Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

35 elgondolkodtató idézet a tanításról

Idézetek a tanításról, melyek elgondolkodtatnak, emlékezetesek maradhatnak: érdemes egyet az ajándék mellé kísérőlapban választani, ha egy pedagógus az ünnepelt!

Legyen az tanévzáró, karácsony vagy ballagás, esetleg egy nyugdíjazási ünnepség, ha gyermeke pedagógusát, vagy egy ismerősét ajándékozza meg, aki az oktatásban dolgozik, akkor az ajándék mellé érdemes egy kísérő lapra pár személyes, kedves gondolatot is írni. Azt, hogy pontosan milyen idézet is illik az ünnepelthez, Önön, illetve gyermekén kívül senki se tudhatja jobban. Ha pedig nem sikerül igazán szavakba önteni azt, amit szeretne, akkor idézzen egy bölcs gondolatot egy nagy embertől. Cikkünkben összeválogattunk 35 elgondolkodtató idézetet.

Idézetek a tanításról, tanítóknak

1. Magyar bölcsesség

“Nem olyan mesterség az a középiskolai tanárság, melyen a tanítás módjára előírt szabályok szolgaszerű alkalmazásával boldogulni lehetne.” (Eötvös Lóránd)

2. Örök utazó

„Ha hajót akarsz építeni, ne dobold össze az embereket, hogy fát gyűjtsenek, és ne adj nekik feladatokat. Inkább tanítsd meg nekik, hogyan vágyakozzanak a tenger mérhetetlen végtelensége iránt.” (Antoine de Saint-Exupéry)

3. A kimondott szavaknak súlya van

„A felnőtteknek nagyon óvatosnak kell lenniük abban, hogy mit mondanak ki hangosan, mert a kimondott szavak gyorsan egy gyermek belső szavaivá válhatnak.” (Jim Kwik)

4. Önmagad adni át és tovább…

„A tanításban nem az a legtöbb, hogy az ember azt a tudást, amit évtizedes elméleti és gyakorlati munkával megszerzett, továbbadja, hanem … az ember önmagát adja tovább. A személyiségét. A példát.” (Galgóczi Erzsébet)

5. Egy saját gondolat…

„A diákokat gondolkozni kell megtanítani, és nem arra, hogy mit gondoljanak.” (Margaret Mead)

idézetek a tanításról

6. …és még egy saját gondolat

„A gondolkozásban önállóságot csak az olyan tanárnak tanítása adhat, a ki maga önállóan gondolkozik.” (Eötvös Loránd)

7. A legtisztább üzlet

„A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot.” (Benjamin Franklin)

8. Az igazi oktató a kultúra harcosa

„Az igazi tanár nemcsak hivatalnok, aki hivatalos teendőit elvégzi, hanem lelkipásztor is, akitől mindenki elvárja, hogy a reábízott lelkekkel törődjék, a kultúra harcosa is, akitől mindenki elvárja, hogy a kulturális haladás érdekében önként és ingyen dolgozzék és végül művész is, aki örökösen gondolatokkal foglalkozik.” (Mikola Sándor)

9. A szándék a lényeg

„Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és apró lépéseket is megfelelően értékeli.” (Csernus Imre)

10. Akit, ha túlnőnek

„A legjobb tanár éppen az, ki lassanként feleslegessé teszi magát.” (George Orwell)

11. A helyes ösvény

„Egy jó tanár arra tereli a fiait, amerre menniük kell. Pláne, ha látja, hogy van ösvény. Nem szabad hozzányúlni, pláne nem megfogni, vagy kényszeríteni, csak terelni. Ez a legszebb fajta tanítás.” (Koltai Lajos)

12. Optimizmus nélkül nem lehet

„Elég realista vagyok ahhoz, hogy tudjam, nem érhetek el minden diákot. De elég optimista vagyok ahhoz, hogy minden reggel rászánjam magam, és megpróbáljam.” (Preston Morgan)

13. Több, mint az ismeret átadása

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy az intelligencia nem elég. Intelligencia és tartás – ez a valódi célja az oktatásnak.” (Martin Luther King)

14. A lényeg nem a mit, hanem az, hogy hogyan

„A tanár személye fontosabb, mint az, amit tanít.” (Karl Augustus Menninger)

15. Minden nap minden perce

„A legjobb dolog a tanításban, hogy tényleg számít a munkánk. A legnehezebb dolog pedig, hogy minden nap számít.” (Todd Whitaker)

16. Madiba szerint….

„Az oktatás a leghatalmasabb fegyver, amit arra használhatsz, hogy megváltoztasd a világot.” (Nelson Mandela)

17. Mester és Minta

„Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!”

(Nagy László)

18. Mesterek mestere

„Az igazi mester nem nevel tanítványokat, hanem csak mestereket.” (Robert Schumann)

idézetek a tanításról

19.  Nem csak a költőkben lobog a láng

„Az oktatás nem egy csöbör megtöltése, hanem a tűz fellobantása.” (William Buttler Yeats)

20. A tanár, mint egy szorgos fecske…

„A jó tanító olyan, mint a jó fecske. Tudásának fészkét állandóan építi, gonddal rakja, gyarapítja.” (Fonay Tibor)

21. A tanár, mint kertész…

„Jó kertész, aki igazán nevel, tudja, hogy a magban minden benne van.” (Müller Péter)

22. Bontakozz ki

„A nagy tanítók gyakran a legígéretesebb diákjaikkal a legszigorúbbak. Ha megpillantják a szunnyadó lehetőséget, azt akarják, hogy az maradéktalanul kibontakozzon.” (Ryan Holiday)

23. Meg kell tudni szerettetni

„Célunk, hogy a gyerek szenvedélyesen hajszolja a tudást, és ne a tudás hajszolja a gyereket.” (George Bernard Shaw)

24. A jó oktató egy fancy mágus

„A jó előadó hangosan gondolkozik a hallgatósága előtt, kinyúl a gondolatokért és boszorkányos ügyességgel varázsolja elő őket a levegőből (…). A jó előadó elmélkedik, tűnődik, a jobb megértés érdekében újrafogalmaz, kételkedik, kérdez, megváltoztatja a beszédritmusát, szüneteket tart a gondolkodáshoz – ő az a szerepmodell, aki megmutatja, hogyan kell megvizsgálni a témát, és hogyan kell felkelteni iránta az érdeklődést.” (Richard Dawkins)

25. Távolkeleti bölcsesség

„Egy remek tanárral eltöltött egyetlen nap többet ér, mint ezerévnyi szorgalmas tanulás.” (japán közmondás)

26.A szeretet ereje

„A tekintély és a szeretet jobban biztosítja a fegyelmet, mint akármilyen szigorú eszközök.” (Johann Friedrich Herbart)

27. Régi bölcsesség

„Ha tanítunk, tanítsunk úgy, amint mi is tanulni kívánnánk, mutogassuk a valóságot, ne szidjuk azokat, akik mindenben egyet nem értenek velünk, mert ez nem tanítás, hanem kemény erőltetés, (…) és más elméjén való uralkodásnak kívánása, mely távol légyen minden tanító és tanuló lélektől.” (Pápai Páriz Ferenc)

28. Még egy régi bölcsesség

„A tanító ügyessége abban áll, hogy meg tudja nyerni és lekötni tanítványának figyelmét; ha ezt elérte, oly gyorsan fog haladni, amennyire csak engedik tanítványának képességei; figyelem nélkül minden sürgése-forgása, felindulása kárba vész vagy legalább is igen kevés eredménnyel fog járni.” (John Locke)

29. Az örök tanuló

„A jó nevelő örök tanuló, s azonnal fölismeri, ha nálánál különb tanítványra talál.” (Pilinszky János)

30. Az, aki inspirál

„A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.” (William Arthur Ward)

31. Hozott anyagból dolgozunk

„Ha gyerekek erős, egészséges, működőképes családokból jönnek, az könnyebbé teszi a munkánkat. Ha a gyerekek nem erős, egészséges és működőképes családokból jönnek, az fontosabbá teszi a munkánkat.” (Barbara Colorose)

idézetek a tanításról

32. Bölcs szavak a legnagyobb magyartól

„Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud.” (Széchenyi István)

33. Erkölcsök és normák

„Egy tanárnak minden körülmények között morális példát kell adnia. Nem cselekedhet másként.” (Cornides István)

34. Csak humorosan

„Minden a nevelés. Az őszibarack egykor keserű mandula volt, a kelvirág pedig diplomás kelkáposzta.” (Mark Twain)

35. Személyre szabottan

„Ha egy gyerek nem tud úgy tanulni, ahogy tanítjuk, akkor úgy kell tanítanunk, ahogy ő tanulni tud.” (Ignacio Estrada)

Ezek tehát a legszebb, legelgondolkodtatóbb idézetek a tanításról. A tanév lezárásához, a ballagáshoz számos további segítséget is talál oldalunkon. Ha pedig szüksége lenne némi fogódzkodóra, kiindulóponttá a ballagás kapcsán, akkor ajánljuk az alábbi cikkeinket:

Ha az alkalomhoz illő viseletet keresi, ugorjon be az MrSale szaküzletébe, ahol kollégáink segítenek Önnek megfelelő öltönyt választani. Ahogy a jó pedagógusnak szeme és érzéke van ahhoz, hogy minden diákját személyre szóló módszerekkel segítse, úgy a mi üzleteinkben is minden szakelőadónak jó szeme van ahhoz, hogy Önnek személyre szóló „darabot” találjon első osztályú, széles választékunkból!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0