Oldal kiválasztása

Katt ide: Prémiumkategóriás ingekhez juthat 8.990 Ft-ért!

Ballagási ruha szülőknek: útmutató a választáshoz

Milyen az ideális ballagási ruha szülőknek? Gyorsan repül az idő, a gyermek ballagásának napja is hirtelen elérkezik. Rémisztőnek tűnhet a megfelelő ruha kiválasztásának feladata, de ezért írtuk ezt az útmutatót😊

Ballagási ruha szülőknek: mi számít megfelelő és dekoratív viseletnek?

A ballagási ünnepség talán a legfontosabb esemény egy diák életében; szimbolikusan is lezárja egyik szakaszát és átvezeti őt egy másikba. Ennek a hagyománynak már több mint 150 éves múltja van, ezért fontos, hogy a megfelelő öltözetben jelenjen meg, hogy megtisztelje a ballagó diákot.

Szerencsére az öltözék kiválasztásánál nem sok szezonális változás van, hiszen az ünnepséget május-június végén szokás tartani. Általában ez azt jelenti, hogy meleg várható, de a kánikula nem mehet a megfelelő megjelenés rovására!

Az ünnepségen való megjelenés az általános férfi elegancia szabályait követi. Minden a megfelelő higiéniával kezdődik, az ápolt haj és arcszőrzet a tisztaság mellett nélkülözhetetlen. Azonban az ápoltság nem csak a testünkre vonatkozik, hanem a ruháinkra is!

A ballagási ruha szülőknek nem lehet hivalkodó, de mégis vonzza a szemet. Ezt a megfelelő anyaghasználattal és színválasztással lehet elérni. A mintákkal érdemes óvatosan bánni: csak egyetlen ruhadarabon lehet minta, a többinek simának kell lennie. A színösszeállításnál elsősorban a harmóniára törekedjen, ne viseljen elütő színeket. Végezetül pedig az öltönyünkhöz megfelelő elegáns cipőt válasszon, amely természetesen jó állapotban van. Nem hátrány, ha ez a cipő kényelmes is, hiszen előfordulhat, hogy több órát is állni kell az eseményen. A tökéletes összhatás érdekében pedig a megfelelő parfüm lesz a hab a tortán.

Ha többet szeretne megtudni a férfi eleganciáról, olvassa el Mitől lesz egy férfi elegáns? cikkünket is.

Forrás: Canva

Dress code: milyen színű és anyagú lehet a szülők ballagási ruhája?

A ballagási ünnepségnek (bár hivatalos rendezvény) nincs konkrétan meghatározott dress code-ja, többé-kevésbé szabad kezet kapnak a résztvevők. Ez egyben áldás és átok, hiszen ennek az ünnepségnek is vannak íratlan szabályai, amelyeket érdemes követni. Sőt, sokszor írott szabályai is, előfordulhat, hogy egy-egy iskola meghatározza a vendégek viseletét is. Ez ritka, de érdemes tüzetesen átolvasni a meghívót.

Bár a ballagás nagy esemény, nem szükséges frakkban vagy szmokingban megjelenni, sőt kifejezetten túlzásnak számít; az úgynevezett semi-formal megjelenés a javasolt, öltöny, nyakkendő, zakó és szövetnadrág a legegyszerűbb szett.

Manapság már elfogadható lehet több helyen a business casual megjelenés is. Nem szabad elfelejteni, hogy a ballagás általában egész napos program, így érdemes kényelmesebb szettet választani.

A harsány színek minden esetben kerülendők, inkább törekedjen a visszafogottságra. A fekete és a fehér mindig tökéletes választás, emellett még aktuális lehet a sötétkék, khaki, bézs vagy szürke ruházat is.

Melyek a megfelelő kiegészítők ballagásra?

A férfiak kiegészítőinek listája szinte végtelen, de vannak bizonyos elemek, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Vegyük is sorra, hogy mik azok a ruhadarabok, amiket a ballagás alkalmával sem szabad otthon felejtenünk.

  • Kezdjük a nyakkendővel, ebből érdemes a hagyományosabb darabokat választani; az egyszerűbb mintás nyakkendőket ballagás alkalmával is felveheti, de azért kerülje a rikító színeket. Egy sima bordó nyakkendő szinte minden esetben tökéletes választás.
  • A másik elengedhetetlen örök kiegészítő a karóra, ez nagyon sokat elárul egy férfiról. Itt a merészebb, figyelemfelhívóbb darabokat is bevetheti, de arra érdemes figyelni, hogy ne a sportos órát részesítse előnyben, inkább válasszon bőr- vagy fémszíjjal ellátott, elegánsabb darabot.
  • Az ünnepség idejére tekintettel napos időben egy elegánsabb kalap segíthet a tűző nappal szembeni védekezésben. Emellé nyugodtan felvehet napszemüveget is, de itt is érdemes kerülni a sportos vonalat. Fontos, hogy zárt térben a napszemüveget vegye le, csak kint viselje! (Kivétel ez alól, ha óvnia kell szemét a fényektől, például egy szemműtét utáni lábadozás során.)
  • Az egész szett megbolondítható ékszerekkel is, azonban sose feledje, hogy a kevesebb több. Háromnál több ékszert sose viseljen egyszerre, és ebbe az karóra is beletartozik. Emellé számtalan egyéb kiegészítőt is bevethet, mint például díszzsebkendőt, nyakkendőtűt, gyűrűt. A nyaklánc vagy karkötő viselése egy ballagás alkalmával furának hathat.

Ezek a szabályok a hölgyekre is vonatkoznak. Nekik nem kötelező a harisnya nagy melegben, de kerülendő a mély dekoltázs. Az élénk smink vagy rúzs helyett inkább a színtelen szájfényt érdemes használni, ami a ballagót is megkímélheti a kellemetlen helyzetektől egy-két puszi után.

Milyen ballagási ruhát NEM illik viselni a szülőknek?

Nagyon fontos, hogy ez egy különleges esemény, amit mindenképpen meg kell tisztelni. Számtalan ruhadarab van, ami ezen az esemény kerülendő, legalább ennyire fontos tudni, hogy mit nem illik felvenni.

  • A farmer-póló kombináció az egyik leggyakoribb hiba, amit el lehet követni. Itt muszáj a lezser öltözettől elrugaszkodni, és valami elegánsabbat felölteni. Ma már előfordulhat, hogy elegánsabb farmert vesz fel az ember a business casual jegyében, de ezt inkább barátok, távolabbi rokonok engedhetik meg maguknak, a szülőknek illik a klasszikus vonalat képviselni.
  • A hivalkodó, harsány mintákat és színeket felejtse el. A visszafogottság nagyon fontos, hiszen ezen a napon nem a szülők vannak a figyelem középpontjában!
  • Hiába a nyári meleg, néha áldozatokat kell hoznunk; a ballagás során a férfiaknak semmiképpen sem illik nyitott lábbelit viselniük. A rövidujjú ingeket is érdemes félretenni, de ha mégis ennek viselése mellett dönt, nyakkendőt semmiképpen se vegyen fel hozzá. A hosszú ujjú ing nagy előnye, hogy ha később lazább környezetben folytatódik az ünneplés, akkor az ujjak könnyen felhajthatók és ez még inkább hozzáad az öltözethez.
  • Érdemes figyelni rá, hogy ne öltözzön se alul, sem pedig túl. Hiába hivatalos az esemény, azért nem szükséges sem szmokingban, sem frakkban megjelenni, ez a hölgyek esetében is igaz; a koktélruha vagy nagyestélyi nem a legjobb választás erre az alkalomra.

Amennyiben a ballagás után kevésbé formális közegben folytatják az ünneplést, érdemes lehet egy kellemesebb nyári öltözetre váltania. A tökéletes megjelenéshez olvassa el Nyári férfi divat 2022 cikkünket is.

AJÁNDÉKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0