ajándékként tekint, és egészen más kategóriába sorolja a vágott virágokat. A művirágoknak viszont semmi helyük az ajándékozás terén, ezeket nem illő átadni a másik félnek.

A virágot mindig bal kézzel nyújtsa át. Ha nem nőnek, hanem férfinak szánja a csokrot, gratulációként, az soha nem lehet kör vagy gömb alakú, mindig hosszúkás elrendezésű kell, hogy legyen.

Az etikett és protokoll általános szabályairól itt olvashat bővebben:

Melyek a legnépszerűbb virágfajták és mikor adhatja át őket?

Nézzünk néhány trendi csokorbavalót: az amarillis a gyönyörűség és az értékesség szimbóluma, míg a flamingóvirág a boldogságot jelképezi. A rózsák mély érzelmeket hordoznak, míg a bazsarózsa valódi romantikát megidéző szépség. A liliom tisztaság jelképe, azonban fehér liliomot az üzleti életben ajándékozni szigorúan tilos! A szegfűvel is érdemes vigyázni, ugyanis a piros verziója a szerelmet és büszkeséget jelenti, a sárga az elutasítás jele, a rózsaszín pedig az anya iránt érzett szeretet szimbóluma.

A nárcisz az újrakezdés és a viszonzatlan szerelem jelképe, míg az orgona hamisítatlanul anyák napjára ajánlott szépség. Az orchidea a nőiesség és az érett báj hordozója, míg a kála a szépség jelképe. A napraforgó a tiszta gondolatokat és odaadást szimbolizálja, de ritkán ajándékozzák csokorban. A tulipán sikert, hírnevet, szerelmet, gazdagságot jelent. Azonban, ha utóbbi piros színben tündököl, az egyértelműen a szerelem jele, míg, ha sárga, akkor annak a munkahelyi sikerek terén van jelentősége. A kék és rózsaszín hortenziával a háláját fejezheti ki, az írisszel pedig bókolhat szíve hölgyének.

Virágajándékozás szabályai

Mit szimbolizálnak a virágok színei?

Ahogy fent is láthatta, ugyanazon virág más-mást jelent, ha különböző színekben pompázik.

  • A fehér legtöbbször a tisztaság jele, főleg akkor érdemes ebben a színben gondolkozni, ha a hálánkat szeretnénk kifejezni
  • A tüzes piros a szenvedély és szerelem szimbóluma, ilyen színű virágot csak közeli hozzátartozónak és partnernek szokás ajándékozni
  • Halványabb változata a rózsaszín, amely remek választás lehet akkor, mikor még éppen csak kibontakozóban van a kapcsolat, és a férfi szeretné meglepni szíve hölgyét
  • A sárgával érdemes vigyázni, ugyanis az energia és a boldogság mellett, az irigység jelképe is lehet, így ezeket a virágokat inkább dekorációban érdemes felhasználni
  • A kék szín valódi aduász, a kék virágok bátran ajándékozhatók szinte bárkinek, nem kell tartani a kellemetlen mögöttes tartalomtól
  • Ezzel ellentétben a lilával óvatosan kell bánni, ugyanis a beteljesületlen vágy szimbólumaként is ismerik sokan.

Amennyiben több különböző színű virágból állítana össze csokrot, annak sincsen semmi akadálya, viszont érdemes figyelni arra, hogy az árnyalatok harmonizáljanak egymással. Kivételt képeznek ez alól a mezei csokrok, ugyanis ezeknek éppen a tarkasága adja esszenciáját. Utóbbiakat azonban nem tartják alkalmasnak protokoll ajándéknak, ezért hivatalos, üzleti alkalomra nem ideálisak.

Hány szál virágot ajándékozzunk?

A színek és a virág fajtája mellett, a mennyiség kapcsán is létezik kikötés a virágajándékozás szabályai között. Ha egyetlen egy szál virágot visz valakinek, mindenképpen ügyelni kell, hogy hosszú szára legyen. Ha 10 szál alatti csokrot szeretne készíttetni, akkor mindenképpen páratlan legyen a virágok száma. Amennyiben meghaladja a tízet a virágszálak mennyisége, akkor már nyugodtan lehet páros vagy páratlan is. Ezen felül, más illemszabályokra is érdemes odafigyelni, főleg, ha az esemény formális!

Hogyan illik virágot ajándékozni?

Természetes, hogy hervadt virágok soha ne adjon ajándékba, ha előbb vásárolta meg a csokrot, gondoskodjon annak frissességéről! Számít az is, hogy férfi vagy nő kapja a virágot. Ha egy férfinak szeretne kedveskedni, akkor érdemes a barna, zöld, vagy fehér árnyalatú virágokat előnyben részesíteni, és ne felejtse el azt sem, hogy kerek helyett inkább hosszúkás csokrot köttessen. Ha pedig a vágott virágot a boltban selyempapírba csomagolják, azt mindenképpen ajánlott levenni a csokorról az átadás előtt. Kidobni nem érdemes, mert az esemény végeztével, távozáskor a megajándékozott személy biztonságosan tudja benne szállítani a kapott virágcsokrot.

Az illem azt mondja, hogy feltétlenül kérjen üdvözlőkártyát a virág mellé, melyre néhány kedves sort és a nevét is írassa rá. Ha az urak és hölgyek közötti illemmel kapcsolatban bővebben szeretne tájékozódni, érdemes elolvasnia ezt a korábbi cikkünket.

A fentiekből látható, hogy elképesztően hosszú múltra visszanyúló hagyománya van a virágok ajándékozásának. Minden ajándékozott szíve megdobban egy kicsit, amikor a másik fél illatos szépségekkel kedveskedik neki, de csak akkor, ha ismeri az illemszabályokat. Bízunk benne, hogy cikkünk segített önnek, hogy a következő hasonló alkalom már igazán örömteli lesz!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0