Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Köszönet osztályfőnöknek ballagásra: 15 kreatív ötlet

Hogyan mondjon köszönetet az osztályfőnöknek ballagásra? Elvégre 4 évig volt az Ön vagy gyermeke “második anyukája/apukája”, a tanár, akihez az iskolában fordulhatott, ha bármi problémája akadt. Igazán megérdemli, hogy olyan ajándékot kapjon, amit utána nem akar rögvest megsemmisíteni ízléstelenség okán! Most mutatunk 15 kreatív ötletet, amivel köszönetet lehet mondani egy osztályfőnöknek.

Köszönet osztályfőnöknek ballagásra: hogyan válasszunk, mit kell mérlegelni?

Az osztályfőnöki köszönet egyszerre nehéz és könnyű feladat: könnyű, mert egy egész osztály és egy szülői munkaközösség agyal rajta, mi is legyen a meglepetés, könnyű, mert az osztályfőnökök nem igazán várnak semmi különlegeset az osztálytól. 4 év ismeretség, osztályfőnöki óra és osztálykirándulás után nem lehetetlen valamit találni, ami tetszhet az illetőnek – ugyanakkor megfelelően kell belőni a mértéket és a személyességet. Egy cserepes növény még kevés, egy égig érő pálma már sok. És az se mindegy, hogy valóban mennyit tudhat egy diák a tanáráról, akitől egy „katedra” választja el? Viszonyuk ha barátságos is, nem feltétlen baráti. Nagyon sok kérdés merülhet fel az illendőségről, az osztályközösségről, és a tanár személyiségéről és a pedagógusi távolságról.

Mégis lehetséges olyan ajándékot adni egy osztályfőnöknek, ami megfelelően kifejezi a hálát, de nem lesz túlzottan bizalmaskodó? Általában a személytelen, elegáns ajándék plusz egy személyesebb, kézzel készült vagy kreatív ajándék kettősét érdemes választani – a személyes bekerülhet a fiókjába, gyűjteményébe, egyet pedig felhasználhat, elfogyaszthat. Jöjjön a dupla ajándékok sora!

15 köszönet osztályfőnöknek ballagásra

1.Minek nevezzelek?

osztályfőnöki köszönet
Forrás: Canva

Tökéletes választás lehet művészeti ágat tanító tanárok számára egy nagyobb szabású képzőművészeti vagy földrajzi album: valami, amit a személyes, tantárgyi érdeklődése vagy a napi iskolai rutinja, a munkája során is hasznosítani tud majd. Mellé jöhet egy, a diákok által kézzel írt idézetekből álló gyűjtemény, amit akár kézzel dekorált befőttesüvegben is át lehet adni.

2. Borban az igazság

A bor klasszikus köszönet osztályfőnöknek ballagásra, de nem kell, hogy sima bolti palack legyen! Egy ritka vagy drága borkülönlegesség kiegészítve egy, az osztály által készített, rajzolt, vagy szerkesztett, egyenként aláírt köszönőkártyával pont elég. A borral jelezheti az osztály, hogy az ajándékot csak neki szánják, saját örömre, otthoni környezetbe, pihenésképp, a köszönőkártya azonban leválasztható az egész ajándékról, és évtizedek múltán is kellemes élmény lesz elővenni.

3. Virágom, virágom

Az osztály kedveskedhet aláírt vagy külön e célból létrehozott fényképalbummal, akár kellemes emlék lehet egy, az osztálykirándulásokon készült fotókból álló gyűjtemény. Ha az osztályban van olyan, aki jól fogalmaz, meg is írhatja a történeteket – vagy az osztálytársak kézzel írhatnak a könyvbe egy-egy mókás, emlékezetes eseményről. Emellé valami személytelenebb, kisebb kaliberű kísérőajándék dukál, egy cserepes növény, vagy egy nagy csokor virág.

4. Taní-tani

osztályfőnöki köszönőajándék
Forrás: Canva

Az előző, virágos megoldás egy verziója lehet, ha az osztály egy szép cserepes virágot saját díszítésű kaspóban ad oda – a kaspóra kerülhet rajz, idézet, az osztálynévsor, de tulajdonképpen bármi, ami a tanár eszébe juttathatja az osztályt és tagjait.

5. A könyv olyan, mint egy időalagút

Egy jó könyv szuper ajándék tud lenni: az osztálynak azonban ki kell derítenie, hogy az adott könyvet nem vette-e már meg magának a tanerő. Itt ha lehet, érdemes bevonni a tanár rokonait, férjét, feleségét, esetleg másik tanárt. Régen szokás volt a könyvbe firkálni kedves sorokat, idézetet, de ezek az idők már elmúltak: sokkal elegánsabb és maradandóbb, ha a könyvhöz készít az osztály könyvjelzőt. Egyedi lehet például, ha a könyvjelző egyik oldalán a neveik, a másik oldalon az ujjlenyomataik vagy fotóik vannak, de számos más kreatív megoldás is van például a pinteresten.

6. Könyvet borítójáról

Egyszerre hasznos és emlékezetes ajándék lehet a tanároknak egy öröknotesz. Ez a fajta jegyzetfüzet strapabíró, általában bőrből, parafából, minőségi anyagokból készült, és a legfontosabb tulajdonsága, hogy cserélhetők a lapjai. Több papírbolt kínál már olyan megoldásokat, amelyekben évre szabottan lehet naptárat, órarendet, sima vagy éppen kockás (négyzetrácsos!) lapokat is cserélni, attól függően, hogy éppen mire van szüksége a tanárnak. Az órán, egyeztetéseken szaladgálva nem használhatják folyton a telefonjukat vagy laptopjukat, így egy elegáns notesz mindig jól jöhet. A jegyzetfüzet belső borítójára kerülhet esetleg az osztálynévsor, vagy más, kreatívabb megoldás.

7. Osztálykép egy kis csavarral

Ha az osztály egy egyszerű fényképet adna köszönetként az osztályfőnöknek ballagásra, és a tanár nem az a megnyílós fajta, a legjobb, ha a szakemberre bízza a feladatot. Fogjanak egy fotót, amin mindenki rajta van, rejtsék egy elegáns, szolid ajándékkosárba: ebben biztosan talál majd olyat az osztályfőnök, amit szeret, nem tolakodó, mégis kifejezi a kedvességet. Az iskolai csoportkép csöppet sem elcsépelt! Ezeket a tanárok általában megőrzik, és nem végzik a kukában lomtalanításkor a többi apró kacattal, ami felhalmozódik a tanári pályán a mütyürkéző kisdiákok szeretétől övezve.

8. Pecsétet rá!

bélyegző köszönőajándék
Forrás: Canva

Általános iskolában, vagy olyan tanárnál, aki használ maga is ilyesmit, tökéletes lehet, ha a választás egy egyedi bélyegzőszettre esik. A bélyegzőn nemcsak olyan minták és formák lehetnek, ami a mindennapjaiban segíthet a tanárnak (például osztályozás 1-5, “Szép munka”, “Gratulálok”, stb.), de kerülhet rá karikatúra saját magáról, vagy a tanár kedvenc idézete, esetleg klasszikus aranyköpése. Egy bélyegzővel sok minden elmondható.

9. Csokicsoda

Nem sok olyan dolog történhet velünk a nap során, amit egy kis csoki ne tudna megjavítani. – szól a népszerű mondás. De mi lenne, ha az osztály nem csupán egy tábla csokit adna a tanárnak, hanem egy TÁBLA CSOKIT. Egy táblaszörnyet: azaz egy gigantikusan nagy csokoládét, amit a tanár az egész nyáron, vagy akár az egész évben majszolhat. Ezeket, a kézzel csomagolt, nagy darab csokoládékat el lehet látni kis üzenetekkel, fotókkal akár – így személyes és kreatív ajándék lesz. Arra azért vigyázzanak, hogy olyan kapja az édes élvezet eme kiugróan nagy szeletét, aki fogyasztja is: állandó fogyókúrázók, cukorbetegek esetében illik más ajándékot választani!

10. Szemed fénye

Szintén a kreatív és a hasznos kereszteződése lehet egy szemüveges tanárnak egy új, díszesebb szemüvegtok. Mivel a tok maga még az átadás pillanatában teljesen üres, lehetősége van az osztálynak, hogy belerejtsen apróságokat: üzeneteket, idézetet, kézzel készült kártyákat, akár kis méretűre készített osztályfényképet is. Ha az apróságok más helyre is kerülnek, dobozba, fényképalbumba, a szemüvegtok még sokáig a tanárral marad, napi társa lesz, amiről mindig eszébe juthat az a régi osztály.

11. Műveljük kertjeink…

Mind a nők, mind a férfi tanárok számára szuper ötlet lehet egy úgynevezett „magbomba”. Ez jelképezheti a szárba szökkenő ifjúságot, a nevelést is – közben azonban gyönyörű ajándék lehet a jövőben is. A magbombákat többnyire virágüzletek és szakosodott kis cégek készítik: a dobozban virágmagok, hagymák és táptalaj is található: egyfajta „készítsd magad kiskert”. A díszdoboznál pedig mi sem alkalmasabb arra, hogy benne, vagy rajta üzeneteket helyezzen el az osztály!

12. Ezt még belevésem…

Egy tanár nem vágyik limlomokra – egy pedagógus családja évi rendszerességgel köbméternyi kacatot semmisít meg vagy ajándékoz tovább, ezért óva intünk mindenkit a csecsebecsék és apróságok gyártásától. Ha az osztályban igény van valami kedves emlék átadására, ami maradandó, olyasmit érdemes adni, ami valóban használati tárgy. Gravírozott pohárkészlet, gravírozott tányérok, vagy ha dohányzik az illető: öngyújtó és hamutál, esetleg különleges szivarkészlet.

köszönőajándék tanárnak
Forrás: Canva

13. Tanarat tolláról

Nem tűnik nagy dolognak, de bizony léteznek olyan tollak is, amelyek bőven a luxus kategóriába tartoznak. Ez is remek köszönet osztályfőnöknek ballagásra. Egy tanár általában a tollait használati eszköznek tartja, és ő sem vásárolja máshol őket, mint a mezei tollfogók: a papírboltban. Megérdemli hát, hogy életében egyszer olyan tollal is ékeskedjen, amelyik igazán menő és drága, amolyan luxusautó a tollak világában. A tollat nem illik ez esetben gravíroztatni, maximum a tanár nevével – minden, az osztályra utaló kép, sor, írás a díszdobozra kerüljön!

14. A kevesebb több elve

Személytelennek hat, de ha valami igazán kedveset és használhatót akar adni az osztály, nyugodtan kalandozhatnak az utalványok világában: egy nagyobb összegű könyvutalvány egy fotóval és személyes üzenetekkel egyedivé tett díszdobozban vagy füzetkében nem lesz kevésbé becses ajándék az osztályfőnök részére, mint egy nipp, amit csak felrak (jó esetben) a szekrény tetejére…

15. Rózsa, rózsa, rengeteg

Romantikusabb alkatú osztályfőnökök biztosan örülnének egy olyan örökrózsa-doboznak, amely nem csak a rózsákat, de valami személyeset is magában rejteget: fotót, apró kedves sorokat a diákoktól, osztálytablót. A rózsák sokáig díszíthetik a lakást, nem hervadnak el, mégis olyan funkciót töltenek be, mint egy nagyobb virágcsokor – így nem sorolhatók a kacat kategóriába!

A kreativitás nem ismer határokat; érdemes akár a megszokott ajándékokat újragondolva meglepni az osztályfőnököt!

További ballagási tippjeinkért érdemes elolvasnia korábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0