0 Termék
Oldal kiválasztása

Öltönyök meghökkentő árakkal...

Mikor van a férfiak világnapja? Mire hivatott felhívni a figyelmet?

Ahogy a nőknek, úgy a férfiaknak is megvannak a kiemelt ünnepnapjaik, melyek kapcsán egyaránt léteznek nemzetközi és nemzeti, illetve lokális ünnepek. Persze valószínű, hogy a nőnap pontos időpontját sokkal többen tudnák helyesen megtippelni egy műveltségi vetélkedő keretében, mint azokat a napokat, melyek a férfiakat érintik. Pedig a férfiak világnapja ugyanolyan jelentőségteljes ünnep, eláruljuk, hogy mit érdemes róla tudni!

Az óvodától fogva belénk nevelték, hogy május első vasárnapja az édesanyák ünnepe, március 8. meg a nemzetközi nőnap, de az már gyakran kimarad, hogy az apukát június harmadik vasárnapján ajánlott a szokottnál jobban megölelgetni, vagy valamilyen aprósággal meglepni. Hiszi vagy sem, a nemzetközi férfinap valóban létezik, bár nem egészen egyetemleges. Magyarországon május 19-én, Ivó és Milán napján tartjuk hivatalosan Magyarországon a férfiak napját, míg a világ többi pontján ez a dátum egy sokkal hűvösebb időszakra esik.

Mikor és mióta van férfiak világnapja?

Egészen pontosan november 19-én van a nemzetközi férfinap, azaz International Men’s Day, melyet először 1999-ben tartottak meg . Az ünnepnapnak mindig vannak kiemelt helyszínei, elsőként Trinidad és Tobagóban rendezték meg, majd az ENSZ támogatása jelentősen hozzájárult a sikerhez és a hagyománnyá alakuláshoz. A pozitív visszhangok hatására hamar elterjedt a nyugati kultúrában a hagyomány, ám Magyarországon csak 10 évvel később valósult meg az első férfinap, vagyis 2009-ben.

A Földön mindenhol ünneplik a férfiak világnapját?

A világ különböző pontjain ünneplik, de még nem minden országban honosították a nemzetközi férfinapot. A kiindulásként szolgáló Trinidad és Tobagóban természetesen ünneplik, de ezek mellett megtartják Jamaicában, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Pakisztánban, Haitin, Szingapúrban, Máltán, Dél-Afrikában, Kínában és az Egyesült Királyságban is. Jelenleg több mint 60 országban emlékeznek meg az urakról, aminek mindig vannak kiemelt és aktuális, tehát az adott évre vonatkozó, fókuszba helyezett üzenetei, célkitűzései.

Mi a célja a férfiak világnapjának?

A nemzetközi férfinap alapvető célja az, hogy a pozitív férfimintákat erősítse az emberekben. Egyszerre ünneplik a férfiak testi és mentális egészségét, a helyes viselkedés minták berögzülését. A kezdetektől fogva az ünnepnapok során általánosan fontos célok közé tartoznak az olyan elvek is, mint a férfiak és fiúk egészségének fontossága, a nemek közötti viszonyok javítása.

Az ünnep kapcsán nem a férfi hierarchiát, vagy a régimódi férfiasságot akarják kifejezetten népszerűsíteni, hanem a modern kulturális mintákat. Helyet kap az extravagáns férfiak ünneplése is, amely egyben felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőségre is, arra, hogy ez még mai napig folyamatos formálódásban van. Erősíteni kívánja a férfiak minden értékét, amelyet behoznak az életbe, a családba és a munkába egyaránt. A családon belül betöltött szerep ugyanúgy fontos, egy szerető fiútestvér vagy fiúgyermek megünneplése, esetleg egy gondoskodó édesapa iránt kifejezett elismerés is épp ugyanúgy helyet kaphat. Az elismerés mellett, ez a nap nem csak a szerethető férfiak ünneplésére akarja felhívni a figyelmet, hanem azokra a dolgokra is, amelyek esetleg fenyegethetik őket.

Az év ezen napján, a szervezők nagyon különböző témákról szoktak kommunikálni arra törekedve, hogy elindítsanak egyfajta párbeszédet, ami a társadalom minden rétegében megjelenhet. Ilyen veszélyek és szomorú jelenségek például a férfiak magas öngyilkossági aránya, fiúk és férfiak előtt álló kihívások és az ebből eredő stresszhelyzetek, vagy a fiúkkal szemben támasztott magas elvárások az oktatásban. Része ezeknek a törekvéseknek a férfiak egészségével kapcsolatos veszélyek, mint a statisztikák szerinti, rövidebb várható élettartam okai és következményei. Téma lehet még a jellemzően férfiak által végzett munkákban még ma is megmutatkozó magas munkahelyi balesetek, halálesetek száma, a marginalizálódás vagy az, hogy a nemi erőszaknak és a családon belüli bántalmazásnak vannak férfi áldozatai is.

Fontos továbbá az is, hogy a párbeszéd részévé váljon a friss apák és elválasztott apák előtt álló kihívások, a kényszerházasság. Gyakran nem maradnak ki a különböző szenvedélybetegségek és rabszolgaság áldozatairól való megemlékezések, vagy az ezeket a szörnyűségeket túlélők megünneplése. Mindig nagy figyelmet szentelnek a pozitív férfikép kialakítására és az egészséges családi és emberi kapcsolatok megerősítésére. Örömmel hívják fel a figyelmet a férfiakkal szembeni negatív sztereotípiákra, amelyek destruktívan hatnak az önbecsülésre.

Férfiak világnapja

Az elmúlt évek kiemelt témái a férfiak világnapján:

  • 2002: A béke
  • 2003: Férfiak egészsége
  • 2008: Férfiak áldozatossága
  • 2009: Pozitív férfikép
  • 2016: Férfi öngyilkosságok

Természetesen minden más téma is említésre kerülhet az adott évben, azonban a lényeg, hogy megfogalmazzanak egy globális üzenetet.

Hol, hogyan ünneplik a férfiak világnapját?

Az ünneplés módja nem határolható jól körbe, hiszen minden nemzet másképpen ünnepel. Számos formája és módja van annak, hogy egy-egy ország becsatlakozzon az ünneplésbe. Többek között, nyilvános szemináriumok, iskolai rendezvények, rádió- és tévéprogramok is szóltak a fent említett fontos kérdésekről. Ünnepelhetik templomokban, kiállításokon, felvonulásokon egyaránt, így nem szűkíthető le egyetlen megjelenési formára.

Férfiak világnapja

Milyen ajándékokkal lehet meglepni a férfiakat ezen a napon?

A figyelmesség bármilyen formában megfelelő lehet, csupán arra kell ügyelni, hogy olyan ajándék legyen, amiről sejthető, hogy az illető örülni fog neki. Kapcsolódhat ez egy örömteli tevékenységhez vagy egy régi vágyhoz, esetleg egy nehézséghez, amit most épp jelen van az életében. Az ajándék lehet tárgyi vagy élményajándék, de éppúgy lehet a gondoskodás, a törődés, a segítségnyújtás bármilyen formája is. A lényeg az adás öröme.

Ha női olvasóként van jelen a blogunkon és a cikk olvasása közben megszületett Önben a szándék, hogy meglepje valamivel a férfi ismerőseit a nagy napon, akkor korábbi bejegyzéseink segíthetnek a választásban. Megtalál köztük néhány általános ajándékötletet, az öltözködéshez kapcsolódó tippeket, romantikus ajándékokat, sőt még exkluzív meglepetésötleteket is. Ezekből a tippekből válogatva biztosan örömet tud majd okozni a magyarországi vagy a nemzetközi Férfinap alkalmából!

Összefoglalva: ez az ünnep egy igazán különleges és jelentőségteljes alkalom, amikor törődés, kedvesség és apró ajándékok segítségével felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen rendkívül fontosok az urak az életben. Elsősorban a belső értékeket helyezi fókuszba, de nem feledkezik meg a fizikális és mentális erősségekről sem. Egy igazán nagyszerű alkalom arra, hogy feltétel nélkül kifejezhesse szeretetét, gondoskodását.

Ezek is érdekelhetik még…