Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Mik a poliamid anyag jellemzői?

A poliamid anyag jellemzői – előnyök, hátrányok és felhasználási területek egyaránt. Hogyan kell mosni, vasalni és tárolni? Cikksorozatunk következő részében ehhez nyújtunk segítséget!

Mi az a poliamid anyag?

A poliamid egy szintetikus műszál, amit jellemzően elasztánnal szőve gyártanak. A pamutba és a gyapjúba is keverik kopásállósága és strapabírósága miatt, hiszen így ezek a magas minőségű de kényesebb anyagok is jobban bírják a strapát. Alapvetően egy olyan anyagról van szó, amiből önmagában nem gyártanak ruhát, mindig keverik valamivel. Tulajdonképpen napjaink textiliparának legkedveltebb, leginkább minőséget képviselő szintetikus anyagtípusa. A poliamid gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, többek között a nejlon anyag is idetartozik. Minden olyan anyag, ami poliamid, tulajdonképpen az olajiparban, a gyártás folyamán keletkező melléktermékek sokasága, amely a textiliparban így újrahasznosul.

Mik az előnyei és a hátrányai a poliamid anyagnak?

A poliamid anyag jellemzői változnak. Korábban a poliamid ruháknak nagyon rossz volt a megítélése, rossz minőségű anyagnak tartották, de a modern technológiának és a gyártási folyamatok finomodásának köszönhetően ez sokat változott. A különböző poliamid keverékek egyre gyakrabban képviselnek minőséget, egyre kényelmesebbek és nem utolsósorban megfizethetőek. Egyre pozitívabb élmények érik a vásárlókat a poliamiddal kapcsolatban, ezáltal egyre jobb lesz az anyag megítélése.

Napjainkban a poliamid egyfajta sajátos esztétikumot, eleganciát is képvisel, és épp ebből eredően a ruhaiparban egyre gyakrabban használják selyempótlék gyanánt is.

Ami egyértelműen hátrány a sok előnye mellett, hogy az anyag káros a környezetre, hiszen nem bomlik le. Előállítását illetően kizárólag a meg nem újuló energiaforrásokat lehet alkalmazni, nem merülnek fel a zöldmegoldások. Rengeteg vízre van hozzá szükség, 1 kilogramm poliamid gyártásához hozzávetőlegesen 180-190 liter vizet használnak fel. A poliamid anyag viselése a gyapjúval vagy a pamuttal ellentétben az érzékeny bőrűeknek alapvetően nem ajánlott. Rosszul bírja a hőt. Bár szinte semennyire nem gyűrődik, így az esetek többségében nincs szükség vasalásra, de ha mégis, fontos, hogy nagyon óvatosan bánjon az anyaggal.

poliamid anyag vasalása
Forrás: Canva

Milyen ruhadarabokat készítenek poliamid anyagból?

A poliamid anyag jellemzői sokrétű felhasználást tesznek lehetővé. Tulajdonképpen bármilyen ruhadarab készülhet belőle. Megtalálhatja fehérneműkben, harisnyában és fürdőruhában, blúzokban és esőkabátokban, sőt varrócérna gyártásához is felhasználják. A minőséget mindig az befolyásolja, hogy milyen technológiával készült, mivel és milyen mértékben keverik a poliamid anyagot.

Mik a legfontosabb jellemzői a poliamid anyagból készített ruháknak?

Jellemző az anyagra, hogy kevés nedvességet tud magába szívni, így aztán gyorsan megszárad. A poliamid keverékekből készült ruhák jól tartják a hőt és a formájukat is. Utóbbi tulajdonsága miatt alapvetően könnyű karbantartani, tárolni őket, ráadásul hosszútávon, tartósan megőrzik a minőségüket. A selymes, lágy tapintású anyag ráadásul még könnyedén tisztítható is.

Hogyan lehet mosni a poliamid anyagot?

A legtöbb szintetikus szálhoz hasonlóan a poliamid sem szereti a magas hőt. Így tehát, ha annak ellenére hogy nem nagyon gyűrődik és mégis vasalná, akkor csak óvatosan essen neki. Van, aki szerint az élet túl rövid a vasaláshoz – és lehet, hogy a poliamid anyag életét is rövidítjük ezzel, de akinek ez a házimunka a hobbija és kényes arra, hogy minden nagyon sima legyen, az óvatosan bánjon a vasalóval.

Hogyan lehet mosni a poliamid anyagot?

A tisztítás során ne mossuk magas hőfokon azokat a ruhadarabokat, amelyek ezt az anyagot tartalmazzák. Maximum 40 fokos programot indítson el a normál ruhák esetén, ha pedig fehérneműkről van szó, jobban jár a kézi mosással.

Mikor válasszon poliamid anyagból készített ruhát?

Kezdjük azzal, hogy mikor ne! Bár a folyamatosan fejlődő technológia miatt a poliamid anyagok viselésével kapcsolatos kellemetlenségek már a múlté, de az érzékeny bőrűeknek okozhat problémát. Ha fontos az Ön számára a fenntartható divat, akkor az is zavarhatja, hogy ez határozottan nem egy környezetbarát anyag, semmilyen formájában.

Ugyanakkor tény, hogy számtalan előnye is van, ezért nem kell teljesen elzárkózni tőle. Minden esetben nézze meg, hogy milyen más anyagokkal van kombinálva, milyen mértékben. Tapintsa meg az anyagot, próbálja fel, viselje pár percig, hogy kényelmes-e. Minden ruhára igaz, hogy érdemes ezeket végigcsinálni, de a poliamid keverékekre különösen!

Ez a cikk egy olyan cikksorozat része, amely során a textiliparban előforduló különböző anyagokkal igyekszünk megismertetni olvasóinkat. Azért tartjuk ezt fontosnak, mert hisszük, hogy minden vásárlónak tudatoson kell válogatnia a ruhadarabok közül, ehhez pedig szerintünk az üzletünknek meg kell adni minden segítséget. A különböző anyagokat ismertető cikkeink segítségével kialakíthatja egyedi ruhatárát, ahol szerepet kaphat az ízlésvilága, az anyag kezelése kapcsán az Ön által praktikusnak tartott szempontok érvényesítése is. Nem árulunk zsákbamacskát minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, a választásnál érdemes tisztában lenni ezekkel. Ez a mi érdekünk is, hiszen ha tudja, mit visz haza, nem érhetik kellemetlen meglepetések, és összességében elégedettebbek lesznek vásárlóink!

Íme tehát néhány cikk azzal kapcsolatban, hogy egyes anyagokat miért érdemes választani, hogyan kell kezelni, mi mindent érdemes róluk tudni:

Ha a cikkek elolvasása után is bizonytalan abban, hogy megfelel-e Önnek a poliamid, vagy más anyag, amiből a kinézett ruha készül, kérjen bátran segítséget kollégáinktól. Ingyenes stílus- és anyagtanácsadással várjuk üzletünkben, csak foglaljon időpontot az alábi űrlap segítségével:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0