0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Mit kell tudni a polgári esküvő szövegéről?

A polgári esküvő a pár egybekelésének fontos lépése, ugyanakkor jogi aktus is, ami hitelessé teszi a házasságot. A szertartás menete és a polgári esküvő szövege anyakönyvvezetőnként eltérhet, de vannak kötelező elemek, amiket a törvény előír. A klasszikus menet ma már a legtöbb esetben bátran kiegészíthető extra elemekkel is, így például a pár egymásnak szóló esküje is elhangozhat itt. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

polgári esküvő szöveg
Forrás: Canva

Mi jellemzi a polgári esküvők szövegét?

A polgári esküvők szövege általában hivatalos, ugyanakkor mégis személyes és érzelmes hangvételű, amelynek köszönhetően nincs két egyforma ceremónia függetlenül attól, hogy mekkora vendégsereg kíséri figyelemmel az ifjú pár első lépéseit a házasélet felé. Ez a leendő feleség és férj nagy pillanata, amely esetében nincs helye a sablonszövegnek! Az itt elhangzó mondatok általában rövidek és tömörek, ugyanakkor minden esetben tartalmazzák az esküvő fontosságát és a jogi hátteret egyaránt.

A rutinos anyakönyvvezetők olyan ügyesen építik be ezeket a mondatokat a szövegbe, hogy kicsit sem hat unalmasnak vagy elcsépeltnek még az esküvőszezon kellős közepén sem. Természetes, hogy minden párnak más-más igényei vannak.

  1. A hivatalos bevezetés a legtöbb esetben arról szól, hogy a hivatal üdvözli a jelenlévőket, és bevezeti az esküvőt, ahol a fentiek is elhangoznak.
  2. Ezt követik az esküvői fogadalmak, amelyek során a menyasszony és a vőlegény kapják meg a szót és mondandójuk során kifejezik a szerelmüket és elmondják az ígéreteiket a házassággal kapcsolatban.
  3. Ezután következik a házasságkötési nyilatkozat, amelynek keretein belül az anyakönyvvezető bejelenti a házasságkötést és felolvassa a jogi nyilatkozatot, amely megerősíti a házasságkötés tényét.
  4. Végül a köszöntéseket és jókívánságokat követően az anyakönyvvezető záró szöveggel zárja le az esküvőt, gratulálva a párnak.

Ez a váz természetesen kiegészíthető és rugalmasan alakítható a pár igényeinek megfelelően.

polgári esküvő ünneplés
Forrás: Canva

Miben különbözik a polgári esküvő szövege az egyházitól?

A legnagyobb különbség a két ceremónia között az, hogy az egyházi esküvők szövegei általában vallási tartalmakkal vannak átszőve, mely az adott felekezethez kötődik. A templomi esküvők során a pár általában az egyház szertartása szerint esküszik meg és a szertartásban résztvevő pap vagy lelkész vezeti a ceremóniát. Az egyházi esküvők szövegei gyakran tartalmazzák a vallási fogadalom elmondását, bibliai idézeteket, imákat, valamint a házasság szentségének kiemelését. Az egyházi esküvő Isten előtti szerződés, ugyanakkor jogilag nem érvényes.

Ezzel szemben a polgári esküvők szövegei nem tartalmaznak vallási dolgokat, inkább hivatalosak és formálisak.  Magyarországon jelenleg polgári esküvő nélkül nem jöhet létre házasság, míg az egyházi szertartás szabadon választható. Vagyis eldönthető, hogy szeretne-e az ifjú pár „Isten színe előtt” is megesküdni vagy elegendőnek ítélik meg a hagyományos ceremónia kereteit.

Mi az, aminek el kell hangzania egy polgári esküvőn?

Van néhány olyan elem és fordulat, amelynek egy polgári esküvőn mindenképpen el kell hangoznia. Ilyen például a már fentebb is említett üdvözlő szöveg. Az anyakönyvvezető üdvözli a jelenlévőket, röviden beszél az esküvő jelentőségéről és arról, miért is gyűlt ma össze a vendégsereg.

El kell hangoznia ezen felül mindkét fél részéről az igennek és a házasságkötési nyilatkozatnak, méghozzá tisztán és jól érthetően. Rendszerint nem marad ki a szövegből az első hitvesi csók sem, sőt, a „törvényes házasságkötésnek jogi akadálya nincs” mondat is rendszeresen elhangzik az ilyen eseményeken.

Ezen elemek mellett a polgári esküvők során gyakran lehetőség van saját személyes üzenetek, történetek vagy esküvői fogadalmak hozzáadására is, amelyek kifejezik a párok egyedi érzéseit és elkötelezettségüket egymás iránt.

Bár sok olyan fordulat van, amelyeknek mindenképpen el kell hangoznia, sok téren szabad kezet engednek ezek a formalitások. Ezekkel kapcsolatban mindenképpen előzetesen, a szervezés során kell egyeztetni az illetékessel.

Természetesen a szöveg mellett a ruházat a másik fontos pont a nagy napon, amellyel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat részletesebben.

Mondanak-e esküt a polgári esküvőn?

Természetesen igen, igény szerint a párok saját személyes esküvői fogadalmakat mondhatnak egymásnak, amennyiben szeretnék ezzel színesíteni a ceremóniát. Ezek a fogadalmak lehetnek rövid vagy hosszabbak, romantikusak vagy humorosak, a párok egyéniségéhez és stílusához igazodva.

Milyen választható szövegek hangozhatnak el a polgári esküvőn?

A polgári esküvők szövegének számos változata létezik, íme most ezek közül néhány lehetséges példa:

Ma összegyűltünk, hogy ünnepeljük X és Y esküvőjét. Ez az a pillanat, amikor két ember összeköti életét és szívét, és elindul egy közös úton, amely tele van szeretettel és örömmel. Ma azt a boldog pillanatot ünneplitek, amikor igent mondtok egymásnak, és ígéreteket tesztek a jövőtök felé. Ez a pillanat tele van izgalommal és reménnyel, és mi mindannyian itt vagyunk, hogy tanúi legyünk ennek a csodálatos pillanatnak. Ez az esküvő nem csak két ember összekapcsolódását jelenti, hanem két család és két baráti kör összekovácsolódását is. Ez a szeretet és támogatás hálója, ami körülveszi titeket, segíteni fog benneteket az élet kihívásaiban és boldogságban osztozni a sikerekben.

Kedves Menyasszony, Kedves Vőlegény! A házasság szent kötelék, amelyben szerelmetek és elkötelezettségetek mélyebb szintre emelkedik. Ez az a kapcsolat, ami mindig mellettetek áll, és amelyben mindig otthonra találtok. Most, amikor elkezditek közös életeteket, kérlek, tartsátok szem előtt a szeretet, a tisztelet és a kommunikáció fontosságát. Legyetek egymás támogatói, barátai és szeretői minden nap, és ez a házasság mindig boldogsággal és örömmel fog titeket eltölteni. Ma itt vagyunk, hogy ünnepeljük veletek ezt a különleges napot, és minden jelenlévő jókívánságokkal és szeretettel van felétek. Legyen ez az esküvői nap emlékezetes és boldog pillanat mindannyiunk számára.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy bár vannak kötelező elemei a polgári esküvő szövegének, mégis olyan sok dologgal színesíthető és tehető személyessé, hogy garantáltan minden a menyasszony és vőlegény stílusának megfelelően történhet. Így függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb esküvőről van szó, felejthetetlen élményben lesz része az ifjú párnak és a jelenlevőknek egyaránt!

Ezek is érdekelhetik még…