Oldal kiválasztása

Katt ide: Prémiumkategóriás ingekhez juthat 8.990 Ft-ért!

Mit kell tudni a polgári esküvő szövegéről?

A polgári esküvő a pár egybekelésének fontos lépése, ugyanakkor jogi aktus is, ami hitelessé teszi a házasságot. A szertartás menete és a polgári esküvő szövege anyakönyvvezetőnként eltérhet, de vannak kötelező elemek, amiket a törvény előír. A klasszikus menet ma már a legtöbb esetben bátran kiegészíthető extra elemekkel is, így például a pár egymásnak szóló esküje is elhangozhat itt. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

polgári esküvő szöveg
Forrás: Canva

Mi jellemzi a polgári esküvők szövegét?

A polgári esküvők szövege általában hivatalos, ugyanakkor mégis személyes és érzelmes hangvételű, amelynek köszönhetően nincs két egyforma ceremónia függetlenül attól, hogy mekkora vendégsereg kíséri figyelemmel az ifjú pár első lépéseit a házasélet felé. Ez a leendő feleség és férj nagy pillanata, amely esetében nincs helye a sablonszövegnek! Az itt elhangzó mondatok általában rövidek és tömörek, ugyanakkor minden esetben tartalmazzák az esküvő fontosságát és a jogi hátteret egyaránt.

A rutinos anyakönyvvezetők olyan ügyesen építik be ezeket a mondatokat a szövegbe, hogy kicsit sem hat unalmasnak vagy elcsépeltnek még az esküvőszezon kellős közepén sem. Természetes, hogy minden párnak más-más igényei vannak.

  1. A hivatalos bevezetés a legtöbb esetben arról szól, hogy a hivatal üdvözli a jelenlévőket, és bevezeti az esküvőt, ahol a fentiek is elhangoznak.
  2. Ezt követik az esküvői fogadalmak, amelyek során a menyasszony és a vőlegény kapják meg a szót és mondandójuk során kifejezik a szerelmüket és elmondják az ígéreteiket a házassággal kapcsolatban.
  3. Ezután következik a házasságkötési nyilatkozat, amelynek keretein belül az anyakönyvvezető bejelenti a házasságkötést és felolvassa a jogi nyilatkozatot, amely megerősíti a házasságkötés tényét.
  4. Végül a köszöntéseket és jókívánságokat követően az anyakönyvvezető záró szöveggel zárja le az esküvőt, gratulálva a párnak.

Ez a váz természetesen kiegészíthető és rugalmasan alakítható a pár igényeinek megfelelően.

polgári esküvő ünneplés
Forrás: Canva

Miben különbözik a polgári esküvő szövege az egyházitól?

A legnagyobb különbség a két ceremónia között az, hogy az egyházi esküvők szövegei általában vallási tartalmakkal vannak átszőve, mely az adott felekezethez kötődik. A templomi esküvők során a pár általában az egyház szertartása szerint esküszik meg és a szertartásban résztvevő pap vagy lelkész vezeti a ceremóniát. Az egyházi esküvők szövegei gyakran tartalmazzák a vallási fogadalom elmondását, bibliai idézeteket, imákat, valamint a házasság szentségének kiemelését. Az egyházi esküvő Isten előtti szerződés, ugyanakkor jogilag nem érvényes.

Ezzel szemben a polgári esküvők szövegei nem tartalmaznak vallási dolgokat, inkább hivatalosak és formálisak.  Magyarországon jelenleg polgári esküvő nélkül nem jöhet létre házasság, míg az egyházi szertartás szabadon választható. Vagyis eldönthető, hogy szeretne-e az ifjú pár „Isten színe előtt” is megesküdni vagy elegendőnek ítélik meg a hagyományos ceremónia kereteit.

AJÁNDÉKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Mi az, aminek el kell hangzania egy polgári esküvőn?

Van néhány olyan elem és fordulat, amelynek egy polgári esküvőn mindenképpen el kell hangoznia. Ilyen például a már fentebb is említett üdvözlő szöveg. Az anyakönyvvezető üdvözli a jelenlévőket, röviden beszél az esküvő jelentőségéről és arról, miért is gyűlt ma össze a vendégsereg.

El kell hangoznia ezen felül mindkét fél részéről az igennek és a házasságkötési nyilatkozatnak, méghozzá tisztán és jól érthetően. Rendszerint nem marad ki a szövegből az első hitvesi csók sem, sőt, a „törvényes házasságkötésnek jogi akadálya nincs” mondat is rendszeresen elhangzik az ilyen eseményeken.

Ezen elemek mellett a polgári esküvők során gyakran lehetőség van saját személyes üzenetek, történetek vagy esküvői fogadalmak hozzáadására is, amelyek kifejezik a párok egyedi érzéseit és elkötelezettségüket egymás iránt.

Bár sok olyan fordulat van, amelyeknek mindenképpen el kell hangoznia, sok téren szabad kezet engednek ezek a formalitások. Ezekkel kapcsolatban mindenképpen előzetesen, a szervezés során kell egyeztetni az illetékessel.

Természetesen a szöveg mellett a ruházat a másik fontos pont a nagy napon, amellyel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat részletesebben.

Mondanak-e esküt a polgári esküvőn?

Természetesen igen, igény szerint a párok saját személyes esküvői fogadalmakat mondhatnak egymásnak, amennyiben szeretnék ezzel színesíteni a ceremóniát. Ezek a fogadalmak lehetnek rövid vagy hosszabbak, romantikusak vagy humorosak, a párok egyéniségéhez és stílusához igazodva.

Milyen választható szövegek hangozhatnak el a polgári esküvőn?

A polgári esküvők szövegének számos változata létezik, íme most ezek közül néhány lehetséges példa:

Ma összegyűltünk, hogy ünnepeljük X és Y esküvőjét. Ez az a pillanat, amikor két ember összeköti életét és szívét, és elindul egy közös úton, amely tele van szeretettel és örömmel. Ma azt a boldog pillanatot ünneplitek, amikor igent mondtok egymásnak, és ígéreteket tesztek a jövőtök felé. Ez a pillanat tele van izgalommal és reménnyel, és mi mindannyian itt vagyunk, hogy tanúi legyünk ennek a csodálatos pillanatnak. Ez az esküvő nem csak két ember összekapcsolódását jelenti, hanem két család és két baráti kör összekovácsolódását is. Ez a szeretet és támogatás hálója, ami körülveszi titeket, segíteni fog benneteket az élet kihívásaiban és boldogságban osztozni a sikerekben.

Kedves Menyasszony, Kedves Vőlegény! A házasság szent kötelék, amelyben szerelmetek és elkötelezettségetek mélyebb szintre emelkedik. Ez az a kapcsolat, ami mindig mellettetek áll, és amelyben mindig otthonra találtok. Most, amikor elkezditek közös életeteket, kérlek, tartsátok szem előtt a szeretet, a tisztelet és a kommunikáció fontosságát. Legyetek egymás támogatói, barátai és szeretői minden nap, és ez a házasság mindig boldogsággal és örömmel fog titeket eltölteni. Ma itt vagyunk, hogy ünnepeljük veletek ezt a különleges napot, és minden jelenlévő jókívánságokkal és szeretettel van felétek. Legyen ez az esküvői nap emlékezetes és boldog pillanat mindannyiunk számára.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy bár vannak kötelező elemei a polgári esküvő szövegének, mégis olyan sok dologgal színesíthető és tehető személyessé, hogy garantáltan minden a menyasszony és vőlegény stílusának megfelelően történhet. Így függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb esküvőről van szó, felejthetetlen élményben lesz része az ifjú párnak és a jelenlevőknek egyaránt!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0