Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Milyen napszemüveg áll jól: útmutató férfiaknak

Milyen napszemüveg áll jól Önnek? Bizonyára Ön is tudja, hogy egy napszemüveg aranyat ér, amikor egy forró nyári napon elege van a hunyorgásból, ám mindezeken felül számos más előnye is van. Védi a szemet a káros UV napsugaraktól, remekül feldobhatja az öltözetet, kifejezetten sokat tesz hozzá az adott szetthez.

Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy egy napszemüveg csak akkor tölti be az összes funkcióját, ha megfelelően illeszkedik az archoz. Az ideális megtalálásához pedig számos fontos tényezőt kell figyelembe venni.

Milyen napszemüveg áll jól? Mi alapján válasszon?

Bizonyára megvan az az érzés, amikor a sokadik napszemüveg felpróbálása után sem biztos a dolgában, vagy online próbálja megfejteni, hogy a webshopban található termék megfelelő lesz-e az Ön számára.

Nos, az első és legfontosabb szabály, hogy érdemes az arc méretéhez arányos keretet választani. Ha kisebb az arca, elég a kisebb szemüveg, nagyobb méretek esetén viszont nem lesz elég a kicsi. Egyszerűnek hangzik, mégis sokan mellényúlnak.

Számít a bőr tónusa is, hiszen világos árnyalatok esetén a feltűnő színű keret nem feltétlenül jó választás. Alapszabály továbbá, hogy  a keretnek takarnia kell kissé a szemöldököt, vagy közvetlenül a szemöldök vonala alatt végződnie. Pozitívum, ha ezzel együtt nem ér hozzá az arccsonthoz. Az orr is sarkalatos kérdés e téren, hiszen például egy rövid, széles orr jóval kisebbnek hat egy olyan kerettel, amely magasan az orrnyergen ül.

Mérvadó a lencse szélessége (vízszintes átmérője a legszélesebb ponton) és a és magassága is. Ha kíváncsi, hogy melyik napszemüveg típus áll Önnek jól, érdemes erre a korábbi cikkünkre kattintani:

Milyen napszemüveg-keret típusok vannak? Melyikről mit kell tudni?

Alapvetően 3 különböző napszemüvegtípust különböztethetünk meg:

  1. A teljes szemüvegkeret, amely esetében a keret a lencse egészét körülöleli. Elképesztően széles a választék e téren, a sportostól az elegánsig mindenki megtalálhatja közöttük a maga kedvencét.
  2. A félkeretes vagy damilos szemüvegkeretek olyan hatást keltenek, mintha csak a lencsék felén helyezkedne el a keret, ám  valójában az alsó részeken egy hajszálvékony damil is tartja azokat. Nagyon sokan kedvelik hétköznapi viseletként ezeket a típusokat.
  3. A keret nélküli, fúrt szemüvegkeretek légies és könnyed megjelenést biztosítanak, így a legelegánsabb darabok között tartják őket számon. Mivel a gyártók ebben az esetben a lencsék széleit fúrják meg ahhoz, hogy a szárakat és az orrnyerget rögzíteni tudják, nagyon kell vigyázni rájuk, érdemes mindig tokban tárolni, amikor nem használja.

Mindezeken felül megkülönböztetünk fém és a műanyag kereteket is. Mivel sok esetben a lencsék vastagok, a műanyag keretek remekül elrejtik ezt, ráadásul ebben az esetben nagy előny, hogy a fémallergia miatt sem kell aggódni. Ugyanakkor igaz az is, hogy a fém– és a titánium keretek esetében van lehetőség a javításra, míg a műanyag kereteket általában teljesen cserélni kell, ha elreped vagy eltörik. A kettő kombinációja is létezik egyébként, vannak napszemüvegek például fém szárral és műanyag kerettel is.

Miért fontos tudni, hogy milyen a fejformánk?

A fej formája az egyik legmeghatározóbb paraméter a megfelelő napszemüveg kiválasztásakor. Így érheti el, hogy a választott darab tökéletesen betöltse a funkcióját, kiemelje, vagy éppen leplezze arcának előnyös és kevésbé előnyös vonásait. Ma már annyira széles kínálat létezik szemüvegkeretekből, hogy szinte bármilyen optikai hatást el lehet érni – éppen emiatt fontos a tudatos választás!

Melyik fejformához milyen napszemüveg áll jól?

Természetesen minden fej más, de léteznek alap fejforma típusok, amelyek közül a saját, egyedi jellemzői alapján ki tudja választani, melyik kategóriába tartozik.

Ovális arc

milyen napszemüveg áll jól ovális archoz
Forrás: Canva

Az ovális egy olyan ideális forma, amelyhez szinte minden szemüvegtípus jól áll. A szögletes vagy téglalap alakú keretek optikailag szélesítik az arcot, ugyanakkor ajánlott kerülni a nagyon kicsi vagy a nagyon széles, illetve a kifejezetten oversized szemüvegeket is. A legjobb választás a pilóta, a kerek, az ovális, a wayfarer vagy a szögletes keret.

Szív alakú arc

milyen napszemüveg áll jól szív alakú archoz
Forrás: Canva

A szív- vagy háromszög alakú arcformával rendelkezők homloka széles, az álluk viszont keskeny. Pontosan ebből kifolyólag mindenképpen olyan keretet kell keresni ehhez az arcformához, amelynek az alsó része szélesebb, a felső része pedig kissé ívelt. A pillangó formájú és a pilóta szemüvegek kitűnő választást jelentenek az esetükben.

Szögletes arc

milyen napszemüveg áll jól szögletes archoz
Forrás: Canva

A szögletes arcforma esetén mindenképpen a markáns arcvonások lágyítása a cél. A kerek és ovális keretekkel ez remekül finomítható.

Gyémánt arc

milyen napszemüveg áll gyémánt archoz
Forrás: Canva

Erre az arcformára az a jellemző, hogy az arc az arccsontoknál a legszélesebb és felfelé keskenyedik, cserébe az áll igen hangsúlyos. Ebben az esetben az olyan modelleket érdemes előnyben részesíteni, amelyek ellensúlyozzák ezeket a részeket. A nagy méretű, szögletes és kerek lencsék nem segítenek ebben, viszont a macskaszem formájú és ovális modellek annál inkább.

Kerek arc

milyen napszemüveg áll jól kerek archoz
Forrás: Canva

Ebben az esetben érdemes egy kicsit tagolni a homlokot, az arccsontot és az állat a szemüveg segítségével, amelyhez remek választás lehet a téglalap alapú keret. A jó hír, hogy a kerek arcúaknak szinte minden szögletes fazon jól áll, hiszen ezek egytől egyig megnyújtják és ezáltal vékonyítják az arcot. A kerek, ovális és ívelt formák, illetve a keret nélküli és oversized modellek viszont mindenképpen kerülendők az esetükben – mint ahogy ez a fenti, rossz példán is látható.

Hosszúkás

milyen napszemüveg áll hosszúkás archoz
Forrás: Canva

Sok helyen kerültek tiltólistára az oversized modellek, amelyek viszont a hosszúkás arcúak esetében remek választásnak bizonyulhatnak. Ezen felül a téglalap alakú, vastag keretes napszemüvegekkel sem lőhet mellé, ha ebbe a kategóriába tartozik. A vékony keretes és kisebb lencsével ellátott típusok viszont kevésbé előnyösek.

A férfi arcformákról korábban részletesebben:

Mire kell figyelni, ha öltönyhöz veszünk napszemüveget?

Alapvetően ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni, amelyekre már a fentiekben felhívtunk a figyelmet. Aranyszabály egy öltöny esetében az, hogy mivel ez egy kifejezetten elegáns viselet, a szemüvegnek is követnie kell ezt a vonalat, semmiképpen nem érdemes például sportos vagy extrém típust választani mellé. Egy jó napszemüveggel és egyéb kiegészítőkkel viszont remekül feldobható a szett!

Nagyon sokféle napszemüvegtípus létezik, amelyek közül bizony tudatosan, számos szempontot figyelembe véve kell kiválasztani az ideálisat. Semmiképpen nem az lesz a mérvadó, hogy milyen keret áll jól az ismerősnek vagy mi számít aktuálisan trendinek!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0