Oldal kiválasztása

Katt ide: 8.950 Ft helyett 5.950 Ft!

Ballagási ruha szülőknek: útmutató a választáshoz

Milyen az ideális ballagási ruha szülőknek? Gyorsan repül az idő, a gyermek ballagásának napja is hirtelen elérkezik. Rémisztőnek tűnhet a megfelelő ruha kiválasztásának feladata, de ezért írtuk ezt az útmutatót😊

Ballagási ruha szülőknek: mi számít megfelelő és dekoratív viseletnek?

A ballagási ünnepség talán a legfontosabb esemény egy diák életében; szimbolikusan is lezárja egyik szakaszát és átvezeti őt egy másikba. Ennek a hagyománynak már több mint 150 éves múltja van, ezért fontos, hogy a megfelelő öltözetben jelenjen meg, hogy megtisztelje a ballagó diákot.

Szerencsére az öltözék kiválasztásánál nem sok szezonális változás van, hiszen az ünnepséget május-június végén szokás tartani. Általában ez azt jelenti, hogy meleg várható, de a kánikula nem mehet a megfelelő megjelenés rovására!

Az ünnepségen való megjelenés az általános férfi elegancia szabályait követi. Minden a megfelelő higiéniával kezdődik, az ápolt haj és arcszőrzet a tisztaság mellett nélkülözhetetlen. Azonban az ápoltság nem csak a testünkre vonatkozik, hanem a ruháinkra is!

A ballagási ruha szülőknek nem lehet hivalkodó, de mégis vonzza a szemet. Ezt a megfelelő anyaghasználattal és színválasztással lehet elérni. A mintákkal érdemes óvatosan bánni: csak egyetlen ruhadarabon lehet minta, a többinek simának kell lennie. A színösszeállításnál elsősorban a harmóniára törekedjen, ne viseljen elütő színeket. Végezetül pedig az öltönyünkhöz megfelelő elegáns cipőt válasszon, amely természetesen jó állapotban van. Nem hátrány, ha ez a cipő kényelmes is, hiszen előfordulhat, hogy több órát is állni kell az eseményen. A tökéletes összhatás érdekében pedig a megfelelő parfüm lesz a hab a tortán.

Ha többet szeretne megtudni a férfi eleganciáról, olvassa el Mitől lesz egy férfi elegáns? cikkünket is.

Forrás: Canva

Dress code: milyen színű és anyagú lehet a szülők ballagási ruhája?

A ballagási ünnepségnek (bár hivatalos rendezvény) nincs konkrétan meghatározott dress code-ja, többé-kevésbé szabad kezet kapnak a résztvevők. Ez egyben áldás és átok, hiszen ennek az ünnepségnek is vannak íratlan szabályai, amelyeket érdemes követni. Sőt, sokszor írott szabályai is, előfordulhat, hogy egy-egy iskola meghatározza a vendégek viseletét is. Ez ritka, de érdemes tüzetesen átolvasni a meghívót.

Bár a ballagás nagy esemény, nem szükséges frakkban vagy szmokingban megjelenni, sőt kifejezetten túlzásnak számít; az úgynevezett semi-formal megjelenés a javasolt, öltöny, nyakkendő, zakó és szövetnadrág a legegyszerűbb szett.

Manapság már elfogadható lehet több helyen a business casual megjelenés is. Nem szabad elfelejteni, hogy a ballagás általában egész napos program, így érdemes kényelmesebb szettet választani.

A harsány színek minden esetben kerülendők, inkább törekedjen a visszafogottságra. A fekete és a fehér mindig tökéletes választás, emellett még aktuális lehet a sötétkék, khaki, bézs vagy szürke ruházat is.

Melyek a megfelelő kiegészítők ballagásra?

A férfiak kiegészítőinek listája szinte végtelen, de vannak bizonyos elemek, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Vegyük is sorra, hogy mik azok a ruhadarabok, amiket a ballagás alkalmával sem szabad otthon felejtenünk.

  • Kezdjük a nyakkendővel, ebből érdemes a hagyományosabb darabokat választani; az egyszerűbb mintás nyakkendőket ballagás alkalmával is felveheti, de azért kerülje a rikító színeket. Egy sima bordó nyakkendő szinte minden esetben tökéletes választás.
  • A másik elengedhetetlen örök kiegészítő a karóra, ez nagyon sokat elárul egy férfiról. Itt a merészebb, figyelemfelhívóbb darabokat is bevetheti, de arra érdemes figyelni, hogy ne a sportos órát részesítse előnyben, inkább válasszon bőr- vagy fémszíjjal ellátott, elegánsabb darabot.
  • Az ünnepség idejére tekintettel napos időben egy elegánsabb kalap segíthet a tűző nappal szembeni védekezésben. Emellé nyugodtan felvehet napszemüveget is, de itt is érdemes kerülni a sportos vonalat. Fontos, hogy zárt térben a napszemüveget vegye le, csak kint viselje! (Kivétel ez alól, ha óvnia kell szemét a fényektől, például egy szemműtét utáni lábadozás során.)
  • Az egész szett megbolondítható ékszerekkel is, azonban sose feledje, hogy a kevesebb több. Háromnál több ékszert sose viseljen egyszerre, és ebbe az karóra is beletartozik. Emellé számtalan egyéb kiegészítőt is bevethet, mint például díszzsebkendőt, nyakkendőtűt, gyűrűt. A nyaklánc vagy karkötő viselése egy ballagás alkalmával furának hathat.

Ezek a szabályok a hölgyekre is vonatkoznak. Nekik nem kötelező a harisnya nagy melegben, de kerülendő a mély dekoltázs. Az élénk smink vagy rúzs helyett inkább a színtelen szájfényt érdemes használni, ami a ballagót is megkímélheti a kellemetlen helyzetektől egy-két puszi után.

Milyen ballagási ruhát NEM illik viselni a szülőknek?

Nagyon fontos, hogy ez egy különleges esemény, amit mindenképpen meg kell tisztelni. Számtalan ruhadarab van, ami ezen az esemény kerülendő, legalább ennyire fontos tudni, hogy mit nem illik felvenni.

  • A farmer-póló kombináció az egyik leggyakoribb hiba, amit el lehet követni. Itt muszáj a lezser öltözettől elrugaszkodni, és valami elegánsabbat felölteni. Ma már előfordulhat, hogy elegánsabb farmert vesz fel az ember a business casual jegyében, de ezt inkább barátok, távolabbi rokonok engedhetik meg maguknak, a szülőknek illik a klasszikus vonalat képviselni.
  • A hivalkodó, harsány mintákat és színeket felejtse el. A visszafogottság nagyon fontos, hiszen ezen a napon nem a szülők vannak a figyelem középpontjában!
  • Hiába a nyári meleg, néha áldozatokat kell hoznunk; a ballagás során a férfiaknak semmiképpen sem illik nyitott lábbelit viselniük. A rövidujjú ingeket is érdemes félretenni, de ha mégis ennek viselése mellett dönt, nyakkendőt semmiképpen se vegyen fel hozzá. A hosszú ujjú ing nagy előnye, hogy ha később lazább környezetben folytatódik az ünneplés, akkor az ujjak könnyen felhajthatók és ez még inkább hozzáad az öltözethez.
  • Érdemes figyelni rá, hogy ne öltözzön se alul, sem pedig túl. Hiába hivatalos az esemény, azért nem szükséges sem szmokingban, sem frakkban megjelenni, ez a hölgyek esetében is igaz; a koktélruha vagy nagyestélyi nem a legjobb választás erre az alkalomra.

Amennyiben a ballagás után kevésbé formális közegben folytatják az ünneplést, érdemes lehet egy kellemesebb nyári öltözetre váltania. A tökéletes megjelenéshez olvassa el Nyári férfi divat 2022 cikkünket is.

Ha azon gondolkodik, hogy otthon tartsák a ballagási ebédet olvassa el ezt a cikkünket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0