Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Sprezzatura útmutató: életérzés és öltözködés egyben

Mi az a sprezzatura? Ha valamilyen „örök” öltözködési stílusról van szó, ami egyben életérzés is, két ország juthat eszünkbe: a franciák sikkes eleganciája, és az olaszok laza, mégis elegáns megjelenése. Ez utóbbi a sprezzatura. Édes élet, szieszta, korzózás, fagylalt és pizza: ismerjük meg az olaszok öltözködését! Ez pedig jóval több, mint egy leírható stílus…

Mi a sprezzatura jelentése?

A spezzaturat hívhatjuk kimódolt lazaságnak is, ez egy mindenre kiterjedő életérzés. Az öltözködés ennek csak egy része, mivel a spezzatura magát a lazaságot jelenti, amivel egy valóban elegáns, és az élethez győztesként hozzáálló ember rendelkezik. A könnyed ember, aki az élet viharait is tudja görcsölés nélkül kezelni, aki elegáns, humoros és művelt, de mindezt megerőltetés nélkül teszi, mintha csak munka és erőfeszítés nélkül ért volna el mindent. A sprezzaturát szokták nevezni a kimódolt kimódolatlanság divatjának is.

Sprezzatura a történelem során

A sprezzatura a reneszánsz Itáliában meghonosodott kifejezés, egy humanista író könyvéből származik. Baldassare Castiglione Az udvari ember című művében az urbinoi udvar lovagjai és úrhölgyei beszélgetnek a palotában: az udvarló, élcelődő, eleven beszélgetésükben többek közt arról ejtenek szót, hogy milyennek kell lennie a tökéletes udvari embernek. Ebben a könyvben említik a spezzaturát, amit úgy írnak le, mint egyfajta könnyedséget, fesztelenséget, nemtörődömséget a viselkedésben, az öltözködésben és az életben. A spezzatura tehát egy olyan viselkedési mód, ami magába foglal mindent, ami a külső megjelenést illeti a beszédtől az öltözködésig, és ami képes az erőfeszítést lazaságnak mutatni. Vagy lehet, hogy tényleg nincs is mögötte erőfeszítés, egyszerűen csak ilyen lazák az olasz férfiak?

sprezzatura robogón
Forrás: Canva

Hogyan jelenik meg a Sprezzatura a mai  világban?

A modern kor embere nem szereti az üres láttatást: az önazonosság kérdése igenis fontos. Aki a sprezzatura szerint él, viselkedik és öltözködik, az jó esetben nem lazának tűnik, hanem laza. Ez az olaszoknál olyan könnyen felfedezhető vidámságot jelent, életigenlést, az élvezet megélését az ételben, öltözködésben, napi rutinban épp úgy, mint az élet minden részére kiterjedő eleganciát.

Milyen ez a laza elegancia? Előre átgondolt, de nem ráfeszülős. És minthogy a modern srezzatura főképp a férfiak öltözködésére jellemző (a nőknél nem nagyon használjuk ezt a kifejezést), a képe lehetne olasz férfi, aki éli és érzi az életét. Elegáns, de nem törődik vele a felöltözés után. Van rajta nyakkendő, de képes lazítani a csomón. A spezzatura akkor mutat jól, ha se nem sok, se nem kevés: mert a célja, hogy kimódoltság nélkül legyen elegáns. 

Kik a modern Sprezzatura legnagyobb képviselői?

A szándékolt hanyagság manapság az egyik legkeresettebb irányzat. A sprezzatura öltözködés képviselői a laza elegancia világában szabadon mozoghatnak: a jól szabott öltönytől az egyszerű galléros pólóig minden megjelenhet a viseletben, és nem kell, hogy a tervező divatos, az öltöny pedig méretre szabott legyen. Csak azt gondolja végig, hogy miben érzi kényelmesen elegánsnak magát, és az öltözet minden részét hangolja össze, a zoknitól a karóráig. És ezt hogy lehet megtenni úgy, hogy kellő lazaság maradjon az emberben? A megtervezés folyamatát nem az öltözködésre, hanem a gardrób felépítésére kell helyezni: minden mindennel legyen kombinálható, és minden illeszkedjen! Így stressz és ráfeszülés nélkül öltözködhet bármikor, akár egy stílusos olasz.

Mik a Sprezzatura szabályai, jellemzői?

A sprezzaturának vannak is, meg nincsenek is szabályai. Inkább általános jellemzői vannak. Annyira “életérzés” az egész, hogy elég nehéz dolga van annak, aki bemegy egy boltba, azzal, hogy ő a sprezzatura szabályai szerint akarna öltözködni. Kivéve, ha hozzánk jön be, hiszen mi ismerjük a stílust, és tudunk segíteni a megfelelő alkotóelemek összeválogatásában:)

Strukturálatlan anyagok

A sprezzatura életérzés nyilvánvalóan inkább a jobb, melegebb (mondjuk ki: mediterrán, meleg) időben tud érvényesülni. A hanyag elegancia, a lazaság elsősorban a lenge, jó szabású ruházatot takarhatja, keressen hozzá légáteresztő, jó nedvszívó, lágy textúrákat.

A kevesebb néha több

A sprezzatura, és általában a hanyag elegancia (vagy az ezzel oly rokon sportos elegancia) ismérve, hogy nem gondolja túl az öltözetet. Sem kiegészítőkben, sem megszervezettségben nem kell a teljességre törekedni. Inkább az összhang, a jó szabás a lényeg.

sprezzatura érzés ingben
Forrás: Canva

A hétköznapi és a formális elfér egymás mellett

Egy olasz férfi az utcáról be tud menni egy elegáns étterembe gond nélkül. Ez annak köszönhető, hogy az elegancia, amit képvisel, a hétköznapi öltözékből táplálkozik. Nincsenek kirívó elemei, hordhatatlan vagy kényelmetlen darabjai, de nem is slampos. Az elemei kényelmesek, bármikor hordhatók. Ha a sprezzatura híve, akkor olyan öltözéke van, hogy nem kell napi többször átöltöznie: a reggeli kávézáshoz felvett ruhája lehet a munkaruha, majd az esti randevúra is megfelel. A sprezzatura valójában egy nagyon energiatakarékos öltözködési forma.

sprezzatura olasz életérzés
Forrás: Canva

Kigombolom, begombolom

A sprezzatura akkor működik jól, ha az elemei annyira illeszkednek egymáshoz, hogy azokat nyugodtan lehet kombinálni, sőt, akár elhagyni nap közben. Megeshet, hogy meg kell lazítani az öltözéket: egy elegáns viselet maradjon elegáns akkor is, ha az öltönykabát fél vállra kerül, ha az ingről lekerül a zakó, ha a nyakkendő meglazul vagy leveszi. Ezekkel a lazításokkal is ugyanolyan teljes hatást kell keltenie a ruházat egészének.

Visszafogottság

A sprezzatura nem kérkedő irányzat – a lazaság abból is áll, hogy aki ennek a megszállottja, az nem keresi görcsösen mások figyelmét. Nem kötelező papagájnak öltöznie ahhoz, hogy feltűnő legyen. A kék, barna, fekete és fehér árnyalataival nem lehet melléfogni: és jól lehet őket kombinálni is. Aki visszafogott, az megállapodott ízlésű, nem szenved feltűnési viszketegségben. A ruhatárnak folyamatosan épülnie kell: ha egyforma árnyalatokkal vagy színkombinációkkal dolgozik, akkor vásárolni is sokkal könnyebben tud majd.

Kis hangulat, kis szín

Persze a fenti blokk nem jelenti azt, hogy csak unalmas, monokróm színeket hordhat. A stílusba belefér, hogy megjelenjen egy-egy kimondottan feltűnő darab, például óra, cipő, öv, kitűző vagy mandzsetta. Fontos, hogy ennek legyen hangulata, kiemelkedő értéke, legyen benne valami férfias stíl. Jó, ha “mond” valamit, nem csak fityeg a viselőn. Legyen antik, vagy ajándék, valami mókás, humoros kiegészítő, akár csak egy színes zokni: mutasson valamit Önből és az Ön stílusából. 

Ebben a rövid cikkben minden benne van a sprezzaturából, de viszonylag kevés abból az átadhatatlan életérzésből, ami az olasz napsütés alatt nevelkedett laza, férfias elegancia sajátja. Ezt az eleganciát, lazaságot jó lenne, ha nem csak öltözködésben, de az élet minden területén el tudnák tanulni az emberek! Hogy ne csak megjátsszák a lazaságot, de éljék is annak minden pozitív hozadékával együtt.

A lazaságban nem tudunk segíteni, azt Önnek kell éreznie, de a laza öltözéket biztosítjuk hozzá! Jöjjön el hozzánk egy személyes stílustanácsadásra, és segítünk öltözködésében megélni a sprezzaturát!

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0