Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Ballagásra ruha vendégeknek: mit illik viselni ezen a napon?

A ballagási ruha a vendégeknek is fejtörést okozhat. Biztos az Ön számára sem mindegy, hogy mit vesz fel pontosan egy ilyen jelentős eseményre.

Ön tudja, hogy egy ballagáson vendégként mi az elvárás, illetve az ideális viselet? Nem könnyű, hiszen ez pontosan egy olyan esemény, amely valahol a laza és a hivatalos között van. Meg kell találni az arany középutat, hiszen akár alul-, akár túlöltözködik, egyaránt kerülhet kínos helyzetbe.

A ballagáson nincsenek külön szabályok, hogy mit kell felvenni a ballagó édesanyjának vagy a másodunokatestvérnek. Mindegy, hogy Ön egy távoli rokon vagy a ballagó közeli hozzátartozója, ahogyan az is mindegy, hogy a közeli családtagok adnak-e az ünnepség után partit. Az eseménynek minden esetben a maga visszafogott, elegáns keretei közt kell megadni a módját: fontos arra is gondolni, hogy esetleg egész nap ezt a szettet kell hordania, tehát az ünnepi ruha egyszerre legyen elegáns és kényelmes is. Ezek az iskolai rendezvények kivétel nélkül megkívánják, hogy alkalmi viseletet öltsön, ugyanakkor utána egy lazább családi összejövetellel is számolni kell: számít, hogy egy étterembe mennek, vagy egy kerti parti keretei között ünneplik meg azt, aki a felnőtt korba lépett.

Vegyük végig, hogy mire is érdemes ügyelnie.

A ballagás történetéről, kereteiről, ballagási szokásokról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben

ballagásra ruha vendégeknek

Ballagásra ruha vendégeknek: mi számít praktikus és elegáns viseletnek?

Alapvetően a vendégeknek nincs hivatalos dress code, hogyan öltözködjenek, de egyes iskolákban lehetnek írott, vagy íratlan szabályok. Csak azt tudjuk tanácsolni, hogy tájékozódjon a közeli hozzátartozóktól, kérje ki véleményüket, hogy van-e valami speciális dolog, amire érdemes figyelni.

Minden esetben van néhány alapszabály, egyenesen tilos például a farmer-póló kombó, alapvetően érdemes a sportosan elegáns viseletet képviselni. Mitől lesz egy férfi elegáns? Hogy kell elegánsan öltözködni? Kattintson és olvassa el cikkünket!

Persze a ruhának kényelmesnek is kell lennie: lehetőleg olyan anyagot viseljen, ami kellemes a bőrének, a ruha méretei ideálisak legyenek, ne legyen túl szűk egyik alkotóeleme se a szettnek. Figyeljen arra, hogy az, amit felvesz, az mindig frissen mosott és vasalt ruha legyen. Mind önmagára, mind a ruhára vonatkozóan fontos a karbantartás, ápoltság: figyeljen oda a kifogástalan személyi higiéniára, rendezett frizurára, illetve az arcszőrzetre. Egy ballagáson ápoltan, jófésülten kell megjelenni, tetőtől talpig, a fodrász mellett a hölgyek beiktathatják a manikűrt és a kozmetikust is. A ruhák jó állapotúak legyenek, de ne olyat válasszon, amit tegnap akasztott le a boltban a fogasról, és amin félig még ott lóghat a címke.

A ballagás az esetek többségében már a nyári kánikulára esik. Jól szellőző anyagból készült, könnyű, vékony ruhadarabokat válasszon a nagy napra, még akkor is, ha csak az utolsó sorban álldogál a virággal. Apropó, virágok, csokrok, ajándékok: az olyan színeket és anyagokat kerülni kell, amelyeken ezek a dolgok nyomot hagyhatnak. Amikor átadja a csokrot, elég egy pillanatnyi óvatlanság, és könnyen virágpor kerülhet a ruhájára, érdemes erre az esetre is felkészülni.

Ezen felül a cipő kapcsán sem mindegy, hogy mit választ, sőt, talán ez a legfontosabb! Legyen az a cipő kifejezetten kényelmes: számoljon azzal, hogy akár több órán át is ácsorognia kell. Természetesen itt is elengedhetetlen, hogy bármilyen cipőt is visel, az jó állapotú és tiszta legyen.

A hölgyek a ballagásra készített sminknél szolidak legyenek: egy élénk színű rúzs helyett használjanak inkább színtelen szájfényt, hiszen a ballagó arcán a két cuppanós puszival ott hagyott rúzsfolt mindkettőjüknek kellemetlen.

ballagásra ruha vendégeknek

Milyen színeket hordjunk ha ballagásra megyünk? Mit kerüljünk?

Az egyik legfontosabb szempont a szett összeállításánál, hogy milyen színeket válogasson össze. Lehetőleg kerülje a harsány színeket, vagy a nagy mintákkal ellátott ruhadarabokat, és figyeljen a mértékre is: két-három színnél ne viseljen többet.  A pasztell mellett mindig nyerő a fekete és a fehér is, és ezeket ráadásul akárhogy kombinálhatja is, mert mindegyik megy mindegyikhez. A sötétkék, fekete, a khaki, a bézs és a szürke eleganciát és megbízhatóságot sugároznak, minden alkalomra illenek. A pirosat és a lilát illetve a kettő kombinációját viszont érdemes elkerülni. Jó megoldás lehet még a színkör szerinti analóg színeket párosítani, ami azt jelenti, hogy a színkör bármely 3 szomszédos szeletéből egyet-egyet választ, azok nem üthetik egymást. 

Arról, hogy milyen is egy ideális, elegáns nyári viselet részletesebben olvashat Nyári férfi divat 2022 című cikkünkben is.

Milyen kiegészítőket vehetünk fel ballagásra?

A ballagás jellemzően késő tavaszi vagy kora nyári esemény, ilyen esetben pedig mindig jól jöhet egy kicsit élénkebb, meleg színű kiegészítő: sárga vagy egy levendula színű nyakkendő a férfiaknak, ridikül a hölgyeknek. Ha nagy melegben valamilyen fejfedőt szeretne, akkor egy elegánsabb kalapot válasszon, és nem kell lemondania a napszemüvegről sem. Egyre divatosabbá válik a Ray-Ban által meghatározott klasszikus, vagy retro vonal, amely az 1960-as évek szemüvegkereteiből merít ihletet. A megnyerő külsőhöz hozzájárulhat a pilótaszemüveg is, vagy egy kerekebb kerettel rendelkező darab.

A jó megjelenéshez nem csak a külső tartozik, hanem a megfelelő illat is. Egy jól kiválasztott parfüm a jó benyomás alapját jelenti.

Mindenféle ékszer kapcsán csak ara figyeljen, hogy módjával viselje őket, és azok finomak, visszafogottak legyenek, ne legyen több 3 darabnál. Ezek egyike lehet az óra, ami a férfi elegancia egyik legfontosabb kiegészítője; nagyon fontos, hogy olyan órát válasszon, amely illik az öltözetéhez, tehát hagyományos öltönyhöz például bőr vagy fém szíjas órát vegyen a sportos darab helyett, míg a lezserebb szettekhez természetesen az óra is lehet lazább.

 Figyeljen arra is, hogy viselete rendezett legyen: ne legyen semmi félregombolva.

Hölgyeknél nem kötelező a harisnya, de kerülendő a mély dekoltázs, és természetesen itt is érdemes óvatosan bánni a kiegészítőkkel, főleg, ha azok hangsúlyosak, harsányak.

ballagásra ruha vendégeknek

Tiltólistás öltözékek ballagásra: mit nem illik viselni?

  • Ne viseljen farmer-póló kombinációt
  • Ne vegyen fel olyan ruhadarabot, amin élénk színű vagy nagy minták vannak
  • Férfiaknak nem illik nyitott cipőt viselnie
  • Hölgyeknek nem ajánlott a koktélruha és a nagyestélyi sem
  • A zakó remek, de a szmoking túlzás
  • Még a legnagyobb melegben is kerülendő a rövidujjú ing zakóval – ez súlyos divatbakinak számít.

Akár óvodai, akár iskolai, akár középiskolai ballagásról van szó, ez mindig egy különleges, meghitt esemény. Fontos, hogy Ön is megtisztelje az ünnepet, a ballagót, és a családját is!

Ha pedig azon gondolkodik, milyen ajándékot érdemes adni a tanárnak, pedagógusnak a ballagás végén a sok évnyi munkájáért, érdemes elolvasnia ezt a cikkünket is: Ajándék tanároknak: 55 különleges, megható ötlet

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0